וושינגטון מרכיבה את המזרח התיכון מחדש

בעוד ראש הממשלה מצהיר כי המלחמה לא תיעצר, ארה"ב מנהלת מגעים עם איראן, חמאס והחות'ים, ומקדמת נורמליזציה עם סוריה – ללא מעורבות ישראלית ● בזמן ששליחו של טראמפ קובע עובדות בשטח, נתניהו נאחז בסיסמאות ישנות ובפנטזיות על "ניצחון מוחלט" ● פרשנות

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ואחרים בפורום השקעות סעודי־אמריקאי במרכז הכנסים הבין־לאומי בריאד, 13 במאי 2025 (צילום: Brendan Smialowski / AFP)
Brendan Smialowski / AFP
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ואחרים בפורום השקעות סעודי־אמריקאי במרכז הכנסים הבין־לאומי בריאד, 13 במאי 2025

כאשר בוחנים בדיעבד את אירועי יום העצמאות ה־77 של מדינת ישראל – השריפות, הרוחות, ביטולי הטקסים ואווירת הנכאים בעקבות מצב החטופים – אפשר לראות בהם מעין מבוא לאירועי השבועות שיבואו. תחושת עצמאות לא הייתה כאן; תחושת אסון מתמשך – דווקא כן.

הממשלה הכריזה על מבצע צבאי נוסף ושלחה זימונים למילואים לעשרות אלפי ישראלים. חלקם התגייסו מלווים בתחושת תסכול עמוקה ומתמשכת, תחת ממשלה שהציבה לעצמה יעד מוצהר אחד: הארכת המלחמה "עד הניצחון המוחלט", ללא ציון מועד סיום.

בהמשך ישיר לאובדן התחושה של עצמאות, הודיעה המעצמה בת הברית של ישראל – ארצות הברית – על התקדמות בהסכמים עם החות'ים להפסקת אש, על משא ומתן ישיר עם איראן, וכן על מגעים ישירים עם ארגון הטרור חמאס, לצורך שחרורו של החייל עידן אלכסנדר.

כדי להמחיש את אובדן השליטה הישראלי, נשלח לכאן סטיב ויטקוף, שליחו של נשיא ארה"ב, והוא זה שניהל את מהלך שחרורו של אלכסנדר עד לפרטי הפרטים

כדי להמחיש את אובדן השליטה הישראלי, נשלח לכאן סטיב ויטקוף, שליחו של נשיא ארה"ב, והוא זה שניהל את מהלך שחרורו של אלכסנדר עד לפרטי הפרטים. הוא הודיע לישראל על המהלך, קיים קשר ישיר עם הצלב האדום, ולבסוף – באקט מנומס – חיבר בטלפון את אלכסנדר לראש ממשלת המדינה שלמענה נלחם.

בשיחה המוזרה הודה ויטקוף לנתניהו על שלא הפריע למהלך להתקיים. תודה באמת. השיחה הזו המחישה עד כמה ישראל הפכה לחסרת עצמאות – כפופה למהלכים שמוביל ויטקוף.

שליח הבית הלבן למזרח התיכון סטיב ויטקוף נפגש עם משפחות חטופים בכיכר החטופים בתל אביב, 13 במאי 2025 (צילום: Jack GUEZ / AFP)
שליח הבית הלבן למזרח התיכון סטיב ויטקוף נפגש עם משפחות חטופים בכיכר החטופים בתל אביב, 13 במאי 2025 (צילום: Jack GUEZ / AFP)

הביקור המרשים, האפקטיבי והחם של ויטקוף הגיע לשיאו בכיכר החטופים ובמפגש ממושך של שעתיים בבית אריאלה עם בני משפחות החטופים. במפגש השתתף גם אדם בוהלר, השליח המיוחד לנושא בני הערובה.

אביו של גיא אילוז ז"ל, שנרצח בשבי שבוע לאחר שנחטף, סיפר אתמול לכלי התקשורת על הפגישה: "הם דיברו איתנו שעתיים. למה אני לא יכול לזכות לזה מראש הממשלה שלי?" אילוז ציין כי זו אינה הפגישה הראשונה שלהם עם ויטקוף: "אמריקה החליטה שהיא לא סומכת על נתניהו שיגיע לעסקה. אני רוצה את כולם בעסקה אחת", אמר אתמול בריאיון לכאן רשת ב.

