JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בוננזת הנדל"ן של סמוטריץ' נכתבת בדם ובכאב | זמן ישראל

בוננזת הנדל"ן של סמוטריץ' נכתבת בדם ובכאב

שר האוצר הציג תוכנית עסקית להפיכת עזה ל"בוננזה נדל"נית", אך לא הבהיר אם החיילים שנפלו נכללים בה כ"הוצאה מוכרת" או אם משפחות החטופים יוכלו להגיש הסתייגויות לפני שייבנו מגדלים על גופות יקיריהם ● כך או כך, נדמה שסמוטריץ' משקיע יותר בהגדלת שורת הרווח מאשר בצמצום שורת הסבל והטרגדיה שהתוכנית מגלמת ● פרשנות

עצרת בירושלים הקוראת לסיום המלחמה ולשחרור כל החטופים, 20 בספטמבר 2025 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
עצרת בירושלים הקוראת לסיום המלחמה ולשחרור כל החטופים, 20 בספטמבר 2025

ארבעה חיילים שנפלו בלחימה בעזה הצטרפו בשבוע שעבר למשפחת השכול ההולכת וגדלה בישראל. באותו שבוע הודה שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ביושר, כי ארבעת הנופלים – יחד עם אלה שכבר נפלו ואלה שייפלו – הם בסך הכול חלק מתוכנית עסקית חדשה שהוא מוביל ל"התחדשות עירונית" בעזה. מבחינתו, כך נראה, השכול והטרגדיה אינם אלא אמצעי בדרך למימוש "הבוננזה" בעזה.

הכול התחיל בהתבטאות תמוהה ויהירה של סמוטריץ' בשבוע שעבר. בכנס "התחדשות עירונית" הוא הציג את רצועת עזה כהזדמנות עסקית, וכינה אותה "בוננזה של נדל"ן". הוא דיבר על משא ומתן שמתנהל מול האמריקאים בנוגע לחלוקת האחוזים על הקרקע.

"שילמנו הרבה מאוד כסף על המלחמה הזו. אנחנו צריכים להתחלק (ולהסכים עם ארה"ב על) איך אנחנו עושים אחוזים על הקרקע" – אמר, ואף הדגיש את רצינותו כשהבהיר: "אני לא צוחק".

במקום מלחמה עקובה מדם – אומרים "התחדשות עירונית". במקום אדמה רוויית שכול, טרור וסבל – אומרים "בוננזה נדלנית"

"השלב הראשון בתוכנית ההתחדשות העירונית כבר עשינו. עכשיו צריך לבנות", הסביר סמוטריץ', והוסיף כי ה"תוכנית העסקית" כבר הוגשה לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ ו"נבנתה על ידי האנשים הכי מקצוענים".

תוכנית עסקית רצינית כוללת תמיד ניתוח הוצאות והכנסות. השאלה היא מה ייכלל בסעיף ההוצאות של אותה "בוננזה": האם החיילים הנופלים נחשבים בה כ"הוצאה מוכרת"? האם משפחות החטופים יוכלו להגיש הסתייגויות בטרם יתחילו לבנות מגדלים על גופות יקיריהם? האם המחיר הכבד של בידוד עולמי נלקח בחשבון?

יישום התוכנית בידי ישראל יחייב נוכחות צבאית מתמשכת ברצועה כדי לשלוט בשטח. נוכחות כזו, נוסף על עלויותיה העצומות, תהפוך את צה"ל לכוח שיטור ושליטה הנמצא בחיכוך מתמיד עם סיר הלחץ של האוכלוסייה העקורה והמחבלים בתוכה. מצב כזה רק יגביר את הסיכון לחיילי צה"ל – סעיף שלא ברור אם הוכנס לתוכנית.

אז איך מתמודדים עם השאלות המורכבות האלה? על פי סמוטריץ', פשוט לא מתמודדים. במקום מלחמה עקובה מדם – אומרים "התחדשות עירונית". במקום אדמה רוויית שכול, טרור וסבל – אומרים "בוננזה נדלנית".

כך הופכת טרגדיה אנושית בעלת משמעויות בינלאומיות מורכבות לשורת מספרים באקסל, שמציגה רווחים נוצצים במקום סבל אנושי.

סמוטריץ' טוען שהתוכנית "תחזיר את עצמה". כיצד? לא ברור. המלחמה בעזה עולה לישראל מיליארדי שקלים מדי חודש, והמחיר לא מתמצה בתקציב הביטחון

בפועל אין כל קשר בין פרויקט "התחדשות עירונית" לבין מה שקורה בעזה. כדי שפרויקט פינוי–בינוי סטנדרטי ייצא לדרך נדרשים לפחות שני תנאים בסיסיים: יזם שיסכים לקחת על עצמו את המיזם, והסכמת רוב בעלי הדירות. בעזה, הפינוי לא נעשה בהסכמת הדיירים, וה"יזם" כלל לא נשאל אם הוא מוכן לשאת בפרויקט.

במקרה הזה היזם הוא הציבור הישראלי כולו – זה שאמור לשלם בגופו, בנפשו ובכיסו את מחיר התוכנית.

סמוטריץ' טוען שהתוכנית "תחזיר את עצמה". כיצד? לא ברור. המלחמה בעזה עולה לישראל מיליארדי שקלים מדי חודש, והמחיר לא מתמצה בתקציב הביטחון. הבידוד הבינלאומי המחריף, העלייה באנטישמיות והתדרדרות היחסים הדיפלומטיים צפויים לגבות מחיר כבד, שעוד לא ניתן לאמוד.

פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה, ספטמבר 2025 (צילום: דובר צה
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה, ספטמבר 2025 (צילום: דובר צה"ל)

המלחמה תמשיך לגבות מחיר גם אחרי שתסתיים. במשרד האוצר חשפו רק החודש כי הממשלה תידרש להוסיף יותר מ־20 מיליארד שקל מדי שנה על תשלומי ריבית על החוב הלאומי החל מ־2028 – סכום בלתי נתפס, שאינו כולל כלל את "תוכנית הפינוי–בינוי" של סמוטריץ'.

דירוג האשראי של ישראל כבר נפגע ועלול להיפגע עוד. ההשקעות הזרות בורחות, והצמיחה הכלכלית שנחשפה בסוף השבוע היא הנמוכה ביותר בקרב מדינות ה־OECD. המשמעות עלולה להיות הקשחה כלכלית שתשפיע על כל משפחה ישראלית.

בניגוד לתיאור של סמוטריץ', אין אדם אחד בעולם שיכול להיחשב "מקצוען" ולבנות תוכנית עסקית ש"תחזיר את עצמה" על רקע אי הוודאות העצום לגבי הוצאות המלחמה בעתיד

בניגוד לתיאור של סמוטריץ', אין אדם אחד בעולם שיכול להיחשב "מקצוען" ולבנות תוכנית עסקית ש"תחזיר את עצמה" על רקע אי הוודאות העצום לגבי הוצאות המלחמה בעתיד. לכך מתווסף חוסר הוודאות הנובע מממשלה שמתנהלת בעזה ללא אסטרטגיה ברורה או מטרה מוצהרת. בתנאים כאלה, התוכנית של סמוטריץ' מזכירה יותר הימור בקזינו מאשר "בוננזה" נדל"נית.

ואולי באמת לסמוטריץ' אין בעיה להמר על עתיד המדינה כדי ליישב את עזה. מבחינתו אפשר להבטיח חלומות על גן עדן ברצועה, גם כשבפועל עוד לא נמצא המפתח לדלת היציאה מן הגיהנום.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 606 מילים
סגירה
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.