נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ומלך ירדן עבדאללה בחדר הסגלגל בבית הלבן, 11 בפברואר 2025 (צילום: SAUL LOEB / AFP)
SAUL LOEB / AFP

לא חמאס ייפגע משערי הגיהינום של טראמפ אלא מדינות ערב המתונות

טראמפ חזר השבוע על הטעות של שנוא נפשו, הנשיא לשעבר אובמה ● מלך מרוקו תיווך בין ישראל לרמאללה בסוגיית כספי הרשות המוקפאים ● פוטין שוחח עם אחמד א-שרע ● המשטר הסודאני כובש את המעוזים האחרונים של מתנגדיו ומסכם על נמל ימי עם רוסיה ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

אסור לתת צ'קים ללא כיסוי

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חזר השבוע על הטעות של שנוא נפשו, הנשיא לשעבר ברק אובמה. בשנת 2012, אובמה איים על נשיא סוריה בשאר אל-אסד והצהיר שאם ישתמש בנשק כימי, זה יהיה הקו האדום שאותו ארה"ב לא תוכל לסבול.

אסד עשה שימוש בנשק כימי מספר פעמים נגד מתנגדיו וגם נגד אוכלוסייה אזרחית, ולא נענש על כך. הקו האדום החוויר מהר מאוד עד שהפך לבלתי נראה.

גם טראמפ השבוע שחרר אולטימטום משלו, והצהיר כי אם חמאס לא ישחרר את כל החטופים עד שבת בצוהריים, "ייפתחו שערי הגיהינום". בממשלת ישראל לא הבינו למה הכוונה ולכן הוציאו רצף של הודעות מגומגמות לתקשורת, דרשו את שחרורם של תשעה חטופים, ולאחר מכן את כל החטופים, עד שחזרו שוב לאותה מתכונת שאושרה על ידי שני הצדדים בסיוע המתווכות – שחרור של שלושה חטופים בשבת.

בחמאס רוצים בעסקה על מנת לשרוד, בישראל יודעים שרק כך ניתן לשחרר חטופים. טראמפ, שרגיל להיכנס לחדר ולזרוק פצצה על השולחן, כנראה אינו מסוגל להציע משהו אחר

מה מסיק מכאן החמאס שדווקא מעוניין בקיום העסקה? שאין שום איום ממשי שיכול לגרום לו להתקפל, וזה דבר מסוכן מאוד. בחמאס רוצים בעסקה על מנת לשרוד, בישראל יודעים שרק כך ניתן לשחרר חטופים. טראמפ, שרגיל להיכנס לחדר ולזרוק פצצה על השולחן, כנראה אינו מסוגל להציע משהו אחר, כי הפעלה מחודשת של כוח צבאי תהרוג את החטופים.

אלכסנדר (סשה) טרופנוב, שגיא דקל חן ויאיר הורן במהלך שחרורם משבי חמאס בחאן יונס, 15 בפברואר 2025 (צילום: AP Photo/Abdel Kareem Hana)
אלכסנדר (סשה) טרופנוב, שגיא דקל חן ויאיר הורן במהלך שחרורם משבי חמאס בחאן יונס, 15 בפברואר 2025 (צילום: AP Photo/Abdel Kareem Hana)

גם בנוגע לרכישת עזה והקמה של "בתים יפים ונוחים עבור הפלסטינים במקום אחר" יש ספקות כבדים. מצרים עומדת איתן והנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי אף ביטל את ביקורו בוושינגטון, לאחר שראה את מלך ירדן עדאללה השני מתפתל בכיסאו.

טראמפ כנראה יוכל ללחוץ על מדינות ערב על מנת שיקלטו יותר ילדים חולים או יתבטאו ביתר חריפות נגד חמאס (מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל-ע'יט עשה בדיוק את זה השבוע), ויתרמו כסף לשיקומה של עזה. אך אין שום כוח שיכול לגרום להן ללכת נגד האינטרס העצמי שלהן ולהסכים לתוכנית "פינוי-בינוי" ברצועה.

