שגריר ישראל בוושינגטון יחיאל לייטר (צילום: צילום מסך, יוטיוב)
צילום מסך, יוטיוב
שגריר ישראל בוושינגטון יחיאל לייטר

המזרח התיכון על פי שגריר ישראל בארצות הברית

ימים ספורים אחרי שנכנס לתפקידו בחודש שעבר, קיים השגריר יחיאל לייטר תדרוך למנהיגים יהודים בארה"ב ● בשיחה שטח לייטר את האני מאמין שלו כנציג ישראל בוושינגטון ● על מצרים אמר שא-סיסי מפר את הסכם השלום ו"משחק משחק כפול" עם חמאס ● על קטאר אמר שישראל תתחיל לחשוף את ה"אמת" על קטאר לאחר שנאלצה "לשתוק" למען השבויים ● והגידול ההתנחלויות משקף את "הצלחת ממשלות ישראל" ● חשיפה

שגריר ישראל בארצות הברית יחיאל לייטר האשים את נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי בהפרת הסכם השלום עם ישראך, בניצול מצוקתם של פלסטינים המבקשים להימלט מרצועת עזה, ובתמרון כפול לטובת חמאס.

לייטר השמיע את ההאשמות הללו במהלך פגישת זום שנערכה ב-28 בינואר עם בכירים בארגונים יהודיים מרכזיים בארה"ב. הקלטה של הפגישה הגיעה לידי זמן ישראל.

הדברים החריפים נגד מצרים ומנהיגה היו יוצאי דופן, במיוחד מאז פרוץ מלחמת עזה, שבה ישראל ניסתה לשמור על יחסים תקינים עם קהיר. מצרים משמשת כאחת המתווכות בין ישראל לחמאס בניסיון להשיג את שחרור החטופים שנחטפו בידי חמאס במהלך המתקפה ב-7 באוקטובר 2023.

היחסים בין ישראל למצרים התקררו מאז חזרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לשלטון בדצמבר 2022. נתניהו לא שוחח עם א-סיסי מאז תחילת הלחימה בעזה, כאשר קהיר זעמה על מה שהיא תופסת כניסיון ישראלי לדחוק את תושבי עזה לתוך חצי האי סיני.

בעוד שמצרים דחתה את הרעיון על הסף – ונשארה בעמדה זו גם בשבועות האחרונים, כאשר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חיזק את התמיכה ברעיון כחלק מתוכניתו להשתלטות על עזה – היא ביקשה מישראל ערבויות לכך שמי שיעזוב את הרצועה יורשה לשוב אליה, כך אמר דיפלומט ערבי בכיר לזמן ישראל. ערבויות כאלה טרם ניתנו, מה שהחריף עוד יותר את המתיחות האסטרטגית.

שגריר ישראל בוושינגטון בשיחת תדרוך עם ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים בארה"ב, 28 בינואר 2025

לייטר העלה את הסתייגויותיו ממצרים במהלך תדרוך עם ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים המרכזיים בארה"ב, שהיה המפגש הראשון שלו עם הגוף מאז שהגיע לוושינגטון בחודש שעבר.

נתניהו מינה את לייטר להחליף את השגריר לשעבר מייקל הרצוג, דמות מתונה יותר, שנועדה לנווט את יחסי ישראל-ארה"ב בתקופת ממשל ביידן. לייטר מזוהה יותר עם הימין ועם תנועת ההתנחלויות בפרט, השקפות שלא היו מתקבלות בהכרח בעין יפה על ידי הממשל הקודם, אך נהנות מתמיכה רחבה יותר בבית הלבן ובקונגרס הנשלטים כעת בידי הרפובליקאים.

בביקורתו במהלך התדרוך בזום, לייטר לא חסך גם ממדינות אחרות, בהן קטאר – מתווכת מרכזית נוספת – וטורקיה, תוך שהוא מביע גאווה במה שתיאר כהתבססות הישראלית ההולכת וגוברת ביהודה ושומרון

בביקורתו במהלך התדרוך בזום, לייטר לא חסך גם ממדינות אחרות, בהן קטאר – מתווכת מרכזית נוספת – וטורקיה, תוך שהוא מביע גאווה במה שתיאר כהתבססות הישראלית ההולכת וגוברת ביהודה ושומרון, דבר שמשקף את שינוי הטון של ישראל בוושינגטון לנוכח מינוי השגריר החדש והשינוי בממשל האמריקאי.

זמן קצר לאחר פרסום התמליל ב-The Times of Israel בשישי בלילה, פרסמה ועידת הנשיאים את ההקלטה המלאה של המפגש הווירטואלי.

"מצרים מפרה באופן חמור את הסכם השלום שלנו בסיני. זהו נושא שעתיד לעלות על פני השטח כי הדבר אינו נסבל", אמר לייטר למנהיגים היהודים בארה"ב. "ישנם בסיסים שנבנים שם שיכולים לשמש רק למבצעים התקפיים, לנשק התקפי – זו הפרה ברורה. זמן רב העניין הזה הושתק, וזה נמשך. זהו נושא שנעלה בקרוב ובאופן נחרץ מאוד".

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לוחץ את ידו של שגריר ישראל בוושינגטון יחיאל לייטר, כשלצידו ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה צחי ברוורמן (מימין), ראש הממ"ל צחי הנגבי והשר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, 4 בפברואר 2025 (צילום: אבי אוחיון/לע"מ)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לוחץ את ידו של שגריר ישראל בוושינגטון יחיאל לייטר, כשלצידו ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה צחי ברוורמן (מימין), ראש הממ"ל צחי הנגבי והשר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, 4 בפברואר 2025 (צילום: אבי אוחיון/לע"מ)

צילומים שלכאורה צולמו בשבועות האחרונים מחצי האי סיני במצרים מראים הצטברות מאסיבית של כוחות צבאיים וטנקים. ההפגנת הכוח נועדה, לפי הדיווחים, לאותת על חוסר שביעות רצונה של קהיר מהמשך שליטתה של ישראל בציר פילדלפי, רצועת הגבול בין עזה למצרים – שלטענת מצרים מהווה הפרה של הסכם השלום שנחתם בין שתי המדינות ב-1979.

כמו כן, הצטברות הכוחות מסמלת את נכונותה של מצרים להשתמש בכוח נגד ישראל כדי למנוע את העברת תושבי עזה לתוך חצי האי סיני.

לייטר המשיך להאשים את א-סיסי בכך שהוא "משחק משחק כפול" מול חמאס, על אף שממשלת מצרים נמצאת במחלוקת עמוקה עם תנועת האחים המוסלמים המזוהה עם חמאס. עם זאת, השגריר הישראלי טען כי מצרים תהיה מוכנה לשתף פעולה עם ישראל נגד חמאס אם ירושלים תצליח "להכניע באופן מוחלט" את ארגון הטרור בעזה.

השגריר הישראלי טען כי מצרים תהיה מוכנה לשתף פעולה עם ישראל נגד חמאס אם ירושלים תצליח "להכניע באופן מוחלט" את ארגון הטרור בעזה

לייטר נשאל לגבי מאמצי ישראל לתכנן את ניהול עזה לאחר המלחמה, סוגיה שגררה ביקורת נרחבת על ירושלים, במיוחד מצד ממשל ביידן, שטען כי כישלונה של ישראל לקדם חלופה ממשית לחמאס אפשר לארגון הטרור למלא שוב ושוב את החלל שנוצר כאשר צה"ל זז ממוקדי הלחימה ברצועה.

לייטר חזר על טענתו של נתניהו, אשר מתעקש כי אין טעם בתכנון כלשהו לעתיד עזה כל עוד חמאס לא חוסל, שכן אף גורם שלטוני אחר לא יהיה מוכן להיכנס לרצועה לפני כן.

נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בקהיר, 19 בדצמבר 2024 (צילום: Egyptian Presidency / AFP)
נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בקהיר, 19 בדצמבר 2024 (צילום: Egyptian Presidency / AFP)

השגריר הישראלי החדש אמר כי מצרים צפויה להיות חלק ממאמצי הממשל בעזה יחד עם ערב הסעודית ואיחוד האמירויות, אף שכל שלוש המדינות התנו שוב ושוב את מעורבותן בכך שישראל תאפשר לרשות הפלסטינית למלא תפקיד במסגרת מסלול לפתרון שתי מדינות – עיקרון שישראל דוחה.

למרות זאת, לייטר התעקש כי הדיונים על "היום שאחרי" בעזה "מתקיימים. הדרך היחידה להצליח בהם היא לא לדבר עליהם בפומבי".

