JavaScript is required for our website accessibility to work properly. שחור בעיניים: איש לא יודע מה עוד יתגלה ומה יהיה ההיקף הסופי של אסון הזפת בחופי הים | זמן ישראל
איש לא יודע מה עוד יתגלה ומה יהיה ההיקף הסופי

אסון הזפת שחור בעיניים

כמעט כל קו החוף מראש הנקרה ועד עזה נפגע מזיהום הנפט - אסון הטבע הגדול ביותר שפקד את ישראל מזה עשורים ● אולם מרגע שכמויות הזפת העצומות נחתו על קו החוף, הקרב כמעט אבוד ● זיהום כזה צריך לעצור בלב ים, אבל בחסות הסערה והיעדרן של מערכות התראה מתקדמות, הוא התגלה כשכבר היה מאוחר מדי ● החשש האמיתי הוא מהיקף הנזקים שיתברר בימים הקרובים

כמעט כל קו החוף מראש הנקרה ועד עזה נפגע מזיהום הנפט - אסון הטבע הגדול ביותר שפקד את ישראל מזה עשורים ● אולם מרגע שכמויות הזפת העצומות נחתו על קו החוף, הקרב כמעט אבוד ● זיהום כזה צריך לעצור בלב ים, אבל בחסות הסערה והיעדרן של מערכות התראה מתקדמות, הוא התגלה כשכבר היה מאוחר מדי ● החשש האמיתי הוא מהיקף הנזקים שיתברר בימים הקרובים

עריכה

בבוקר שבת, חוף ניצנים נראה כמו אתר ארכאולוגי: עשרות אנשים רכונים על האדמה, ממוללים חול, שולפים בזהירות פיסות זעירות של זפת ואוספים אותן בשקיות.

החוף היפהפה שבין אשדוד לאשקלון מוגדר ככזה שספג מנת זיהום קטנה יחסית, ואולי דווקא בגלל זה המלאכה כאן סיזיפית במיוחד: אין גושי זפת עצומים שניתן להסיר בבת אחת או עם כף של דחפור. את מלאכת הטיהור צריך לעשות בעבודה ידנית. במבט ראשון אפשר אפילו לומר שהחוף נראה נקי, אבל אחרי כשעה של הליכה, האמת העגומה נחשפת בדמות כתמים שחורים שמכסים את כפות הרגליים.

על המבצע מנצחים צעירים נמרצים עם חולצות שנושאות את הכיתוב "אנשי הים התיכון" – קואליציית ארגוני ופעילי סביבה שלקחו על עצמם לשמור על הים מכל משמר. אלפי המתנדבים שזורמים בימים האחרונים באמצעות ארגונים כמו "אקו אושן", "צלול" והחברה להגנת הטבע הם המגן האנושי של החזית המערבית של ישראל.

מתנדבים מנקים זפת בחוף ליד חדרה, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)
מתנדבים מנקים זפת בחוף ליד חדרה, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)

בימים כתיקונם, הממשלה מתייחסת אליהם לא פעם כאל קוץ בישבן, מחבקי הצדפים שמפריעים למרוץ הפיתוח וה"קידמה". ברגע האמת, מתברר שהממשלה לא יכולה בלעדיהם.

הבוקר כבר יצאו הודעות רשמיות שמזמינות את הציבור להתנדב בהמוניו. פתאום "שיתוף הציבור" הוא כבר לא צירוף מגונה. ח"כ תמר זנדברג, אגב, העלתה הצעה שכדאי לשקול – לגייס למאמץ הניקיון אלפי צעירים שיושבים בבית בלי תעסוקה באדיבות משבר הקורונה.

נכון לתחילת השבוע הזה, זיהום הזפת הוא אירוע מתגלגל. רחוק מסיום, ובעיקר – איש לא יודע מה עוד יתגלה ומה יהיה ההיקף הסופי של הנזקים. בינתיים, כמו שציינה בעייפות ד"ר רותי יהל, האקולוגית הימית של רשות הטבע והגנים, "רואים שחור בעיניים".

איש לא יודע מה עוד יתגלה ומה יהיה ההיקף הסופי של הנזקים. בינתיים, כמו שציינה בעייפות ד"ר רותי יהל, האקולוגית הימית של רשות הטבע והגנים, "רואים שחור בעיניים"

בחסות הסערה ובאדיבות השלג המסנוור, ממדי האסון התבררו באיחור ובהדרגה. בתחילה היה נדמה ששניים-שלושה חופים ספגו מנת זיהום, אחר כך התברר שכמעט כל קו החוף של ישראל – בערך 170 ק"מ מתוך 190 שבין ראש הנקרה לגבול עזה – לא הצליח לחמוק מהזוועה.

אישה מחזיקה דג מת לאחר שניקתה אותו מזפת, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)
אישה מחזיקה דג מת לאחר שניקתה אותו מזפת, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)

גם ההבנה לגבי אופי האירוע התפתחה ככל שנקפו השעות והימים: בשלב הראשון הרוח החזקה והגלים הגבוהים הקפיצו את הזפת לעומק החופים החוליים, היכן שהציבור נמצא ומסתובב ברגליים יחפות.

את תשומת הלב של התקשורת והרשתות החברתיות לכדו תמונות של רגליים וידיים מוכתמות בזפת ובעלי חיים גדולים כמו צבים, סרטנים ואפילו חרדונים(!) משוחים בשכבת נפט דביקה

כמו הקורמורנים הזכורים ממלחמת המפרץ, הם אולי הכי פוטוגניים, אבל השאלה האמיתית היא מה קורה דווקא בקו המים, באזור השוניות, טבלאות הגידוד והסלעים הנמוכים, בעולמם של היצורים הזעירים שפחות מוכרים לציבור הרחב. שם מתקיימות המערכות האקולוגיות החיוניות והרגישות, שם מתפתחים הצדפים, שושני הים, החלזונות והאצות.

בשעות ובימים הקרובים, אחרי שהים יירגע ופניו ירדו, אנשי המקצוע יוכלו להתחיל לבין מה קורה שם: "אם נמצא שכל המקומות האלה מכוסים בשכבה של זפת", אומרת ד"ר יהל, "זה יהיה אסון הטבע האמיתי. זה כמו שאתה מזפת גג כדי לאטום אותו – תאר לך שעולם שלם של יצורים חיים ייאטם וייחנק מתחת לזפת".

צב ים מת מכוסה בזפת בעקבות דליפת הנפט שגרמה לזיהום בחופי הארץ, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)
צב ים מת מכוסה בזפת בעקבות דליפת הנפט שגרמה לזיהום בחופי הארץ, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)

במקרה כזה הסיכוי לגרד זפת שנדבקה לסלעים הוא משימה שהמילה סיזיפית מתגמדת לידה. יהל מעריכה שבמאמצים אדירים יצליחו להציל 5-10% מהמקומות שייפגעו. את כל השאר, כמו ששר גידי גוב, גם אלף דוקטורים לא יצליחו להציל.

וזה לב העניין. כשזיהום מהסוג הזה מגיע לקו החוף, הקרב, ברובו, כבר אבוד. כדי לנצח בו צריך לנהל אותו הרחק מהחוף, בלב הים. לזהות את הזיהום המתפשט כשהוא צעיר, לתחום אותו באמצעות תגובה מהירה של ספינות ופרישת מצופים, לספוג את רובו ולגרום לכך שרק מיעוטו יצליח להגיע אל קו החוף.

כשזיהום מהסוג הזה מגיע לקו החוף, הקרב, ברובו, כבר אבוד. כדי לנצח בו צריך לנהל אותו הרחק מהחוף, בלב הים. לזהות את הזיהום המתפשט כשהוא צעיר, לתחום אותו ולגרום לכך שרק מיעוטו יצליח להגיע אל קו החוף

ובמלחמה כמו במלחמה, כדי לבלום את האויב רחוק מהגבולות, צריך מודיעין. ולמדינת ישראל לא היה אפילו שביב של מידע על הפלישה הצפויה. במונחים ביטחוניים, זה כאילו התעוררנו בוקר אחד כדי לגלות שהקומנדו של החמאס פשט על קו החוף בעשרות נקודות ואנשיו עלו עליו באין מפריע. עכשיו, לך תתפוס את המחבלים אחד אחד בתוך היישובים.

