העתיד ללא סרטן כבר כאן

אילוסטרציה: בינה מלאכותית ברפואה (צילום: iStock / PhonlamaiPhoto)
iStock / PhonlamaiPhoto
אילוסטרציה: בינה מלאכותית ברפואה

העתיד מביא עמו תקווה גדולה. המחקרים והפיתוחים החדשים מצביעים על כך שהסרטן עשוי להפוך למחלה כרונית שניתן לחיות עמה, ואולי אף למגרה לחלוטין.

*  *  *

המהפכה הרפואית שאנו חווים כיום משנה את כללי המשחק. רק בימים האחרונים דווח על מחקר פורץ דרך שמבוסס על בינה מלאכותית ומאפשר לזהות סוגים שונים של סרטן בדיוק חסר תקדים, ובשלבים מוקדמים הרבה יותר משהיה אפשרי עד כה. היכולת של מערכות חכמות לנתח כמויות אדירות של מידע גנטי ורפואי ולזהות דפוסים ייחודיים לכל מטופל, מסמנת עידן חדש ברפואה האונקולוגית.

המהפכה הרפואית משנה את כללי המשחק. רק לאחרונה דווח על מחקר פורץ דרך, המבוסס על בינה מלאכותית ומאפשר לזהות סוגי סרטן שונים בדיוק חסר תקדים, ובשלבים מוקדמים בהרבה מבעבר

כן, במשך שנים נתפס הסרטן כגזר דין סופני, אך כיום אנו עדים להתקדמות דרמטית המחוללת שינוי עמוק: ממאבק הישרדותי ממושך – לשליטה במחלה, ובמקרים מסוימים אף לריפוי מלא.

החזון להפוך את הסרטן למחלה כרונית שניתן לחיות עמה, ואולי אף למגר לחלוטין, הולך והופך למציאות בזכות פריצות דרך בתחומי האימונותרפיה, הרפואה המותאמת אישית והטכנולוגיות החדשות שמסייעות באבחון מוקדם וטיפול ממוקד.

במשך שנים מחלת הסרטן, או "המחלה" כפי שנהוג היה לכנותה בעבר נתפשה כגזר דין סופני, אך כיום אנו עדים לשינויים מרחיקי לכת בתחום המחקר והטיפול, המקרבים אותנו ליום שבו הסרטן ייחשב למחלה כרונית, ואולי אף ייעלם לחלוטין מימינו.

ההתקדמות המעריכית ברמת הטיפולים, במיוחד בתחום הטיפול הביולוגי והטיפולים הממוקדים, מאפשרת לנו לשלוט במחלה לאורך זמן ולצמצם את תופעות הלוואי לרמה מינימלית. כך לדוגמה, במחקרים עדכניים הוצגו תרופות חדשות לסרטן הריאות שהפחיתו את הסיכון להתקדמות המחלה או למוות בעד 84%, ושמרו על יציבות המחלה למשך חמש שנים.

עם זאת, עלינו לזכור שהזדקנות האוכלוסייה מובילה לעלייה בשכיחות הסרטן בגיל השלישי. משמעות הדבר היא שעלינו להתאים את הגישות הטיפוליות, כולל אפשרויות לאשפוזי בית, ולהשקיע משאבים רבים במניעה מוקדמת ובאבחון. זה הוא הפרמטר המרכזי בכל הנוגע ליכולת להבסת המחלה, כשהיכרות עם התסמינים ואבחון בזמן יכולים למנוע את התקדמות המחלה ולשפר את סיכויי ההחלמה.

הזדקנות האוכלוסייה מובילה לעלייה בשכיחות הסרטן בגיל השלישי. משמעות הדבר היא שעלינו להתאים את הגישות הטיפוליות, כולל אפשרויות לאשפוזי בית, ולהשקיע משאבים רבים במניעה מוקדמת ובאבחון

לפי ארגון הבריאות העולמי, במדינות מפותחות, הודות לשיפור בגילוי המוקדם ולגישות טיפול חדשניות, שיעור מקרי המוות מסרטן נמצא במגמת ירידה מתמדת, בעוד במדינות מתפתחות הסיכון עדיין גבוה בשל היעדר נגישות לאבחון ולטיפול.

המהפכה האונקולוגית מתרחשת אל מול עינינו, לא רק ברמת הטיפולים התרופתיים, אלא גם בזכות פיתוחים בתחום הרפואה המותאמת אישית. במקום טיפולי כימותרפיה גנריים לכל החולים, הרפואה כיום מתמקדת בהתאמה של הטיפול לפרופיל הגנטי של הגידול, מה שמשפר משמעותית את יעילות הטיפול ומפחית את תופעות הלוואי.

שילוב של AI ברפואה מאפשר לזהות דפוסים ייחודיים לכל חולה, ולהתאים טיפול מיטבי עוד לפני שהמחלה מתפשטת. ככל שהבינה המלאכותית תמשיך להתקדם, היא תסייע בזיהוי מוקדם של סוגי סרטן שונים ובפיתוח אסטרטגיות טיפול מותאמות אישית.

מגמות נוספות שצוברות תאוצה הן החיסונים לסרטן. מחקרים פורצי דרך הראו כי ניתן להנדס חיסונים מבוססי mRNA שיסייעו למערכת החיסון לזהות תאים סרטניים ולהשמידם כבר בשלבים המוקדמים. חיסוני סרטן מותאמים אישית כבר הוכיחו תוצאות מבטיחות בסרטן העור, וייתכן שבעתיד הלא רחוק הם יוכלו לשמש כקו מניעה ראשון למגוון סוגי סרטן.

כמו כן, טיפולים ביולוגיים חדשניים המנצלים ננו-חלקיקים למשלוח תרופות ישירות לתאי הגידול, מפחיתים משמעותית את הפגיעה בתאים הבריאים ומובילים ליעילות גבוהה יותר של הטיפול.

שילוב של AI ברפואה מאפשר לזהות דפוסים ייחודיים לכל חולה, ולהתאים טיפול מיטבי עוד לפני שהמחלה מתפשטת. ככל שה-AI תתקדם, היא תסייע בזיהוי מוקדם של סוגי סרטן ובפיתוח אסטרטגיות טיפול אישיות

העתיד מביא עמו תקווה גדולה. המחקרים והפיתוחים החדשים מצביעים על כך שהסרטן עשוי להפוך למחלה כרונית שניתן לחיות עמה, ואולי אף למגרה לחלוטין. המשמעות היא איכות חיים טובה יותר למטופלים ותקווה לעתיד ללא סרטן. ההתקדמות המדעית והטכנולוגית מביאה עמה בשורות מעודדות בתחום הטיפול בסרטן. עלינו להמשיך להשקיע במחקר, באבחון מוקדם ובהתאמת הטיפולים לצרכי המטופלים, כדי להגיע ליום שבו הסרטן יהפוך לעוד מחלה כרונית בספרות הרפואית, שניתן לרפא ואף להפוך את סיכויי ההידבקות לאפסיים.

דר' מרינה צדקין תמיר היא פרמקולוגית קלינית ומומחית לזיהומים בחוג לסיעוד במכללה האקדמית רמת גן.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3
הפתרון כאן ועכשיו קראו את המאמר : https://survivewithcancer.wordpress.com/wp-content/uploads/2024/10/d79ed793d795d7a2-d79bd79ed7a2d798-d790d7a3-d797d795d79cd794-d791d7a1d7a8d798d79f-d7... המשך קריאה

הפתרון כאן ועכשיו קראו את המאמר :
https://survivewithcancer.wordpress.com/wp-content/uploads/2024/10/d79ed793d795d7a2-d79bd79ed7a2d798-d790d7a3-d797d795d79cd794-d791d7a1d7a8d798d79f-d792d795d7a9d799-d79cd790-d7a6d7a8d799d79a-d79cd79ed795d7aa-d79ed794d79ed797d79cd794–1.pdf

דר׳ מהחוג לסיעוד במכללת רמת גן מביאה מסר של נצחון על הסרטן. הכרזות בקנה מידה כזה יותר אמינות אם הן מגיעות מהניו אינגלד ג׳ורנל או מינימום ראש האונקולוגיה באיכילוב ’עלייה בשרידות 5 שנים... המשך קריאה

דר' מהחוג לסיעוד במכללת רמת גן מביאה מסר של נצחון על הסרטן.

הכרזות בקנה מידה כזה יותר אמינות אם הן מגיעות מהניו אינגלד ג'ורנל או מינימום ראש האונקולוגיה באיכילוב

'עלייה בשרידות 5 שנים של 84% בסרטן ריאות' זה מרשים. מאיפה המספר הזה? מה המשפט הזה אומר בכלל? שרידות 84% אחרי 5 שנים? או שעלייה מ 20% ל 37% שרידות? מה אומר המשפט הזה?

מה לוח הזמנים לחיסון סרטן ואיפה זה נמצא בניסויים. אבל אמיתי, עם סטטיסטיקות של מעקב, מוסדות, אוכלוסיות

ודרך אגב הסטטיסטיקה של שרידות הסרטן ריאות ב 5 שנים לא קשורה ל AI, כי AI עוד לא בן 3. וכנראה שגם לא הוכנס למחקרי סרטן מהיום הראשון. יקח לפחות שנתיים–שלוש עד שיתחילו להגיע מספרים על מעורבות ברפואה. ומחקרים אמינים יגיעו רק מספר שנים מאוחר יותר (אחרי מחקרים השוואתיים על התקדמות וטיפול עם ובלי AI)

בבקשה… זה נושא רציני מידי בשביל שטחיות כזו

עוד 612 מילים ו-3 תגובות
סגירה