זמיר מסמן טריטוריה

מזה כמה שבועות שהרמטכ"ל מבהיר לדרג המדיני את גבולות הגזרה ● זה קרה כשהנחה להוציא צוי גיוס מיידית לכל המלש"בים החרדים ● זה קרה כשהבהיר שבשום מצב חיילים צה"ל לא יחלקו סיוע לתושבי הרצועה ● וזה קרה כששם את שחרור החטופים בראש ● הרמטכ"ל משדר לדרג המדיני שהוא בא לעבוד, לתקן, להכריע - ומזכיר: הם אלה שקראו לו, לא להפך ● פרשנות

הרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, בבית הנשיא בטקס חיילים מצטיינים ליום העצמאות, 1 במאי 2025 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
הרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, בבית הנשיא בטקס חיילים מצטיינים ליום העצמאות, 1 במאי 2025

כבר כמה שבועות שהרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר מסמן טריטוריה ברורה מול הדרג המדיני. הוא עושה את זה בשקט יחסי, ללא הצהרות לתקשורת, אבל מי שצריך להבין, מבין.

המסר האחרון היה ביום שלישי שעבר. זו לא הייתה הודעה רשמית של דובר צה"ל אלא מסר שהועבר לכתבים הצבאיים בזו הלשון:

"לאור המצב המבצעי והתפתחות המערכה, הנחה הרמטכ"ל את אכ"א להביא בפניו באופן מיידי תוכנית להרחבה ומיקסום הוצאת צווי גיוס לאוכלוסייה החרדית. זאת לצד התארגנות והגברת יכולות הקליטה בצה"ל".

במילים אחרות, הרמטכ"ל לא מחכה לשום התפתחות פוליטית ונוהג על פי החוק המורה לו לגייס כל בוגר ובוגרת המגיעים לגיל גיוס.

מהלך הוצאת הצווים למלש"בים תואם מראש עם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, כך שכל עתירה לבג"ץ בעניין או ניסיון פוליטי לסכל את המהלך ייענה לא על ידי צה"ל, אלא על ידי הגורמים המשפטיים

התזמון של ההודעה לא מקרי: זה קרה בשבוע שבו צה"ל זימן 60,000 חיילי מילואים לקראת הרחבה אפשרית של המבצע ברצועת עזה. מהלך הוצאת הצווים למלש"בים תואם מראש עם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, כך שכל עתירה לבג"ץ בעניין או ניסיון פוליטי לסכל את המהלך ייענה לא על ידי צה"ל, אלא על ידי הגורמים המשפטיים הרשמיים.

שוטרים מפנים בירושלים מפגינים המוחים נגד גיוס בני הישיבות לצה"ל, 28 באפריל 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
שוטרים מפנים בירושלים מפגינים המוחים נגד גיוס בני הישיבות לצה"ל, 28 באפריל 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

במצב הדברים הזה יהיה קשה להתגולל על הרמטכ"ל (כפי שנעשה בתקופתם של הרצי הלוי כרמטכ"ל ויואב גלנט כשר הביטחון) ויותר מכך, מעמיד את המצב הקיים לביקורת שיפוטית.

"בעיית כוח האדם טורדת מאוד את מנוחתי", זמיר אמר לאחרונה לנוכחים בדיונים סגורים. הוצאת הצווים היא ניסיון שלו להרחיק את תפוח האדמה הפוליטי ממנו ומצה"ל ולהעביר את האחריות לדרג המדיני – ובמילים אחרות, להכריח את ראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל החלטה, לכאן או לכאן.

"בעיית כוח האדם טורדת מאוד את מנוחתי", זמיר אמר לאחרונה לנוכחים בדיונים סגורים. הוצאת הצווים היא ניסיון שלו להרחיק את תפוח האדמה הפוליטי ממנו ומצה"ל ולהעביר את האחריות לדרג המדיני

זמיר מיישם את החוק כנהוג במדינה דמוקרטית. המקטרגים שלו, לא יכולים לבוא אליו בטענות. בדיוק כמו שהם דורשים כפיפות להחלטות הדרג המדיני, הוא דורש כפיפות לחוק.

זמיר גם לא מסתיר את דעתו על גיוס חרדים. מעבר לעניין השוויון בנטל, שמאיים ברקע על הלכידות הפנימית בצה"ל, הוא מדגיש כי מדובר בצורך מבצעי. הרמטכ"ל מנמק את זה בעובדה שהתוכנית הרב-שנתית של צה"ל שגובשה בימי הרמטכ"ל הקודם הלוי, לחלוטין לא רלוונטית ונדרשת לא לשינויים אלא לתכנון מחדש.

חלק משמעותי בתוכנית החדשה של זמיר הוא הגדלת מאגר כוח האדם של צה"ל, וזה ברור לכולם שכוח אדם חדש יכול להגיע רק מהחברה החרדית.

הרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, משוחח עם מפקדי האוגדות ומפקדי החטיבות בצה"ל כחלק מביקורו באוגדת עזה. 7 במאי 2025 (צילום: דובר צה
הרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, משוחח עם מפקדי האוגדות ומפקדי החטיבות בצה"ל כחלק מביקורו באוגדת עזה. 7 במאי 2025 (צילום: דובר צה"ל)

בעניין גיוס החרדים, נראה שמי שמיישר קו עם הרמטכ"ל, הוא יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ יולי אדלשטיין, שמסרב לאשר את נוסח חוק הגיוס החדש שנתניהו מבקש להעביר, למרות איומים לפטר את אדלשטיין מראשות הוועדה.

בשבוע שעבר הודיע אדלשטיין כי הוא מתחיל לנסח את החוק שיכלול ככל הידוע סנקציות אישיות. איך זה יעבור את משוכת החרדים, לא ברור. נראה שאדלשטיין מנהל כאן קרב עם ראייה ארוכת טווח בדיוק כמו הרמטכ"ל: זמיר נאבק על דמותו של צה"ל, אדלשטיין על הקריירה הפוליטית שלו. בינתיים יש התלכדות אינטרסים בין השניים.

נראה שאדלשטיין מנהל כאן קרב עם ראייה ארוכת טווח בדיוק כמו הרמטכ"ל: זמיר נאבק על דמותו של צה"ל, אדלשטיין על הקריירה הפוליטית שלו. בינתיים יש התלכדות אינטרסים בין השניים

ניצחון נוסף של הרמטכ"ל על הדרג המדיני הוא בעניין הסיוע ההומניטרי. הקביעה הנחרצת של זמיר כי חיילי צה"ל לא יחלקו מזון לפלסטיניים זכתה לביקורת גם מצד שר הביטחון – אמנם בשקט, אבל גם השר ישראל כ"ץ לא אהב את המסמרות שקבע זמיר מול הדרג המחליט.

אלא שבעניין הזה, זמיר היה מוכן ללכת עד הסוף, גם אחרי איום בפיטוריו של השר בצלאל סמוטריץ'. בכלל, הרמטכ"ל משדר לדרג המדיני שהוא בא לעבוד, לתקן, להכריע. בראייתו, הוא נקרא לדגל כדי לשקם את צה"ל אחרי המשבר הגדול שלו אי פעם, ולכן רעשים פוליטיים לא מרגשים אותו. הפוליטיקאים הם אלה שקראו לו, לא להפך.

המשך ישיר לעצמאות הרמטכ"ל – ויש שיגידו גם לכוחו – הם הבדלי הגרסאות שהולכים ומתרבים בינו לבין ראש הממשלה בנוגע למטרות המלחמה המחודשת.

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל אייל זמיר בבור הפיקוד של חיל האוויר במהלך תקיפת צה"ל בתימן, 5 במאי 2025 (צילום: מעיין טואף, לע"מ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל אייל זמיר בבור הפיקוד של חיל האוויר במהלך תקיפת צה"ל בתימן, 5 במאי 2025 (צילום: מעיין טואף, לע"מ)

לאחר אישור תוכנית "מרכבות גדעון" בממשלה בתחילת השבוע שעבר, הוציא "גורם מדיני" הודעה שמצטטת כביכול את הרמטכ"ל במהלך הדיון: "אנחנו בדרך להכרעת החמאס, תוך כדי שהדבר יסייע להשבת החטופים".

על פי סדר הדברים בגרסת לשכת ראש הממשלה, משתמע כי זמיר "מיישר קו" עם סדר מטרות המלחמה של נתניהו: הכרעת חמאס תחילה ושחרור חטופים אחר כך. אלא שהתגובה של זמיר הייתה מיידית, שקטה, אבל שוב כוונה במדויק למי שצריך.

זמיר סימן מייד גבולות ברורים: שעות אחרי ההודעה של "הגורם המדיני", דובר צה"ל נשא דברים על גבול רצועת עזה והצהיר כי "תכלית המבצע היא החזרת חטופינו, מיטוט והכנעת שלטון חמאס. אלה שתי מטרות שלובות זו בזו"

זמיר סימן מייד גבולות ברורים: שעות אחרי ההודעה של "הגורם המדיני", דובר צה"ל נשא דברים על גבול רצועת עזה והצהיר כי "תכלית המבצע היא החזרת חטופינו, מיטוט והכנעת שלטון חמאס. אלה שתי מטרות שלובות זו בזו". הדובר חזר על המסר – ובסדר הזה – פעמיים, למקרה שמישהו שם למעלה לא הבין.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 755 מילים ו-1 תגובות
סגירה