מנהיג הארגון האסלאמיסטי הסורי היאת תחריר א־שאם אחמד אל-שרעא, המכונה אבו מוחמד אל־ג'ולאני, נואם במסגד האומיי בדמשק, 8 בדצמבר 2024. (צילום: Aref TAMMAWI / AFP)
Aref TAMMAWI / AFP

האופוריה על נפילת אסד נמהלת בצללים של עריצות חדשה

לאחר נפילתו של בשאר אל־אסד בידי היאת תחריר א־שאם, סוריה ניצבת בפני פרשת דרכים ● האם היא תחל בבניית מדינה דמוקרטית כפי שחלמו אזרחיה, או שמא תמצא את עצמה תחת שלטון קיצוני נוסף?

FP האני אל־אג'בר קרן משמחה בזמן שארז את חפציו ביום ראשון בבוקר, זמן קצר לאחר שממשלתו של בשאר אל־אסד הופלה על ידי הארגון המסונף לאל־קאעדה לשעבר, היאת תחריר א־שאם.

אג'בר עבר ללבנון ב־2012, בשיא ההתקוממות הסורית, ולא שב לביתו מאז, אפילו לא להלוויית אביו. במשך כל השנים הללו הוא חשש שייעצר באופן אקראי על ידי המשטר.

כמו סורים במקומות אחרים, אג'בר חגג את הדחתו הבלתי צפויה אך המיוחלת של אסד. אבל הוא עדיין לא בטוח איך להתייחס למורדים הקיצוניים שינהלו כעת את העניינים. "מוקדם מדי לומר איך הם יפעלו", אומר אג'בר.

כמו סורים במקומות אחרים, אג'בר חגג את הדחתו הבלתי צפויה אך המיוחלת של אסד. אבל הוא עדיין לא בטוח איך להתייחס למורדים הקיצוניים שינהלו כעת את העניינים

הוא לא היחיד שסבור כך. לאחר שהאופוריה תדעך והאבק ישקע, נשאלת השאלה: האם הסורים יתעוררו לשחר של יום חדש ויחלו לבנות את המדינה הדמוקרטית שעליה חלמו ושעבורה נלחמו, או שמא ימצאו את עצמם תחת שלטונו של עריץ חדש, שיואשם ברודנות ובהפעלת חדרי עינויים?

אבו מוחמד אל־ג'ולאני החל את דרכו בג'יהאד חוצה גבולות בעיראק לאחר הפלישה האמריקאית. בסרט תיעודי של רשת PBS האמריקאית הוא הודה שקיבל 50 אלף דולר כדי להרחיב את פעילות המדינה האסלאמית בסוריה, בהוראתו של מנהיג המדינה האסלאמית אבו בכר אל־בגדאדי.

דיוקנו של אבו מוחמד אל־ג'ולאני מודבק על גב רכב בעיר לטקיה שבחוף הסורי, 10 בדצמבר 2024 (צילום: AAREF WATAD / AFP)
דיוקנו של אבו מוחמד אל־ג'ולאני מודבק על גב רכב בעיר לטקיה שבחוף הסורי, 10 בדצמבר 2024 (צילום: AAREF WATAD / AFP)

מאוחר יותר, כשהמדינה האסלאמית ואל־קאעדה התחרו על מעמדן בג'יהאד העולמי, ג'ולאני הבהיר שהארגון שלו משויך לאל־קאעדה ונשבע אמונים לאיימן א־זוואהירי, יורשו של אוסאמה בן לאדן.

ב־2016, כאשר השם אל־קאעדה הפך למכשול, ג'ולאני ניתק את קשריו עם הארגון והקים את היאת תחריר א־שאם עם קבוצות מורדים בעלות השקפות דומות באזור אידליב הסמוך לגבול הטורקי. מאז, ג'ולאני ניסה למתג את עצמו מחדש כאסלאמיסט לאומני ולא כאדם השואף לג'יהאד מעבר לים.

חוקרים מאמינים כי במידה מסוימת ג'ולאני והארגון החדש שלו עברו שינוי אמיתי, אך המהפך התדמיתי לא שכנע את רוב המשקיפים. עדיין יש פרס כספי של 10 מיליון דולר על ראשו של ג'ולאני

חוקרים מאמינים כי במידה מסוימת ג'ולאני והארגון החדש שלו עברו שינוי אמיתי, אך המהפך התדמיתי לא שכנע את רוב המשקיפים. עדיין יש פרס כספי של 10 מיליון דולר על ראשו של ג'ולאני, והארגון מסווג כארגון טרור על ידי ארה"ב ומדינות נוספות.

"אנשים שואלים את עצמם אם בשביל זה הם שפכו את דמם – להחליף את אסד בקיצוניים", אומר בסאם ברבנדי, דיפלומט סורי לשעבר שערק מממשלת אסד, בשיחה עם "פוריין פוליסי" מוושינגטון. "אבל קודם כול כולם רוצים להיפטר מאסד". אף שכולם שמחים שג'ולאני הצליח לסלק את אסד, אף אחד לא בטוח אם מדובר בחדשות טובות או ברודן חדש.

"האם הוא רע לטווח הארוך? בטווח הקצר אנשים לא מתעניינים".

ראש ארגון הג'יהאד היאת תחריר א־שאם אבו מוחמד אל־ג'ולאני בוחן את הנזק לאחר רעידת אדמה בכפר בסנאיה שבמחוז אידליב בצפון־מערב סוריה, 7 בפברואר 2023 (צילום: Omar HAJ KADOUR / AFP)
ראש ארגון הג'יהאד היאת תחריר א־שאם אבו מוחמד אל־ג'ולאני בוחן את הנזק לאחר רעידת אדמה בכפר בסנאיה שבמחוז אידליב בצפון־מערב סוריה, 7 בפברואר 2023 (צילום: Omar HAJ KADOUR / AFP)

בפברואר 2017, בעיר נמל בדרום טורקיה, פגשתי את אחד ממנהיגי הצבא הסורי החופשי ואת אשתו, שפתחו שם מסעדה. הוא היה דמות מרכזית בקרב המורדים המתונים, ואפילו נפגש עם מחוקקים אמריקאים בשיא התרחבות המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה.

אולם, כשהארגון של ג'ולאני, שנקרא אז ג'בהת א־נוסרה, גבר במאבק בין המורדים, הפכה קבוצת המורדים המתונה שלו לשולית ובלתי רלוונטית. איש האופוזיציה, שביקש להישאר בעילום שם, אמר כי ג'ולאני ואנשיו היו חברים מלאים באל־קאעדה, אף שהארגון ניתק עימם את הקשרים בפומבי והאשים אותם כי הם קורצו מאותו חומר כמו אסד.

"הם טרוריסטים", הוא אמר, והוסיף: "הם עינו אנשים, כולל את הבן שלי". בנו, גבוה וחסון, התהלך כפוף לאחר שעונה במשך שנתיים על ידי אנשיו של ג'ולאני

"הם טרוריסטים", הוא אמר, והוסיף: "הם עינו אנשים, כולל את הבן שלי". בנו, גבוה וחסון, התהלך כפוף לאחר שעונה במשך שנתיים על ידי אנשיו של ג'ולאני, על פי הוראתו.

מעשים כאלה לא יוחדו למתחרים בלבד, אלא הופנו כלפי כל מי שהתבטא נגד ג'ולאני או רעיונותיו. כמה ארגוני זכויות אדם תיעדו מקרי עינויים ומוות של אזרחים במרכזי מעצר באזורים שבשליטת היאת תחריר א־שאם. דוח של האו"ם מספטמבר הזכיר הפגנות שהתקיימו מאז פברואר השנה נגד פרקטיקות של הארגון, "לרבות עינויים ומוות במעצר".

תושבים סורים בטורקיה חוגגים את סיום שלטון אסד באיסטנבול, 8 בדצמבר 2024 (צילום: Yasin AKGUL / AFP)
תושבים סורים בטורקיה חוגגים את סיום שלטון אסד באיסטנבול, 8 בדצמבר 2024 (צילום: Yasin AKGUL / AFP)

המפגינים תיארו את ג'ולאני כעריץ, קראו להדחתו ותבעו את שחרור יקיריהם. לפי כמה דיווחים, מפגינים ובני משפחה הופנו לקברי אחים של מי שנהרגו בבתי הכלא – דבר המזכיר באופן מצמרר את ההאשמות כלפי ממשלת אסד.