"יהיה מצב בעזה שבו או שכולם ינסו לחזור לשישי באוקטובר – ואנחנו לא ניתן לזה לקרות; אנחנו זקוקים לרצועת חיץ רחבה – או שהקהילה הבינלאומית ואנחנו נוכל לחשוב מחוץ לקופסה וליצור מצב שבו אנשים חיים בכבוד ובתחושת ערך עצמי", אמר לייטר, תוך שהוא מרמז לכאורה לקריאתו של טראמפ להעביר את כל אוכלוסיית עזה למצרים, ירדן ומדינות נוספות.

כאשר נשאל ישירות לגבי קריאתו של טראמפ להעביר את אוכלוסיית עזה כולה למדינות אחרות, השיב לייטר: "אני לא יודע אם זו יוזמה, אבל בוודאי שהנשיא מפנה תשומת לב לכך שמדינות ברחבי העולם מקבלות פליטים מהמדינות השכנות להן". התדרוך נערך כשבוע לפני שטראמפ הכריז כי הוא גם רוצה שארה"ב "תשתלט" על עזה ותוביל את שיקומה.

כאשר נשאל ישירות לגבי קריאתו של טראמפ להעביר את אוכלוסיית עזה, השיב: "אני לא יודע אם זו יוזמה, אבל בוודאי שהנשיא מפנה תשומת לב לכך שמדינות ברחבי העולם מקבלות פליטים מהמדינות השכנות להן"

בהתייחסו לצ'אד, מדינה ענייה ממצרים שקלטה פליטים מהמלחמה בסודאן השכנה, אמר לייטר כי "בלתי נתפס שמצרים אפילו לא תשקול את האפשרות לקלוט לפחות חלק מהפליטים באופן זמני".

שגריר ישראל בארצות הברית יחיאל לייטר מקבל את פניו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הגעתו לוושינגטון, 2 בפברואר 2025 (צילום: מחשבון X של יחיאל לייטר)
שגריר ישראל בארצות הברית יחיאל לייטר מקבל את פניו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הגעתו לוושינגטון, 2 בפברואר 2025 (צילום: מחשבון X של יחיאל לייטר)

הוא הוסיף כי בני משפחתו של א-סיסי מנהלים סוכנות נסיעות שגבתה מאלפי עזתים עשרות אלפי דולרים כדי להימלט מהרצועה דרך מצרים. כ-100,000 עזתים הצליחו לברוח מהרצועה באמצעות סידורים כאלה, אך הרוב המוחלט של התושבים לא הצליחו לעזוב, בין אם רצו בכך ובין אם לא.

לייטר אמר כי על הגבול בין עזה למצרים להיפתח לפחות באופן זמני כדי לאפשר לאלו שרוצים לעזוב את הרצועה, לעשות זאת. בעבר השיב א-סיסי לטענות מסוג זה בכך שאם ישראל רוצה לרוקן את הרצועה, היא צריכה לקלוט את הפליטים בנגב.

'לומר את האמת על קטאר וטורקיה'

לייטר חזר במהלך שיחת הזום גם על הביקורת שהשמיע כלפי קטאר בראיון לרשת "פוקס ניוז" מספר ימים קודם לכן. "אנחנו חייבים להתחיל לדבר על קטאר. המשחק שהם משחקים – קניית כל מי שאפשר כדי להשתיק ביקורת ולקנות סובלנות כלפי תמיכתם בטרור – פשוט אינו מתקבל על הדעת", אמר.

"אנחנו חייבים לחשוף את התרמית שלהם ולומר: 'כן, אתם מממנים מוסדות ואוניברסיטאות ברחבי העולם. אבל אתם גם מממנים ארגוני טרור'. זה פשוט לא מחזיק מים. הדבר הראשון הוא לומר את האמת על הכוח הכלכלי שלהם", הוסיף.

"אנחנו חייבים לחשוף את התרמית שלהם ולומר: 'כן, אתם מממנים מוסדות ברחבי העולם. אבל אתם גם מממנים ארגוני טרור'. זה פשוט לא מחזיק מים. הדבר הראשון הוא לומר את האמת על הכוח הכלכלי שלהם"

מבקרי דוחה, בהם רבים במעגל הפנימי של נתניהו, מצביעים על קשריה הקרובים עם חמאס ועל העברת הכספים שלה לעזה, אשר אפשרה לארגון הטרור להעדיף את חיזוק כוחו הצבאי לצורך תקיפת ישראל. מנגד, קטאר טוענת כי ישראל – וארה"ב – לחצו באופן אגרסיבי על דוחה להעביר את הכספים הללו כדי למנוע משבר הומניטרי ברצועה.

ראש הממשלה ושר החוץ של קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמן אאל תאני, בדוחה, 24 באוקטובר 2024 (צילום: Nathan Howard / POOL / AFP)
ראש הממשלה ושר החוץ של קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמן אאל תאני, בדוחה, 24 באוקטובר 2024 (צילום: Nathan Howard / POOL / AFP)

נתניהו עצמו הגן על התשלומים הללו בראיון למגזין "טיים" בשנה שעברה. השבוע חשף עופר חדד בחדשות 12 כי אלי פלדשטיין, שהועסק במהלך המלחמה כאחד מדובריו של נתניהו, ביצע עבודות יחסי ציבור עבור דוחה, כפי שעשו גם היועצים יונתן אוריך וישראל איינהורן לפני מונדיאל 2022 שנערך בקטאר.

לאחר מכן, לייטר העביר את הביקורת שלו גם לטורקיה, וטען כי אנקרה הפכה ל"עוינת מילולית" כלפי ישראל ואפשרה "למנהיגי חמאס ולגורמים אחרים בתנועת האחים המוסלמים לפעול משטחה". הוא גם האשים את אנקרה במימון ארגונים שפועלים לליבוי המתיחות בהר הבית.

לייטר העביר את הביקורת שלו גם לטורקיה, וטען כי אנקרה הפכה ל"עוינת מילולית" כלפי ישראל ואפשרה "למנהיגי חמאס ולגורמים אחרים לפעול משטחה"

"עד עכשיו היה קשה [לבקר את קטאר] כי היא מילאה תפקיד בשחרור החטופים. נאלצנו – בשפה דיפלומטית מאוד – לספוג את זה. עם זאת, אנחנו נתחיל לומר את האמת על התפקיד של קטאר וטורקיה", אמר לייטר.

תחזיות לנורמליזציה עם סעודיה

בהתייחסו לאפשרות להסכם נורמליזציה עם ערב הסעודית, הודה לייטר כי הצדדים אינם על סף עסקה, אך הם קרובים לכך יותר מאי פעם.

ההערכה שלו נאמרה כמה ימים לפני שריאד פרסמה הצהרה חריפה נגד נתניהו, שהציע בראיון לרשת "פוקס ניוז" כי סעודיה תקלוט פלסטינים מעזה. הממלכה חיזקה מאז את עמדתה המסרבת לנורמליזציה עם ישראל ללא אופק להקמת מדינה פלסטינית.

יורש העצר של ערב הסעודית, הנסיך מוחמד בן סלמאן. 23 באוקטובר 2024 (צילום: Nathan Howard / POOL / AFP)
יורש העצר של ערב הסעודית, הנסיך מוחמד בן סלמאן. 23 באוקטובר 2024 (צילום: Nathan Howard / POOL / AFP)

לייטר אמר כי תבוסת חמאס תקדם את המהלך, אך הודה כי "התפיסה לפיה ארצות הברית נסוגה מהמזרח התיכון מסבכת את העניין מעט". "ממשל טראמפ, מצד אחד, רוצה לראות נורמליזציה בין ישראל לסעודיה. מצד שני, יש דיבורים על נסיגת כוחות מכאן ומשם. איך אמורה להתקיים אותה ערובה אמריקאית לביטחון של בעלות הברית במפרץ?" תהה.

כשנשאל על נוכחות ישראל ביהודה ושומרון, אמר לייטר כי הרבה פחות שנויה במחלוקת מבעבר. "יש 600,000 [יהודים] שחיים ביהודה ושומרון. זה גם ביטוי להצלחת ממשלות ישראל – לכך שיש לנו זכות על הארץ הזו, שזו יהודה, שזו שומרון", אמר.

בהקשר זה, הוא ריפרר להחלטת ממשל טראמפ לשנות את שמו של מפרץ מקסיקו ל"מפרץ אמריקה": "לשמות יש חשיבות – יהודה הייתה יהודה זמן רב לפני שהייתה בכלל 'הגדה המערבית' – כ-3,000 שנה לפני כן. בואו נזכור זאת ונשתמש בשם הנכון".

"לשמות יש חשיבות – יהודה הייתה יהודה זמן רב לפני שהייתה בכלל 'הגדה המערבית' – כ-3,000 שנה לפני כן. בואו נזכור זאת ונשתמש בשם הנכון"

בניגוד לעזה, שם הביע לכאורה תמיכה בהעברת אוכלוסייה לפחות באופן זמני, טען לייטר כי שלושת מיליון הפלסטינים ביהודה ושומרון יישארו שם. "נצטרך למצוא איזשהו פתרון לחיים משותפים, סוג של פיוס כדי ליצור מודל של דו-קיום דה-פקטו, גם אם הוא לא קבוע ויציב", אמר לייטר.

השגריר תמך בעבר בסיפוח יהודה ושומרון מבלי להבהיר אם לפלסטינים תינתן אזרחות ישראלית. הפעם הבהיר: "אם זו תהיה אוטונומיה מקומית או תוכנית אוטונומיה רחבה יותר כפי שקידם [ראש הממשלה דאז] מנחם בגין – נראה".

 שגריר ישראל בוושינגטון יחיאל לייטר ביום הראשון לכהונתו מבקר במוזאון השואה בעיר הבירה, 27 בינואר 2025 (צילום: מתוך חשבון ה-X של יחיאל לייטר)
שגריר ישראל בוושינגטון יחיאל לייטר ביום הראשון לכהונתו מבקר במוזאון השואה בעיר הבירה, 27 בינואר 2025 (צילום: מתוך חשבון ה-X של יחיאל לייטר)

לייטר גם השווה בין המנהרות הארכאולוגיות שישראל חופרת מתחת לכותל המערבי כדי לחשוף ממצאים מההיסטוריה היהודית לבין המנהרות שחמאס חפר מתחת לעזה כדי להחזיק בהן חטופים ישראלים – כהמחשה ל"הבדל התרבותי בין תפיסת האנושיות שלנו לשלהם".

לייטר גם השווה בין המנהרות שישראל חופרת מתחת לכותל כדי לחשוף ממצאים היסטוריים לבין המנהרות שחמאס חפר כדי להחזיק בהן חטופים ישראלים – כהמחשה ל"הבדל התרבותי בין תפיסת האנושיות שלנו לשלהם"

השגריר הדגיש כי ישראל אינה רואה בנשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) "פתרון". ממשלת נתניהו משווה זה זמן רב בין עבאס לחמאס, בשל מדיניות התשלומים שלו לאסירים ביטחוניים ולמשפחות מחבלים שנהרגו – מדיניות שרמאללה ביצעה בה שינוי השבוע. ממשל טראמפ קיבל את המהלך באיפוק, אך בירושלים דחו אותו לחלוטין.

לייטר גם הדגיש את רצונו "לשקם את התמיכה הדו-מפלגתית [של הרפובליקאים והדמוקרטים] בישראל", יעד שהציבו מספר שגרירים ישראלים עם כניסתם לתפקידם בארה"ב. הוא אמר כי בכוונתו לנסות ולפנות לכל הקשת הפוליטית, על רקע החששות מפני דעיכת התמיכה בישראל בקרב נוצרים אוונגליסטים צעירים ופרוגרסיבים צעירים.

לייטר טען כי הרקע האקדמי שלו יהווה יתרון כשיבקר בקמפוסים ברחבי ארה"ב, שם התחזקו בשנה האחרונה ההפגנות הפרו-פלסטיניות נגד ישראל בעקבות המלחמה בעזה וטיפול הממשל האמריקאי באנטישמיות שנקשרה למחאות אלה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
קונספציה לפיה 7 מיליון יהודים יכולים לשלוט ב7 מיליון ערבים בין הנהר לבין הים. עוד מחדלי דמים ומלחמות אזוריות וכשל מוסרי ופילוג פנימי וכמובן פשיזם מושחת משיחי משתמט והשחתה ושקר ועקדה... המשך קריאה

קונספציה
לפיה 7 מיליון יהודים יכולים לשלוט ב7 מיליון ערבים בין הנהר לבין הים.
עוד מחדלי דמים ומלחמות אזוריות
וכשל מוסרי ופילוג פנימי
וכמובן פשיזם מושחת משיחי משתמט
והשחתה ושקר ועקדה
יביאו לעוד מחדלים.

עוד 1,743 מילים ו-1 תגובות
סגירה