חמישה שבועות אחרי הבחירות לנשיאות ארצות הברית, מאפייניו הבולטים של ממשל טראמפ החדש – כמו גם איוש המשרות העיקריות – מתחילים להתבהר.
השנוי הגדול הראשון שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ מתיימר להציג הוא הסוכנות החדשה לקיצוץ הממשל הפדרלי, DOGE (Department of Government Efficiency). לפי התוכנית, לסוכנות – למעשה צוות ייעוץ – יוענק מנדט רחב לבחון את כל סוכנויות הממשל הפדרלי ולהמליץ לנשיא על מקומות בהם ניתן לבצע קיצוצים עמוקים בממשל.
שם הסוכנות מרפרר ל-Dogecoin, מטבע קריפטו שאילון מאסק מקדם, וטראמפ העמיד בראשה את מאסק ואת ויווק רמאסוואמי – יזם בתחום חברות התרופות עם רקורד של כישלונות ענק, אקטיביסט נגד מה שהוא מכנה תרבות ה-woke, מועמד בפריימריז הרפובליקאים ולאחר פרישתו, אחרי שהגיע למקום הרביעי בפריימריז באיווה, תומך נלהב בטראמפ.
שם הסוכנות מרפרר ל-Dogecoin, מטבע קריפטו שאילון מאסק מקדם, וטראמפ העמיד בראשה את מאסק ואת ויווק רמאסוואמי – יזם בתחום חברות התרופות עם רקורד של כישלונות ענק
למאסק יש כידוע מספר הצלחות בולטות – טסלה, SpaceX, סטארלינק, ובמידה מסוימת X (לשעבר טוויטר), שהיא אמנם כשלון כלכלי אבל שומרת על מעמדה בעיצוב השיח הציבורי, שזו הסיבה בה מאסק מחזיק בה מלכתחילה. יש לו כמה כמה כשלונות בעברו, למשל חברת כריית המנהרות והיוזמה להקמת רכבת מהירה בקליפורניה.
בכל החברות האלה, למאסק יש רקורד של ניהול אגרסיבי ואף אכזרי כלפי העובדים, עם התקפי זעם קפריזיים ופיטורים מיידיים ולעתים המוניים.
הרקורד הזה של מאסק מעלה ציפייה שצוות הייעוץ החדש אכן יבצע שינויים וקיצוצים מפליגים בממשל הפדרלי. אולם ספק גדול אם יצליחו:
- הצבת שני מנהלים בתפקיד אחד היא לרוב המתכון הבטוח להאשמות הדדיות ולשיתוק;
- מתוך התקציב הפדרלי, רק 14% מוקצה להוצאות שאינן חלק מתקציב ההגנה או מתוכניות הרווחה הגדולות (ביטוח לאומי, מדיקייר ומדיקאייד);
- בניגוד לעובדיו בטסלה וב-SpaceX, רוב העובדים בממשל הפדרלי מאוגדים באיגודים שונים, ועל אף שיכולתם לשאת ולתת בצורה קולקטיבית מוגבלת, לאיגודים האלה יש עדיין כוח רב;
- ורובן המכריע של המלצות הצוות יצטרכו לעבור כחקיקה של הקונגרס.
בסנאט, הרפובליקאים הפכו ארבעה מושבים וזכו לרוב דחוק של 53. אבל בבית הנבחרים, לעומת זאת, אלה דווקא הדמוקרטים שהפכו שני מושבים, והרוב הרפובליקאי הצטמק לחמישה מושבים בלבד
הנקודה האחרונה חשובה, כמעט בלתי אפשרית במצב הנוכחי: בתוצאות הסופיות, טראמפ זכה ב-312 אלקטורים וברוב של 1.5% בקול הפופולרי. בסנאט, הרפובליקאים הפכו ארבעה מושבים וזכו לרוב דחוק של 53. אבל בבית הנבחרים, לעומת זאת, אלה דווקא הדמוקרטים שהפכו שני מושבים, והרוב הרפובליקאי הצטמק לחמישה מושבים בלבד.
