הדתה במסווה של תרומה

מעקב זמן ישראל בקשת חופש מידע שהוגשה בעקבות תחקירי זמן ישראל חושפת: רוב מוחלט של התרומות הספרותיות לחיילי צה"ל בשנים האחרונות היו ספרי קודש – בהם גם כאלה הכוללים מסרים שנויים במחלוקת ● דובר צה"ל סירב למסור פרטים על תוכן הפרסומים, אך ייאלץ לעשות זאת לבקשת ביהמ"ש ● לצד המסלול הרשמי, נחשף גם מנגנון עוקף־נהלים שמאפשר למפקדים להזרים לחיילים תכנים בלי פיקוח

אילוסטרציה: חיילים מתפללים בקריית שמונה, 20 ביולי 2006 (צילום: פיל סוסמן/פלאש90)
פיל סוסמן/פלאש90
אילוסטרציה: חיילים מתפללים בקריית שמונה, 20 ביולי 2006

רוב מוחלט מהתרומות הספרותיות המועברות לחיילי צה"ל מגורמים חיצוניים מוגדרות כ"ספרי קודש" – כך עולה מתשובת דובר צה"ל לבקשת חופש מידע שהגישה עמותת "הצלחה", בעקבות תחקירי זמן ישראל.

בין הספרים הללו נכללים גם כאלה המכילים מסרי החזרה בתשובה או מסרים מעוררי מחלוקת, כפי שחשפנו בעבר. עם זאת, בדובר צה"ל ממאנים לפרט את כותרי הספרים או את תוכנם.

מהתשובה החלקית – שניתנה אף היא לאחר עיכובים רבים – עולה כי מתוך 197 ספרים, חוברות או עלונים שאושרו וחולקו בשנים 2019–2024, 177 נופלים תחת הקטגוריה "ספרי קודש", ורק קמצוץ נופל תחת קטגוריות אחרות: ספרי קריאה (11) ספרי היסטוריה (9) ו"ספרים אחרים" (5) אשר אושרו לחלוקה במסגרת הליך קבלת תרומות חיצוניות.

מהתשובה החלקית עולה כי מתוך 197 ספרים, חוברות או עלונים שאושרו וחולקו בשנים 2019–2024, 177 נופלים תחת הקטגוריה "ספרי קודש"

המידע הזה, שמוכיח כי תופעת חלוקת ספרי קודש אינה שולית, וכי הלכה למעשה ספרים אלה השתלטו על הליך קבלת התרומות כמעט לחלוטין, מעלה תהיות במיוחד לנוכח סירובה של יחידת דובר צה"ל לספק פרטים נוספים לגבי פרסומים אלה, לרבות שמותיהם ותוכנם של הכותרים. זאת על אף הנחיה קודמת של בית המשפט המחוזי בתל אביב להשיב על השאלה.

בתשובה לשאלת זמן ישראל התחמק דובר צה"ל גם הפעם ממתן פרטים באשר לזהותם של 177 ספרי הדת שחולקו.

חיילים דתיים מתפללים במהלך אימון, אילוסטרציה (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
אילוסטרציה: חיילים דתיים מתפללים במהלך אימון (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

חייל צריך להיות בעל "תשוקה גדולה לעבוד את אלוהים"

תחקיר זמן ישראל חשף לפני כשנה כי לטירונים בחלק מבסיסי צה"ל מחולקים אלפי ספרוני תפילה יומיים בשם "לכו לחמו בלחמי", הכוללים מסרים של החזרה בתשובה, ושבעבר זכו לביקורת חריפה של מבקר המדינה והרמטכ"ל.

בין המסרים הכלולים בספרון – היוצא לאור על ידי הוצאת "מעמק חברון" של ישיבת "שבי חברון", הממוקמת בלב היישוב היהודי בעיר – מופיעים נושאים שנויים במחלוקת בתחומי מוסר, אמונה, כשרות, תפילה, תורת האבולוציה, דת ומדע, חופש ביטוי, גאולה ועוד.

עוד אומרים בדובר צה"ל כי בכך לא מסתכמות התרומות הספרותיות המגיעות אל החיילים, וכי קיים מסלול נוסף של תרומות שעליו ניכר כין אין פיקוח והוא אינו כולל רישום מסודר

כך, למשל, מסביר הספרון תופעות כמו הופעת הקשת בשמיים ומזג האוויר באמצעות "חוקים שריבון עולם יודע עליהם ומנהל אותם"; מטיף ל"חיי תורה ומצוות"; יוצא נגד "הסיפוק המיידי השייך לתרבות השטחית והבהמית האופפת אותנו"; מדגיש ש"הדרך פתוחה לכל אדם לעלות גבוה גבוה… להיות צדיק, כלומר, ממלא חובתו… לריבונו של עולם, שיהיה חסיד – כלומר בעל תשוקה פנימית גדולה לעבוד את ד'"; ואף קובע: "החזרה בתשובה העליונה היא עיסוק בפרטי הדברים באותם תחומים שבהם האדם נכשל. לימוד כזה גורם לאדם לחזור בתשובה יותר מהלימוד בספרי המוסר".

כריכת הספרון "לכו לחמו בלחמי" לצד דף מתוכו
כריכת הספרון "לכו לחמו בלחמי" לצד דף מתוכו

קהל הטירונים המקבלים את הספרים הללו – ומן הסתם גם לפחות חלק מהספרונים האחרים המחולקים במסגרת התרומות שצה"ל מאשר – הוא בבחינת "קהל שבוי", שלא יכול באמת לסרב לקבל את הספרונים המיסיונריים ואשר בחלקו נחשף לכפייה דתית הנובעת מהסיטואציה הצבאית.

בתשובתו מסרב דובר צה"ל, כאמור, לפרט את זהותם של ספרי הקודש המחולקים, אך מצרף את נוהל קבלת התרומות ואישורן. נוהל זה דווקא אינו כולל התייחסות לספרי קודש, ומתמקד בתרומות שמשפרות את רווחתו והשכלתו הכלליים של החייל בפעילויות המיטיבות עם אוכלוסיות מיוחדות, פעילויות חינוך וספורט, תשתיות רווחה ועוד.

בקשתנו לקבל נוהל כלשהו של קבלת תרומות בדרך זו, סדר גודל מספרי של שימוש בנוהל מעקף זה, טיב ואיכות התכנים הנמסרים, או אפילו דרגת מזמין התרומה – נענתה על ידי דובר צה"ל בשלילה

עוד אומרים בדובר צה"ל כי בכך לא מסתכמות התרומות הספרותיות המגיעות אל החיילים, וכי קיים מסלול נוסף של תרומות שעליו ניכר כין אין פיקוח למעלה והוא אינו כולל רישום מסודר. במסגרת מסלול זה יכול מפקד יחידה לבקש ולקבל תרומה מגורם חיצוני מבלי לעבור דרך הנוהל המפורט והרשמי.

מי יכול לקבל ספרי קודש באופן חופשי שכזה? באיזו דרגה הוא צריך להיות ומה גודל היחידה? האם גם מג"ד או אפילו מ"פ יכולים לקבל אישור לתרומה בשיטה העוקפת הזו? אין לדעת.

אילוסטרציה: חייל דתי מתפלל ברמת הגולן, 29 באוקטובר 2023 (צילום: מיכאל גלעדי/פלאש90)
אילוסטרציה: חייל דתי מתפלל ברמת הגולן, 29 באוקטובר 2023 (צילום: מיכאל גלעדי/פלאש90)

בקשתנו לקבל נוהל כלשהו של קבלת תרומות בדרך זו, סדר גודל מספרי של שימוש בנוהל מעקף זה, טיב ואיכות התכנים הנמסרים, או אפילו דרגת מזמין התרומה – נענתה על ידי דובר צה"ל בשלילה. שם טוענים שאין ברשותם את המידע, ולפיכך הוא גם לא נמסר במסגרת בקשת חופש המידע.

על פניו, המסלול העקיף הזה מעקר את הפיקוח השגרתי המתקיים על תרומות חיצוניות – פיקוח שהתגלה בעצמו כרופף למדי לאורך השנים – ומאפשר לצורך העניין למג"ד החפץ בתרומה של ספר מקהילתו לקבלה ליחידתו בלי שגורם חיצוני ישזוף את התכנים ומסריהם.

