בחדשות 12 פורסמו ציטוטים מישיבת הקבינט במהלכה ראש הממשלה בנימין נתניהו העלה להצבעה ללא הכנה מוקדמת את ההחלטה להישאר בציר פילדלפי והשרים אישרו אותה, למרות שהשר יואב גלנט הבהיר כי הדבר גוזר את דינם של החטופים למוות.
נתניהו: אני רוצה להביא את ההחלטה על הישארות כוחות צה"ל בציר פילדלפי לאישור הקבינט. (מזכיר הממשלה מקריא את הנוסח)
גלנט ליועמ"שית: גבירתי, מה רשום בנוסח?
היועמ"שית: שנשארים בציר פילדלפי בתקופת ההפוגה.
גלנט: מה זה קשור עכשיו? המשמעות היא שאם חמאס לא מסכים לזה, אז אין הסכם ואין חטופים.
נתניהו: כן, זו ההחלטה.
השר דרמר: בואו נצביע על המפות שצה"ל הציג בקהיר.
גלנט: אלו לא המפות שצה"ל רצה. הוא הציע מפה אחרת. אתה כפית עליהם את המפות.
נתניהו: אני כפיתי? אני כפיתי?
גלנט: ברור, הייתה להם תוכנית משלהם. בטח שכפית. אתה מנהל את המו"מ לבד. מאז שאין קבינט מלחמה אנחנו שומעים הכול אחרי מעשה. אתה כפית ואמרת "זה המפות". שרטטו לך כמו שרצית. הייתה להם עמדה אחרת.
נתניהו (דופק על השולחן): אני רוצה מיד הצבעה בקבינט על המפות.
הרמטכ"ל הרצי לוי: צה"ל יידע להיכנס ולחזור לציר פילדלפי שוב תום שישה שבועות של הפסקת אש. יש מספיק אילוצים למו"מ, לא צריך להוסיף אחד כזה.
ראש המוסד דדי ברנע: אין בהצבעה הזאת כרגע היגיון, ממילא המו"מ מתמקד כעת במנגנון העסקה ולא בציר פילדלפי.
גלנט לשרי הקבינט: אתם מצביעים על כך שאם נגיע להחלטה שיש 2 אפשרויות בפנינו – או להישאר בפילדלפי או להביא חטופים – אתם מחליטים להישאר בפילדלפי. זה נראה לכם הגיוני? יש פה אנשים חיים!
דרמר: רה"מ יכול לעשות מה שהוא רוצה.
גלנט: רה"מ יכול לקבל את כל ההחלטות ויכול גם להחליט להוציא להורג את כל החטופים.
שרים בקבינט צועקים לעבר גלנט: איך אתה מדבר לראש הממשלה?
גלנט: בסוף אתה תקבל תכתיב מסנוואר ותחזור בך.
נתניהו (בצעקות): אני לא מקבל שום תכתיב.
גלנט: אתם מקבלים החלטה שאם חמאס יגיד שהוא לא מוכן – אתם מפקירים את החטופים. אני אצביע נגד זה. רה"מ, אם סינוואר שם אותך בדילמה: או שאתה יוצא מפילדלפי או שאתה מחזיר חטופים – מה אתה עושה?
נתניהו: הסיבה להישארות שם היא מדינית.
גלנט: אם השיקול המדיני הוא בזכות עצמו זה בסדר גמור, אבל אם הוא מול חיים של 30 אנשים מה אתה עושה?
נתניהו: אני נשאר בפילדלפי. רק מו"מ נחוש יגרום לו להתקפל.
גלנט: יעבור שבוע, יעברו שבועיים, חודש, ואתם תצביעו על ההחלטה שלי. אני מקווה לפחות.
עוד דווח כי גלנט הביע את תדהמתו מהמצב גם בשיחות בימים האחרונים: "כל חיי חונכתי וחינכתי על האמירה הברורה שלא משאירים פצועים בשטח. מה קרה לנו? אנחנו מדברים על אנשים שנחטפו מהמיטות שלהם. זאת נקודת הכרעה ברורה. על מה אנחנו מדברים? על שישה שבועות שאחריהם נשמרת לנו הזכות לשוב ולהילחם בכל מקום ברצועה, גם בפילדלפי – בדיוק כמו בסיום העסקה הקודמת".
"האמירות שנאמרו הן אמירות קשות, אך מדובר בדיון שההחלטות המתקבלות בו, קובעות את גורלם של עשרות מאנשינו", אמר שר הביטחון למקורביו על הדיון הסוער בקבינט.
הבחירה של השרה מירי רגב בנשיא ארגנטינה חאבייר מיליי להדלקת משואה היא מהלך מדיני מבריק ומוצדק, אך הוא נושא תג מחיר סמוי. כשהדגל שלנו הופך לכלי במלחמות פוליטיות פנימיות בבואנוס איירס, יהודי התפוצות הם אלו שמשלמים את המחיר. הגיע הזמן שנבחרי הציבור יזכרו שביטחון ישראל וביטחון העם היהודי הם שני צדדים של אותו המטבע.
* * *
בחירתה של רגב להזמין את מיליי להדליק משואה ביום העצמאות ה-78 של מדינת ישראל, היא מהלך מדיני ראוי בעיניי. במציאות הבינלאומית המורכבת שבה אנו נמצאים, מיליי הוא הרבה יותר מ"ידיד", הוא בעל ברית אידיאולוגי אמיץ שמתייצב לצדנו במעשים, בהצבעות גורליות ובביקורי הזדהות מרגשים בכותל.
ד"ר רחלי ברץ מרצה וחוקרת באוניברסיטת אריאל ובמרכז האקדמי פרס. לשעבר ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית. עוסקת בנושאים גיאופוליטיים, חוסן קהילתי, משפחתי וחברתי.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנועבור ישראלים רבים, ציון יום העצמאות נע בין זכר השכול לבין המנגל; זה טבעי. עבורי, זוהי הזדמנות גם לתהות כיצד מתממשות בימינו הזכויות המובטחות על ידי מגילת העצמאות.
כאשר אני מעיין במסמך המכונן הזה, עיניי מתעכבות במיוחד בהבטחות לפיהן ישראל "תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין". אני גם מתמקד בקביעה כי המדינה "תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות".
יהודה יעקב כיהן כדיפלומט מקצועי בין 1989-2025. במהלך הקריירה שירת כראש הנציגות הדיפלומטית בבוסטון, יצר שלוש יחידות חדשות – האחרונה למדיניות אימפקט חברתי – וזכה בפרס למצוינות מטעם משרד החוץ על מעורבותו במאבק נגד האיום האיראני. כמו-כן כיהן כחבר בוועד המנהל של שתי עמותות ישראליות העוסקות בקידום שוויון חברתי.




















































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו