JavaScript is required for our website accessibility to work properly. תומר סמרקנדי: אזעקת אמת חינוכית – צו שמונה לשר החינוך | זמן ישראל

אזעקת אמת חינוכית – צו שמונה לשר החינוך

מצב מערכת החינוך, אוגוסט 2023, צילום מסך מערוץ 12
מצב מערכת החינוך, אוגוסט 2023, צילום מסך מערוץ 12

לפעמים קשה להאמין עד כמה חוק מרפי, הגורס כי כל דבר שיכול להשתבש אכן ישתבש, צודק. האם במהלך 2020, כאשר מגפת הקורונה התפשטה בעולם ובישראל, שיערנו בלבנו כי לכשתסתיים סוף סוף, במקום להירגע קמעא מהשיבוש הגדול והמפתיע ומהחרדות שנלוו לו – נמצא את עצמנו בכאוס מדינתי ולאומי שרק הולך ומסלים? עם השפעה מערערת כמעט על כל מערכות חיינו? כן, היו קצת רמזים מטרימים, אבל ככה?

והאם תיארנו לעצמנו כי בעקבות "העזיבה הגדולה" אחרי הקורונה לא תצליח מערכת החינוך להתאושש – עד כדי כך שמשרד החינוך ייאלץ לפנות לגמלאים, סטודנטים ומורים חיילים כדי לחפות איכשהו על המחסור האקוטי במורים ובמחנכים?

האם שיערנו שבעקבות "העזיבה הגדולה" אחרי הקורונה לא תצליח מערכת החינוך להתאושש – עד שמשרד החינוך ייאלץ לפנות לגמלאים, סטודנטים ומורים חיילים כדי לחפות על המחסור האקוטי במורים ובמחנכים?

ואם כבר, האם שיערנו כי סוגיות יסוד של שוויון מגדרי, לרבות זכותה של אישה לשבת בכל מקום בו היא בוחרת, תחדלנה לפתע להיות מובנות מאליהן? רובנו כנראה לא העלינו זאת על דעתנו.

וזהו גבירותיי ורבותיי, האקלים הלוהט, באוגוסט חם במיוחד גם ככה, שבו עומדת להיפתח עוד שנת לימודים: קרע פנימי עמוק, ערעור על מוסכמות בסיס חברתיות ובעיית הוראה חמורה לכל אורך ורוחב המערכת.

מתוך הכאוס הכללי אין זמן מתאים יותר לשר החינוך להצגת תכנית סדורה, שתיתן מענים לבעיות הבוערות – אלו שבאחריות ישירה של משרד החינוך, ואלו שנכפות עליו בגלל המצב. למעשה גם אין לשר ברירה אלא לגבש שורת צעדי חירום למניעת שקיעת המערכת.

קל אולי לאטום אוזניים לאזעקת האמת החינוכית ברעש האירועים המהדהדים במערכות אחרות – המשפטית והביטחונית בראשן וגם זו הכלכלית, אבל הנזק כאן, אם לא יטופל, ישאיר רישום דרמטי לא פחות, ולדורות.

הנושא הבוער ביותר הוא מעמד המורים. הגמלאים, הסטודנטים ושאר פתרונות קסם לא יצליחו למנוע את המחסור המהותי שחווה מערכת החינוך ואת העזיבה המתמדת של מורים ראויים – מצד אחד, ומצד שני יחסמו באופן מעשי כניסת נשות ואנשי חינוך איכותיים תחת העוזבים.

רק שינוי גישה אמיתי, השם את המורה במרכז ומשלב שכר גבוה ואטרקטיבי, התחשבות בדעותיו, ליווי חינוכי, הגדלת האוטונומיה וגיבוי ציבורי איתן מכל מקבלי ההחלטות, ישאיר את הפורשים הרבים במערכת.

חוזים אישיים גם הם לא יהוו את הפתרון המיוחל – הם אינם מעניקים למורים תחושת שייכות וביטחון, להפך, ובמקום עבודת צוות ובניית כפר שלם יכניסו לחדר המורים תחרות שלילית ומתחים.

רק שינוי גישה אמיתי, השם את המורה במרכז ומשלב שכר גבוה ואטרקטיבי, התחשבות בדעותיו, ליווי חינוכי, הגדלת האוטונומיה וגיבוי ציבורי איתן מכל מקבלי ההחלטות, ישאיר את הפורשים הרבים במערכת

כמובן שאי אפשר להתעלם מהקרע החברתי. מורים אינם רק מנחילי ידע אלא, כפי שאומר המחנך המוערך ד"ר חיים פרי, מקני ערכים, השראה ותקווה. הסערה שחווה החברה הישראלית אינה פוסחת על הכיתות, ועל המחנכים לשקף ברגישות את האירועים. זאת תוך עמידה על העקרונות הבסיסיים עליהם מושתתת מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ועל תהליך סדור שיאפשר לתלמידים להבין, לנתח ולפרש את המתרחש – ולגבש עמדה משלהם.

מחובתו של שר החינוך לגבות את המורות והמורים גם כאשר הם מבטאים את דעתם האישית, ובתנאי שהציגו בכיתה את מגוון העמדות כדי לעודד את התלמידים לחשיבה ביקורתית, פרו-אקטיבית ועצמאית. ומחובתה של המערכת בכללותה לחנך לשמירה על סובלנות גם כאשר עוסקים במחלוקות יסודיות מדממות, כיוון שלתהליך החינוכי תפקיד מכריע בשימור הזיכרון ההיסטורי של שרשרת הדורות, ובשיקוף המחיר של מלחמת אחים וההבנה שאין לנו ארץ אחרת.

ומה לגבי הכרת האחר? בחברה הישראלית המשוסעת והמחולקת לשבטים נוצרה מציאות שצעירים מרקעים שונים – דתיים, חילונים, יהודים, ערבים וחרדים – כמעט ולא נפגשים כבר זה עם זה.

אם בעבר מספרי התלמידים במסגרות החינוך הערבי והחרדי היו נמוכים יחסית והשירות הצבאי היה מסגרת שאפשרה מפגשים וממשקים עבור רוב חלקי החברה, כיום מספר הולך וגדל של צעירים כבר אינו חלק משירות זה, בעוד שמסגרות החינוך המגזריות הנפרדות רק הולכות וגדלות.

כמובן שאי אפשר להתעלם מהקרע החברתי. מורים אינם רק מנחילי ידע אלא גם מקני ערכים, השראה ותקווה. הסערה שחווה החברה הישראלית אינה פוסחת על הכיתות, ועל המחנכים לשקף ברגישות את האירועים

חסרות במובהק מסגרות למפגשים, לעשייה התנדבותית משותפת שתאפשר לזהות את המאחד ולא רק את המפריד, לתרגול משותף של השפות העברית והערבית וללמידה בצוותא. גם כאן למשרד החינוך ולעומד בראשו תפקיד מכריע, אם רק ישכילו להרים את הכפפה.

לימודי ליבה: כבר רבות נאמר ונכתב על כך, על ההכרח להכשיר את כלל צעירי ישראל לדרישות עולם התעסוקה המודרני ועל הרצון של חלק מהציבור החרדי עצמו להנחיל לילדיו מיומנויות וידע בסיסיים.

ברורה גם עד כאב הסיטואציה הפוליטית הנוכחית. אף על פי כן חובה על העומד בראש מערכת החינוך להמשיך ולחתור להרחבת לימודי הליבה, ולשמר ערוצי הידברות עם ראשי הציבור החרדי בעניין. לא סביר שההשקעה בליבה תעמוד ביחס הפוך להגדלה הניכרת בתקציב שמעבירה הממשלה, בשם הציבור כולו, לחינוך.

ודבר אחרון, בת של מלך לא דוחפים למושב האחורי, לא מונעים ממנה רחצה חופשית בשמורות טבע ציבוריות, לא מגדפים אותה ולא מאיימים עליה. אופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית אך גם דמוקרטית משליך על אופי הנראות וההתנהלות השוויונית במבני ציבור ובשירותים הניתנים לו.

מערכת החינוך צריכה להקנות בכל המגזרים את ההבנה כי האחריות להתנהל בסובלנות ומתוך כבוד לאחר בחברה מעורבת אינה נחה רק על הציבור החילוני, אלא גם על הציבורים הדתי והחרדי, וכפי שאנו רואים מהתנהלות קהילות חרדיות בארה"ב ובאירופה – זה בהחלט אפשרי. לעיתים פשוט צריך לדעת להפנות מבט לצד השני במקום לתקוף את מה שמנוגד לערכינו, פשוט מתוך כבוד לאחר.

מערכת החינוך צריכה להקנות את ההבנה כי האחריות להתנהל בסובלנות ובכבוד בחברה מעורבת אינה נחה רק על הציבור החילוני, אלא גם על דתיים וחרדים, ולאור התנהלות קהילות חרדיות בחו"ל – זה אפשרי

האם קל יותר להגיד מלעשות? בהחלט, אבל זה תפקידו של שר החינוך – לעשות. "צו שמונה" נובע ישירות מחומרת המצב, ואי הפנמה של החומרה הזו טומנת בחובה השלכות קשות והרות גורל לעתיד ילדינו, החברה שיגדלו לתוכה והמדינה שיצטרכו לעמוס על כתפיהם בהמשך הדרך.

אם שר החינוך לא ישכיל לגבש תוכנית עבודה סדורה וחירומית, אנו צפויים לראות את מערכת החינוך שלנו הולכת ומתבוססת, שוקעת ומשתרכת מאחור במקום להוביל את החברה הישראלית אל עבר אתגרי המשך המאה העשרים ואחת.

תומר סמרקנדי הוא מנכ"ל "דרך כפר יוזמות חינוך", הפועלת לשינוי פני החברה באמצעות חינוך ערכי לחוסן רגשי עבור אוכלוסיות מוחלשות. העמותה מלווה ומנחה עשרות קהילות חינוך ומכינות קד"צ בפריפריה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 923 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 22 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים

זה תלוי בנו - מימוש הזכויות המובטחות במגילת העצמאות

עבור ישראלים רבים, ציון יום העצמאות נע בין זכר השכול לבין המנגל; זה טבעי. עבורי, זוהי הזדמנות גם לתהות כיצד מתממשות בימינו הזכויות המובטחות על ידי מגילת העצמאות.

כאשר אני מעיין במסמך המכונן הזה, עיניי מתעכבות במיוחד בהבטחות לפיהן ישראל "תקיים שוויון זכויו​ת חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין". אני גם מתמקד בקביעה כי המדינה "תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות".

יהודה יעקב כיהן כדיפלומט מקצועי בין 1989-2025. במהלך הקריירה שירת כראש הנציגות הדיפלומטית בבוסטון, יצר שלוש יחידות חדשות – האחרונה למדיניות אימפקט חברתי – וזכה בפרס למצוינות מטעם משרד החוץ על מעורבותו במאבק נגד האיום האיראני. כמו-כן כיהן כחבר בוועד המנהל של שתי עמותות ישראליות העוסקות בקידום שוויון חברתי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 856 מילים
אמיר בן-דוד

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים

"מקץ" שבע השנים - מי הראוים להשיא משואה?

יום העצמאות ה-78 של מדינת ישראל מוצא אותנו בנקודת זמן סימבולית מאין כמוה. אם נביט לאחור על לוח השנה העברי והקלנדר הישראלי, נגלה שחלף בדיוק "מחזור חיים" מקראי אחד מאז החלה הטלטלה הגדולה של החברה הישראלית.

שבע שנים חלפו מאז נשאבנו לסחרור של מערכות בחירות בלתי נגמרות, מגפה עולמית ששינתה סדרי עולם, קרע חברתי עמוק, ושיא מטלטל וכואב במלחמה הקשה ביותר שידענו מאז קום המדינה – "מלחמת אוקטובר 2023" ונוספות שהגיעו אחריה.

אשת חינוך ואקדמיה. עוסקת בחקר השחיתות השלטונית ובחקר החוסן האישי, הקהילתי והלאומי בארגונים פרטים וציבוריים ובמערכת החינוך בפרט. מרצה וחברת סגל במכללת אורנים ועמיתת מחקר באוניברסיטת אריאל ובמוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית. מנכ"לית מרכז מגדלורים – הכוונה לחוסן מיטבי, מרכז שמעניק שירותי הרצאות, סדנאות וימי עיון בתחומי חוסן וחברה בוערים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 856 מילים

למקרה שפיספסת

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים

קרבות השליטה בטהרן מקרבים את העימות עם טראמפ

ציטוטים שיוחסו ליו"ר הפרלמנט האיראני השמרני מעידים על מאבקי כוח בצמרת המדינה אחרי חיסול חמינאי האב ● ברקע המגעים עם ארצות הברית, המאבק הפנימי משליך ישירות על קבלת ההחלטות בטהרן ועל הסיכון להסלמה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 626 מילים

קומץ שחיינים מול ים של אדישות: כך נחשפה דליפת הביוב בפלמחים

במשך שבועות במערכה עם איראן היו למים בחוף פלמחים ריח ומרקם של ביוב, אבל שום גורם רשמי לא היה בתמונה ● כמה שחיינים וגולשי סאפ היו היחידים שדאגו לים ואף איתרו את הצינור שממנו דלף הזיהום – שתוקן בסוף השבוע האחרון ● "היו ימים שחזרתי הביתה כשבגד הים וחולצת השחייה שלי מסריחים מביוב. זה הלך והחמיר"

לכתבה המלאה עוד 1,342 מילים

"לא בשביל המדינה הזאת בני נהרג"

הם איבדו את יקיריהם בשבעה באוקטובר – אך בצבא ובמערכת החינוך מסרבים לשמוע את קולם ● המצטרפים לפורום השכול הישראלי–פלסטיני נאבקים להקמת ועדת חקירה, להחלפת הממשלה ולמפגש עם הכאב בצד השני ● "צריך להילחם על הנשמה והאנושיות שלנו"

לכתבה המלאה עוד 1,853 מילים

שופטי העליון עולים להתקפה נגד הקיפאון המניפולטיבי של לוין

המכתב החריג של בכירי העליון לשר המשפטים מסמן נכונות לפעול למינוי שופטים לכלל הערכאות גם ללא שיתוף פעולה מצדו, לנוכח המחסור החמור במערכת ● פרסום רשימות המועמדים והדיון בבג"ץ יכריעו אם חברי הוועדה יוכלו לממש זאת חרף התנגדותו ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 925 מילים

סתירות בדוחות הכספיים של העמותה של מרדכי דוד לגבי מקור ההכנסות

עמותת "אחוות אחים לצדק – ביחד ננצח", שהקים דוד יחד עם פעילים מבני ברק ביוני 2025, אספה במהלך 2025 מעל מיליון שקל בתרומות ● אולם בדוח שהוגש לרשם העמותות, העמותה טוענת כי לא אספה תרומות בכלל

לכתבה המלאה עוד 460 מילים

ראש הממשלה מנסה להיפטר מכאב הראש של הפריימריז ודורש שריונים כדי לדחוק מועמדים שמביישים את התנועה ● במקביל, בנט שולט ביד רמה במפלגתו החדשה ומגייס בכירות לשעבר בשירות הציבורי מתוך הבנה ברורה – עדיף אנשי ביצוע פרגמטיים מאשר אידיאולוגים שיעשו לו תרגילי עריקה נוסח שיקלי וסילמן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 807 מילים

הפצצה המתקתקת של המשק הישראלי

השקל מוביל את מגמת התחזקות המטבעות העולמית, ומותיר את היצואנים להיאבק על הישרדותם מול העלויות שהמטבע החזק משית עליהם ● ללא התערבות ממשלתית מהירה, כושר התחרות של המשק הישראלי עלול להימצא בסכנה ממשית ומיידית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 685 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.