על פניו, המסלול העקיף מעקר את הפיקוח השגרתי המתקיים על תרומות חיצוניות, ומאפשר לצורך העניין למג"ד החפץ בתרומה של ספר מקהילתו לקבלה ליחידתו בלי שגורם חיצוני ישזוף את התכנים ומסריהם

וכל זאת קורה בצבא שסובל כבר שנים מטענות על הדתה, כפייה והעדפה של ערכי דת על פני ערכים כלליים יותר השותפים לאוכלוסייה רחבה.

תשובות חלקיות ומתחמקות הביאו לביקורת מהשופטת

בקשת חופש המידע שהוגשה כבר לפני כשנה סבלה מדחיות והתחמקויות מרובות, עד שבית המשפט קבע לאחרונה כי דובר צה"ל מחויב להשיב לבקשת עמותת "הצלחה" בתוך 60 יום, ואף פסק לחובתו הוצאות גבוהות של אלפי שקלים.

למרות זאת השיב דובר צה"ל גם הפעם במענה חלקי שמסתיר יותר מאשר הוא מגלה. לפיכך פנתה "הצלחה" לבית המשפט שוב לפי "פקודת ביזיון בית משפט". במהלך הדיון שהתקיים ביום שני האחרון הסכימו הצדדים כי דובר צה"ל ישלים את המענה הן לגבי ספרי הקודש והתרומות, והן לגבי תחקירים פנימיים הנוגעים להופעות של גורמים חיצוניים – נושא שנחשף אף הוא בכתבות בזמן ישראל.

ארכיון: הפגנה נגד כפייה דתית בין בני ברק לרמת גן, 27 בינואר 2018 (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)
ארכיון: הפגנה נגד כפייה דתית בין בני ברק לרמת גן, 27 בינואר 2018 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)

בתום הדיון הסכימו הצדדים ביניהם כי דובר צה"ל ישלים את התשובה בתוך 30 יום ובכך תמנע לעת עתה בקשה לביזיון בית משפט.

השופטת אביגיל כהן קיבלה את הפשרה אך מתחה ביקורת חריפה על דובר צה"ל: "יש להצר על כך שהמשיבים לא מצאו לנכון לקיים את פסק דינו של בית משפט […] מצופה מהמשיבים לכבד את החלטות בית המשפט ולפעול על פיהן". השופטת גם הורתה לדובר צה"ל לשלם את הוצאות המשפט שנקבעו בדצמבר האחרון "מיידית" והוסיפה עליהם 3,000 שקלים נוספים הוצאות מהדיון הנוכחי.

"ראוי שתהיה בקרה על תוכן המחולק במסגרת צבאית בערוצים השונים. פועל יוצא מתחייב מעניין זה הוא קביעת פקודות ונהלים לטיפול באותם חומרים, הפצתם ובחינתם על ידי הגורמים המוסמכים"

עו"ד אלעד מן מ"הצלחה" מסר לזמן ישראל: "ראוי שתהיה בקרה על תוכן המחולק במסגרת צבאית בערוצים השונים. פועל יוצא מתחייב מעניין זה הוא קביעת פקודות ונהלים לטיפול באותם חומרים, הפצתם ובחינתם על ידי הגורמים המוסמכים. ככל שהדבר אינו קיים או אינו מתבצע בהתאם לנוהל ולפקודות, מדובר בפגם מהותי".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3
הזויים עלק כפייה דתית, פשוט תורמים יותר ספרי קודש תתרמו יותר ספרי כפירה יהיה יותר ספרי כפירה, מי שרוצה את הספרים הללו יקח מי שלא לא ככה גם בקודש לא דוחפים את זה לידיים שלך ומכריחים לקרו... המשך קריאה

הזויים עלק כפייה דתית, פשוט תורמים יותר ספרי קודש תתרמו יותר ספרי כפירה יהיה יותר ספרי כפירה, מי שרוצה את הספרים הללו יקח מי שלא לא ככה גם בקודש לא דוחפים את זה לידיים שלך ומכריחים לקרוא זה למי שכבר רוצה ומחפש…

עוד 969 מילים ו-3 תגובות
סגירה