בר וברנע לא ידעו לנהל מו"מ? תראו מה קרה מאז

בפברואר 2025 מינה נתניהו את השר רון דרמר לראש צוות המשא והמתן לשחרור החטופים במהלך ששווק כאסטרטגי ● אלא שמאז שלב ב' בעסקה קרס, וושינגטון פועלת על דעת עצמה, ערב הסעודית מתקדמת בלעדינו, וחמאס בשלו ● ובתוך כל זה, נתניהו מתמודד עם השפלה פומבית מצד טראמפ ואובדן מתמשך של השפעה מדינית ● פרשנות

השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר בכנס של JNS בירושלים, 28 באפריל 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90
השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר בכנס של JNS בירושלים, 28 באפריל 2025

בשיאו של הסכם שחרור החטופים בפברואר 2025, החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו להחליף את ראש שב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע בצוות המשא ומתן, ולמנות תחתיהם את השר רון דרמר כמי שיוביל את התהליך.

בתחילה הוצג המהלך – שילובו של שר בכיר, מומחה לעניינים אסטרטגיים ומקורבו הצמוד של נתניהו – כצעד חיוני לקראת דיוני שלב ב' של ההסכם, שהיו אמורים להתחיל ביום ה־16 להסכם, 3 בפברואר. שלב זה נועד, לכאורה, לעסוק בנושאי נורמליזציה עם ערב הסעודית, וכן בעתידם של הפלסטינים ורצועת עזה, במסגרת דיון כולל על סיום הלחימה.

כעבור זמן קצר השתנה הפוקוס. "גורם בכיר" תקף בחריפות את צוות המשא ומתן היוצא – בר וברנע – והפיץ טקסטים זהים למספר כלי תקשורת בעת ובעונה אחת. "הם עשו מתן ומתן במקום משא ומתן", אמר לכתבים ב"כאן 11", "Ynet", "וואלה", "ישראל היום", "חדשות 12" ועוד.

בוושינגטון חיכו וחיכו – לשווא. אלוף המשא והמתן לכאורה לא סיפק תוצאות. דרמר נסע וחזר, שוב ושוב – ודבר לא קרה. במקביל, חזרו בן גביר וסמוטריץ' – על עמדותיהם: קודם כול מבצעים צבאיים, כיבוש והחזקת שטח בעזה

לדבריו, הצוות הקודם כשל, ואילו השר דרמר מניב השיגים מיידיים – שכן בסוף השבוע האחרון של ינואר 2025 שוחררו שישה חטופים, במקום שלושה בלבד כמתוכנן. המשמעות: מינויו של דרמר השפיע, לכאורה, רטרואקטיבית על מהלכים שהתרחשו עוד בטרם הוחלפה הנהגת הצוותים.

ראשי שב"כ והמוסד ספגו בשקט את העלבון ואפשרו לדרמר להתחיל בעבודתו. אלא שמאותו רגע נרשמה האטה מוחלטת: שלב ב' של ההסכם נתקע, החלו תחנונים לשר איתמר בן גביר לשוב לממשלה, והתמורה לכך הייתה פתיחת מבצע צבאי ב־18 במרץ – במקביל לקיפאון מוחלט במשא ומתן לשחרור החטופים.

ראש שב"כ רונן בר וראש המוסד דוד ברנע, יולי 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
ראש שב"כ רונן בר וראש המוסד דוד ברנע, יולי 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

בוושינגטון חיכו וחיכו – לשווא. אלוף המשא והמתן לכאורה לא סיפק תוצאות. דרמר נסע וחזר, שוב ושוב – ודבר לא קרה. במקביל, חזרו השרים הבכירים והמשפיעים ביותר בממשלת נתניהו – בן גביר ובצלאל סמוטריץ' – על עמדותיהם: קודם כול מבצעים צבאיים, כיבוש רצועת עזה והחזקת שטח קבועה. לשיטתם, לחץ צבאי מוגבר יביא את חמאס להיכנע ולשחרר את החטופים.

לאחרונה הצטרף נתניהו למסרים הללו. בנאום שנשא במסגרת חידון התנ"ך העולמי, הכריז על שינוי בסדרי העדיפויות: "יש לנו הרבה מטרות. החזרנו 147 חיים, ובסך הכול 196. יש עוד עד 24 בחיים, ואנחנו רוצים להחזיר את ה־59 — אבל למלחמה יעד עליון, וזה הניצחון על אויבינו".