"בסוריה זה כמו עימות בין מפלצת למפלצת", אומר ארון לונד, עמית במכון Century International. "לאזרחים סורים מהשורה אין באמת בחירה מי ישלוט בהם. קבוצות מגיעות לאזור שלהם עם נשק, ואנשים פשוט צריכים להסתדר. אולי יהיו כיסי תמיכה באסד או בהיאת תחריר א־שאם, תלוי מי אתה ואיפה אתה נמצא, אבל אף אחד מהצדדים לא מאפשר חופש ביטוי אמיתי או בחירות".

יש החוששים כי למרות הבטחותיו שלא לפגוע במיעוטים, עתידם תלוי על בלימה, ואחרים פוחדים שהוא עלול להטיל הגבלות חברתיות ומקצועיות על נשים ולדכא אותן

ישות בשם "ממשלת ההצלה", הנתמכת בידי היאת תחריר א־שאם, מנהלת את אידליב במשך שנים, ואפילו כוללת 11 משרדים האחראים למשימות אזרחיות מרכזיות כגון בריאות, חינוך ועבודות תיקונים, אבל אין אפילו אישה אחת בממשל.

ג'ולאני אמר כי סוריה תנוהל על פי השריעה או הדין האסלאמי, מבלי להבהיר אם יהיו בחירות חופשיות והוגנות. בריאיון ל־CNN הוא דיבר על ממשל שיתבסס על מוסדות ועל "מועצה שתיבחר בידי העם". אולם באידליב המועצה מורכבת מ"חוג מצומצם של גברים מהאליטה", אומר ארון זלין, עמית בכיר במכון וושינגטון.

שוטר מהממשלה המכונה "ממשלת ההצלה" של היאת תחריר א־שאם שומר על הבנק סוריה המרכזי בדמשק, 9 בדצמבר 2024 (צילום: LOUAI BESHARA / AFP)
שוטר מהממשלה המכונה "ממשלת ההצלה" של היאת תחריר א־שאם שומר על הבנק סוריה המרכזי בדמשק, 9 בדצמבר 2024 (צילום: LOUAI BESHARA / AFP)

ג'ולאני ניהל קמפיין יעיל והוכיח יכולת להתאים את האידיאולוגיה שלו לצורך קידום מאמציו הפוליטיים. הוא צייר את עצמו כנער שזעמו על הפלישה האמריקאית לעיראק הוביל אותו לסטות לעבר המדינה האסלאמית ואל־קאעדה, עד שלבסוף מצא את דרכו חזרה.

"לאדם בשנות ה־20 לחייו תהיה אישיות שונה משל אדם בשנות ה־30 או ה־40 לחייו, ובוודאי משל אדם בשנות ה־50 שלו", אמר ל־CNN. הוא חשף את השינוי באמצעות לבושו – החלפת גלבייה ערבית וכאפייה משובצת בחולצה וז'קט – ונימה לאומנית במקום אג'נדה עולמית.

"כבר היו קבוצות שונות שטענו בהתחלה שהן יהיו פתוחות ואז נסוגו, בין אם זה היה במהפכה האסלאמית באיראן ב־1979 או יותר לאחרונה עם הטליבאן"

אבל מטרתו המוצהרת למשול בהתאם לדין האסלאמי מעוררת חשש בקרב רבים. יש החוששים כי למרות הבטחותיו שלא לפגוע במיעוטים, עתידם תלוי על בלימה, ואחרים פוחדים שהוא עלול להטיל הגבלות חברתיות ומקצועיות על נשים ולדכא אותן. "כבר היו קבוצות שונות שטענו בהתחלה שהן יהיו פתוחות ואז נסוגו, בין אם זה היה במהפכה האסלאמית באיראן ב־1979 או יותר לאחרונה עם הטליבאן", אמר זלין בריאיון ל־Syria Direct.

יש מי שמקווים שג'ולאני יבצע שינויים בפרשנות הסלפית של האסלאם ויאמץ גישות המשלבות את השקפותיהן של קהילות שונות במדינה המגוונת. אנואר בוני, עורך דין סורי נוצרי לזכויות אדם שחי בגרמניה ומגבש תיק על פשעי מלחמה נגד אסד וממשלתו, אמר ל"פוריין פוליסי" שבסוריה תהיה תגובת נגד לכל ממשלה קיצונית. "המוסלמים הסורים, הסונים הסורים, לא יקבלו שלטון קיצוני; תשכחו מאיתנו", הוא אמר בשיחת טלפון מברלין.

תמונה קרועה של נשיא סוריה בשאר אל־אסד לצד דגל סוריה קרוע בעיר חלב, 30 בנובמבר 2024 (צילום: Omar HAJ KADOUR / AFP)
תמונה קרועה של נשיא סוריה לשעבר בשאר אל־אסד לצד דגל סוריה קרוע בעיר חלב, 30 בנובמבר 2024 (צילום: Omar HAJ KADOUR / AFP)

אל־אג'בר, סוני ליברלי, חש מעודד מהדיווחים הראשוניים. הוא אומר כי על פי חבריו בסוריה, לא היו מקרי ביזה, ונראה שהמורדים מתכננים לשנות את תדמיתם מארגון טרור שמסונף לאל־קאעדה ומלא בזרים לקבוצה אסלאמיסטית לאומנית המורכבת כולה מסורים.

"המורדים שנראו בחלב היו מחלב; אלה שהשתלטו על דמשק היו מדמשק", הוא אומר. אף שלדבריו המדיניות של היאת תחריר א־שאם כלפי נשים עדיין לא ברורה, ההגבלות ככל הנראה יהיו "בהתאם למה שכבר מקובל במדינות ערביות אחרות".

אל־אג'בר, סוני ליברלי, חש מעודד מהדיווחים הראשוניים. הוא אומר כי על פי חבריו בסוריה, לא היו מקרי ביזה, ונראה שהמורדים מתכננים לשנות את תדמיתם

ג'ולאני שב ואימץ סוף־סוף את שמו האמיתי, אחמד חוסיין א־שרע, והבהיר כי משימתו העיקרית היא לשקם מדינה הרוסה ממלחמה. אולם קיים חשד כבד שבתוך תוכו הוא נותר קיצוני וסמכותני. כדי להשתחרר מהתדמית הזאת הוא יידרש להרבה יותר מאשר קמפיין יחסי ציבור או ראיונות בתקשורת המערבית.

"כרגע הסורים מאפשרים לזה לקרות כי הם רוצים להיפטר מאסד", אומר ברבנדי, הדיפלומט הסורי. "זהו ניצחון צבאי, לא פוליטי".

אנצ'ל ווהרה היא עיתונאית הממוקמת בבריסל, הכותבת עבור "פוריין פוליסי" על אירופה, המזרח התיכון ודרום אסיה. בעבר סיקרה את המזרח התיכון עבור ה"טיימס אוף לונדון" ושימשה כתבת טלוויזיה ברשת "אל־ג'זירה" באנגלית וברשת "דויטשה ולה". ווהרה התגוררה בעבר בביירות ובדלהי ודיווחה על סכסוכים ועל פוליטיקה ביותר מ־20 מדינות.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
תפסיקו להיות תמימים !! סוריה יצאה מדיקטטורה ותיכנס לדיקטטורה גרועה עוד יותר.שכן היא תהיה איסלאמית יותר . !! הנשים יכולות לשכוח פמיניזם. הרי המורדים הם דעאש .לא מצטיינים בדמוקרטיה. אט אט... המשך קריאה

תפסיקו להיות תמימים !!
סוריה יצאה מדיקטטורה ותיכנס לדיקטטורה גרועה עוד יותר.שכן היא תהיה איסלאמית יותר . !! הנשים יכולות לשכוח פמיניזם.
הרי המורדים הם דעאש .לא מצטיינים בדמוקרטיה. אט אט יחוקקו חוקי שריעה ..
מדינת ישראל צריכה להתכונן לשמירה על הגבול הזה בצורה רצינית ובלי כחל וסרק בלי מכבסת מילים : מורתעים,לא יעזו,יש טכנולוגיה ..וכו' …
מצאו לי מדינה ערבית אחת שיש בה דמוקרטיה,שיש בה חופש דיבור או מחשבה. לא קיים!!!

לא רואה סיבה שהם יהיו מאוד שונים מהמדינות האחרות סביבנו, אלה שהפילו רודנים ב'אביב הערבי' (מי באמת המציא את השם המטופש בעליל הזה. איזה אביב ואיזה נעליים). במקרה ה"טוב" תוניסיה במקרה הרע ... המשך קריאה

לא רואה סיבה שהם יהיו מאוד שונים מהמדינות האחרות סביבנו, אלה שהפילו רודנים ב'אביב הערבי' (מי באמת המציא את השם המטופש בעליל הזה. איזה אביב ואיזה נעליים). במקרה ה"טוב" תוניסיה במקרה הרע אפגניסטן.

עוד 1,204 מילים ו-2 תגובות
סגירה