יעקב נגל פרסם מאמר בהארץ תחת הכותרת "דרוקר, זאת האמת היחידה על הצוללות", בו הוא יוצא חוצץ נגד רביב דרוקר שפרסם מאמר, גם הוא בהארץ, בכותרת "למה נגל שוכב על הגדר בעניין הצוללות".
לפי נגל:
"דרוקר נלחץ מהעובדות שסותרות תזה שפיתח בשנים האחרונות. אך את האמת לא ניתן לשנות בספינים, חצאי אמיתות ואי־דיוקים מהותיים”.
קראתי את המאמר של נגל, נגל מביא מספר טיעונים במטרה לסתור את דברי דרוקר, באמצעות מה שהוא (נגל) קורא: "כל העובדות הממוסמכות". עד שהגעתי לקראת סוף המאמר למשפט "משרד הביטחון נהג בפרשה זו לא במקצועיות". עכשיו לא רק דרוקר, אלא גם דן הראל, שהיה אז מנכ"ל משרד הביטחון, מועלים על המוקד. חזרתי לקרוא את המאמר מתחילתו.
לקראת סוף המאמר הגעתי למשפט "משרד הביטחון נהג בפרשה זו לא במקצועיות". עכשיו לא רק דרוקר, אלא גם דן הראל, שהיה אז מנכ"ל משרד הביטחון, מועלים על המוקד. חזרתי לקרוא את המאמר מתחילתו
לפי נגל:
"דרוקר…מעולם לא שמע ממני אומר, שראש הממשלה הכניס את הדרישה לשתי ספינות נגד צוללות (נצ"ל); זה לא נכון ולא הגיוני, ודרוקר יודע זאת". ובהמשך: "נתניהו לא ביקש להכניס דרישה לטיוטה, וודאי שלא אמרתי משפט כזה לדרוקר", ועוד: "גם בקשר לצוללות המצריות מוצגת חצי אמת משיחה של 20 שניות בדרך מאולפן טלוויזיה למעלית".
במילים אחרות, נגל אומר כי דרוקר משקר.
הפוסל, במומו פוסל. מילה של נגל מול מילה של דרוקר. לפי המאמר של נגל הוא עצמו חוטא בספינים, חצאי אמיתות ואי־דיוקים מהותיים. בין "העובדות הממוסמכות" עליהן מסתמך נגל אנו מוצאים את הקטע הבא בעניין הדרישה לשתי ספינות נגד צוללות:
"הדרישה הועלתה ב–2015, כנראה ביוזמה מקומית של גורמים בחיל הים ובמל"ל".
מה זה "כנראה ביוזמה מקומית של גורמים בחיל הים ובמל"ל"? האם יש "עובדות ממוסמכות", מסמכים המציינים מי העלה את הדרישה? או שזו השערה, "כנראה" של נגל?
אחד הטיעונים שנגל מעלה הוא, שמשרד הביטחון הוציא את המכרז על רכש הספינות בניגוד להנחיה שהגיעה ממשרד ראש הממשלה, בתיאום עם משרד החוץ. זה נשמע כמכבסת מילים וזריית חול בעיניים. מה זה "הנחייה שהגיעה ממשרד ראש הממשלה"? מי חתום עליה? האם יש לו את הסמכות המתאימה? האם יש "עובדות ממוסמכות"? מסמך המתעד הנחיה כזו ישירות מראש הממשלה?
מה זה "הנחייה שהגיעה ממשרד ראש הממשלה"? מי חתום עליה? האם יש לו את הסמכות המתאימה? האם יש "עובדות ממוסמכות"? מסמך המתעד הנחיה כזו ישירות מראש הממשלה?
בנושא זה, נגל לא מזכיר ולמעשה מתעלם מהתצהיר של דן הראל שהיה אז מנכל משרד הבטחון. לפי הראל:
"אחר פרסום המכרז, תוך זמן קצר ביותר, פנה אליי ראש המל"ל יוסי כהן, בדרישה לבטל את המכרז, לדבריו בשל דרישת ראש הממשלה נתניהו לבטל את המכרז. השבתי לו כי אינני יכול לפעול על פי תכתיב בלתי סביר. זמן קצר לאחר מכן חזר אליי מר כהן והעביר לי מסמך מטעם ראש המל"ל בו נרשם כי ראש הממשלה מנחה אותי לבטל את המכרז. הבהרתי לו שללא הוראה בכתב ישירות מראש הממשלה ובחתימתו, אין בכוונתי לבטל את המכרז, וגם אז, אבקש להיפגש איתו ולהבין מדוע".
"דרישתי זו לא נענתה בתגובה כלשהי", מבהיר הראל.
אולי ההטעיה הגדולה מכולן נוגעת לאישור מכירת הצוללות המתקדמות למצרים. לפי נגל:
"אכן, טענתי שלא ניתן אישור למכירת צוללות גרמניות למצרים, כי הגרמנים אינם זקוקים לו. בשונה מארצות הברית, אין לגרמנים חוק המחייבם לשמור על היתרון האיכותי של ישראל".
זו דוגמה לחצי אמת. בניגוד לדברי נגל, גרמניה רצתה לקבל אישור כזה, ישראל סרבה לאשר זאת במשך שנים, והגרמנים לא מכרו. אכן, לגרמנים אין מחויבות חוקית לכך, אבל אנג'לה מרקל לא אישרה ולא הייתה מאשרת את מכירת הצוללות למצריים בלי אישור מישראל.
נגל מסביר שישראל (נתניהו) הסירה את התנגדותה למכירת הצוללות המתקדמות, וחלק מהסיבה הוא אותו "סוד". סוד מוחלט בהחלט שכל ראשי מערכת הבטחון, והרמטכ"ל, וראש המוסד לא ידעו עליו, ולא ידעו גם על האישור. לדברי נגל:
"לא ידעתי אותו בזמנו כי לא הייתי מעורב בתהליך, אבל אני בהחלט יודע עליו מתוקף תפקידי כראש המל"ל".
האישור למכירת הצוללות המתקדמות למצרים ניתן ככל הנראה בסביבת אוגוסט 2014. נגל היה ממלא מקום ראש המל"ל מינואר 2016 עד מארס 2017, כלומר כשנה וחצי אחרי מתן האישור. לכן הוא לא יכול היה לדעת עליו אז. אבל מבחינת נגל, אין בעיה, "נתניהו לא דייק ואמר 'נגל ידע' במקום 'נגל יודע'".
אמירה זו מזכירה את דברי יעקב עמידרור שגם הוא יצא להגנת נתניהו. לדבריו:
"אם לא עודכן משרד הביטחון במתן ההסכמה להספקת הצוללות למצרים. לעניות דעתי ותחושתי, זאת תוצאה של טעות מטופשת ולא של מזימה אפלה, כי זה צעד שאי אפשרי להסתירו".
מה זה 'אם לא עודכן משרד הביטחון'? אין 'אם' – משרד הבטחון לא עודכן, וזאת לפי נתניהו עצמו.
נגל מתעלם מדברי בכירים במערכת הביטחון דוגמת עמוס גלעד ודן הראל — שהיו שותפים לסודות הכמוסים ביותר של ישראל, בכירים שהיתה להם השפעה רבה על מדיניות הביטחון בתחומים קריטיים, אבל מודרו מידיעת האישור למכירת הצוללות המתקדמות למצרים.
נגל מתעלם מדברי בכירים במערכת הביטחון כעמוס גלעד ודן הראל — שהיו שותפים לסודות הכמוסים ביותר של ישראל ולמדיניות הביטחון בתחומים קריטיים, אבל מודרו מאישור מכירת הצוללות המתקדמות למצרים
נגל מתעלם מכך שנתניהו עצמו הודה בסוף מארס 2019, בראיון עם קרן מרציאנו, שהוא אישר את מכירת הצוללות המתקדמות למצרים, למרות שבעבר הכחיש זאת וטען כי לא ביקשו את אישורו.
נתניהו אמר כי הסכמתו למכירת הצוללות הוסתרה מידיעת הרמטכ"ל ושר הביטחון בגלל ש:
"זה סוד ממודר, שרק היועץ המשפטי לממשלה והצוות שלו יודעים, וגורמים כמו היועץ לביטחון לאומי יעקב עמידרור" […] שר הביטחון לא חייב לדעת על הצוללות […] במדינת ישראל יש סודות שרק ראש הממשלה וקומץ אנשים יודעים […] מי שצריך לדעת יודע".
לפי נתניהו היועץ המשפטי וצוותו, והיועצים לביטחון לאומי יעקב עמידרור ויעקב נגל, היו שותפים לסוד. כלומר, לפי נתניהו, לראשי המל"ל וליועץ המשפטי מותר לדעת את הסוד המוחלט בהחלט הזה, ולשר הביטחון ולרמטכ"ל אסור.
לאור כל זאת, אני מעדיף את הגרסה של דרוקר על פני הגרסה של נגל, נראה שדרוקר צודק ונגל "נשכב על הגדר בעניין הצוללות והספינות". וזה קשה ועצוב.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר תאגידים, ניאוליברליזם ואנרגיה.
בני גנץ אינו חריג לאכזבה מרמטכ"ל לשעבר. מאז קום המדינה נכנסו לפוליטיקה הישראלית שלושה עשר רמטכ"לים לשעבר, ומכולם היו ציפיות רבות. רק שניים בלבד (יצחק רבין ואהוד ברק) הפכו לראשי ממשלה (השני עם הכהונה הקצרה ביותר של ראש ממשלה נבחר בישראל). רמטכ"לים אחרים לא היו סיפורים של הצלחה בולטת בפוליטיקה הישראלית וחלקם היו לסיפורי כישלון פוליטי.
בדומה, מאז קום המדינה נכנסו לפוליטיקה הישראלית כעשרים ושמונה אלופים בצבא. אריאל שרון היה לראש ממשלה ושניים – עזר וויצמן וחיים הרצוג, היו לנשיאי מדינה. לרשימה ניתן לצרף את יגאל אלון שהיה לראש ממשלה בפועל לתשעה עשר ימים בלבד.
גנץ אינו חריג לאכזבה מרמטכ"ל לשעבר. מאז קום המדינה נכנסו לפוליטיקה הישראלית 13 רמטכ"לים לשעבר, ומכולם היו ציפיות רבות. רק שניים (רבין וברק) הפכו לרה"מ (השני עם הכהונה הקצרה ביותר רה"מ נבחר בישראל)
בדומה, מאז קום המדינה נכנסו לפוליטיקה הישראלית כעשרים ושמונה אלופים בצבא. אריאל שרון היה לראש ממשלה ושניים – עזר וויצמן וחיים הרצוג, היו לנשיאי מדינה. לרשימה ניתן לצרף את יגאל אלון שהיה לראש ממשלה בפועל לתשעה עשר ימים בלבד.
בסך הכל – רק בחמישית מן המקרים של כניסת קצינים בדרגות אלוף ומעלה ניתן לזקוף הצלחה פוליטית לגנרלים בצבא. כולם פרט לאחת, ארנה ברביבאי, היו גברים, עובדה שהשפיעה גם היא על צביונה של הפוליטיקה הישראלית ובה תת ייצוג בולט לנשים. זה בוודאי נמוך בהרבה מרף הציפיות או מן האשליה הרווחת כאילו אנשי צבא בכירים יהיו לאנשי מדינה ופוליטיקה מובילים. הנחת כזב, האלילים הכזיבו, לרוב.
רוב ראשי ממשלות ישראל היו ברובם חסרי כל ניסיון צבאי משמעותי בדרגות בכירות או חסרי ניסיון צבאי כלשהו. כמה מן המוצלחים שבהם לא שירתו כלל בצבא.
במיוחד ככל שגדלה הקיטוביות הפוליטית בישראל, כך מתקיימת הציפייה כי רמטכ״ל כדוגמת גנץ יושיע את הפוליטיקה הישראלית מקיפאונה ויגאל אותה מבעיותיה הקשות. במסגרת זו אף נשמעו לאחרונה ציפיות לכניסתם של הרמטכ"ל הקודם אייזנקוט והנוכחי – כוכבי, ללבה הרותחת של החיים המפלגתיים.
הפוליטיקאים חוששים מאנשי צבא, לשווא. לכן כבר ב-2007, בעת ממשלת אולמרט, תוקן החוק והוא מחייב תקופת צינון משפטית של שלוש שנים, שמונעת מאישי צבא בכירים בדרגות אלוף או רב אלוף להיכנס מיידית לפוליטיקה לפני תום שלוש שנים מסיום שירותם הצבאי. מצד אחד, יש בתקופת צינון זו הגיון דמוקרטי של שלטון חוק אזרחי וצמצום הכדאיות של אישים צבאיים בכירים לעסוק בפוליטיקה מפלגתית עוד בתקופת כהונתם הצבאית. מצד אחר, אין למניעה החוקית הזו הרבה תכנים. היא באה להגן על פוליטיקאים מכהנים ולא על דמוקרטיה.
רק לחמישית מהקצינים בדרגות אלוף ומעלה שנכנסו לפוליטיקה ניתן לזקוף הצלחה פוליטית. כולם פרט לאחת, ארנה ברביבאי, היו גברים, מה שהשפיע על צביון הפוליטיקה הישראלית ותת הייצוג הבולט בה לנשים
הציפייה מאישי צבא להיות פוליטיקאים טובים היא חסרת בסיס, לרוב. בארץ ובעולם גנרלים אינם נוטים להיות סיפור הצלחה פוליטי כביר. הסיבה אינה אישית אלא עמוקה יותר. הסיבה היא שיטתית. המקצוע הצבאי שונה במובנים רבים מן המקצוע הפוליטי. איש הצבא התחנך להביא לביטוי מיטבי מסגרת ממושמעת והיררכיה פיקודית, שבה הבסיס להובלת אנשים מעוגן בפקודות והוראות ברורות. פוליטיקה היא אמנות הפעלת הכוח הציבורי במסגרת תחרות נוקשה על הקצאות משאבים.
איש הצבא מתחנך להטעות את האויב. הפוליטיקה מבוססת לצערנו על הטעיית היריב הפוליטי. המקצוע הצבאי מבוסס על חשאיות, בפוליטיקה על ניצול הפומביות. הרטוריקה הצבאית מבוססת על חדות ובהירות תוך הפגנת נחישות. הרטוריקה הפוליטית מבוססת על השגת פופולריות. החזון הצבאי הוא המשך התכליות המדיניות באמצעים אחרים. החזון הפוליטי הוא ניצול העוצמה הצבאית להישגים מדיניים ואישיים.
אמנם המקצוע הצבאי רחוק מלהיות תמים. רמטכ"לים חייבים לעבוד מול ולעומת דרגים מדיניים אך בכך הם רוכשים רק ניסיון מסוים ולא ידע פוליטי הדרוש להנהגה מדינית. רשימת ההבדלים עוד ארוכה, אך לב העניין הוא כי ניתן ללמד פיקוד וניהול אך לא ניתן ללמד באופן נרכש כריזמה פוליטית. עכשיו – בשיא הקיטוביות ושפל המצב של החיים הציבוריים בישראל, אנו עלולים להילכד שוב במלכודת הפתאים של צפיות לגנרל שיגיע ויושיע. זאת במקום בדק בית יסודי של כשלי החיים האזרחיים בישראל.
פרופסור גד ברזילי הוא מומחה למשפט, חברה וממשל, פרופסור מן המניין באוניברסיטת חיפה, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים. (צילום: פוטו נגבה).
למחנה הפוליטי שמעוניין בהחלפת נתניהו, ובראשו מפלגות "תקוה חדשה" ו"יש עתיד", יש אפשרות בטוחה אחת לחסום את דרכו של נתניהו – לוודא מעבר של כחול-לבן, "עבודה" ו"מרצ" מעל אחוז החסימה. תעדוף מפלגות אלה חיוני גם על חשבון מנדטים של סער ולפיד, שבכל מקרה יהיו חייבים לשתף פעולה אחרי הבחירות בקואליציה מורכבת שתצטרך לשלב את ליברמן ובנט עם גנץ, סער, לפיד ומפלגות השמאל או החרדים. קואליציה כזאת תוכל לקום רק אם דרכו של נתניהו להקמת ממשלה תהיה חסומה. בתסריט בו כל המפלגות הללו עוברות את אחוז החסימה – נתניהו, עם בנט, לא יכול לחצות את רף 60 המנדטים (ובסבירות גבוהה גם לא את ה-58).
* * *
בפעם הרביעית גרר בנימין נתניהו את מדינת ישראל לבחירות, בתקווה כי הפעם יצליח להשיג את מספר הקסם – 61 מנדטים. נתניהו כשל בכך 3 פעמים בשנתיים האחרונות, אולם בבחירות אלה יש מרכיב שונה שלא היה קיים בבחירות הקודמות ומשפר את סיכוייו: פיצול משמעותי בגוש המרכז-שמאל לשורה של מפלגות קטנות.
נתניהו כשל 3 פעמים בשנתיים האחרונות בהשגת מספר הקסם 61, אולם בבחירות אלה יש מרכיב שלא היה קיים בבחירות הקודמות ומשפר את סיכוייו: פיצול משמעותי בגוש המרכז-שמאל לשורת מפלגות קטנות
הדבר יוצר סיכון לאובדן קולות אל מתחת לאחוז החסימה ויכול בתנאים מסויימים לאפשר לנתניהו לחצות את רף ה-60. נכון לעכשיו, הפגיעה הקשה ביותר היא ברשימות הערביות שתרמו לגוש "לא ביבי" 15 מנדטים בבחירות האחרונות ועומדות היום בסקרים על מספר חד-ספרתי.
למרות זאת, בהתנהלות נכונה, יכול המרכז-שמאל למנוע אפשרות של נתניהו לנצח בבחירות. בכל הסקרים חוזרת תמונה זהה – במצב בו כל המפלגות הציוניות משמאל עוברות את אחוז החסימה, גוש הימין קטן מ-60. אפילו בסקרים בהם הרשימה המשותפת משיגה 8-9 מנדטים בלבד, נתניהו לא מצליח להשיג את מבוקשו, כל עוד מרצ, העבודה וכחול-לבן נמצאות מעל אחוז החסימה.
|
סקר כאן 11
9.2 (מרצ לא עוברת) |
"פאנלס פוליטיקס" 19.2
(כחול-לבן לא עוברת) |
"מדגם" קשת 12 16.2
כל המפלגות עוברות |
ק.פוקס חדשות 13 15.2 כל המפלגות עוברות |
גוש נתניהו |
62 | 60 | 59 | 58 |
גוש סער-לפיד | 58 | 60 | 61 |
62 |
שני דברים יקרו בוודאות יום לאחר הבחירות: "יש עתיד" תהיה המפלגה הגדולה בגוש המרכז-שמאל וליאיר לפיד לא יהיה סיכוי להרכיב ממשלה. לא קיים תסריט שבו גדעון סער ובנט עוזבים את הימין בשביל להצטרף לממשלה תחת לפיד. לכן אין חשיבות אם ל"יש עתיד" יהיו 15 מנדטים, 18 או 20. נקודת המפתח היא בהבטחת גוש חוסם שמנטרל אפשרות להקמת ממשלת נתניהו-בן-גביר. הסרת אפשרות זאת מסדר היום תאפשר (אולי) קואליציה שבבסיסה סער ולפיד ולצידם שורת מפלגות קטנות מבנט ועד מרצ.
לכן, לגוש המרכז-שמאל יש משימה פשוטה – להבטיח שכל המפלגות הנמצאות באיזור הסכנה יסיימו בצד הנכון של אחוז החסימה. מאיפה יבואו הקולות? מהמתלבטים ומהעלאת אחוז החסימה במוקדים הנכונים.
לא קיים תסריט בו סער ובנט עוזבים את הימין כדי להצטרף לממשלה תחת לפיד. לכן אין חשיבות אם ל"יש עתיד" יהיו 15 מנדטים, 18 או 20. המפתח הוא בהבטחת גוש חוסם שמנטרל אפשרות להקמת ממשלת נתניהו-בן-גביר
למה לא להפריש את אחת המפלגות?
יש הטוענים שהדרך למנוע אובדן קולות הוא פשוט לגרום לפרישה של אחת המפלגות. בימים אלה יש קמפיין אגרסיבי מהצד השמאלי של המפה במטרה לגרום לכחול-לבן ובני גנץ לפרוש מתוך הנחה שזה "יציל" את השמאל.
טעות קשה! היציבות של 62 מנדטים נגד נתניהו היא בהרכב המפלגות הנוכחי. ראש מפלגה אינו אדמו"ר והמצביעים הם אנשים חופשיים, האשליה כאילו ניתן לדעת לאן ילכו קולות המצביעים של מפלגה שפורשת היא טעות מן היסוד.
בבחירות אפריל 2019 זכה הליכוד ב-35 מנדטים, וגוש הימין עמד על 60 מנדטים. באותן בחירות חצתה מפלגת "כולנו" את אחוז החסימה בקושי, עם 4 מנדטים ובמקביל מפלגת "זהות" של משה פייגלין לא עברה ושרפה לגוש הימין 119 אלף קולות (3.5 מנדטים). לקראת סבב 2 עבד נתניהו קשה למנוע ריצה עצמאית של כחלון ופייגלין מחשש לבזבוז קולות. נתניהו השיג את מבוקשו, כחלון נמהל לתוך הליכוד עם 4 שריונים, פייגלין פרש תמורת הבטחה למינוי כשר הבריאות.
בתאוריה, המהלכים הללו היו אמורים להוסיף לליכוד 7 מנדטים ולהבטיח לו הישג חלומי של יותר מ-40 מנדטים ונצחון וודאי. בפועל מצביעי כחלון התפזרו בין כחול-לבן, ש"ס, ישראל ביתנו ואפילו מפלגת העבודה (של פרץ ואורלי לוי). מצביעי פייגלין התפזרו ברוח ועד היום לא נודע מיקומם, פתק "מחל" הם לא שמו בקלפי. ביום הבחירות הליכוד התכווץ מ-35 ל-32 וגוש הימין צנח מ-60 ל-55!
החתך הנוכחי של מצביעי כחול-לבן רחוק מהפרופיל השמאלני הקלאסי ובחלקו כולל מצביעים שהאלטרנטיבה השנייה שלהם נמצאת דווקא אצל בנט וסער ויתכן שחלקם פשוט יעדיפו לא להצביע. ההנחה כאילו ניתן לדעת מה יעשו מצביעי כחול-לבן אחרי פרישה של גנץ היא הימור פרוע. כאשר כחול-לבן החלה לרדת בסקרים לאחר הכניסה לממשלה, המצביעים שנטשו אותה עברו בהמוניהם לבנט והזניקו אותו למספרים שלא חלם עליהם, בהמשך זזו קליק שמאלה לגדעון סער. נהירה ליאיר לפיד ועל אחת כמה וכמה למפלגות השמאל, לא נצפתה.
בתאוריה, המהלכים הללו היו אמורים להוסיף לליכוד 7 מנדטים ולהבטיח לו הישג חלומי של יותר מ-40 מנדטים ונצחון וודאי. בפועל מצביעי כחלון התפזרו בין כחל"ב, ש"ס, ישראל ביתנו ואפילו העבודה. מצביעי פייגלין התפזרו ברוח ומיקומם לא נודע
לכן, הקמפיין האגרסיבי משמאל לפרישת גנץ הוא הימור לא מבוסס שקשה לחזות את השפעתו. לדוגמה, פרישה כזאת עלולה לספק דווקא לבנט את המנדט הנוסף ומצד שני לא לסייע כלל למרצ והעבודה שעדיין עלולות ליפול מתחת אחוז החסימה.
לכן למחנה שרוצה בהחלפת נתניהו וחרד מהאפשרות של ממשלת נתניהו-בן-גביר יש מסלול בטוח אחד, שבוודאות ימנע מנתניהו את חלום ה-61 ויפתח סיכוי להקמת קואליציה חלופית – התגייסות להבטחת המעבר של כחול-לבן, "עבודה" ו"מרצ" מעל אחוז החסימה. בתנאים כאלה אין לנתניהו אפשרות לחצות את מחסום ה-60 וסער ולפיד יוכלו (אולי) להתחיל במו"מ מורכב על הקמת קואליציה רב-מפלגתית.
ד"ר למדעי המדינה וליחסים בינלאומיים. משלב בין המעשי למחקרי: בעברו 7 שנות עבודה בכנסת ובמשרד לפיתוח הנגב והגליל. בפן האקדמי, עבודת הדוקטורט שלו בנושא "כללי משחק בלוחמה א-סימטרית" זכתה בפרס הקרן ע"ש ענבר עטיה ז"ל למחקרים בנושא טרור. כיום מרצה באוניברסיטה הפתוחה במגוון תחומים - פוליטיקה השוואתית, נייר מדיניות, שלטון מקומי, החברה הערבית בישראל ועוסק בייעוץ לרשויות מקומיות וארגונים במגזר הציבורי. מקווה שתתעניינו ואשמח שתגיבו.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
טעות טעות טעות
אם כחולבן פורשת, כל הפתקים מתחלקים בין מפלגות הגוש–החלוני–ליברלי
אם כחולבן עוברת, מתחילה החגיגה. מס 2 תמנו–שטה זה סחורה לכל המרבה במחיר
מס 1 – גנץ – והשנאה שלו, יצר הנקמה שלו במצביעיו, כבר מזמן העבירה אותו על דעתו. הבנאדם לא צפוי בעליל
מס 3 ואילך…
להמר על סוף החלום הציוני על גנץ ותמנו–שטה
מהיותר גרועים ששמעתי
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אני לא שמעתי על יעקב נגל עד לא מזמן.
שם שלו צצ בפתעומיות בהקשר לתיק הצוללות.
עקב כך יצא לי לקרוא מעמר שלו ולשמוע שלושה ראיונות שלו.
ולאחר כל זה התאוררה בלבי שאלה – כיצד יתכן, שאדם שלא מסוגל לסיים משפט, אך האדם שלא מסוגל להעביר רעיון כלשהו בצורה מסודרת, לא יכול לתת לבן שיחתו להגיד שלוש מילים מבלי להיתארב. אדם שסדר וקצב דיבורו מוזר מאוד – עם לומר זאת בעדינות. כיצד האדם כזה מקבל תפקיד כל כך חשוב וכל כך אחראי במערכת ובארגון הכי חשובים במדינת ישראל?