בנוסף, חבר קונגרס אחד – מאט גייטס, נשוב אליו בהמשך – כבר התפטר, ועוד שני חברי קונגרס רפובליקאים גויסו לקבינט של טראמפ, כך שהמושב בבית הנבחרים ייפתח כאשר לרפובליקאים רוב של שני מושבים בלבד. במצב כזה, קשה לראות חקיקה דרמטית עוברת בקלות.
מה שהמינוי של מאסק כן יכול לעשות הוא להעצים את השחיתות בממשל באופן משמעותי: לכל חברותיו של מאסק ישנם חוזים שמנים עם הממשל הפדרלי, ובתפקידו החדש מאסק לא מחויב להיפרד מחברותיו
מה שהמינוי של מאסק כן יכול לעשות הוא להעצים את השחיתות בממשל באופן משמעותי: לכל חברותיו של מאסק ישנם חוזים שמנים עם הממשל הפדרלי, ובתפקידו החדש מאסק לא מחויב להיפרד בשום צורה מחברותיו. לא מופרך להניח שבהינתן עמדת הכוח החדשה של מאסק, פקידים ברמות שונות של הממשל יטו מכרזים או רגולציות לטובתו.
גם במנויים טיפוסיים יותר טראמפ מינה, כצפוי, צוות לא מאוד קוהרנטי. כך, לתפקיד מזכיר המדינה מינה את הסנאטור מפלורידה מרקו רוביו – רפובליקאי ניצי טיפוסי, עם התוספת הייחודית והחיונית לשירות בממשל זה של היעדר כבוד עצמי ונכונות לנגב את הרוק מהפנים ולהמשיך כאילו לא היה דבר.
כך, למשל, שינה רוביו את מקום מגוריו בתקוה להיבחר כמועמד לסגן נשיא (מכיוון שהחוקה אוסרת שהמועמד לנשיא ולסגנו יהיו מאותה המדינה, וטראמפ רשום בפלורידה), רק כדי לגלות שטראמפ מינה את ג'יי די ואנס מבלי אפילו להודיע לרוביו.
לתפקיד מזכיר ההגנה, טראמפ בחר בפיט הגסת, פרשן ב"פוקס ניוז" המשרת ביחידת מילואים של המשמר הלאומי של מינסוטה ואשר שירת שנתיים שירות פעיל בעיראק למשך כמה חודשים ב-2004 ובאפגניסטן למשך שנתיים ב-2012.
נגד הגסת עלו האשמות חוזרות על הטרדות ותקיפות מיניות במהלך שירותו הצבאי, ובשלב מסוים נראה היה שתהליך אישורו בסנאט לא ילך בקלות – אם כי בימים האחרונים נראה שהמומנטום חוזר לכיוונו, לאחר ששכנע את הסנאטורית ג'וני ארנסט מאיווה (יוצאת צבא בעצמה ולוחמת נגד הטרדה מינית בצבא) לתמוך במועמדותו.
בימים האחרונים נראה שהמומנטום חוזר לכיוונו של הגסת, לאחר ששכנע את הסנאטורית ג'וני ארנסט מאיווה (יוצאת צבא בעצמה ולוחמת נגד הטרדה מינית בצבא) לתמוך במועמדותו
לתפקיד סגן שר ההגנה טראמפ שוקל למנות את סטיבן פיינברג, מנהל השקעות מיליארדר ללא ניסיון צבאי או ביטחוני משמעותי אבל בעל חברות ציוד צבאי שלהן חוזים שמנים עם הפנטגון. דיווחים שונים אף ציינו שטראמפ מעוניין לבצע טיהור בשורות הצבא – אם כי, כמו בממשל הפדרלי, ספק אם זה ילך כל כך בקלות.
עם זאת, עצם המנויים מעוררים דאגה, כמו גם מנויים נוספים במערכת הביטחון: למשל, טולסי גבארד, חברת קונגרס לשעבר מהוואי, דמוקרטית לשעבר שהפכה לטראמפיסטית קיצונית וגם – מה שמטריד יותר – בעלת קשרים ענפים לרוסיה.
החזית העיקרית של טראמפ היא כמובן מול מערכת המשפט, בה גם נכשל את כשלונו הצורב ביותר עד כה: מועמדו הראשון לתפקיד הפרקליט הכללי היה מאט גייטס, חבר קונגרס טראמפיסט קיצוני מפלורידה, ממובילי המרד נגד קווין מקארתי.
שמועות רחשו בדבר עברו המפוקפק של גייטס כבר בעבר, ועלו נגדו טענות על תקיפה מינית של קטינות, אך אלה לא מנעו מטראמפ להכריז על המנוי. אלא שבעקבות ההכרזה, מתלוננות נוספות יצאו כנגד גייטס והוא נאלץ לוותר על מועמדותו ואף להתפטר ממושבו בקונגרס.
במקומו מינה טראמפ את פאם בונדי, הפרקליטה הכללית של פלורידה, שלה עבר עשיר של ערבוב בין מהלכים משפטיים במדינה לבין תמיכתה בטראמפ. גם היא תהווה אתגר לא קטן לפרקליטים במשרד המשפטים המעוניינים לשמור על תביעה כללית שאינה פוליטית, אך עדיין הילת טראמפ הבלתי מנוצח נפגעה בחזית זו.
טראמפ הכריז על מינויו לשר הבריאות של רוברט קנדי ג'וניור, פעיל אנטי-חיסונים בולט. קנדי יהיה אחראי הן על ה-FDA והן על ה-NHS, המממן העיקרי של מחקרים בתחום הבריאות בארצות הברית
וחזית אחרונה, בלתי צפויה, היא בתחום הבריאות. טראמפ הכריז על מינויו לשר הבריאות של רוברט קנדי ג'וניור – פעיל אנטי-חיסונים בולט, נצר למשפח קנדי ומועמד לנשיאות בקמפיין עד שפרש באוגוסט והעביר את תמיכתו לטראמפ. בתפקיד זה קנדי יהיה אחראי הן על ה-FDA, האחראי על אישור תרופות, והן על ה-NHS, המממן העיקרי של מחקרים בתחום הבריאות בארצות הברית.
בניגוד לקונצנזוס היחסי בישראל בדבר חשיבות החיסונים ובאופן כללי ביחס למדיניות הקורונה, בארצות הברית היחס לקורונה הפך להיות נושא פוליטי לחלוטין.
המפלגה הרפובליקאית בראשות טראמפ הובילה גישה הממעיטה בחומרת המגפה, בעוד שבצד הדמוקרטי מדיניות קורונה קשוחה הפכה לסימן היכר של מושלים דמוקרטיים, שהובילו בין השאר לסגרים ממושכים. הקפדה על לבישת מסכה במרחב הציבורי, למשל, הפכה ל-virtue signal של אנשי שמאל. מדיניות זו גררה תגובת נגד גם מצד בוחרים מתונים; וכך הגענו למנוי כמו זה של קנדי.
מבט רחב, אפוא, לא מנבא טובות לשנים הקרובות. אבל הוא בעיקר מבטא חוסר קוהרנטיות ומאבקי כוחות. אלה יהיו לבסוף המאפיינים העיקריים של הממשל החדש של טראמפ.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ואתה חושב שלאנשים החלולים האלה המתקראים אמריקנים כל זה אכפת? בדיוק כמו הביביסטים, רק הבטחות ריקות (make america great again), והכהניסטים (משילות) מעניין. הנה, תראו איזה יופי הצלחנו, ולא הצלחנו בגלל ה deep state . יש כאן פרדוקס? רק סמולנים רואים פה פרדוקס ולא מבינים שזו האמת. אין על ביבי. וטראמפ. ובן גביר. הם הצילו ויצילו אותנו.