טראמפ כנראה יוכל ללחוץ על מדינות ערב על מנת שיקלטו יותר ילדים חולים ויתרמו כסף לשיקומה של עזה. אך אין שום כוח שיכול לגרום להן ללכת נגד האינטרס העצמי שלהן ולהסכים לתוכנית "פינוי-בינוי" ברצועה

ההתפתחויות הללו בסופו של דבר יכרסמו בכוחה האמיתי של ארה"ב במזרח התיכון ובעולם. אסור לתת צ'קים ללא כיסוי או לצייר קווים אדומים בלי כוונה לדבוק בהם.

מלך מרוקו תיווך בין ישראל לרמאללה

מלך מרוקו מוחמד השישי הציע יוזמה חדשה לפתרון משבר הכספים הפלסטיניים המוחזקים בידי ישראל, כך חשף השבוע חוסיין א-שייח', שר העניינים האזרחיים הפלסטיני. מדובר בכמיליארד דולר של כספי מיסים פלסטיניים שישראל מקפיאה מאז 7 באוקטובר 2023, בטענה שהם מיועדים לעזה.

א-שייח', המשמש גם כמזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, הודה למלך ולממשלתו על מאמציהם המתמשכים לפתרון המשבר ועל תמיכתם בעם הפלסטיני. בחודש שעבר הושגה הסכמה ראשונית בין ישראל לרשות הפלסטינית על העברת כ-500 מיליון דולר מכספי המיסים, שנועדו לתשלום עבור חשמל ודלק שסיפקה ישראל.

מלך מרוקו מוחמד השישי, ספטמבר 2023 (צילום: MAP / AFP)
מלך מרוקו מוחמד השישי, ספטמבר 2023 (צילום: MAP / AFP)

המלך מוחמד השישי, המכהן כיו"ר ועדת אל-קודס, הדגיש לאחרונה במכתב לאו"ם את מחויבותה של מרוקו לקידום פתרונות מעשיים למשבר ההומניטרי ולהפסקת אש בת-קיימא באזור.

יוזמה זו ממחישה את חשיבותה של דיפלומטיה אזורית בפתרון סכסוכים במזרח התיכון. מדינות כמו מרוקו, הנהנות מיחסים טובים הן עם ישראל והן עם הפלסטינים, יכולות למלא תפקיד מכריע בקידום פתרונות. רק שיתוף פעולה אזורי מקיף, המשלב הבנה עמוקה של המורכבויות המקומיות, יכול להוביל לפתרונות מאוזנים וברי-קיימא.

פוטין משוחח עם אחמד א-שרע

רק לפני חודשים ספורים התייחסו ברוסיה לאחמד א-שרע (אז אבו מוחמד אל-ג'ולאני) ותנועתו הייאת תחריר א-שאם כמחבלים מסוכנים שיש להיאבק בהם ולהשמידם. מאז א-שרע הפיל את משטרו של בשאר אל-אסד, אימץ בגדים מערביים והפך לבן-ברית נחשק שרוסיה מוכנה לשאת ולתת איתו על דברים שחשובים לה.

השבוע קיים נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שיחת טלפון ראשונה עם א-שרע ודן עמו במצב הביטחוני במדינה וגם בעתידם של ההסכמים הבילטרליים שנחתמו בעידן אסד בין סוריה לרוסיה.

השבוע קיים הנשיא פוטין שיחת טלפון ראשונה עם א-שרע ודן עמו במצב הביטחוני וגם בעתידם של ההסכמים הבילטרליים שנחתמו בעידן אסד בין סוריה לרוסיה

בשלב הזה רוסיה הוציאה ציוד רב מבסיסיה בחמיימים ונמל טרטוס, אך הבסיסים לא פורקו ולא נכבשו על ידי כוחותיו של א-שרע. שני הצדדים בוחנים את המים ולא ממהרים לחתוך את חבל הטבור.