אביו של גיא אילוז ז"ל, שנרצח בשבי שבוע לאחר שנחטף, סיפר אתמול לכלי התקשורת על הפגישה: "הם דיברו איתנו שעתיים. למה אני לא יכול לזכות לזה מראש הממשלה שלי?"

אילוז ואחרים שהשתתפו במפגש תיארו את ויטקוף כמי שהגיע מוכן מאוד, לא אמר מילה רעה על ממשלת ישראל, ובשלב מסוים אף הדגיש כי ישראל היא הממשלה הריבונית, האמורה לקבל את ההחלטות הקשות. בעולם שבו יש צורך להבהיר מיהי הממשלה הריבונית – ברור שאותה ממשלה אינה מתפקדת ככזו.

בזמן שוויטקוף נפגש עם המשפחות, ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם קבוצה של פצועי מלחמה. מדובר, ככל הנראה, בהתארגנות חדשה יחסית של חיילי וקציני מילואים שנפצעו קשה בלחימה ומבקשים להמשיך להילחם, כדי לעצור את מה שהם רואים כדשדוש בצה"ל.

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם פורום "פצועי המלחמה למען הכרעה", 14 במאי 2025 (צילום: מעיין טואף, לע"מ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם פורום "פצועי המלחמה למען הכרעה", 13 במאי 2025 (צילום: מעיין טואף, לע"מ)

עמוד הפייסבוק של הקבוצה נפתח ב־5 במאי 2025, ונכון לליל אמש היו להם פחות מ־200 עוקבים. חשבון "X" רשמי טרם נפתח. יש לציין כי חברי הקבוצה הגיעו במשלחת גדולה למשרד ראש הממשלה, וכולם – לפחות למראית עין – פצועים קשה שספגו אובדן משמעותי במהלך המלחמה.

"לא יהיה מצב שאנחנו נפסיק את המלחמה"

בקטע הווידאו שפורסם מהמפגש, אמר נתניהו: "יכול להיות שחמאס יגיד 'פוס, פוס, פוס, אנחנו רוצים לשחרר עוד עשרה' – בסדר. תביאו, ניקח, ואחר כך ניכנס. אבל לא יהיה מצב שאנחנו נפסיק את המלחמה. יכולים לעשות הפסקת אש לזמן ידוע, אבל אנחנו הולכים עד הסוף".

נתניהו העריך כי 50% מהעזתים מעוניינים לעזוב את הרצועה – הערכה שאינה נשענת על עבודת מטה מסודרת, אלא נזרקת לחלל האוויר כלאחר יד, כמו רבות מהצהרותיו

כאשר צופים בסרטון ששלחה לשכת ראש הממשלה מן המפגש הזה, עולה מייד השאלה: מי בעצם מחליט אם תהיה הפסקת אש – נתניהו? או שמא הנשיא דונלד טראמפ הוא זה שמקבל את ההחלטות בריאד ובדוחה מעל לראשו?

במאמר אגבי, במהלך הפגישה עם הקבוצה, נתניהו הזכיר את תוכנית טראמפ לפנות את רצועת עזה מתושביה הפלסטינים, אך הודה כי אין התקדמות מעשית במציאת מדינות שיסכימו לקלוט כמיליון עזתים. "הבעיה אצלנו היא דבר אחד – צריך מדינות קולטות", אמר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונציגי פורום פצועי המלחמה למען הכרעה, 13 במאי 2025 (צילום: מעיין טואף / לע"מ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונציגי פורום "פצועי המלחמה למען הכרעה", 13 במאי 2025 (צילום: מעיין טואף, לע"מ)

נתניהו העריך כי 50% מהעזתים מעוניינים לעזוב את הרצועה – הערכה שאינה נשענת על עבודת מטה מסודרת, אלא נזרקת לחלל האוויר כלאחר יד, כמו רבות מהצהרותיו.

אולם בשורה התחתונה, לדבריו, אין לכך תוחלת – מאחר שאין מדינות קולטות. הוא הדגיש בפני המשתתפים כי ישראל "עשתה את חלקה" והקימה מנהלת להפעלת התוכנית. אלא שההצהרות של טראמפ מלפני כמה חודשים נותרו ריקות, וטראמפ עצמו חדל מלהתייחס לתכנית בזמן שחלף מאז.

ברשת CNN דווח כי ישראל ניסתה לבחון מול נציגי הממשל האמריקאי את האפשרות שהנשיא טראמפ יעצור לביקור בישראל, אך מקור אמר לרשת ש"בלי הפסקת אש או הישג אחר להציג – אין בכך טעם"

תחת זאת, החבר הקרוב מוושינגטון – האיש שהעלה חיוך רחב מלחי אל לחי על פניו של נתניהו – מסתחבק כעת עם שחקנים אחרים בזירה המזרח־תיכונית. לא רק שהוא מקדם מהלכים עם החות'ים, האיראנים, הסעודים, הסורים והטורקים, אלא שאפילו לא טורח להגיע לביקור בישראל.

הסיבה לכך נחשפה אתמול: ברשת CNN דווח כי ישראל ניסתה לבחון מול נציגי הממשל האמריקאי את האפשרות שהנשיא טראמפ יעצור לביקור בישראל, אך מקור אמר לרשת ש"בלי הפסקת אש או הישג אחר להציג – אין בכך טעם".

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ במרכז הכנסים הבינלאומי עבד אל-עזיז בריאד, ערב הסעודית, 13 במאי 2025 (צילום: Brendan SMIALOWSKI / AFP)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במרכז הכנסים הבינלאומי בריאד, ערב הסעודית, 13 במאי 2025 (צילום: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

בהיעדר שליטה בסדר היום, ובשעה שישראל חשה יותר ויותר כמו מדינת חסות המיטלטלת על פני מים סוערים, אתמול נרשם יום מסחרר במיוחד. הפגישה של טראמפ עם המנהיג הסורי החדש, אחמד א־שרע, ניפצה את הבלון הישראלי.

רק לפני חודש, שר הביטחון ישראל כ"ץ איים בגלוי על א־שרע: "אם תאפשר לכוחות עוינים לישראל להיכנס לסוריה ולסכן אינטרסים ביטחוניים ישראליים – אתה תשלם מחיר כבד ביותר", אמר כ"ץ בראשית אפריל 2025, לאחר לילה שבו פעל חיל האוויר בסוריה, חיסל מחבלים ופגע בשדות התעופה T4 ובחמה.

אף שישראל מסתייגת ממנו, א־שרע הצליח להשיג יעד שלמענו ישראל פעלה במשך שנים: הוא ניתק את הגשר היבשתי בין טהרן לביירות, סילק אנשי חזבאללה, ובלם את תנועת האמל"ח האווירית לחזבאללה

כמה שבועות קודם לכן, במהלך טקס סיום קורס קצינים, הכריז ראש הממשלה נתניהו כי כוחות צה"ל יישארו בשטח סוריה, והציב תנאי חד־משמעי: "דורשים פירוז מלא של דרום סוריה מכוחות המשטר החדש. כמו כן, לא נסבול כל איום על העדה הדרוזית בדרום סוריה".

נושא הפירוז או האיומים שהציבה ישראל לא עלה כלל בשיח החדש בין נשיא טראמפ לא־שרע, שנערך אתמול בריאד.

הבית הלבן, באמצעות הדוברת קרוליין לויט, הציג את הדרישות האמריקאיות מהנשיא הסורי: לחתום על "הסכמי אברהם" עם ישראל (כשהתנאים לכך יהיו בשלים), להורות על יציאת כלל הטרוריסטים הזרים מסוריה, לגרש טרוריסטים פלסטינים משטחה, לסייע לארה"ב למנוע את התחזקות דאעש, ולקחת אחריות על בתי המעצר שבהם מוחזקים פעילי דאעש בצפון־מזרח סוריה.

נשיא סוריה אחמד א-שרע, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ויורש העצר של ערב הסעודית מוחמד בן סלמאן בפגישתם בריאד, 14 במאי 2025 (צילום: הבית הלבן)
נשיא סוריה אחמד א־שרע, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בפגישתם בריאד, 14 במאי 2025 (צילום: הבית הלבן)

שני הסעיפים האחרונים מעוררים עניין מיוחד, נוכח עברו של א־שרע כמנהיג ג'בהת א־נוסרה – ארגון שבחר להתנתק מדאעש בשנת 2016. בהמשך עמד א־שרע בראש האיחוד של הארגונים הג'יהאדיסטיים הסוריים, שפעל תחת השם "היאת תחריר א־שאם".

החששות של ישראל כלפיו מובנים היטב, אך טראמפ דוהר קדימה, וישראל מצידה מעדיפה להימנע מחיבוק פומבי של האיש. אף על פי שישראל מסתייגת ממנו, א־שרע הצליח להשיג יעד שלמענו ישראל פעלה במשך שנים: הוא ניתק את הגשר היבשתי בין טהרן לביירות, סילק רבים מאנשי חזבאללה משטח סוריה, ובלם את תנועת האמל"ח האווירית ממשמרות המהפכה לחזבאללה.

כאשר הציע להם להצטרף ל"הסכמי אברהם", לא ברור אם מישהו בממשל האמריקאי טרח לשוחח על כך עם נתניהו. כך או כך, נתניהו ממשיך להתבוסס בגישה מסתגרת

שנים של "המערכה בין המערכות" שניהלה ישראל במרחב האווירי הסורי לא הניבו תוצאה שכזו, כפי שעשו שישה חודשים של שלטון א־שרע.

טראמפ, כהרגלו במפגשים אישיים, נסחף מעט עם המחמאות: אחמד א־שרע הוא "גבר אטרקטיבי", היגג בטיסה בין ריאד לדוחה. אך מעבר לאווירת המסיבה, האירוע המשמעותי ביותר היה ההכרזה על הסרת הסנקציות מעל סוריה. טראמפ מעניק למשטר הסורי הזדמנות אמיתית לעלות על מסלול של תיקון ושיקום.

יורש העצר מוחמד בן סלמאן (מימין) מקבל את נשיא סוריה אחמד א-שרע, בעוד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מביט מהצד, ריאד, 14 במאי 2025 (צילום: Bandar AL-JALOUD / Saudi Royal Palace / AFP)
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מקבל את נשיא סוריה אחמד א־שרע, בעוד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מביט מהצד, ריאד, 14 במאי 2025 (צילום: Bandar AL-JALOUD / Saudi Royal Palace / AFP)

כאשר הציע להם להצטרף ל"הסכמי אברהם", לא ברור אם מישהו בממשל האמריקאי טרח לשוחח על כך עם נתניהו. כך או כך, נתניהו ממשיך להתבוסס בגישה מסתגרת, ומתקשה להשלים עם כך שהעולם נפתח למדינה שהייתה עד לא מזמן מצורעת בעיניו.

ומה תביא עימה הסרת הסנקציות? חברות אמריקאיות יוכלו להיכנס לשוק הסורי ולקבל חוזי השקעה בתחומי תשתיות אנרגיה, בנייה ועוד. סוריה, מדינה הרוסה לאחר שנים של מלחמה קשה, צמאה להשקעות זרות ולמעורבות עסקית – וכעת היא צפויה לקבל בדיוק את זה.

נותר לו רק להיכנס למיטה הפוליטית עם בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר – ולחלום על הכובע שלו עם הלוגו "ניצחון מוחלט"

נתניהו, מנגד, צפוי להתבונן על כל זה מן הצד. בחזית הדרומית הוא מתקשה לממש את תוכנית "הזזת האוכלוסייה", אך ממשיך לפזר הבטחות על ניצחונות. בחזית הצפונית הוא עתיד לראות קבלני משנה מחברות בינלאומיות ושינויים תשתיתיים מהירים. נותר לו רק להיכנס למיטה הפוליטית עם בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר – ולחלום על הכובע שלו עם הלוגו "ניצחון מוחלט".

עוד 1,327 מילים
סגירה