חובבי האירוניה יאהבו את זה: לפני שלושה חודשים בדיוק, המשרד להגנת הסביבה הקדיש שלושה ימים לתרגול אירוע של זיהום ים בשמן. התרחיש: מתקפת סייבר הובילה להשתלטות על מכלית נפט בלב ים ולשפיכה לים של 60 אלף טון נפט גולמי.

הלווייתן שנפלט לחוף ניצנים, 19 בפברואר 2021 (צילום: Ariel Schalit, AP)
הלווייתן שנפלט לחוף ניצנים, 19 בפברואר 2021 (צילום: Ariel Schalit, AP)

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, ביקרה בחדר המצב של התרגיל ואמרה "התרחיש שאנחנו מתרגלים היום יכול, לצערנו, להיות המציאות של מחר. תגובה מהירה ונכונה תמזער נזקים לאדם ולסביבה".

אתמול, כשנשאלו למה לא היה למדינת ישראל שמץ מידע על הזיהום שבדרך, השיבו אנשי המשרד להגנת הסביבה ש"למדינת ישראל אין מערכת התראה מוקדמת וטיסות תצפית שגרתיות". זה בהחלט מסביר למה לא ידענו, אבל מאליה עולה השאלה – איך יתכן שלמדינה שעוקבת אחרי כל דייג מעזה אין מערך התראה ותצפית כשמדובר באיומים סביבתיים?

אתמול, כשנשאלו למה לא היה למדינה שמץ מידע על הזיהום שבדרך, השיבו אנשי המשרד להגנת הסביבה ש"למדינת ישראל אין מערכת התראה מוקדמת וטיסות תצפית שגרתיות"

פרד ארזואן, סגן מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה, אומר שטיסות סיור קבועות מעל הים בהחלט יכולות לעזור, כמו גם מערכת רדאר מתקדמת שמזהה אירועי זיהום והמשרד להגנת הסביבה היה שמח להציב על קו החוף.

כרגע אין לא טיסות ולא רדאר, אבל לדברי ארזואן בגלל מזג האוויר הקשה ששרר, גם האמצעים המתקדמים האלה לא בהכרח היו מבטיחים התראה מדויקת בזמן אמת. נכון לעכשיו ישראל מסתמכת על התראות שמגיעות ממערך בינלאומי של צילומי לוויין, אבל התראה כזו לא נשלחה הפעם, כנראה בגלל שהמערכת לא זיהתה את הכתם כאירוע משמעותי.

ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל בחוף ים באשדוד בעקבות דליפת הנפט שגרמה לזיהום בחופי הארץ, 21 בפברואר 2021 (צילום: קובי גדעון/לע"מ‎)
ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל בחוף ים באשדוד בעקבות דליפת הנפט שגרמה לזיהום בחופי הארץ, 21 בפברואר 2021 (צילום: קובי גדעון/לע"מ‎)

"ככה זה בכל העולם", אומר ארזואן, "לאירועי זיהום ים יש נטייה להפתיע. כולם עסוקים ברפואה מונעת, אבל גם המדינות שמצוידות בכל הטכנולוגיות הכי מתקדמות מוצאות את עצמן לפעמים מופתעות".

"ככה זה בכל העולם, לאירועי זיהום ים יש נטייה להפתיע. כולם עסוקים ברפואה מונעת, אבל גם המדינות שמצוידות בכל הטכנולוגיות הכי מתקדמות מוצאות את עצמן לפעמים מופתעות"

נכון לעכשיו – והדברים כאמור בהחלט יכולים להשתנות – ההערכות מדברות על ספינה זרה שאולי בגלל תקלה, ואולי בשל רצון להיפטר מדלק באיכות נמוכה שאסור להשתמש בו, הזרימה לים כמות גדולה של נפט.

