בכיר פלסטיני ומקורב לנשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס אומר כי הרשות תנתק את קשריה עם ארצות הברית אם הנשיא דונלד טראמפ יתקדם עם הצעתו להשתלט על רצועת עזה ולהעביר את כל תושביה למקום אחר.
בראיון לזמן ישראל ממשרדו ברמאללה בשבוע שעבר, אמר חבר הוועד הפועל של אש"ף אחמד מג'דלאני כי מימוש הצעת טראמפ יהווה למעשה "גירוש" של כ-2 מיליון תושבי עזה, ובכך יהווה "איום קיומי" על העניין הפלסטיני.
כשנשאל שוב ושוב האם ההתנגדות החריפה לתוכנית פירושה שהרשות מוכנה לנתק את קשריה עם וושינגטון, תשובתו של מג'דלאני נותרה זהה בכל פעם: "כמובן".
כשנשאל שוב ושוב האם ההתנגדות החריפה לתוכנית פירושה שהרשות מוכנה לנתק את קשריה עם וושינגטון, תשובתו של מג'דלאני נותרה זהה בכל פעם: "כמובן"
"מדוע שיהיו לנו קשרים אם מר טראמפ יתמיד בהצעה הזו?" אמר.
השר הוותיק ברשות הבהיר כי רמאללה מוכנה לעבוד עם טראמפ אם ינטוש את הרעיון. הוא גם ציין הצהרות של יועצים בכירים לנשיא ארה"ב, שהמתיקו את ההצעה ורמזו כי יהיו פתוחים להניח אותה בצד אם בעלות ברית ערביות יציעו תוכנית חלופית לניהול עזה לאחר המלחמה, שתסיר את חמאס מהשלטון.
"אנחנו מקשיבים ליועציו של מר טראמפ, שהצהירו באופן מפורש שזו רק הצעה – לא תוכנית פעולה מחייבת", אמר מג'דלאני.
עם זאת, עצם העובדה שהיה מוכן לדון בפומבי באפשרות לניתוק הקשרים עם ארה"ב, קצת יותר מחודש לאחר כניסתו השנייה של טראמפ לבית הלבן, מדגישה עד כמה רמאללה מודאגת מדבריו של הנשיא על השתלטות על עזה.
גישה שונה
הרשות הפלסטינית ניתקה בהדרגה את קשריה עם ארה"ב במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, אחרי שהכיר בירושלים כבירת ישראל והציע תוכנית שלום שתעניק לישראל אפשרות לספח את כל ההתנחלויות, בעוד שהפלסטינים היו אמורים לקבל ריבונות מוגבלת בלבד על שטחים מקוטעים בגדה המערבית.
אך שני בכירים פלסטינים ששוחחו עם זמן ישראל לקראת שובו של טראמפ לבית הלבן אמרו כי רמאללה תנקוט בגישה שונה במהלך כהונתו השנייה, מתוך הכרה בכך שהיעדר מעורבות עם וושינגטון הוביל לכך שארה"ב עקפה לחלוטין את הרשות הפלסטינית כשהובילה את הסכמי אברהם לנורמליזציה בין ישראל לכמה מדינות ערביות.
ימים ספורים לאחר שטראמפ נבחר מחדש, עבאס וטראמפ קיימו שיחת טלפון שתוארה על ידי גורמים כ"חמימה" – הראשונה מאז 2017 – שבה הבטיח הנשיא הנבחר לסיים את המלחמה בעזה
עבאס חידש את הקשרים עם טראמפ ושלח לו מכתב איחולים לאחר שהמועמד הרפובליקאי לנשיאות שרד ניסיון התנקשות בחייו בקיץ האחרון. ימים ספורים לאחר שטראמפ נבחר מחדש, השניים קיימו שיחת טלפון שתוארה על ידי גורמים כ"חמימה" – הראשונה מאז 2017 – שבה הבטיח הנשיא הנבחר לסיים את המלחמה בעזה.
חודשיים לאחר מכן, טראמפ מילא תפקיד מרכזי בהשגת הפסקת האש והסכם לשחרור בני ערובה בין ישראל לחמאס, שעדיין מחזיק מעמד, אם כי בקושי.
בהתאם לכך, אמר מג'דלאני, רמאללה הופתעה כאשר טראמפ הכריז שבועות לאחר מכן על הצעתו שארה"ב "תשלוט" בעזה ו"תעביר לצמיתות" את כל תושביה.
זיכרונות מעסקת המאה
מג'דלאני הוא אחד המקורבים ביותר לעבאס (אבו מאזן), שמינה אותו לשורת תפקידים מיניסטריאליים במהלך שני העשורים האחרונים. בחודש שעבר מינה אותו נשיא הרשות לעמוד בראש קרן שתהיה אחראית על רפורמה רגישה במיוחד לסיום תשלומי הקצבאות לאסירים ביטחוניים בהתאם לאורך מאסרם.
ראוי לציין כי למרות חוסר הפופולריות של הרפורמה בקרב הפלסטינים, עבאס חתם על הצו שמיישם אותה ימים ספורים לאחר שטראמפ הכריז על הרעיון להשתלט על עזה.
ראוי לציין כי למרות חוסר הפופולריות של הרפורמה בקרב הפלסטינים, עבאס חתם על הצו שמיישם אותה ימים ספורים לאחר שטראמפ הכריז על הרעיון להשתלט על עזה
הצעתו של טראמפ נחשפה במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שקיבל אותה מייד בברכה. מג'דלאני מאמין שהתוכנית משתלבת עם מה שהוא תיאר כניסיונו של נתניהו לספח חלקים נרחבים מהגדה המערבית, ובכך להרוס את הרשות הפלסטינית ולחסל את המאמץ להקמת מדינה פלסטינית.
מג'דלאני ציין כי העולם הערבי דחה גם הוא את ההצעה האמריקאית, כאשר מצרים וירדן רואות בקריאתו של טראמפ לקלוט פלסטינים מעזה כ"איום קיומי" על ביטחונן הלאומי.
מג'דלאני ציין כי מצרים וירדן רואות בקריאתו של טראמפ לקלוט פלסטינים מעזה כ"איום קיומי" על ביטחונן הלאומי. "הרעיון של טראמפ אינו הדרך הנכונה להשגת יציבות, שלום וביטחון באזור", טען
הרשות הפלסטינית דחתה את תוכנית השלום של טראמפ מ-2020 בהתנגדות דומה וסירבה לדון ביוזמה עם וושינגטון הן לפני פרסומה והן לאחר מכן.
התוכנית נזנחה במידה רבה בתוך חודשים ספורים, כאשר וושינגטון קידמה את הסכמי אברהם. יועציו של טראמפ רמזו כי ייתכן שהתוכנית תשוב לקדמת הבמה במהלך כהונתו השנייה, אך הנשיא נמנע מלהביע בה תמיכה כאשר נשאל על כך בחודש שעבר.
"אין נורמליזציה עם גירוש"
בהסבירו את ההחלטה לחדש את הקשרים עם טראמפ לאחר כהונה ראשונה שבה ארה"ב קיצצה את כל הסיוע לפלסטינים וסגרה את נציגויותיהם הדיפלומטיות בוושינגטון ובירושלים, הסביר מג'דלאני כי רמאללה "פועלת בהתאם למציאות הפוליטית".
בשיחתם בנובמבר, "הביע הנשיא עבאס נכונות לשתף פעולה עם הנשיא טראמפ ועם ממשלו החדש", אמר חבר הוועד הפועל והמנהיג הפלגתי בתוך אש"ף – הגוף הבינלאומי שמייצג את הפלסטינים, הנשלט גם הוא על ידי עבאס.
"אנחנו מוכנים היום ומחר לשתף פעולה באופן חיובי עם מר טראמפ וממשלו, אם יוותר וישכח את הרעיון להשתלט על עזה ולגרש את תושביה בהמוניהם", אמר מג'דלאני. נכונות זו תתפוגג לחלוטין אם ארה"ב תתחיל בפועל ליישם את הרעיון. "אנחנו נגן על העקרונות והאינטרסים שלנו", הדגיש.
כאשר נשאל שוב מדוע הרשות ממשיכה בקשריה עם וושינגטון, בהתחשב בכך שטראמפ טרם חזר בו מהצעתו להשתלט על עזה, אמר מג'דלאני כי ארה"ב עדיין לא החלה ליישם את ההצעה בפועל, וכי מדובר ב"הצעה – לא בתוכנית".
כאשר נשאל שוב מדוע הרשות ממשיכה בקשריה עם וושינגטון, בהתחשב בכך שטראמפ טרם חזר בו מהצעתו להשתלט על עזה, אמר מג'דלאני כי ארה"ב עדיין לא החלה ליישם וכי מדובר ב"הצעה – לא בתוכנית"
טראמפ הגן על רעיונו ואמר כי עזה היא "אתר הריסה בלתי ניתן למגורים".
"השאלה שמר טראמפ צריך לשאול היא: 'מי הרס את עזה והפך אותה לבלתי ניתנת למגורים?'" אמר מג'דלאני, בהתייחסו להפצצות הישראליות המתמשכות על עזה במשך יותר מ-15 חודשים במטרה לפרק את חמאס בעקבות מתקפת ה-7 באוקטובר.
"הבעיה אינה קיומם של הפלסטינים בעזה. הבעיה היא קיומו של הכיבוש הישראלי בעזה. ולכן המטרה צריכה להיות סיום הכיבוש – לא סילוק הפלסטינים", אמר, והדגיש כי רק פתרון שתי המדינות יביא ביטחון ויציבות לישראל ולאזור.
"אם [טראמפ] חושב שיהיה שלום אזורי לצד נורמליזציה עם ישראל, במקביל לגירוש המוני של תושבי עזה ולסיפוח הגדה המערבית, הוא טועה", אמר מג'דלאני.
כאשר נשאל האם הרשות הפלסטינית תוכל לקבל את העברת תושבי עזה אם תיעשה באופן זמני ולא בכפייה, דחה מג'דלאני את ההנחה על הסף.
"אין דבר כזה הגירה מרצון… במונחים מדויקים יותר, מדובר בטיהור אתני", הוסיף. "מבחינתנו, אין זה מקובל להעביר את תושבי עזה – לא זמנית ולא לצמיתות. עזה אינה עומדת למכירה מלכתחילה. היא חלק מהמולדת הפלסטינית. והפלסטינים בעזה יישארו במולדתם".
"מבחינתנו, אין זה מקובל להעביר את תושבי עזה – לא זמנית ולא לצמיתות. עזה אינה עומדת למכירה מלכתחילה. היא חלק מהמולדת הפלסטינית. והפלסטינים בעזה יישארו במולדתם"
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם