JavaScript is required for our website accessibility to work properly. המבנה שרד את הנאצים ואת הקג"ב. הקפיטליזם זה סיפור אחר | זמן ישראל
  • מבט מבחוץ על בניין מרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה, שנבנה במקור כבית כנסת ב-1909 (צילום: באדיבות קירה ורחובסקי)
    באדיבות קירה ורחובסקי
  • ילדות שרות במסגרת תוכנית של מרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה, ללא תאריך (צילום: באדיבות קירה ורחובסקי)
    באדיבות קירה ורחובסקי
  • קשישים רוקדים במסגרת תכנית של מרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה, ללא תאריך (צילום: באדיבות קירה ורחובסקי)
    באדיבות קירה ורחובסקי
  • בני נוער מבלים במרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה, ללא תאריך (צילום: באדיבות קירה ורחובסקי)
    באדיבות קירה ורחובסקי
  • יש המאשימים את קריסתו של הבניין הזה באודסה (שאיננו מבנה מרכז הקהילה היהודית "מגדל") בעבודות בנייה סמוכות (צילום: סרגיי קורילו)
    סרגיי קורילו

המבנה שרד את הנאצים ואת הקג"ב. הקפיטליזם זה סיפור אחר

יהודי אוקראינה יצאו למאבק נגד פרויקט ענק של דירות יוקרה, שעלול להביא לקריסת "בית הכנסת של הקצבים" ההיסטורי באודסה, שמצבו הפיזי רעוע גם כך ● אבל בהיעדר דרכים חוקיות להתמודד עם הבעיה, הם מנסים לגלות יצירתיות ● "באודסה קשה לעשות משהו באופן חוקי, אז אנחנו רוצים לבייש את חברת הנדל"ן", אומרת מובילת המאבק

מבנה בית הכנסת לשעבר, שמשמש היום כמרכז הקהילה היהודית "מגדל", היה הבניין הראשון שהוחזר לקהילה היהודית של אודסה לאחר התפרקות ברית המועצות. הוא נבנה ב-1909 כבית תפילה לקצבים כשרים (לא שוחטים, אלא מוכרי בשר), ולאחר המהפכה הקומוניסטית הפך למועדון האתלטיקה של הצבא. בחצר עמד מגדל, שצנחנים השתמשו בו לקפיצות אימון.

"בית הכנסת של הקצבים" שרד את הכיבוש הנאצי של אודסה, שבמהלכו נרצח הגבאי האחרון של בית הכנסת עם כל בני משפחתו. מאוחר יותר הוא שימש את הקג"ב. אולם התפילה הגדול חולק לחדרי משרדים, וכבלים הותקנו בתוך הקירות.

"כשקיבלנו את הבניין, הקירות נראו כאילו עבר בתוכם טרקטור. היו כבלים בכל מקום. הוא היה במצב איום. לא היה חימום מרכזי. עד לפני 12 שנה חיממנו אותו עם פחם", אומרת לי קירה ורחובסקי, יושבת ראש מרכז מגדל.

"בית הכנסת של הקצבים" שרד את הכיבוש הנאצי של אודסה, שבמהלכו נרצח הגבאי האחרון של בית הכנסת עם כל בני משפחתו. מאוחר יותר הוא שימש את הקג"ב, וכבלים הותקנו בתוך הקירות

המרכז הקהילתי פועל בבניין מאז 1991, ושוכנת בו הספרייה היהודית הגדולה ביותר בעיר – וקרוב לוודאי שבכל אוקראינה, לדברי ורחובסקי. המרכז מציע גם שיעורי תאטרון, מחול, אמנות וספרות יהודיים, קבוצות לנוער יהודי ולהורים יהודים ומועדון לניצולי שואה. כ-1,000 משפחות נהנות מהמרכז על בסיס קבוע.

"כל מה שאנחנו עושים הוא יהודי", אומרת ורחובסקי. "אפילו שיעורי אירובי אנחנו עושים עם מוזיקה יהודית". אבל עכשיו חברי המרכז הקהילתי מגדל חוששים שבנייתו המתוכננת של בית דירות בן שש קומות, במרחק מטר עד שלושה מטרים מקיר בית הכנסת, תביא לקריסתו של המבנה ההיסטורי.

"הם מתכננים לבנות בחצר שלנו. יש תקנות שאף אחד לא מקיים. התקנות קובעות שאסור לבנות במרחק של 50 מטרים או לפחות 9 מטרים", אומרת ורחובסקי. "אני פוחדת שהמבנה יקרוס".

בני נוער מבלים במרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה, ללא תאריך (צילום: באדיבות קירה ורחובסקי)
בני נוער מבלים במרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה (צילום: באדיבות קירה ורחובסקי)

באודסה זה אכן עלול לקרות. הבעיה היא גאולוגית בחלקה. העיר בנויה על קטקומבות, מערכת מנהרות תת קרקעיות שעשויות לערער את יציבות היסודות. אבן גיר, החומר שממנו נבנו רבים מבתיה של אודסה בעבר, גם היא לא מאוד עמידה. לדברי ורחובסקי, רק בחודשיים האחרונים התמוטטו בעיר חמישה בתים.

גם אם בנייה סמוכה לא תגרום באופן ישיר לקריסתו של מבנה בית הכנסת ברחוב מאלאיה ארנאוצקיה A46, היא תחסום את הגישה של המרכז הקהילתי לאור שמש טבעי, תבטל את מקומות החניה שלו ותאלץ את מבקריו להשתמש בדרך האחורית כדי לצאת ולהיכנס, אומרת ורחובסקי. "הבניין יהיה גלוי לעין מצד אחד בלבד. לא נוכל לראות אור יום בכלל", היא אומרת.

הבעיה היא גאולוגית בחלקה. העיר בנויה על קטקומבות, מערכת מנהרות תת קרקעיות שעשויות לערער את יציבות היסודות. אבן גיר, החומר שממנו נבנו רבים מבתיה של אודסה בעבר, גם היא לא מאוד עמידה

על מנת להציל את המרכז הקהילתי היקר שלהם, חברי הקהילה היהודית ניסו להפעיל לחץ על ממשלת אוקראינה מבחוץ. למשל, ג'ני בתיה ספקטור, שעלתה לאחרונה לישראל אבל עדיין משמשת כאחראית המתנדבים של מרכז מגדל, שולחת ליהודים ברחבי העולם הודעות דוא"ל שמפצירות בהם לעזור לבית הכנסת. בהודעת דוא"ל ששלחה באמצע יוני, היא הפצירה בנמענים לפנות לשגרירויות אוקראינה בעולם בשאלות לגבי הריסת בית הכנסת, וכן לבקש מחברי קונגרס או פרלמנט להתערב בנושא אצל השלטונות האוקראיניים.

ילדות שרות במסגרת תוכנית של מרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה, ללא תאריך (צילום: באדיבות קירה ורחובסקי)
ילדות שרות במסגרת תוכנית של מרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה (צילום: באדיבות קירה ורחובסקי)

"באודסה קשה לעשות משהו באופן חוקי. הרעיון שזרים ייצרו קשר עם השגרירויות הוא שאנחנו רוצים שהמצב יהיה ידוע, לבייש אותם על הפרת החוק", אומרת ספקטור. לדבריה, קהילות יהודיות בבולטימור ובוושינגטון הבירה שלחו לאחרונה לשגרירות אוקראינה בארצות הברית מכתבים בנוגע לבית הכנסת.

"באודסה קשה לעשות משהו באופן חוקי. הרעיון שזרים ייצרו קשר עם השגרירויות הוא שאנחנו רוצים שהמצב יהיה ידוע, לבייש אותם על הפרת החוק", אומרת ג'ני בתיה ספקטור, שעלתה לאחרונה לישראל

"מדובר על הריסת היסטוריה, מבנה יהודי היסטורי", אומרת ספקטור. "אם הוא יתמוטט, זה יהיה כמו לראות את הבית שלך קורס… אני מכירה כל פינה בבניין הזה. גייסנו כסף ושיפצנו חדר אחר חדר. כל כך הרבה מהחברים שלי עמדו תחת החופה בחצר הזאת. זה ממש כמו בית בשבילי".

יש המאשימים את קריסתו של הבניין הזה באודסה (שאיננו מבנה מרכז הקהילה היהודית "מגדל") בעבודות בנייה סמוכות (צילום: סרגיי קורילו)
יש המאשימים את קריסתו של הבניין הזה באודסה (שאיננו מבנה מרכז הקהילה היהודית "מגדל") בעבודות בנייה סמוכות (צילום: סרגיי קורילו)

תלמידיו לשעבר של מרכז מגדל ברחבי העולם – בארצות הברית, בישראל ובגרמניה – פועלים עכשיו להצלת המבנה, היא אומרת. גם באודסה, 320 אנשים חתמו על מכתב לראש העירייה בנוגע לפרויקט הבנייה, אבל הם עדיין ממתינים לתגובה, אומרת ורחובסקי.

בינתיים, דירות היוקרה בבניין פרוסטרנסטבו נה שמידטה – שטרם הוחל בבנייתו – כבר מוצעות למכירה ברשת, תמורת 124,254 דולר לדירת שני חדרים ו-62,445 דולר לדירת חדר.

בסטנדרטים של אוקראינה, שהשכר השנתי הממוצע בה עומד על כ-5,000 דולר, זה לא זול. ההדמיות של הבניין ברשת כוללות חלונות גדולים, מרפסות וגינות גג, והאתר מתפאר בשירותי שוער ובמכלי אשפה תת-קרקעיים.

קשישים רוקדים במסגרת תכנית של מרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה, ללא תאריך (צילום: באדיבות קירה ורחובסקי)
קשישים רוקדים במסגרת תכנית של מרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה (צילום: באדיבות קירה ורחובסקי)

אוקסנה גוק, הדוברת של פרוסטרנסטבו, החברה שבונה את בית הדירות (שעל פי מסמכים רשמיים נמצאת בבעלותה של לודמילה גרמן), הבטיחה לזמן ישראל כי החברה תכסה את עלויות השיפוץ של בית הכנסת, בכלל זאת החלפת הגג והתקנת מבני תמך כדי שבית התפילה לא יקרוס.

אוקסנה גוק, הדוברת של פרוסטרנסטבו, החברה שבונה את בית הדירות, הבטיחה לי כי החברה תכסה את עלויות השיפוץ של בית הכנסת, בכלל זאת החלפת הגג והתקנת מבני תמך כדי שבית התפילה לא יקרוס

"פרוסטרנסטבו מייחסת חשיבות עליונה לשימור המורשת ההיסטורית של אודסה", כתבה גוק בהודעת דוא"ל. "נתחיל לבנות את בית הדירות רק לאחר השלמת העבודות לשיפוץ בית הכנסת. נוסף על חיזוק המבנה, נשפץ גם את גג בית הכנסת, היות שמי הגשמים הורסים את יסודות הבניין. פרוסטרנסטבו תשפץ גם את החזית והחצר של בית הכנסת. כל זאת כתרומה מרצון לפיתוח עירנו האהובה", כתבה גוק. גוק הוסיפה כי בית הדירות ייבנה "במרחק של יותר משלושה מטרים" מקיר בית הכנסת.

ג'ני ספקטור, כאן בתמונה ללא תאריך, ממשיכה לשמש אחראית המתנדבים של מרכז הקהילה היהודית "מגדל" באודסה למרות שעלתה לאחרונה לישראל (צילום: Courtesy)
ג'ני ספקטור. עלתה לאחרונה לישראל (צילום: Courtesy)

אבל ורחובסקי אינה בוטחת בהבטחות החברה. היא מציינת כי החברה כבר הרסה חלק מגדר אבן הגיר ההיסטורית שהייתה פעם חלק מחצר בית הכנסת. בעבר, מסעדה כשרה שפעלה במקום הייתה צריכה לקבל אישור מיוחד מהלשכה לשימור היסטורי רק כדי לצבוע את הגדר בצבע שונה, היא אומרת.

ורחובסקי מוסיפה כי החברה למעשה עומדת לבנות על אדמה הנמצאת בבעלות עירונית. "הם מבטיחים לחזק את הבניין שלנו. אנחנו מדברים איתם כבר שלושה חודשים, אבל עדיין לא חתמנו על שום דבר… זה מצב קשה. אולי בית הכנסת שלנו לא יקרוס בזמן הבנייה. אולי הוא ייפול בעוד שנתיים", אומרת ורחובסקי. "בשבילם זה רק עסקים. בשבילנו, זה החיים".

"הם מבטיחים לחזק את הבניין שלנו. אנחנו מדברים איתם כבר שלושה חודשים, אבל עדיין לא חתמנו על שום דבר… זה מצב קשה. אולי בית הכנסת שלנו לא יקרוס בזמן הבנייה. אולי הוא ייפול בעוד שנתיים", אומרת ורחובסקי

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 959 מילים
כל הזמן // יום שני, 25 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

חייל נהרג וחייל נוסף נפצע באורח קשה מפגיעה של רחפן נפץ בדרום לבנון

ההרוג הוא סמל נהוראי לייזר, לוחם בגדוד ההנדסה הקרבית 601 שבעוצבת עקבות הברזל; בן 19 בנופלו ● שר החוץ של ארצות הברית: או שנשיג הסכם טוב או שנתמודד עם איראן "בדרך אחרת" ● סי־בי־אס: מוג'תבא חמנאי מסתתר באתר סודי ומתקשר באמצעות שליחים ● דיווח: ועדת גרוניס לא שינתה את עמדתה אחרי שדנה שוב במינוי גופמן לראש המוסד

לכל העדכונים עוד 12 עדכונים

הכובשים החדשים בשטחים

לא משנה איך אתם קוראים לשטחים, יהודה ושומרון או הגדה המערבית. ממש לא משנה. העובדה היא שהשטחים הללו שנכבשו ב-1967 במלחמת מגן, נכבשו השנה מחדש, הפעם מידי צה"ל.

העובדה היא שצה"ל, אשר כבש את השטחים הללו לפני 59 שנים, נכבש כעת בעצמו. בשנה האחרונה השטחים, שלא משנה איך אתם קוראים להם, נכבשו לחלוטין. צבאית ואזרחית.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 652 מילים

מופע ההתקרבנות של עו"ד ציון אמיר מול שופטי בג"ץ מוכיח כי מטרתו העיקרית של שר המשפטים היא לסחוט פרובוקציה ● למרות שהשר מייבש בתי משפט במכוון וממציא חוקי בחירה חדשים, נציגו מתעקש להציגו כמי שמציל את הסדר התקין ● השופטים, שמבינים את המלכוד, מנסים לאלץ את לוין למינויים טקטיים כדי לא להעניק לו עילה פוליטית נוספת להתנגחות במערכת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 930 מילים
אמיר בן-דוד

מאחורי מסך ההסכם עם איראן - מפרץ ערבי או פרסי

בסוף יהיה הסכם "יפהפה" בין ארצות הברית לאיראן – או שלא. השאלה אם הוא יהיה טוב או רע אינה תלויה בהסכם עצמו אלא במה שבא אחריו: האם מטרת ההסכם היא לשמר "כתובת" עבור ארצות הברית בטהרן להמשך המגעים, או לחזור לכוונה המקורית של הפלת משטר האייתוללות וסגירת פרק המהפכה החומייניסטית. 

בניסוח אחר: האם לשמור על איראן מאוחדת בתקווה לקרוע אותה מציר רוסיה-סין ולהעבירה אל צד ארצות הברית, או לפרק אותה לעדותיה?

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,034 מילים

נקמת העובדים של עידן הבינה המלאכותית

במשך שנים סיפרו לנו שהטכנולוגיה תחזק את כוחם של ההנהלה ובעלי המניות מול העובדים ● ההסכם שנחתם בין עובדי סמסונג להנהלת החברה מוכיח שלפעמים קורה ההפך: העובדים, שמחזיקים בידע הנדרש לייצור השבבים בחברה, הצליחו לכפות הסכם מהפכני למורת רוחם של בעלי המניות ● במסגרתו, הם הפכו לשותפים מלאים ברווחי החברה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 771 מילים

הגיע הזמן ללחוץ

זו אקסיומה מתמטית שסבתא פולנייה הרבה יותר פולנייה מאמא פולנייה. מכאן נגזר המשפט הגיאומטרי האומר שתכונות פולניות מתגברות עם הגיל. אבל זה בעצם פוסט על תפיסת המציאות של עם ישראל לקראת הבחירות. הוא רק מתחיל עם סבתא פולנייה, ילד בן שלוש, ומקלדת.

בשלהי האלף הקודם, האמא הפולנייה שלי הייתה בטוחה שהבכור שלנו לא מקבל מספיק חינוך טכנולוגי. היא לא באמת יכלה לבדוק זאת, כי היא גרה בארץ ואנחנו לא. אבל עובדות מעולם לא עצרו פולנייה נחושה.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
לפוסט המלא עוד 916 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

הסוס הטרויאני של חב"ד העיר את הרוב הדומם

מעקב זמן ישראל המחאה הציבורית בעקבות תחקיר זמן ישראל נושאת פירות: ראש עיריית רחובות מתחיל לסגת מההחלטה להציב בית כנסת בתוך בית ספר יסודי בעיר ● במקביל, הציבור החילוני התייצב בהמוניו לצד גלידריה שנפתחה בשבת וספגה התנכלויות מצד העירייה ● שוב הוכח כי לציבור יש יכולת להיאבק בהדתה ובפגיעה באיכות החיים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 810 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

ישראל הפכה לשק החבטות של הקמפיינים המקומיים בארה"ב

מדמוקרטית בטקסס שמציעה לסרס "ציונים אמריקאים" ועד ציר רפובליקאי בקנטקי שלועג ליריבו על קשרים עם איפא"ק: שאלת הסיוע לישראל הפכה למטבע עובר לסוחר בבחירות האמצע בארה"ב ● עם תמיכה צונחת בקרב צעירים משני צידי המתרס הפוליטי, המועמדים מגלים שהדרך הקלה ביותר למשוך תשומת לב היא לתקוף את בת הברית במזרח התיכון ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 899 מילים

נראה שבישראל השלימו עם העובדה שאם אכן יושג הסכם מול טהרן, נושא הגרעין יידחה לסוף המשא ומתן ● בזמן שהאיראנים דורשים "הפסקת אש אזורית" שתגן על חזבאללה ומפשירים מיליארדים מקטאר, בירושלים מתמקדים בניסיון לוודא שארצות הברית תוציא את כל האורניום המועשר ● במקביל, רצף התאריכים שמתקרב דוחק את הנשיא האמריקאי להשיג שקט בכל מחיר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 556 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הפסולת בצפון נשרפת, והמשילות איתה

ראשי ערים נורים בזה אחר זה, אתרי פסולת בוערים, הגליל הופך לטריטוריה של משפחות פשע והממשלה לא קיימת ● מתברר שדווקא יש ח"כים לשעבר שנוסעים באוטובוסים ● אם זה לא כותרות על הספארי, זה לא מעניין את כרמל שאמה הכהן ● וגם: כשהמדרגות הקסומות של חיפה הופכות ליריד אמנות מקומית

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,672 מילים

בזמן שדרמר ממשיך בשיחות עם שר החוץ הסורי, דמשק מכריזה כי אין כניסה לסחורות ישראליות ● באבו דאבי רוצים להתנתק מהורמוז ולהקטין את התלות בטהרן ● בחתונה המונית בטהרן הייתה חסרה רק עוגה עם חבל תלייה עליה ● והשבוע ב-1967: מצרים הכריזה על סגירת מצרי טיראן בפני ישראל ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 984 מילים ו-1 תגובות
חבר, אתה חסר

איש נבואי קוסמי עליז

עלי מוהר הציע לנו חיבור לאחד התדרים העדינים ביותר של החילוניות הישראלית, של התל אביביות, של "הנעשה בעירנו". תדר של בהירות. של כמיהה לנורמליות

עלי מוהר

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
הטקסט היפה שהבאת של עלי מוהר, הזכיר לי רגע - ללא ספק חסר חשיבות לאומית - שארע לי היום, כאשר הילד שלי, שהוא עדיין פעוט (שנה ושלוש) הצביע ממקום מושבו בעגלה מעלה ואמר 'אור'! כשהרמתי מבטי מ... המשך קריאה

הטקסט היפה שהבאת של עלי מוהר, הזכיר לי רגע – ללא ספק חסר חשיבות לאומית – שארע לי היום, כאשר הילד שלי, שהוא עדיין פעוט (שנה ושלוש) הצביע ממקום מושבו בעגלה מעלה ואמר 'אור'! כשהרמתי מבטי מעלה אל הכיוון אליו הסתכל, שמחתי לראות שהוא מכוון אל חרמש הירח, שבין כל האורות המלאכותיים שאנחנו מוקפים בהם, עדיין שבה את ליבו. זה אמנם היה בהוד השרון ולא בתל אביב, אבל כל הארץ הפכה בטון כבר מזמן.
עלי מוהר היה גיבור תרבות של עלומי, הייתי מחכה ליום חמישי או שישי לקרוא 'מהנעשה בעירנו' וגם 'בשער', שהיה מצחיק ושנון למרות חוסר אהדתי לכדורגל. ואכן, גם אצלי כמו אצלך הוא עדיין קיים ותופש מקום, בזרם התודעה הממשיך לזרום.

לכתבה המלאה עוד 1,335 מילים ו-1 תגובות
חבר, אתה חסר

התגלמות העצמאות השיפוטית

אין שופטים כמו חשין. יש טובים ממנו, יש גרועים ממנו, אבל כמוהו אין. הוא לא פחד מכלום ומימש את עצמאותו בקורפוס השיפוטי שלו. והוא לא היה מסכים לקבל את מה שהשופטים סופגים כיום

שופט בית המשפט העליון מישאל חשין

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 620 מילים
חבר, אתה חסר

מחפש הפשרות

השילוב בין עוצמת המנהיגות, המעמד ההלכתי, הפרגמטיות, השיח, הדאגה האמיתית לציבור והסנטימנט כלפי כל אדם - הרב עובדיה הותיר אחריו ואקום שמורגש כיום יותר מתמיד

הרב עובדיה יוסף

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 611 מילים
חבר, אתה חסר

לא דפק חשבון

כשם שנשא את "נאום המחרשה" המפורסם ב-2016, גם ב-2026 אין שום סיכוי שדניאל היה מרכין ראש בפני המתקפה על הערכים והמדינה שבהם כל כך האמין

רוני דניאל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 806 מילים
חברה, את חסרה

"הלכתי לישון אישה וקמתי מפלגה"

יש הרבה סיבות להתגעגע לאלוני: מחויבותה הנמרצת לזכויות אדם, שוויון וחירות הפרט, אך גם כישוריה האינטלקטואליים ויכולתה האינסופית להתעמת עם הציבור הדתי והחרדי בשפה שלו

שולמית אלוני

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 556 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.