נושא
ראשון לציון

כמעט כל מפלגה יכולה לאמץ נרטיב של מנצחים בבחירות המקומיות ● שיעורי ההצבעה הגבוהים בחברה החרדית ובחברה הערבית רק מחדדים את הניתוק מהאוכלוסייה הנושאת בנטל ● בליכוד מיהרו להוציא הודעת ניצחון אך שכחו לציין שאין להם נוכחות בערים הבולטות ● פרשנות

עוד 964 מילים ו-1 תגובות

בשכונה חילונית בראשל"צ יוקם מרכז להנצחת השואה - עם מקווה ובית מדרש

חשיפה מרכז להנצחת השואה או מוסד דתי? ● לתושבי נאות שקמה בראשון לציון התברר כי בשכונה החילונית עומד להיבנות מוסד תורני בכסות מרכז להצנחת השואה ● התושבים חוששים משינוי באופי השכונה וכועסים על הערבוב בין שואה ודת ● הרב מרדכי אנגלמן: "מדובר בפעילות מקומית עבור כל התושבים" ● העירייה: "האישור נבחן כעת מחדש"

עוד 1,143 מילים ו-3 תגובות

בית הלורדים של העצים‎

בתקופה שבה עצים נכרתים בהמוניהם כדי לפנות מקום לפיתוחי נדל"ן או תשתיות, עובדי עיריית ראשון לציון מצמידים בימים אלה שלטים עם הכיתוב "עץ ותיק לשימור" לאלף עצים - חלקם בני יותר ממאה שנה ● בהמשך המבצע אמור להתרחב לכ-5,000 עצים נוספים ● עכשיו נותר לראות אם היוזמה אכן תמנע מקבלנים לכרות עצים שעומדים בדיוק בנקודה שבה מתוכננת מרפסת

עוד 786 מילים

האסי לא לבד הקרב הגדול הבא הוא על הגישה לחופי הים

המאבק על האסי הוא רק קצה הקרחון של המלחמה הגדולה על משאבי הטבע, ובראשם חופי הים ● בראשון לציון, בבת ים וברשויות נוספות מנסים למנוע מאורחים מחוץ לעיר להגיע לקו החוף ● בפועל, הבילוי בים הופך פריבילגיה לעשירים בלבד ● אם במחאה של 2011 המאבק על משאבי הטבע היה נגד הטייקונים, המאבק ב-2020 הוא בין סקטורים בחברה הישראלית ● ומי שנעדרת מהסיפור זו הממשלה

עוד 1,130 מילים ו-2 תגובות

תנו לי שקט זינוק בתלונות על רעש עד השעות הקטנות של הלילה

לשלל המטרדים והמפגעים במרחב הציבורי בישראל, הצטרפה לאחרונה עלייה דרמטית בהיקף הרעש ● זאת דווקא בחסות העיריות, המנסות להחיות מרחבי בילוי שהתרוקנו בשנים האחרונות - וביתר שאת במהלך משבר הקורונה ● לכך יש להוסיף את מערכות הכריזה החדשות באוטובוסים, את הנוהג להשמיע שירי שבת במרכזי הערים, את קריאות המאזין, ואת "דירות המסיבות" שפורחות על חורבות ענף ההשכרה לתיירים ● כך הפך השקט למצרך הכי נדיר ברחובות ישראל

עוד 1,567 מילים

האגם הסודי בפאתי ראשל״צ נחשף

ראשון לציון מרחיבה את אוצרות הטבע בשטחה: אגם אפס מצטרף לאגמון הסופרלנד ואגם הנקיק ● בחורף האחרון, האגם התמלא לחלוטין והטבע מלבלב סביבו ● אבל לא מדובר רק בנוף יפה: מערך האגמים של ראשל"צ הוא חריג מרענן בנוף בזבוז המים בישראל

נא להכיר: אגם אפס.

בפאתי ראשון לציון שוכנים שני אגמים מוכרים (בעיקר לתושבי העיר ולחובבי הז'אנר) – אגמון הסופרלנד ואגם הנקיק, אבל מתברר שיש גם אגם שלישי שקם לתחייה בחורף, ועונה לשם המשונה אפס.

בחורפים גשומים במיוחד, כמו זה הנוכחי, האגם מתמלא לחלוטין, וכדי שלא יעלה על גדותיו, המים מוזרמים ממנו באמצעות תעלה לאגם רביעי במספר, המכונה 'האגם הדרומי'. אז סקוטלנד, ארץ הלוכים, עדיין לא כאן, אבל כמעט.

אגם הנקיק (צילום: עיריית ראשל
אגם הנקיק (צילום: עיריית ראשל"צ)

האיזור שמסביב לאגם אפס מציע בעונה הזו של השנה טבע מלבלב, שלל עצים ושיחים בשיא פריחתם וחגיגה של ציפורים ופרפרים. כל זה קורה הרחק מעינו של הציבור הרחב: בנוסף לעובדה שמעטים יודעים על קיומו של האגם, הנגישות אליו קשה, דורשת רכב שטח ומעבר בדרכי עפר שלעיתים חסומות.

