"עד לפני שבוע היינו צריכים להדוף את חזבאללה, עכשיו אנחנו צריכים להדוף את הישראלים", אמר השבוע בחיוך גורם בתחום שמירת הטבע בצפון, "ומתברר שאת הישראלים יותר קשה. הם פחות ממושמעים".
שברירית ככל שתהיה, ההכרזה על הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה הייתה גם יריית הפתיחה במרוץ נגד הזמן עבור כל מי שעוסק בשמירת טבע בגליל ובגולן: ברשות הטבע והגנים ובקק"ל ידעו שהישראלים לא יחכו יותר מדי כדי לראות אם השקט נשמר וינהרו לאתרי הטבע כדי לנשום אוויר מהסוג שלא נשמנו ב-14 החודשים האחרונים.
"אנשים צמאים, רוצים להריח את הטבע", אומר שלי בן ישי, מנהל מרחב צפון בקק"ל. "בשבת התקשר אליי חבר מחניתה ואמר שבחניון הכניסה של סינגל חניתה, מסלול רכיבה באורך 30 ק"מ בערך, כבר יש 20 מכוניות. לגור בחניתה עוד לא חזרו, אבל לרכוב כן".
"בשבת התקשר אליי חבר מחניתה ואמר שבחניון הכניסה של סינגל חניתה, מסלול רכיבה באורך 30 ק"מ, כבר יש 20 מכוניות. לגור בחניתה עוד לא חזרו, אבל לרכוב כן"
אלא שבעוד המטיילים חוזרים, הטבע, לפחות בחלקו, עדיין לא ערוך לקבל את פניהם. איש קק"ל שיצא לסרוק את סינגל חניתה דיווח שחלקים שלמים בשביל נהרסו תחת זחלי הטנקים של צה"ל שנעו בו במהלך המלחמה ושחייבים להכניס כלי עבודה כדי להכשיר אותו לרכיבה בטוחה.
בלית ברירה, קק"ל הוציאה הודעה עם רשימה של אתרים, יערות ומסלולים בצפון – ביניהם סינגל חניתה – שבה היא כמעט מתחננת בפני הציבור להתאפק ולא להגיע בינתיים.
"אנחנו באטרף של מיפוי אתרים קולטי קהל", אומר בן ישי, "עוברים חניון-חניון ושביל אחרי שביל כדי לאמוד את הנזקים ואת המפגעים הבטיחותיים ולהשמיש אותם. שטחי קק"ל לא מגודרים, אין שומר שיכול לסגור את השער, כל מי שרוצה יכול להגיע ולכן אנחנו עושים הכול כדי להביא את האתרים שלנו למצב טוב ולשחרר אותם לציבור הכי מהר שאפשר".
תן דוגמה לאתר שספג פגיעה קשה במיוחד.
"בדרך נוף הרי נפתלי, דרך אספלט באורך 18 ק"מ, עברו חטיבות שלמות של טנקים. בקושי נשאר אספלט, שלטי ההכוונה לא קיימים, יש בורות. נשקם אותה, אבל זה לא ייקח יומיים".
"בדרך נוף הרי נפתלי, דרך אספלט באורך 18 ק"מ, עברו חטיבות שלמות של טנקים. בקושי נשאר אספלט, שלטי ההכוונה לא קיימים, יש בורות. נשקם אותה, אבל זה לא ייקח יומיים"
רגעים מרגשים נרשמו אתמול (רביעי) בשורה של שמורות טבע וגנים לאומיים שנפתחו לראשונה אחרי חודשים ארוכים, חלקם היו סגורים מאז ה-7 באוקטובר 2023.
מבצר נמרוד שברמת הגולן, נחל עמוד, הגן הלאומי אכזיב ושמורת הטבע החולה (להבדיל מהאגמון, שעדיין מתארגן לפתיחה) הם בין האתרים של רשות הטבע והגנים שפתחו שעריהם לקהל.
"ניסינו תוך כדי תנועה לשמור על תחזוקה בסיסית של האתרים כדי שכשנקבל פקודת 'פעל' לא נצטרך יותר מדי זמן, ועכשיו זה מוכיח את עצמו. אנחנו יודעים איזה חסך יש לציבור ולכן הקצבנו לעצמנו לא יותר מכמה ימים"
"ניסינו תוך כדי תנועה לשמור על תחזוקה בסיסית של האתרים כדי שכשנקבל פקודת 'פעל' לא נצטרך יותר מדי זמן, ועכשיו זה מוכיח את עצמו", אומר ערן היימס, מנהל מרחב גליל עליון ברשות הטבע והגנים. "אנחנו יודעים איזה חסך יש לציבור ולכן הקצבנו לעצמנו לא יותר מכמה ימים.
"הכול מתחיל ללבלב בתקופה הזו ונהיה יפה ויש גם קצת אופוריה אצל האנשים. ברגע שהוכרזה הפסקת אש, כל כוח האדם במרחב התארגן בצוותים והתחיל להיכנס לאתרים שהיו עד לפני רגע מטווחים כדי לבדוק מה המצב שם".
ומה גיליתם?
"בתור אחד שלא מזמן הגיע לכאן מהתפקיד הקודם שלי בערבה, הדבר הכי בולט מבחינתי זה ההשתלטות המהירה של הצמחייה. בכל מקום שבו לא נכנס על בסיס קבוע פקח עם מזמרה, הצמחייה פשוט סגרה על השבילים. בחלק מהמקומות פשוט לא יכולנו לעבור ונכנסנו עם כלי עבודה.
"יש לנו מאות קילומטרים של מסלולים ואנחנו עוברים עליהם ו'מזכים' אותם, מוודאים שהם עבירים ובטוחים, שאין נפלי תחמושת על השביל או עצים שרופים שעלולים לקרוס. אם אני רואה חתיכת טיל, אני מסמן אותה ומוודא שחבלן מהמשטרה או מצה"ל מגיע לפנות. רק אחרי שנסיים את זה נוכל להכניס מטיילים".
אחד המסלולים האחרונים שייפתחו יהיה כנראה נחל עיון הסמוך למטולה, עם מפל התנור המפורסם. "בשבת הלכתי לשם לראות מה המצב, אפשר היה סוף סוף להיכנס אחרי תקופה ארוכה שהמסלול היה חשוף לירי מלבנון", אומר היימס. "במלחמה היו שם נפילות ובמבואה נהרג חייל. פגשתי על המסלול רחפנים, אל תשאל של איזה צד.
"אנחנו מעריכים שעוד נמצא שם שברי טילים ויירוטים כי האזור הזה ספג מאות רקטות. נחל עיון יחכה לסוף, אבל אני מאמין שגם הסוף לא מאוד רחוק. כבר בסוף השבוע הזה הציבור יוכל להגיע לרוב השמורות".
"אנחנו מעריכים שעוד נמצא שם שברי טילים ויירוטים כי האזור הזה ספג מאות רקטות. נחל עיון יחכה לסוף, אבל אני מאמין שגם הסוף לא מאוד רחוק. כבר בסוף השבוע הזה הציבור יוכל להגיע לרוב השמורות"
שרון לוי, מנהל מרחב גולן ברשות הטבע והגנים, ראה בשבת האחרונה ישראלים רבים מסתובבים בכבישי הצפון, אבל עדיין לא היה יכול לפתוח עבורם את שערי השמורות: "אחרי כל המצוקה שאנשים חוו ב-14 החודשים האחרונים, מגיע להם להירגע בטבע. ברור לנו שהם יגיעו, ולא בטפטוף.
"בגדול, ידענו מה נמצא בשטחים שלנו. בתל דן הייתה לנו נפילה במרכז השירות ובמסלול כמו הבניאס שעבר חורף שלם בלי תחזוקה יש הרבה עבודה כדי להשלים פערים. צריך לטפל במדרגות שנסחפו, במאחזי יד, וכמובן בצמחייה שסגרה על המסלול.
"בתל דן הייתה לנו נפילה במרכז השירות ובמסלול כמו הבניאס שעבר חורף שלם בלי תחזוקה יש הרבה עבודה כדי להשלים פערים. צריך לטפל במדרגות שנסחפו, במאחזי יד, וכמובן בצמחייה שסגרה על המסלול"
"את מבצר נמרוד – שלא היה במוקד הטיווח – אפשר היה לתחזק תוך כדי המלחמה ולכן פתחנו אותו ראשון, את הבניאס ותל דן נפתח בתחילת השבוע הקרוב. בסופ"ש הם עוד יהיו סגורים כי עדיין יש בהם מפגעים בטיחותיים. למרות שהסבלנות שלנו אפילו יותר קצרה משל המטיילים, ניקח קצת אוויר ונפתח רק בתחילת השבוע".
ללוי לא היה יותר מדי זמן לחלום על רגע הפתיחה המחודשת של השמורות, משום שעד לאחרונה שירת במילואים בחטיבה 9 של יוצאי גולני. "מתחילת המלחמה הייתי בבית פחות משלושה חודשים", הוא אומר, "גם עכשיו אני לא בבית, אבל לפחות מסיבה טובה".
איך אתה מתרשם ממצב הטבע אחרי יותר משנה בלי מטיילים? יכול להיות שאנחנו מתגעגעים לצמחים ולבעלי החיים אבל הם לא מתגעגעים אלינו?
"מצד אחד אתה רואה השתקמות של הטבע וצומח שסוגר על השבילים, אבל מצד שני הנוכחות של הצבא לא עושה לטבע טוב. זה מוסיף המון אוכל וזבל שרק בעלי חיים מסוימים נהנים ממנו.
"בשמורת החרמון, למשל, יש עכשיו המון תנים שמואכלים שלא בכוונה על ידי הצבא מעצם זה שיש אוכל שנזרק וזבל שמחכה לפינוי. האוכלוסייה הזו מתרבה וטורפת את בעלי החיים הקטנים, את הזוחלים והמכרסמים, וזו לא סיטואציה טובה.
"שמורות טבע שבעבר כמעט לא הייתה בהן פעילות אדם ופתאום יש נוכחות מאסיבית של צבא וכוחות ששוהים בשטח בלי תשתיות מתאימות – זה לא משפיע טוב על הטבע".
"שמורות טבע שבעבר כמעט לא הייתה בהן פעילות אדם ופתאום יש נוכחות מאסיבית של צבא וכוחות ששוהים בשטח בלי תשתיות מתאימות – זה לא משפיע טוב על הטבע"
פתיחת השמורות ואתרי הטבע לקהל הם צעד חשוב בהחזרת הצפון לשגרה, אבל הדרך עוד ארוכה. כל אזור החרמון עדיין מוגדר שטח צבאי סגור. הנקודה הצפונית ביותר בשביל ישראל, נכון לעכשיו, הוא נבי חזורי, שממנו אפשר לצעוד דרומה לעבר מבצר נמרוד והבניאס.
יש גם שאלה מטרידה לגבי מצב הבטיחות בשטחים הפתוחים שאי אפשר לסרוק ולכסות את כולם. "כל מה שלא בדקנו יכול להיות מסוכן", אומר ערן היימס, "הרי ברור לך שמתוך מבול הרקטות שנחת פה, יש אחוז מסוים שלא התפוצץ".
אם הכשרת השמורות והמסלולים היא המשימה המיידית, ההשלכות של המלחמה על המערכות האקולוגיות הן האתגר ארוך הטווח שאיתו יצטרכו להתמודד מי שאמונים על שמירת הטבע בצפון.
בחברה להגנת הטבע עמלים בימים אלה על השלמת מסמך מפורט על שיקום הטבע בצפון שיונח בקרוב על שולחנם של כל הגורמים הרלוונטיים.
ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון של רשות הטבע והגנים, הרבה לשוטט בשנה האחרונה בקרבת הגבול ויודע שכמות המפגעים שפזורה בשטח תספק לשומרי הטבע עבודה לשנים רבות.
מהתלתליות שהצבא פיזר בחוף בצת ועד בקעת מן המופלאה בחרמון שהפכה לבסיס מאולתר, יידרשו עבודות שיקום מורכבות ומעקב צמוד כדי לראות אם הטבע בכלל מצליח להשתקם מהטראומה שעבר
מהתלתליות שהצבא פיזר בחוף בצת ועד בקעת מן המופלאה בחרמון שהפכה לבסיס מאולתר, יידרשו עבודות שיקום מורכבות ומעקב צמוד כדי לראות אם הטבע בכלל מצליח להשתקם מהטראומה שעבר. "המקומות שאני הכי חרד להם", אומר דולב, "הם אלה שאין לי מושג מה קורה בהם כי בכלל לא יכולתי להיכנס".
למשל?
"שמורה שנקראת סחלבי מנרה. שמורה קטנה ליד מנרה ממש על הגבול. לא הייתי שם בשנה האחרונה. אני יודע שהיו שם כלים כבדים וטנקים שהרסו את כל שמורת הסחלבים. אני לא יודע עד כמה.
"רק באביב נוכל לראות את הצמחים, מה מציץ איפה, ואז נצטרך לתכנן איפה אנחנו נוגעים ומנסים לשקם ואיפה לא".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם