כ־40% מתושבי קריית שמונה, כ־9,500 בני אדם, גרים כיום בעיר – כך עולה מנתונים שמסרה עיריית קריית שמונה לזמן ישראל.
הנתון כולל גם כ־2,000 תושבים שנותרו בעיר לאורך כל המלחמה – בעיקר עובדים חיוניים ואנשי כוחות הביטחון וההצלה – וכן את אלה שהתפנו וחזרו, בהם כאלף איש ששבו לאחר הכרזת הפסקת האש וכ־6,500 שחזרו בשלושת השבועות האחרונים.
בסוף פברואר הסתיים רשמית פינוי עקורי הצפון. המשמעות היא שתושבים שביתם לא נהרס איבדו את הזכאות לשהות בבתי מלון ולמענקי האכלוס שניתנו למי שלא שהו במלונות. נוסף על כך, תושבים ששבו עד היום (חמישי) יקבלו מענקי התארגנות והסתגלות.
מרבית תושבי קריית שמונה טרם חזרו, אף שיש להם תמריץ כלכלי לעשות זאת. בעירייה מסבירים כי חלקם חוששים מהידרדרות מחודשת במצב הביטחוני, בעוד שאחרים מצאו עבודה במקום גלותם
מרבית תושבי קריית שמונה טרם חזרו, אף שיש להם תמריץ כלכלי לעשות זאת. בעירייה מסבירים כי חלקם חוששים מהידרדרות מחודשת במצב הביטחוני, בעוד שאחרים מצאו עבודה במקום גלותם, בשעה שמקומות העבודה שלהם בעיר – כמו חנויות ומסעדות – נותרו סגורים.
תושבים רבים נוספים נמנעים מחזרה בשל ילדיהם, שהחלו את שנת הלימודים במקום אחר ומבקשים לסיימה שם, ולכן לא ישובו לפני סוף יוני. זאת אף ש־14 מתוך 16 בתי הספר בעיר שופצו ונפתחו מחדש, רוב המורים חזרו ללמד בהם, ושני בתי הספר הנוספים חזרו לפעול מחוץ לעיר.
חלק ניכר מהתושבים טרם חזרו משום שביתם נפגע קשות במהלך המלחמה. תושבים אלה זכאים להמשיך לשהות בבתי מלון או לקבל סיוע בדיור. לפי נתוני רשות המיסים מאתמול, 3,901 דירות בקריית שמונה – קרוב למחצית מדירות העיר – נפגעו במהלך הלחימה, ובעליהן הגישו תביעות לשיפוצן.
כאלף מהבתים הללו נפגעו עד אוגוסט 2024, והשאר בין ספטמבר לנובמבר אשתקד, בתקופה שבה הגיעה המלחמה בין ישראל לחזבאללה לשיאה. רוב המבנים הללו, אף שלא כולם, הפכו בלתי ראויים למגורים. רבים מהם החלו לעבור שיפוץ מייד עם הכרזת הפסקת האש, אחרים – בשבועות האחרונים.
חלק ניכר מתושבי קריית שמונה טרם חזרו משום שביתם נפגע קשות במהלך המלחמה. תושבים אלה זכאים להמשיך לשהות בבתי מלון או לקבל סיוע בדיור
למועצה האזורית גליל עליון, שבה נמצאים הקיבוצים שפונו בעמק החולה וברכס נפתלי, אין נתונים לגבי שיעור חזרת התושבים.
בקיבוצי עמק החולה החלה חזרת התושבים מייד עם הכרזת הפסקת האש, ועד סוף ינואר שבו כ־15% מתושביהם, נוסף על כ־10% שנשארו לאורך כל המלחמה או חזרו עוד קודם לכן. ההערכה הרווחת היא כי עד כה חזרו כמחצית מהתושבים הקבועים בקיבוצי העמק, לא כולל סטודנטים ממכללת תל־חי השוכרים דירות.
רשות המסים מדווחת כי כ־1,800 בתים בעמק החולה נפגעו, נוסף על מאות מקרים של נזק לתכולת דירות ולרכבים.
לפי סקר שנערך בקרב עקורי הצפון והוצג בכנסת בינואר, כ־4% מהמפונים מהצפון וכ־8% מהמפונים מקריית שמונה אינם מתכוונים לשוב לביתם
בהרי נפתלי החזרה מתבצעת בקצב איטי יותר, בעוד שבמועצה האזורית מטה אשר בגליל המערבי היא מהירה יותר. במטה אשר מעריכים שכ־70% מהתושבים כבר חזרו, כולל אלה שלא עזבו כלל.
במועצה האזורית מטולה מעריכים שכ־110 תושבים – כ־8% מתוך 1,400 התושבים הקבועים, לא כולל סטודנטים – חזרו למושבה בשלושת השבועות האחרונים, נוסף על כמה עשרות שנשארו בה במהלך המלחמה. כ־70% מהבתים במטולה נפגעו, כמו גם מוסדות החינוך, וההערכה היא כי בין החוזרים אין ילדים.
לפי סקר שנערך בקרב עקורי הצפון והוצג בכנסת בינואר, כ־4% מהמפונים מהצפון וכ־8% מהמפונים מקריית שמונה אינם מתכוונים לשוב לביתם. כ־44% נוספים הביעו באותו זמן התלבטות בנוגע לחזרתם.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם