פאנלים סולאריים על גג בית הספר "יעלים" באילת (צילום: טל אגסי)
טל אגסי

אילת וחבל אילות עושות בית ספר אנרגטי לכולם

שני בתי ספר באילת ובחבל אילות הם הראשונים בארץ שהפכו לעצמאיים אנרגטית ● לצד גגות המכוסים בפאנלים סולאריים, הם מצוידים במערכות אגירה המבטיחות אספקת חשמל גם במקרה של תרחיש עלטה ● באילת מקווים כי בתי הספר החלוציים יסמנו את הכיוון לכלל האזור, שכבר כיום מייצר בשעות היום את כל צריכת החשמל שלו מאנרגיית שמש

הילדים יושבים במעגל סביב המורה ניקול, כשמסך מגע ענק מקיף אותם. המסך מחולק למשבצות, כל אחת מוקדשת לנושא אחר, וכשמקישים עליה – מופיעה משימה או שאלה.

אני נזכר בכיתת הלימוד של ילדותי ומבין שאף על פי שמערכת החינוך מתמודדת עם אתגרים רבים, משהו בכל זאת השתנה. אז, כפי שכתב עלי מוהר, הייתה תמונה על הקיר. היום – יש לינק.

בחלל הדיגיטלי הזה לומדים תלמידי בית הספר "יעלים" באילת על הסביבה – מים, אקלים, אדמה ואנרגיה. הכוונה היא להנגיש את הנושאים בגובה העיניים. בית הספר מרושת במכשירי ניטור המודדים, בין היתר, את איכות האוויר בכיתות ואת כמות האנרגיה המיוצרת מהמערכות הסולאריות שעל הגגות.

בית הספר היסודי "יעלים", שממוקם בשכונה הוותיקה באילת, הוא אחד משני בתי הספר הראשונים בארץ שהגיעו לעצמאות אנרגטית מלאה. השני הוא "נוף אדום" שבו לומדים ילדי המועצה האזורית הסמוכה חבל אילות

הנתונים זמינים לילדים, שמוזמנים לחקור את סביבתם הקרובה. הילדים הבוגרים יותר, בכיתות ה'–ו', אומרת המורה ניקול, עפים על זה. אחרי שיתמחו בסביבתם הקרובה, בשאיפה, תתרחב סקרנותם אל העולם כולו.

בית הספר היסודי "יעלים", שממוקם בשכונה הוותיקה באילת, הוא אחד משני בתי הספר הראשונים בארץ שהגיעו לעצמאות אנרגטית מלאה. השני הוא "נוף אדום" שבו לומדים ילדי המועצה האזורית הסמוכה חבל אילות.

פאנלים סולאריים על גג בית הספר "נוף אדום" בחבל אילות (צילום: אלעד טופל)
פאנלים סולאריים על גג בית הספר "נוף אדום" בחבל אילות (צילום: אינטר מהנדסים בע"מ)

כל בתי הספר באילת מכוסים פאנלים סולאריים, כמו יותר ויותר מוסדות חינוך ברחבי הארץ, אבל רק ב"יעלים" ו"נוף אדום" הותקנה גם מערכת אגירה המאפשרת להם להיות בשעת הצורך "מנותקי רשת".

ברגעים היותר מפחידים של המלחמה בשנה האחרונה, בהם כיכבו תרחישי העלטה, היה ברור שמבנים שנהנים מעצמאות אנרגטית – שילוב של ייצור אנרגיה מהשמש ויכולת אגירה – הם הדבר החם הבא. במערכת החינוך של אילת ואילות זה כבר קורה.

"ייצור החשמל עובר את התחזית", אומר נעים, "יש בעיר קרינה חזקה מאוד. התחשיב שלנו מבוסס על 1,800 שעות שמש בשנה, אבל כל המערכות עוברות את זה"

בבית ספר "יעלים" מותקנות שלוש מערכות של פאנלים סולאריים בהיקף 210 קילוואט. אחת המערכות עשויה מפאנלים גמישים: "התקנו אותם על גג של מפעל הפיס", מצביע אבי נעים מהיחידה הסביבתית בעירייה על המבנה. "התברר שהקונסטרוקציה לא מספיק חזקה כדי להחזיק פאנלים כבדים. ראינו פאנלים גמישים על תחנת דלק והבנו שזה מה שאנחנו מחפשים".

מערכת נוספת מספקת הצללה לרחבה שמשתרעת בין שתי שורות של כיתות. בשניים מהפאנלים נראים סימני נזק ושברים – זה לא טיל ולא כטב"ם, כנראה תוצאה של מפגש עם כדור שנבעט בשעת משחק. "ייצור החשמל עובר את התחזית", אומר נעים, "יש בעיר קרינה חזקה מאוד. התחשיב שלנו מבוסס על 1,800 שעות שמש בשנה, אבל כל המערכות עוברות את זה".

סככת הסעות עם פאנלים סולאריים דו־צדדיים בבית ספר "נוף אדום" בחבל אילות (צילום: אלעד טופל)
סככת הסעות עם פאנלים סולאריים דו־צדדיים בבית ספר "נוף אדום" בחבל אילות (צילום: אלעד טופל)

בירכתי בית הספר, רחוק מהמולת הילדים, ניצבים שלושה ארונות נעולים. בתוך הארונות מתגלות שורות־שורות של סוללות ליתיום. נעים: "בשעות השיא המערכת מייצרת חשמל לבית הספר, והעודפים נאגרים כאן. אם החשמל נפסק, בית הספר יכול להמשיך לפעול עוד יממה. את החשמל שנאגר אנחנו מוכרים לחברת החשמל בשעות הערב שבהן התעריף בפסגה".

ב"נוף אדום" הלכו צעד נוסף, וסככת ההסעות – שעל הדרך מספקת צל לתלמידים שממתינים לאוטובוס – מחופה בפאנלים גם מצידה התחתון. מתברר שגם מהשיקוף של האור בקרקע ניתן להפיק אנרגיה בשעות מסוימות.

לפני כשנתיים אילת הוכנסה על ידי האיחוד לרשימה מכובדת של מאה ערים חכמות שמתוכננות לאפס את הפליטות עד 2030

העצמאות האנרגטית של בתי הספר החלוציים הושגה בסיוע מענקים נדיבים של האיחוד האירופי במסגרת "פרויקט ברלין", שבו מממן האיחוד הקמת מבני ציבור עצמאיים אנרגטית במדינות שונות. זה רק חלק מגשם הפינוקים לו זוכה אילת מצד האיחוד האירופי בשנים האחרונות.

לפני כשנתיים העיר הוכנסה על ידי האיחוד לרשימה מכובדת של מאה ערים חכמות שמתוכננות לאפס את הפליטות עד 2030. כדי שזה יקרה, החברים הנכבדים מאירופה יצטרכו לשפוך על רחובות אילת כמה אלפי עצים ושורה של קווי אוטובוס. בלי תחבורה ציבורית ראויה, שבילי אופניים וצל, אילת לא תוכל להיות עיר ירוקה באמת.

יחידות האגירה בבית ספר "יעלים" באילת (צילום: אסף אדמון)
יחידות לאגירת חשמל בבית ספר "יעלים" (צילום: אסף אדמון)

בכל הנוגע לאנרגיה, אילת בלי ספק נמצאת בשפיץ של ישראל: אילת וחבל אילות הן הרשויות הראשונות בארץ שמייצרות מהשמש את כל צריכת החשמל שלהן בשעות היום. זה קורה גם באדיבות השדות הסולאריים הנרחבים בערבה הדרומית, אחד מהם נראה מחלון המטוס בטרם הנחיתה בשדה התעופה רמון.

בזכות ההישג הזה, ובזכות ההסתערות של היחידה הסביבתית אילת־אילות על קולות קוראים של האיחוד האירופי, שלל תקציבים נחתו בעיר. במסגרת אחד הפרויקטים הוכרזה שכונת יעלים, שבה שוכן בית הספר, כ"שכונת אקלים", והמרחב הציבורי בה עבר מתיחת פנים משמעותית של יירוק והצללה.

במסגרת פרויקט אחר שמותנע עכשיו יתבצע פיילוט לצמצום זריקת ובזבוז המזון בשלושה מלונות גדולים בעיר.

בתי הספר "יעלים" ו"נוף אדום" הם הראשונים, אבל מעכשיו הם אמורים להיות הסטנדרט: העירייה החליטה שכל מבנה ציבור וכל בית ספר שייבנו מעכשיו יהיו מכוסים פאנלים סולאריים שיגובו במערכות אגירה

התמיכות מאירופה מאפשרות את ההשקעה, אבל בטווח הארוך מדובר בפרויקטים שמכניסים לעירייה לא מעט כסף. "הפאנלים הסולאריים מכניסים לנו כיום שלושה מיליון שקל בשנה, שמאפשרים לפנות תקציבים לדברים חיוניים בעיר", אומר אסף אדמון, מנהל היחידה הסביבתית אילת־אילות.

בתי הספר "יעלים" ו"נוף אדום" הם הראשונים, אבל מעכשיו הם אמורים להיות הסטנדרט: העירייה החליטה שכל מבנה ציבור וכל בית ספר שייבנו מעכשיו יהיו מכוסים פאנלים סולאריים שיגובו במערכות אגירה, אומר אדמון.

יחידות האגירה בבית ספר "יעלים" באילת (צילום: אסף אדמון)
יחידות לאגירת חשמל (צילום: אסף אדמון)

"יעלים" צמוד למרכז קהילתי, שגם בו מתכננים להתקין מערכות אגירה שיהפכו את כל המתחם ל"מרכז חוסן" שכונתי – כזה שבשעת מחסור בחשמל יוכל להציע מפלט אנרגטי לתושבי האזור.

בטווח הארוך, הכוונה היא להוציא את אילת כולה לעצמאות אנרגטית מלאה: היום העיר מספקת לעצמה את החשמל ביום, וכדי שזה יקרה גם בלילה היא צריכה להצטייד במערכות אגירה. זה לא זול ולא יקרה מייד, אבל אם ממילא האילתים מרגישים לפעמים שהם לא חלק ממדינת ישראל, בכל הנוגע לחשמל יש סיכוי שזה יהפוך למציאות מוקדם מכפי שנדמה.

עוד 849 מילים
סגירה