הנשיא הנבחר ג'וזף עאון נכנס לארמון הנשיאותי בביירות, לבנון, 9 בינואר 2025 (צילום: AP Photo/Bilal Hussein)
AP Photo/Bilal Hussein

לבנון סוף־סוף בחרה נשיא שיכול להתנתק מציר הרשע

אחרי שנתיים של מבוי סתום, הפרלמנט הלבנוני הצליח לבחור נשיא חדש - האהוד על המערב ומדינות ערב ● האיחוד האירופי וארה"ב פועלות לצמצום הסנקציות על סוריה, אבל לא על מנהיגה ● איחוד האמירויות מוכנה לשגר כוחות לעזה, אבל רק לבקשת הפלסטינים ● מאות מקרי אונס בסודאן מאז פרוץ מלחמת האזרחים ● והשבוע ב־1948: פיצוץ מלון סמירמיס ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

עאון יוכל לבנות את ארץ הארזים מחדש

בלבנון נפל דבר. אחרי שנתיים של מבוי סתום, הפרלמנט הלבנוני הצליח לבחור נשיא חדש, הגנרל ג'וזף עאון, שעומד בראש כוחות הביטחון הלבנוניים. רק בזכות המכה העוצמתית שספג חזבאללה והנפילה הדרמטית של המשטר הסורי התאפשר השינוי הטקטוני הזה, שמאפשר ללבנון להרים את הראש ולשקם את עצמה.

למעשה, רק לפני חודשים ספורים לא הייתה לתסריט כזה כל היתכנות: תהליך הבחירות שמתקיים בפרלמנט הלבנוני היה תקוע, חזבאללה התעקש על המועמד שלו – סולימאן פרנג'יה. ערב לפני ההצבעה הגורלית, פרנג'יה פרש – לאחר שהבין שהפעם לא ייבחר לתפקיד הנכסף.

הנשיא הנבחר עאון אהוד על המערב ומדינות ערביות, ומקורב מאוד לאמריקאים. עתה הוא יוכל להורות על קיום בחירות חדשות לפרלמנט ולאחר מכן למנות ממשלה קבועה, אחרי שבמשך שנתיים פעלה בלבנון ממשלת מעבר. הוא יוכל להתחיל לבנות את ארץ הארזים מחדש.

הנשיא הנבחר עאון אהוד על המערב ומדינות ערביות, ומקורב מאוד לאמריקאים. עתה הוא יוכל להורות על קיום בחירות חדשות לפרלמנט ולאחר מכן למנות ממשלה קבועה, אחרי שבמשך שנתיים פעלה בלבנון ממשלת מעבר

עאון יוכל להשיג את זה רק אם יפרז את דרום לבנון ויאסור על פעילות של מיליציות חמושות במדינה, דבר שהיה אמור לקרות כבר בתום מלחמת האזרחים, אך לא קרה. בפעם הראשונה מזה שנים רבות, ללבנון יש סיכוי להתנתק מהציר האיראני הכושל ולבחור בדרך אחרת.

הגנרל ג'וזף עאון, נשיא לבנון הנבחר, 27 ביוני 2024 (צילום: dpa picture alliance / Alamy Stock Photo)
הגנרל ג'וזף עאון, נשיא לבנון הנבחר, 27 ביוני 2024 (צילום: dpa picture alliance / Alamy Stock Photo)

גם לישראל יש סיכוי לשכנות טובה ויציבה יותר, ואלו החדשות האזוריות הכי טובות מאז נפילתו של משטר אסד.

הקשיים הלבנוניים ידועים היטב. חזבאללה ייאבק בציפורניו בנשיא החדש וינסה – בסיוע של האיראנים – להכשיל אותו. השחיתות הלבנונית, בה עאון הבטיח להילחם מייד לאחר שנבחר, השתרשה עמוק מאוד בקרקע הלבנונית.

חזבאללה ייאבק בציפורניו בנשיא החדש וינסה – בסיוע של האיראנים – להכשיל אותו. השחיתות הלבנונית, בה עאון הבטיח להילחם מייד לאחר שנבחר, השתרשה עמוק מאוד בקרקע הלבנונית

הצבא הלבנוני חלש מאוד, ובמצבו הנוכחי יתקשה להשתלט על דרום לבנון ולגרש משם את אנשי חזבאללה שפועלים בתוך המסגרות המשפחתיות והדתיות.

אם עאון – יחד עם שותפיו בארה"ב, ערב הסעודית, איחוד אמירויות ואירופה – יבנה אסטרטגיה נכונה, הוא יוכל לשחרר את לבנון מכבליה של איראן, לשפר את מצבה הכלכלי ולטעת בלבנונים תקווה לכך שהמדינה היפה שלהם שוב תהפוך לשוויץ של מזרח התיכון. ואם יפעל באופן נחוש ולא יירתע מעימות פומבי עם חזבאללה ותומכיו, הוא יזכה בתהילת עולם.

לבנונים רוקדים דבקה בדרום לבנון בחגיגות לרגל מינויו של ג'וזף עאון לנשיא לבנון, 9 בינואר 2025 (צילום: Mahmoud ZAYYAT / AFP)
לבנונים רוקדים דבקה בדרום לבנון בחגיגות לרגל מינויו של ג'וזף עאון לנשיא לבנון, 9 בינואר 2025 (צילום: Mahmoud ZAYYAT / AFP)

יחד עם זאת, הנשיא החדש בוודאי זוכר את גורלו העגום של ראש הממשלה לשעבר רפיק אל-חרירי, שנרצח לפני לפני 20 שנה; ושל הנשיא קצר הימים בשיר ג'ומאייל, שנרצח ב-1982.

בקרוב נגלה האם הנשיא החדש יצליח לשרוד – ולהמציא את לבנון מחדש.

היאת תחריר א־שאם נותר ברשימת ארגוני הטרור

האיחוד האירופי הודיע ביום רביעי האחרון כי הוא שוקל לצמצם את הסנקציות על סוריה כדי לאפשר סיוע הומניטרי ומאמצי שיקום, כך אמר שר החוץ הצרפתי ז'אן נואל בארו.

האיחוד האירופי הודיע ביום רביעי האחרון כי הוא שוקל לצמצם את הסנקציות על סוריה כדי לאפשר סיוע הומניטרי ומאמצי שיקום, כך אמר שר החוץ הצרפתי ז'אן נואל בארו

הסנקציות, שהוטלו בשנת 2011 בתגובה לדיכוי האלים של המחאות נגד משטר בשאר אל־אסד, כוללות הגבלות על סחר, השקעות ועסקאות פיננסיות. בריאיון לרדיו "פראנס אינטר" רמז בארו כי ניתן להסיר במהירות סנקציות שמונעות את העברת הסיוע, אך לא ציין לוח זמנים ברור.

ההודעה מגיעה בעקבות צעד דומה של ארה"ב, שהנפיקה ביום שני פטור זמני מסנקציות למשך שישה חודשים עבור עסקאות עם מוסדות השלטון בסוריה. המהלך האמריקאי נועד להקל על העברת סיוע הומניטרי בעקבות סיום שלטונו של אסד.

שר החוץ של צרפת ז'אן נואל בארו (במרכז) ושרת החוץ של גרמניה אנאלנה ברבוק צועדים עם שליטה החדש של סוריה, אחמד א־שרע, לפני פגישתם בדמשק, 3 בינואר 2025 (צילום: SANA/AFP)
שר החוץ של צרפת ז'אן נואל בארו (במרכז) ושרת החוץ של גרמניה אנאלנה ברבוק צועדים עם שליטה החדש של סוריה, אחמד א־שרע, לפני פגישתם בדמשק, 3 בינואר 2025 (צילום: SANA/AFP)

המשטר הסורי החדש מתמקד כעת במאמץ להסרת הסנקציות שהוטלו על המדינה לאורך השנים. אחמד א־שרע מבין שזמנו קצוב: המצב ההומניטרי בסוריה ממשיך להידרדר, ורק הצלחה במציאת פתרון למשבר הכלכלי החריף עשויה לאפשר לו לבסס את שלטונו.

הסנקציות שהוטלו על סוריה מאז פרוץ מלחמת האזרחים החלישו באופן דרמטי את כלכלת המדינה: הלירה הסורית איבדה יותר מ־90% מערכה ויותר מ־90% מהאוכלוסייה נמצאת מתחת לקו העוני

הסנקציות שהוטלו על סוריה מאז פרוץ מלחמת האזרחים החלישו באופן דרמטי את כלכלת המדינה: הלירה הסורית איבדה יותר מ־90% מערכה, יותר מ־90% מהאוכלוסייה נמצאת מתחת לקו העוני, ומערכת הבריאות קרסה כמעט לחלוטין.

"חוק קיסר" האמריקאי משנת 2019 החריף את המצב עם סנקציות על גורמים זרים המשתפים פעולה עם המשטר הסורי, מה שהפך את העברת הסיוע ההומניטרי למשימה כמעט בלתי אפשרית.

כוחות הביטחון של הממשלה הסורית החדשה בפאתי דמשק, סוריה, 30 בדצמבר 2024 (צילום: AP Photo/Leo Correa)
כוחות הביטחון של הממשלה הסורית החדשה בפאתי דמשק, סוריה, 30 בדצמבר 2024 (צילום: AP Photo/Leo Correa)

למרות הנכונות להקל את משטר הסנקציות ואף לבטל חלק מההגבלות, בארה"ב עדיין לא ממהרים להסיר את היאת תחריר א־שאם (HTS), ארגונו של א־שרע, מרשימת ארגוני הטרור. כדי להבין כיצד HTS הגיע לרשימה זו, יש לחזור לשנת 2011: אבו בכר אל־בגדאדי, מנהיג דאעש באותה תקופה, שלח את אבו מוחמד אל־ג'ולאני – הכינוי של א־שרע – להקים שלוחה של דאעש בסוריה.

הארגון שהוקם, ג'בהת א־נוסרה, הוכרז כארגון טרור על ידי ארה"ב בדצמבר 2012 בשל היותו זרוע של אל־קאעידה בעיראק. בהמשך, כשדאעש ניסה לספח את הארגון אליו בשנת 2013, סירב ג'ולאני והצהיר על נאמנות לאל־קאעידה.

למרות השינוי, ארה"ב ממשיכה להתייחס לארגון כהמשך ישיר של ג'בהת א־נוסרה, וג'ולאני עצמו נשאר ברשימת המבוקשים של הממשל האמריקאי, עם פרס של 10 מיליון דולר על ראשו

בשנת 2017 שינה הארגון את שמו להיאת תחריר א־שאם בניסיון להציג עצמו כחלק מהמורדים הסורים הלגיטימיים. למרות השינוי, ארה"ב ממשיכה להתייחס לארגון כהמשך ישיר של ג'בהת א־נוסרה, וג'ולאני עצמו נשאר ברשימת המבוקשים של הממשל האמריקאי, עם פרס של 10 מיליון דולר על ראשו.

נראה כי הסרתו של א־שרע וארגונו מרשימת ארגוני הטרור תדרוש זמן והוכחות לכך שלא רק ההנהגה, אלא גם פעילי הארגון זנחו לחלוטין את טקטיקות הטרור.

המנהיג בפועל של סוריה, אחמד א-שרע, המכונה גם אבו מוחמד אל-ג'ולאני (צילום: AFP)
המנהיג בפועל של סוריה, אחמד א־שרע (צילום: AFP)

איחוד האמירויות מוכנה לשגר כוחות לעזה בתנאים שלה

השבוע שוב סערו הרשתות בישראל בעקבות אמירה מצד בכירים באיחוד האמירויות, לפיה המדינה המפרצית תהיה מוכנה לשגר כוחות צבא לרצועת עזה ולסייע בניהולה בתקופת הביניים.

עם זאת, בישראל בחרו להתמקד רק בחלק הדברים שהתאים לנרטיב הרצוי, תוך התעלמות מההקשר הרחב. הבכירים האמירתים, ששוחחו בנושא עם נציגים אמריקאים, הבהירו באופן חד־משמעי כי הם יהיו מוכנים לנקוט צעד כזה רק אם תגיע בקשה רשמית מהרשות הפלסטינית ותתקיים מעורבות אמריקאית ישירה.

כלומר, המסגרת למעורבות האמירתית – כמו גם הסעודית, המצרית והירדנית – ברורה לחלוטין: את המושכות בעזה צריכה לקחת הרשות הפלסטינית "המחודשת" – כלומר, תחת הנהגת מנהיג חדש במקום אבו מאזן

כלומר, המסגרת למעורבות האמירתית – כמו גם הסעודית, המצרית והירדנית – ברורה לחלוטין: את המושכות בעזה צריכה לקחת הרשות הפלסטינית "המחודשת" – כלומר, תחת הנהגת מנהיג חדש במקום אבו מאזן. האמירתים מצדם הביעו נכונות לסייע לפלסטינים לבסס את שלטונם בעזה ההרוסה.

לא מדובר בתסריט חדש, שכן מדינות ערב המתונות כבר הצהירו בתחילת המלחמה על נכונותן לשגר כוחות שמירת שלום לרצועה – במטרה לסייע לפלסטינים, ולא להחליפם.

הריסות בשכונת שג'אעייה שבעיר עזה, 4 בינואר 2025 (צילום: Omar AL-QATTAA / AFP)
הריסות בשכונת שג'אעייה שבעיר עזה, 4 בינואר 2025 (צילום: Omar AL-QATTAA / AFP)

במקרה הזה, כמו גם במקרה של עסקת החטופים, הפרטים ידועים מראש והמשוואה מוכרת היטב. ממשלת ישראל דחתה עד כה את כל הפתרונות הכוללים התייחסות לרשות הפלסטינית, אותה הפך בנימין נתניהו לאויבת מסוכנת במקום לראות בה שותפה פוטנציאלית לשלום.

הרצון הטוב הקיים במזרח התיכון לפתוח דף חדש בעזה ולפעול יחדיו לא שווה הרבה עבור ראש ממשלה שעלול למצוא את עצמו מאחורי סורג ובריח אם יפסיד את השלטון.

הרצון הטוב הקיים במזרח התיכון לפתוח דף חדש בעזה ולפעול יחדיו לא שווה הרבה עבור ראש ממשלה שעלול למצוא את עצמו מאחורי סורג ובריח אם יפסיד את השלטון

550 מקרים מתועדים של אונס בסודאן

בעוד תשומת הלב העולמית מופנית לשאלה הפחות חשובה מדוע המנהיג הסורי החדש לא לחץ את ידה של שרת החוץ הגרמנית, הרשויות בסודאן חושפות כי מאז פרוץ מלחמת האזרחים באפריל 2023, נרשמו למעלה מ־550 מקרי אונס שבוצעו על ידי לוחמי כוחות "התגובה המהירה" (RSF).

לדברי סולאימה אישאק אל־חליפה, ראש היחידה הממשלתית למאבק באלימות נגד נשים, המספר האמיתי גבוה בהרבה. היא ציינה כי רבות מהנשים נמנעות מלהתלונן על הפשעים, בין היתר בשל מוסכמות חברתיות או חוסר יכולת לדווח.

אנשים מריעים עם הגעתו של המנהיג בפועל של סודאן, עבד אל־פתאח אל־בורהאן, לשוק בפורט סודאן, 29 בדצמבר 2024 (צילום: AFP)
אנשים מריעים עם הגעתו של המנהיג בפועל של סודאן, עבד אל־פתאח אל־בורהאן, לשוק בפורט סודאן, 29 בדצמבר 2024 (צילום: AFP)

מלחמת האזרחים בסודאן, שפרצה באפריל 2023, מתנהלת בין שני מפקדים לשעבר: מפקד הצבא עבד אל־פתאח אל־בורהאן, ומוחמד חמדאן דגלו (המוכר כ"חמידתי"), מפקד כוחות "התגובה המהירה". הסכסוך גרם למשבר הומניטרי חמור, עם למעלה מ־12 מיליון פליטים ועקורים, עשרות אלפי הרוגים, ומערכת בריאות שקרסה כמעט לחלוטין.

למרות חומרת המשבר, הסיקור העולמי של מלחמת האזרחים בסודאן נותר מצומצם. הסיבות לכך כוללות מגבלות על עיתונאים בשטח, מורכבות הסכסוך וריבוי משברים גלובליים הממסכים את תשומת הלב. ארגון האו"ם והממשל האמריקאי האשימו את כוחות ה"התגובה המהירה" בשימוש באונס ככלי מלחמה, אך המלחמה נמשכת, נשים וילדות ממשיכות לשלם את המחיר – והעולם שותק.

האו"ם והממשל האמריקאי האשימו את כוחות ה"התגובה המהירה" בשימוש באונס ככלי מלחמה, אך המלחמה נמשכת, נשים וילדות ממשיכות לשלם את המחיר – והעולם שותק

השבוע בתולדות מזה"ת: הפיגוע במלון סמירמיס

בליל 5 בינואר 1948, תחת סופת חורף עזה, הוביל ארגון ההגנה מתקפה על מלון סמירמיס שבשכונת קטמון בירושלים. הלילה הסוער גרם לשומרים הערבים לעזוב את עמדותיהם, מתוך הנחה שלא צפויה התקפה. ב־00:45 בלילה הגיע כוח של ההגנה, מצויד בחומרי נפץ ולוחמים לחיפוי, בשלושה כלי רכב. המחסומים שהיו אמורים למנוע את גישתם לא אוישו.

מפקד הפעולה, יצחק (איציק) בר, פרץ למלון דרך הכניסה האחורית בעזרת מטען חבלה קטן. החבלן אברהם גיל פרץ את דלת המרתף הנעולה באמצעות רימון יד. הפיצוצים העירו את דיירי המלון, רובם אזרחים, שירדו אל הלובי – שנחשב לחדר הבטוח ביותר במבנה. עם זאת, הפיצוץ המרכזי הרס את המלון והוביל למותם של יותר מ־20 דיירים, בהם בני משפחת אבו סואן ואורחים נוספים.

מלון סמירמיס לאחר הפיצוץ (צילום: Walid Khalidi, "Before their Diaspora")
מלון סמירמיס לאחר הפיצוץ (צילום: "Walid Khalidi, "Before their Diaspora)

הפיגוע עורר סערה גדולה. גולדה מאיר טענה מאוחר יותר שהפעולה התבצעה ללא ידיעתה או ידיעת מפקד ההגנה בירושלים, ישראל אמיר. לעומת זאת, מישאל שחם טען כי התייעץ עם אמיר וקיבל ממנו פקודה ברורה לבצע את המבצע. בהגנה טענו שהמלון שימש בסיס צבאי לכוחות ערביים, אך טענה זו לא הוכחה.

האירוע נותר כאחת העדויות הקשות למחיר הדמים של הסכסוך, ומהווה חלק מההיסטוריה הטרגית של ירושלים בתקופת טרום המדינה. הקונסול האמריקאי הכללי בירושלים, רוברט מקאטי, תיאר את הפיגוע כ"חריג אפילו במצב הנוכחי של טרור מתמשך בפלשתינה". הוא הוסיף כי המתקפה הייתה "חסרת מניע באופן כה מוחלט, עד שניתן לסווגה כניהיליסטית".

בעקבות הפיצוץ, החלו התושבים הערבים של שכונת קטמון לעזוב את האזור.

האירוע נותר כאחת העדויות הקשות למחיר הדמים של הסכסוך, ומהווה חלק מההיסטוריה הטרגית של ירושלים בתקופת טרום המדינה

עוד 1,518 מילים
סגירה