המנהיג בפועל של סוריה אחמד א-שרע, ינואר 2025 (צילום: Syria's Transitional Government / AFP)
המנהיג בפועל של סוריה אחמד א-שרע, ינואר 2025 (צילום: Syria's Transitional Government / AFP)

רוסיה הייתה רוצה לשמור על הבסיסים שלה בשטחה של סוריה, גם אם בתנאים מוגבלים מאלו שנהנתה מהם בתקופת אסד. בסוריה ממתינים לראות כיצד המערב מעצב את יחסו אל המשטר החדש ובאיזו מהירות יסיר ממנה סנקציות.

כמו גם עבור מדינות ערביות אחרות, היחסים עם רוסיה יכולים לשרת את דמשק בתור משקל נגד על מנת ללחוץ על אירופה וארה"ב. רוסיה כבר לא תוכל להשפיע על גורלה של סוריה כמו בעבר, אך גם אם תצליח לשמור על נכסים כלשהם בשטחה – תראה בזה נצחון.

המשטר בסודאן כובש את מעוזים ההתנגדות האחרונים

סודאן הודיעה כי הושגה הסכמה סופית עם רוסיה להקמת בסיס ימי בחוף הים האדום של המדינה, באזור פורט-סודאן. הסכם בנושא נדון תחת הנשיא לשעבר, הרודן עומר אל-בשיר, אך הממשל הצבאי שהפיל אותו בשנת 2019 בחן את הנושא מחדש והחליט להימנע מכך על מנת לא להסלים את המצב מול אמריקאים.

הסכם בנושא נדון תחת הנשיא לשעבר, הרודן עומר אל-בשיר, אך הממשל הצבאי שהפיל אותו בשנת 2019 בחן את הנושא מחדש והחליט להימנע מכך על מנת לא להסלים את המצב מול אמריקאים

הקמת נמל צבאי בפורט-סודאן תסייע למאמץ הרוסי להרחיב את החדירה שלהם באפריקה ותשפיע גם על מזרח התיכון. לאחר הפלת השלטון בסוריה, רוסיה למעשה איבדה את ההאב שלה במזרח התיכון ששימש אותה באופרציות שלה באפריקה.

שר החוץ של סודאן עלי יוסוף אל-שריף בפגישה במוסקבה עם שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב, 12 בפברואר 2025 (צילום: Maxim Shemetov / POOL / AFP)
שר החוץ של סודאן עלי יוסוף אל-שריף בפגישה במוסקבה עם שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב, 12 בפברואר 2025 (צילום: Maxim Shemetov / POOL / AFP)

רוסיה פועלת באפריקה באפקטיביות רבה, כאשר היא מעניקה שירותי אבטחה למשטרים הרודניים ובתמורה מקבלת זכויות על שימוש במינרלים נדירים.

בימי ממשל ביידן, הסודאנים לא העזו לקדם הסכם כזה עם רוסיה, כי ידעו שיאבדו את התמיכה האמריקאית. כעת נראה שכל הרסנים הוסרו. במקביל, הצבא הסודאני ממשיך לנחול הצלחות צבאיות וכעת מתקדם אל עבר המעוזים האחרונים של יריביהם – כוחות התגובה המהירה.

הגנרל עבד אל-פתאח בורהן, העומד בראש הצבא הסודאני, הציע להקים ממשלה חדשה לאחר שישלים את מהלך ההשתלטות על כל ח'רטום וסירב להיכנס למו"מ עם מתנגדיו.

הגנרל עבד אל-פתאח בורהן, העומד בראש הצבא הסודאני, הציע להקים ממשלה חדשה לאחר שישלים את מהלך ההשתלטות על כל ח'רטום וסירב להיכנס למו"מ עם מתנגדיו

מלחמת האזרחים בסודן נמשכת כבר שנתיים; במהלך התקופה הזאת, כ-12 מיליון בני אדם הפכו לפליטים, מאות אלפים נהרגו במלחמה, ומיליונים נמצאים על סף רעב.

עוד 962 מילים
סגירה