אגם אפס ממוקם במרחב שסמוך למפגש בין כביש 431 לאיילון 20, לא רחוק מהשפד"ן ומאמפי ראשון. מדובר למעשה בפרויקט תשתית שמשרת מטרה כפולה: למנוע הצפות של נתיבי איילון ולגרום למי הגשמים לחלחל לאקוויפר.

באמצעות מערך צינורות שהוקם על ידי עיריית ראשון לציון ותאגיד המים העירוני 'מניב', המים שיורדים בסביבת הכביש נתפסים ומוזרמים למכתש ענק שהוכן כדי לקלוט אותם ויכול להכיל כ-100 אלף קוב. האגם ניצב על קרקע מחלחלת מאוד והמים חודרים במהירות לאקוויפר.

אגם אפס (צילום: עיריית ראשל
אגם אפס (צילום: עיריית ראשל"צ)

לפני כשבועיים, האגם עדיין היה מלא לחלוטין, אבל השבוע הוא כבר היה יבש. המים חלחלו לשכבת מי התהום ומשם יישאבו בקידוחים לבתי התושבים.

מערך האגמים בשוליים המערביים של ראשון לציון הוא חריג מרענן בנוף בזבוז המים בישראל. רוב הגשמים שיורדים – בעיקר בגוש דן הצפוף שרובו מכוסה בטון – זורמים דרך צינורות ניקוז לים. בראשון, עוד בימי ראש העיר המיתולוגי מאיר ניצן, ניסו למצוא פתרון: הגשמים שיורדים על חלקה המערבי של העיר נאספו באמצעות צינורות והוזרמו למה שהפך לאגמון הסופרלנד.

בשלב מאוחר יותר נוסף גם אגם הנקיק המרהיב ביופיו. בחורף הנוכחי נאספו באמצעות מערך האגמים כ-3 מליון קוב (שהם כ-3 מיליארד ליטר מים), שבמקום להתבזבז מוחדרים לאקוויפר ובסיומו של הסיבוב זורמים בברזים של כולנו.

סאלי לוי, מנכ
סאלי לוי, מנכ"לית מניב, תאגיד המים של ראשון לציון (צילום: עיריית ראשל"צ)

"לעשות שימוש חוזר במים זה השקפת עולם", אומרת סאלי לוי, מנכ"לית 'מניב', "במקום שמי הגשמים יזרמו לים וייעלמו, הם נאגרים ומשמשים אותנו שוב. מי הגשמים מוגדרים בחוק כרכוש של המדינה – אז לא חבל לתת להם להתבזבז ואחר כך לבנות עוד ועוד מתקני התפלה?"

איזור האגמים שמשתרע בין פאתיה המערביים של ראשון לציון לחוף הים משווע להחלטה של העירייה ומוסדות התכנון. על חלק ממנו העירייה מתכננת להקים את 'פארק האגמים'. השאלה מה עושים עם החלק הטבעי יותר, זה שכיום כמעט אין בו מבקרים.

מצד אחד, לא יזיק לעזוב קצת את הטבע לנפשו; מצד שני, הניסיון מלמד שטבע שהציבור מודר ממנו הופך בסופו של דבר למרחב מלוכלך ומוזנח (כבר היום אפשר לאתר איים של פסולת באיזור) ולא פעם משמש זירת השתוללות לרכבי שטח. צריך להימצא פתרון ביניים, שבמסגרתו האיזור יונגש לציבור המטיילים אבל מבלי להפוך אותו לעוד גינה ציבורית מטופלת מדי.

בינתיים, רק קומץ יודעי ח"ן נהנו בחורף הזה מביקור באגם אפס. עד החורף הבא, נשארו רק התמונות.

עוד 447 מילים

חיפה הולכת בעקבות ראשל"צ ומאריכה את שעות ההצלה בחופים עד השקיעה ● אביב לביא שולח קריאה לראשי ערים נוספים להרים את הכפפה

הלחץ התקשורתי והציבורי מתחיל להניב פירות: עיריית חיפה האריכה הקיץ את שעות ההצלה בחופי העיר עד 20:00, כך שניתן לרחוץ בבטחה עד החשיכה. בכך מוגשמת ססמת הקמפיין שבשנים האחרונות תפס תאוצה – "מציל עד השקיעה".

חיפה היא העירייה השנייה שנענית לקריאה, אחרי ראשון לציון, שכבר לפני 3 שנים הכריזה על "מציל עד השקיעה" ב-3 מתוך 7 החופים המוכרזים בעיר. בחופים אלה המצילים מאיישים את הסוכה עד 20:00 בכל החופש הגדול.

מדי ערב, בשעה שעדיין יש אור מלא, המציל מודיע בכריזה שהסתיימו שירותי ההצלה, מזהיר מפני הים המסוכן והולך, כשבמים נותרים המוני מתרחצים ביניהם ילדים רבים

הפער בין שעות ההצלה לשעות הרחצה הוא שערורייה מתמשכת. מצד אחד, משרד הבריאות מתריע מפני חשיפה לשמש בשעות החמות וממליץ להגיע לים רק בשעות אחר הצהריים המאוחרות. מצד שני, בפתיחת עונת הרחצה המצילים ברוב הערים מסיימים את המשמרת בין 16:00 ל-17:00.

בהמשך העונה, בשיא הקיץ והחום, סוכת המציל ננטשת בין 18:00 ל-18:45. בפועל, אלה השעות הנעימות והקרירות ביותר שבהן רבים מגיעים לחופים.

התוצאה: מדי ערב, בשעה שעדיין יש אור מלא, המציל מודיע ששירותיו הסתיימו, מזהיר מהים המסוכן והולך, כשבמים נותרים המוני מתרחצים, בהם ילדים.

חשוב להזכיר שהים התיכון בקיץ מתאפיין בזרמים חזקים ומסוכנים, ושכמעט כל מקרי הטביעה – כמה עשרות בקיץ – מתרחשים בחופים ללא שירותי הצלה.

הקיץ יהנו תושבי חיפה משירותי הצלה בחופי הים עד השעה 20:00, וכן, שלוש תחנות הצלה יפעלו גם בחודשי החורף!ההסכם החל היום,…

פורסם על ידי ‏עינת קליש רותם – ראש העיר חיפה‏ ב- יום שני, 1 ביולי 2019

הים הוא אולי בילוי החינם המשמעותי האחרון שנותר למשפחה הישראלית, ושירותי הצלה שתואמים את שעות הרחצה הם שירות בסיסי שהציבור אמור לקבל בתמורה לכספי המסים – העירוניים והממשלתיים – שהוא משלם.

למרות האינטרס הציבורי המובהק, הארכת שירותי ההצלה נקלעה לתסבוכת בין האוצר, ההסתדרות, הרשויות המקומיות והמצילים, כששום גורם לא יכול או רוצה להתיר את הפלונטר, לייצר הסכמי עבודה חדשים והוגנים ולגייס מצילים נוספים.

משרד הפנים טומן את ראשו בחול ומפנה את החיצים אל הרשויות המקומיות, אלה מצידן מאשימות את המצילים והמצילים את כולם.

סוכת מצילים בראשון לציון (צילום: עיריית ראשון לציון)
סוכת מצילים בראשון לציון (צילום: עיריית ראשון לציון)

בימים האחרונים, עינת קליש רותם, ראשת העירייה, פרסמה פוסט חגיגי בדף הפייסבוק שלה, ובו בישרה על השינוי שיחול כבר בקיץ הזה.

דני שנקר בן ה-77, חיפאי וותיק שפוקד מדי יום את החופים, אמר אתמול ל"יהיה בסדר" בגל"צ: "כל הקמפיין שלנו כאן בחיפה נבע מזה שמשפחות היו מגיעות בקיץ לים בדיוק כשהמציל הלך. עכשיו מדהים לראות כמה כיף – וגם בטוח".

"כל הקמפיין שלנו כאן בחיפה נבע מזה שמשפחות היו מגיעות בקיץ לים בשש בערב בדיוק כשהמציל הלך. עכשיו מדהים לראות כמה כיף. החוף יפה, נקי, ועכשיו גם בטוח"

קליש רותם ואנשי עיריית חיפה מסרבים להתראיין ולהגיב בנושא. אולי זה חלק מהמדיניות התקשורתית של ראשת העיר, ואולי משום שההסכם עם המצילים עדיין לא סגור לחלוטין. גם על המצילים שם – עובדי עירייה – נאסר להתראיין.

אבי אפיה, יו"ר איגוד המצילים הארצי, מסביר שיש עדיין פרטים בהסכם שלא נסגרו, שכרגע עדיין מדובר בפיילוט ושבסיום העונה תתקבל החלטה לגבי ההמשך.

כך או כך, ראשל"צ וחיפה הוכיחו שעיריות שמעוניינות לשרת את התושבים ולשמור על בטיחותם לא צריכות להמתין לממשלה, ויכולות להגיע להסדר עצמאי עם המצילים. בראשל"צ, אגב, אומרים שלא מדובר בהוצאה כבדה במיוחד.

כעת הפנים מופנים לרון חולדאי ושאר הראשים של ערי החוף, בהן בת ים, אשדוד, אשקלון, הרצליה, חדרה, נתניה, עכו ונהריה. מי הבא שידאג למציל עד השקיעה?

עוד 474 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה