• אגם אפס (צילום: עיריית ראשל״צ)
    עיריית ראשל״צ
  • אגם אפס (צילום: עיריית ראשל״צ)
    עיריית ראשל״צ
  • טבע על גדת אגם אפס (צילום: עיריית ראשל״צ)
    עיריית ראשל״צ
  • טבע על גדת אגם אפס (צילום: עיריית ראשל״צ)
    עיריית ראשל״צ

האגם הסודי בפאתי ראשל״צ נחשף

ראשון לציון מרחיבה את אוצרות הטבע בשטחה: אגם אפס מצטרף לאגמון הסופרלנד ואגם הנקיק ● בחורף האחרון, האגם התמלא לחלוטין והטבע מלבלב סביבו ● אבל לא מדובר רק בנוף יפה: מערך האגמים של ראשל"צ הוא חריג מרענן בנוף בזבוז המים בישראל

נא להכיר: אגם אפס.

בפאתי ראשון לציון שוכנים שני אגמים מוכרים (בעיקר לתושבי העיר ולחובבי הז'אנר) – אגמון הסופרלנד ואגם הנקיק, אבל מתברר שיש גם אגם שלישי שקם לתחייה בחורף, ועונה לשם המשונה אפס.

בחורפים גשומים במיוחד, כמו זה הנוכחי, האגם מתמלא לחלוטין, וכדי שלא יעלה על גדותיו, המים מוזרמים ממנו באמצעות תעלה לאגם רביעי במספר, המכונה 'האגם הדרומי'. אז סקוטלנד, ארץ הלוכים, עדיין לא כאן, אבל כמעט.

אגם הנקיק (צילום: עיריית ראשל
אגם הנקיק (צילום: עיריית ראשל"צ)

האיזור שמסביב לאגם אפס מציע בעונה הזו של השנה טבע מלבלב, שלל עצים ושיחים בשיא פריחתם וחגיגה של ציפורים ופרפרים. כל זה קורה הרחק מעינו של הציבור הרחב: בנוסף לעובדה שמעטים יודעים על קיומו של האגם, הנגישות אליו קשה, דורשת רכב שטח ומעבר בדרכי עפר שלעיתים חסומות.

אגם אפס ממוקם במרחב שסמוך למפגש בין כביש 431 לאיילון 20, לא רחוק מהשפד"ן ומאמפי ראשון. מדובר למעשה בפרויקט תשתית שמשרת מטרה כפולה: למנוע הצפות של נתיבי איילון ולגרום למי הגשמים לחלחל לאקוויפר.

באמצעות מערך צינורות שהוקם על ידי עיריית ראשון לציון ותאגיד המים העירוני 'מניב', המים שיורדים בסביבת הכביש נתפסים ומוזרמים למכתש ענק שהוכן כדי לקלוט אותם ויכול להכיל כ-100 אלף קוב. האגם ניצב על קרקע מחלחלת מאוד והמים חודרים במהירות לאקוויפר.

אגם אפס (צילום: עיריית ראשל
אגם אפס (צילום: עיריית ראשל"צ)

לפני כשבועיים, האגם עדיין היה מלא לחלוטין, אבל השבוע הוא כבר היה יבש. המים חלחלו לשכבת מי התהום ומשם יישאבו בקידוחים לבתי התושבים.

מערך האגמים בשוליים המערביים של ראשון לציון הוא חריג מרענן בנוף בזבוז המים בישראל. רוב הגשמים שיורדים – בעיקר בגוש דן הצפוף שרובו מכוסה בטון – זורמים דרך צינורות ניקוז לים. בראשון, עוד בימי ראש העיר המיתולוגי מאיר ניצן, ניסו למצוא פתרון: הגשמים שיורדים על חלקה המערבי של העיר נאספו באמצעות צינורות והוזרמו למה שהפך לאגמון הסופרלנד.

בשלב מאוחר יותר נוסף גם אגם הנקיק המרהיב ביופיו. בחורף הנוכחי נאספו באמצעות מערך האגמים כ-3 מליון קוב (שהם כ-3 מיליארד ליטר מים), שבמקום להתבזבז מוחדרים לאקוויפר ובסיומו של הסיבוב זורמים בברזים של כולנו.

סאלי לוי, מנכ
סאלי לוי, מנכ"לית מניב, תאגיד המים של ראשון לציון (צילום: עיריית ראשל"צ)

"לעשות שימוש חוזר במים זה השקפת עולם", אומרת סאלי לוי, מנכ"לית 'מניב', "במקום שמי הגשמים יזרמו לים וייעלמו, הם נאגרים ומשמשים אותנו שוב. מי הגשמים מוגדרים בחוק כרכוש של המדינה – אז לא חבל לתת להם להתבזבז ואחר כך לבנות עוד ועוד מתקני התפלה?"

איזור האגמים שמשתרע בין פאתיה המערביים של ראשון לציון לחוף הים משווע להחלטה של העירייה ומוסדות התכנון. על חלק ממנו העירייה מתכננת להקים את 'פארק האגמים'. השאלה מה עושים עם החלק הטבעי יותר, זה שכיום כמעט אין בו מבקרים.

מצד אחד, לא יזיק לעזוב קצת את הטבע לנפשו; מצד שני, הניסיון מלמד שטבע שהציבור מודר ממנו הופך בסופו של דבר למרחב מלוכלך ומוזנח (כבר היום אפשר לאתר איים של פסולת באיזור) ולא פעם משמש זירת השתוללות לרכבי שטח. צריך להימצא פתרון ביניים, שבמסגרתו האיזור יונגש לציבור המטיילים אבל מבלי להפוך אותו לעוד גינה ציבורית מטופלת מדי.

בינתיים, רק קומץ יודעי ח"ן נהנו בחורף הזה מביקור באגם אפס. עד החורף הבא, נשארו רק התמונות.

עוד 447 מילים
סגירה