נתניהו התרברב שבר וברנע "רק נתנו ונתנו" ואינם יודעים לנהל מו"מ, והציב תחתיהם את דרמר – אך התוצאה הייתה מפלה אסטרטגית

מינויו של דרמר לראשות צוות המשא ומתן מול האמריקאים, לרבות בתחומים מדיניים, התברר ככישלון מוחלט. נתניהו התרברב שבר וברנע "רק נתנו ונתנו" ואינם יודעים לנהל משא ומתן, והציב תחתיהם את דרמר – אך התוצאה הייתה מפלה אסטרטגית. לאחר שבועות ללא הישגים בעזה, קרסו בזה אחר זה כל החזיתות האסטרטגיות של ישראל.

ראשית, איראן: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ זימן את נתניהו לבית הלבן בהפתעה, בזמן שזה ביקר בהונגריה. בתוך 48 שעות מצא עצמו נתניהו יושב בחדר הסגלגל, מהנהן לצידו של טראמפ, ושומע בשידור חי הודעה על פתיחת משא ומתן ישיר ומהיר בין ארה"ב לאיראן – הדמון הגדול.

שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו, הנשיא דונלד טראמפ, ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר רון דרמר בחדר הסגלגל בבית הלבן, 7 באפריל 2025 (צילום: Pool via AP)
שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו, הנשיא דונלד טראמפ, ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר רון דרמר בחדר הסגלגל בבית הלבן, 7 באפריל 2025 (צילום: Pool via AP)

במשך שנים חשף נתניהו שיניים כלפי ממשלי ברק אובמה וג'ו ביידן בנושא האיראני, הטיף נגד הסכם הגרעין ושכנע את טראמפ לפרוש ממנו – רק כדי לשמוע את אותו טראמפ חוזר כעת לאותו המקום, ומכריז על התנגדות ברורה לעימות צבאי עם טהרן.

לאחר מכן הגיעה הקריסה מול החות'ים. במרץ הכריז טראמפ כי כל ירי מצד החות'ים "ייחשב מעתה והלאה כאילו נורה מאיראן, ואיראן תישא באחריות. יהיו לכך השלכות", כך כתב ברשתות החברתיות. ואכן, מסוף מרץ ולאורך אפריל תקפה ארה"ב יעדים חות'יים.

המשא והמתן עם איראן וההבנות מול החות'ים קשורים זה בזה, אך דבר אחד ברור: ארה"ב לא התחשבה בעמדת ישראל

אולם, לפני ימים אחדים הפתיע טראמפ את ישראל כשהודיע על הסכם הפסקת אש, הכולל התחייבות להגנה על ספינות אמריקאיות ויעדים אמריקאיים בלבד. ישראל לא הוזכרה כלל בהסכמות, והחות'ים המשיכו לירות טילים לעברה גם לאחר ההבנות עם וושינגטון.

המשא והמתן עם איראן וההבנות מול החות'ים קשורים זה בזה, אך דבר אחד ברור: ארה"ב לא התחשבה בעמדת ישראל.

ואז הגיע לוח הזמנים של נסיעת טראמפ למזרח התיכון – הבחירה להיוועד בריאד ובדוחה, בעוד מנהיגים רבים ממדינות ערב עולים לשם לרגל, וישראל כלל אינה על הפרק.

מחאה ליד ביתו של השר רון דרמר בירושלים בדרישה לשחרור כל החטופים, 13 באפריל 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
מחאה ליד ביתו של השר רון דרמר בירושלים בדרישה לשחרור כל החטופים, 13 באפריל 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

די להיזכר בנסיעת החוץ הראשונה של טראמפ ב־2017, שהחלה בריאד והמשיכה ישירות לירושלים, ובכמות הדעות והטורים שהתפרסמו אז בעיתונות הישראלית, שהשוו בין הכבוד והיקר שהרעיף טראמפ על נתניהו, לבין היחס הקר שקיבלה ישראל מהנשיא אובמה, שב־2009 דילג על ירושלים וביקר רק בקהיר. כמה מילים נשפכו אז על כתפו הקרה של אובמה.

והינה, ב־2025 הכול חוזר. אלא שהפעם מדובר בנשיא היקיר של נתניהו, החבר הקרוב לכאורה, שאמור היה לרקוד לפי חלילו, אך מפנה לו את הגב.

במסגרת הנושא הסעודי, על הפרק עומדים הסכם גרעין לצרכים אזרחיים, עסקאות נשק בילטרליות בהיקפים עצומים, איום פוטנציאלי על דוקטרינת העליונות הצבאית של ישראל, וכן רכש מסחרי חסר תקדים של ארה"ב מקטאר.

לנוכח הסחבת, טראמפ הרים ידיים מהציפייה לנורמליזציה בין ערב הסעודית לישראל, ומקדם כעת הסכמים דו־צדדיים בין וושינגטון לריאד – כשישראל מחוץ לתמונה

טראמפ ביקש מישראל שוב ושוב להביא לסיום המלחמה – בין אם באמצעות הכרעה צבאית ובין אם באמצעות הסדרה מדינית – אך נתניהו התעלם והמשיך להבטיח לשותפיו הקואליציוניים כי הלחימה תימשך עוד זמן רב. לנוכח הסחבת, טראמפ הרים ידיים מהציפייה לנורמליזציה בין ערב הסעודית לישראל, ומקדם כעת הסכמים דו־צדדיים בין וושינגטון לריאד – כשישראל מחוץ לתמונה.

גם בחזית "המקומית" – בהתנהלות מול חמאס – טראמפ פועל באופן שמבטל את מעמדו של נתניהו. הכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה אומנם בוצעה בתיאום, אך לפי הודעות הבית הלבן ושגריר ארה"ב מייק האקבי, עולה כי וושינגטון נטלה על עצמה את האחריות הבלעדית על המהלך, ואינה מעוניינת שישראל תקבל את ההחלטות. תפקידה של ישראל הוגבל לאבטחת האירוע בלבד.

עידן אלכסנדר מגיע לבית החולים איכילוב, 12 במאי 2025 (צילום: קובי גדעון/לע"מ)
עידן אלכסנדר מגיע לבית החולים איכילוב, 12 במאי 2025 (צילום: קובי גדעון/לע"מ)

בתוך ישראל, היו שרים שפנטזו על העברת סמכויות הממשל האזרחי וחלוקת המזון לידי צה"ל – אך נתקלו בהתנגדות חריפה מצד הרמטכ"ל אייל זמיר. כך או כך, ארה"ב הפסיקה להמתין לשיקול הדעת של הצמד נתניהו ודרמר, והחליטה לנהל את האירוע בעצמה. מי שטוען כי ישראל לא שילמה דבר עבור שחרור עידן אלכסנדר עוצם את עיניו מול המחיר הברור שנגבה בנושא ההומניטרי.

לכל אלה מצטרף אירוע סמלי ובעל פוטנציאל מדיני משמעותי – ביקורו המתוכנן של אלכסנדר בדוחה, לפגישה עם הנשיא טראמפ ועם ראש ממשלת קטאר ח'אלד בן ח'ליפה אאל ת'אני. בעת כתיבת שורות אלה טרם ברור אם הנסיעה תתקיים, והדבר תלוי במצבו הבריאותי של אלכסנדר ובהחלטת הוריו.

להופעה פומבית של חטוף שזה עתה שוחרר יש פוטנציאל עצום לקידום שחרורם של יתר החטופים. אך בצד היעד החשוב הזה, ההשפלה כולה נופלת על ראש הממשלה הישראלי

להופעה פומבית של חטוף שזה עתה שוחרר יש פוטנציאל עצום לקידום שחרורם של יתר החטופים. אך בצד היעד החשוב הזה, ההשפלה כולה נופלת על ראש הממשלה הישראלי. טראמפ, כך נראה, אינו מהסס להבהיר זאת – לפחות עד שנתניהו יתעשת ויבין כי עליו להציג תוכנית מדינית לסיום הלחימה ברצועת עזה.

עד אז, נותר רק להמשיך ולצפות במפולת האסטרטגית שמחולל נתניהו באמצעות שליח המשא ומתן שלו, רון דרמר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 1,069 מילים ו-1 תגובות
סגירה