בשלב הזה מנסים לערוך מצוד בדיעבד אחרי זהותו של כלי השיט באמצעות צילומי לוויין ומודלים של רוחות וזרמים. המים בחופי ישראל נעים מדרום לצפון וכך גם הזיהום, לכן ההערכה היא שהנפט נשפך לים כ-50 קילומטר מול חופי אשדוד ומשם התפשט צפונה.

אם יעלו על עקבותיו של כלי השיט ויצליחו להוכיח שהוא מקור הזיהום, אומר ארזואן, בהחלט ניתן לנהל מולו הליכים משפטיים בישראל: "גם אם הנפט נשפך מחוץ למים הטריטוריאליים שלנו, העובדה שהזיהום והפגיעה נמצאים כאן משמעותה שהוא עבר עבירה בישראל. יש לנו את הכלים החוקיים והמשפטיים לטפל בזה, וגם לבצע חקירות בחו"ל".

מתנדבת מנקה בחוף בעקבות דליפת הנפט שגרמה לזיהום בחופי הארץ, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)
מתנדבת מנקה בחוף בעקבות דליפת הנפט שגרמה לזיהום בחופי הארץ, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)

האירוע המדכדך הזה, כמו שהיטיבו לנסח ב"אדם טבע ודין", הוא בגדר "הפתעה צפויה מראש". כבר שנים מדברים על כך שמבנה הים התיכון הוא אמבטיה עם פתח ניקוז קטן בצד אחד (מיצר גיברלטר), ושבגלל מיקומה של ישראל על דופן האמבטיה, כל זיהום משמעותי עלול להסתיים על קו החוף שלה.

מרב תשומת הלב הופנתה לחשש מתאונה בקידוחי הגז והנפט בנוסח אסון "בריטיש פטריוליום" במפרץ מקסיקו, אבל בדיונים שנערכו, אנשי המשרד להגנת הסביבה ומומחים הזהירו לא פעם שמה שהרבה יותר מטריד אותם אלה האוניות הרבות, עתירות הנפט, שחולפות בים התיכון ושכמעט אין יכולת לפקח עליהן.

בסופו של יום, בדיוק כמו בקורונה, אין חיסון של 100% מפני זיהומים – אבל קשה להימנע מהתחושה שבכל מה שנוגע להגנת הסביבה,  ממשלת נתניהו רחוקה מאוד גם ממאמץ של 100%. כששרה בממשלה – במקרה הזה גילה גמליאל – אומרת בנחרצות ש"חופי הים הם לא הפקר", באותו טון שבו שרי ביטחון ורמטכ"לים מדברים על עוטף עזה, אתה יודע שזה בדיוק מה שהם – הפקר.

משטר ביידן כבר הכריז שסוגיית האקלים והסביבה היא חלק מהביטחון הלאומי, אבל נתניהו כזכור הרבה יותר קרוב לטראמפ. אחרי האסון, ראש הממשלה מילא פיו מים, ורק אמש (מוצ"ש) הוציא הודעה רפה לפיה הוא מבקש מהשרה להגנת הסביבה להכין תכנית או משהו כזה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל בחוף ים באשדוד בעקבות דליפת הנפט שגרמה לזיהום בחופי הארץ, 21 בפברואר 2021 (צילום: קובי גדעון/לע"מ‎)
ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל בחוף ים באשדוד בעקבות דליפת הנפט שגרמה לזיהום בחופי הארץ, 21 בפברואר 2021 (צילום: קובי גדעון/לע"מ‎)

בינתיים, ממשלת ישראל ממשיכה לקדם במרץ תכנית להפוך את נמלי אילת ואשקלון לנמלי נפט גדולים עם צינור ענק שמחבר ביניהן שיעזור לייצא לאירופה את הנפט ממדינות המפרץ. יש לשער שלא נראה את נתניהו מצטלם בחוף עם גוש הזפת המיליון ומתפאר בהישגי המלחמה בזיהום נה-נה-נה.

כאמור, היקף הנזק עדיין רחוק מלהתברר. המומחים חוששים שעם התחממות מזג האוויר, גושי הזפת יתחילו להינמס ולהתמזג לתוך המים, שם הם עוברים דרך המערכות והגוף של יצורי הים הזעירים והדגים. נפט הוא רעל, ואת ההשלכות של הרעלה המונית כזו מוקדם אפילו להתחיל לנסות להעריך. "בוא נגיד שלא הייתי אוכל דגים בזמן הקרוב", אמר לי אתמול חוקר ים וותיק.

בעיריית הרצליה – שבין הערים הגדולות ספגה מנת זיהום נדיבה במיוחד – הודיעו על סגירת חופי הרחצה ואיסור על ספורט ימי נכון לעכשיו (כן, גם יחידני). המים, לפי העירייה, מלאים בחומרים מסוכנים. בין המתנדבים בחופים היו אתמול כמה שחשו ברע: כשהזפת מתחממת, היא פולטת אדים רעילים שלא מומלץ לנשום.

בהזמנה הרשמית שהמשרד להגנת הסביבה הוציא היום למתנדבים, הם התבקשו לא להביא ילדים מתחת לגיל 16 ולהימנע מהגעה לחוף עם בעלי חיים.

אסון האקסון ולדז – שבו מיכלית נפט עלתה על שרטון מול חופי אלסקה ועשרות אלפי טונות של נפט נשפכו לים וגרמו לחורבן אקולוגי – התרחש לפני 32 שנה. עד היום מתנהלות בבתי המשפט בארצות הברית תביעות של משפחות שיקיריהן, שהשתתפו במלאכת הניקוי, מתו מסרטן.

ציפור מכוסה בנפט מאסון אקסון ולדז על חופי אלסקה ב-1989 (צילום: AP Photo/Jack Smith)
ציפור מכוסה בנפט מאסון אקסון ולדז על חופי אלסקה ב-1989 (צילום: AP Photo/Jack Smith)

על רקע כל הטוב הזה, היה כבר מי שתהה אתמול איך פותחים בעוד כמה שבועות את עונת הרחצה עם ים וחופים מלאים זפת. שאלה טובה, אבל כרגע עדיין מאוד רחוקה. כרגע יש שאלות דחופות יותר. למשל, מה עושים עם כל הפסולת שנאספת ונערמת בשולי החופים.

במשרד להגנת הסביבה רואים בפסולת חומר מסוכן, ולכן אוסרים לפנות אותה לאתרי הטמנה רגילים – שמא הרעלים יחלחלו למי התהום או ייפלטו לאוויר בצורת אדים. ייתכן והפתרון יהיה הפניית הזפת לאתר לטיפול בפסולת מסוכנת בנאות חובב שבנגב, או אולי דווקא למפעל המלט נשר לטובת שריפה בכבשנים. בעוד במשרד להגנת הסביבה בודקים את החלופות, חלק מהגורמים בשטח מתחילים לאבד סבלנות לנוכח ערימות הזפת ההולכות ומתגבהות.

הים הפך למקור חיים בעל חשיבות אדירה לישראל בשנים האחרונות. מקור לאנרגיה (נפט וגז), למזון (דגים) ומי שתייה. מה קורה במפגש בין זפת שהתמוססה במים למשאבות הענק של מתקני ההתפלה? מה הסיכוי שהזפת הזו תגיע למים שמוזרמים לבתים של רוב אזרחי ישראל?

גולש מנקה את הגלשן שלו מזפת ליד חדרה, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)
גולש מנקה את הגלשן שלו מזפת ליד חדרה, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)

גיורא שחם, ראש רשות המים, מבקש להרגיע. הנפט צף, ואילו המשאבות של מתקני ההתפלה שואבות מים מעומק של כ-7 מטרים, כך שכרגע אין כל אינדיקציה לבעיה. מעבר לזה, הוא אומר, הן מצוידות באמצעי התרעה רגישים ביותר ומערכת מסננים שאין עדינה ממנה, ובמקרה של מגע עם מים מהולים בנפט, המתקן יושבת מייד. אין שום סיכוי שהזפת תגיע למים שלנו, לדברי ראש רשות המים.

ומה יקרה אם מתקני התפלה יושבתו בזה אחר זה? למרבה המזל, אומר שחם, אנחנו נמצאים אחרי כמה מערכות של גשמי ברכה, ומשק המים יכול להחזיק מעמד בלי טיפה אחת של מים מותפלים למשך 7-10 ימים לפחות.

ומה יקרה אם מתקני התפלה יושבתו בזה אחר זה? למרבה המזל, אנחנו נמצאים אחרי כמה מערכות של גשמי ברכה, ומשק המים יכול להחזיק מעמד בלי טיפה אחת של מים מותפלים למשך 7-10 ימים לפחות

רבים תהו בימים האחרונים האם ייתכן שדליפה/הזרמה מכוונת מאונייה אחת יכולה להשחיר את קו החוף של מדינה שלמה. ובכן, כנראה שכן.

אונייה ממוצעת נושאת כמה אלפי ליטרים של דלק לטובת הפעלת המנועים; מיכלית שמשנעת נפט יכולה להכיל גם 250-300 אלף טונות של נפט גולמי. לפי הערכת המשרד להגנת הסביבה, באירוע הנוכחי מדובר בזיהום של עד אלף טונות לכל היותר. טיפה בים לעומת הפוטנציאל ההרסני. באירוע של האקסון ולדז, אגב, דלפו לפי ההערכות כ-36 אלף טון נפט.

אם זה מרגיע מישהו, האקסון ולדז החליפה מאז שם והיא מובילה כיום נפט ברחבי הים התיכון תחת שם אחר.

מתנדבים מנקה בחוף בעקבות דליפת הנפט שגרמה לזיהום בחופי הארץ, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)
מתנדבים מנקה בחוף בעקבות דליפת הנפט שגרמה לזיהום בחופי הארץ, 20 בפברואר 2021 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,801 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שני, 1 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
ארה"ב במו"מ עם איראן, האש נמשכת בלבנון

שתי נערות נפצעו, אחת מהן באורח קשה, בפיגוע דריסה בצומת גוש עציון

צה"ל: המחבל שביצע את הפיגוע נורה ונהרג ● לאחר למעלה מחצי שנה שבה התפקיד לא אויש, נתניהו הודיע שימנה את שמואל בן עזרא לראש המטה לביטחון לאומי ● בג"ץ הורה ללוין לכנס בהקדם האפשרי את הוועדה לבחירת שופטים; שר המשפטים: "השופטים יצרו במו ידיהם משבר חוקתי" ● נתניהו: נשיב את הביטחון לתושבי צפון הארץ, אבל "זה ייקח עוד זמן"

לכל העדכונים עוד 42 עדכונים

עוגה וחבל - כך סמלים אלימים הופכים לשיח שגרתי ולנורמה לאומית

בשנים האחרונות איתמר בן גביר מנסה לעצב לעצמו זהות ציבורית חדשה, מרוסנת יותר לכאורה, כזו שמבקשת להתרחק מהשורשים הכהניסטיים שמיוחסים לו.

אלא שההכחשה הזו מתקיימת לצד זיכרון ציבורי עיקש, בין היתר של העובדה שבביתו נתלתה עד למערכת הבחירות האחרונה תמונתו של ברוך גולדשטיין הרוצח, דמות שהפכה לסמל קיצוני של אלימות וגזענות.

פרופ' לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן. חוקר ומפרסם בתחום היעוץ הארגוני ויועץ לחברות ולמנהלים/ת. אזרח מודאג, בזוגיות ואב לשני בנים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 788 מילים ו-1 תגובות

בזמן שהתעשייה מתמודדת עם משבר חריף בשל התחזקות השקל, נגיד בנק ישראל ממשיך להתבשם מגרפים מחמיאים ● לעומתו, סטנלי פישר קרא את אותה מציאות אחרת לגמרי ● כנגיד, הוא יזם מהלכים נועזים והציל את הייצוא ● זה הרגע של אמיר ירון ללמוד מפישר, לפני שיהיה מאוחר מדי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,514 מילים ו-1 תגובות
אמיר בן-דוד

בחירות 2026 - בסימן עם ״רודף שלום״ וגט כריתות ל״סופר ספרטה״

התנ"ך הביא לעולם ערכים יהודיים ואוניברסליים של "רודף שלום" ו"צדק צדק תרדוף". העולם המודרני גדל על הספר המונומנטלי של לב טולסטוי "מלחמה ושלום". מדינת ישראל קמה על שילוב בין ביטחון ושלום; בין המגל והחרב. אין האחד מבלי השני.

לאחר זוועות מלחמת העולם השנייה הוקם האו"ם ותוכנית מרשל לשיקום גרמניה. שילוב מנצח בין ניצחון צבאי להסדרה מדינית ולשגשוג. במלחמת העצמאות הוקם צה"ל כצבא הגנה על מדינת ישראל. לכן, בשבעה באוקטובר היה הכרח במלחמת מגן עוצמתית אל מול טבח חמאס של אותו יום. לכן, יש חשיבות לפירוק כוח חזבאללה והנשק הגרעיני, הטילים והטרור של איראן.

ד״ר ענת מאור היא חברת כנסת לשעבר, חברת קיבוץ נגבה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
נתניהו לא אשם לבדו. נכון, הוא נוכל ושקרן. אבל אשם מי שבחר בו. יש פה רוב מוצק למשיחיים בטלנים טפילים ואנטי דמוקרטים. אנשים שהמילה ' פרופסור' היא מילת גנאי בשבילם. זה העם שלנו במדינת ישרא... המשך קריאה

נתניהו לא אשם לבדו. נכון, הוא נוכל ושקרן. אבל אשם מי שבחר בו. יש פה רוב מוצק למשיחיים בטלנים טפילים ואנטי דמוקרטים. אנשים שהמילה ' פרופסור' היא מילת גנאי בשבילם. זה העם שלנו במדינת ישראל ענת. אנחנו מנהלים פה קרב מאסף. הביביסטים חלולי המוח ניצחו.

לפוסט המלא עוד 854 מילים ו-1 תגובות

בן גביר עלול להשתמש במשטרה כדי לשבש את חופש הבחירות

פרסום ראשון מכון "זולת" קורא ליועמ"שית לקבוע בדחיפות הנחיות מחמירות שיגבילו את התערבות השר לביטחון לאומי בפעולות המשטרה בתקופת הבחירות ● דוח חדש של המכון מצביע על דפוס מתמשך של פגיעה בחופש הביטוי וההפגנה, אכיפה פוליטית נגד יריבים ומיעוטים, וסיכון ממשי לתקינות הבחירות ולהוגנותן

לכתבה המלאה עוד 788 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

מי ששולט במצר שולט בגז

בשנת 1453, כשמוחמד השני כבש את קונסטנטינופול, הוא לא עשה זאת מאהבה לחומותיה של הקיסרות הביזנטית. הוא עשה זאת בגלל המצר. מי ששולט בבוספורוס שולט בנתיב המחבר בין הים השחור לים התיכון, בין אסיה לאירופה, בין מי שמייצר לבין מי שצורך.

הסולטנים העות'מאניים לא היו צריכים להיות חזקים מכולם. הם פשוט ישבו על הנקודה שדרכה עבר הכול, גבו מחיר ובנו ממנה אימפריה. הכוח לא היה בסחורה עצמה, אלא ביכולת להחליט מי יעבור, מתי, ובאיזה מחיר.

ד"ר בלה ברדה ברקת היא מומחית לנדל"ן ופרשנית כלכלית וגאופוליטית ומחברת הספר "הנדסת העושר, התפתחות הנדל"ן מצורך אנושי למוצר פיננסי".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 637 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

פרשנות בין המדים לממ"דים: נתניהו בוחר את התמונה הנוחה

הצפון היה אחד ממעוזי הכוח של הליכוד והקואליציה בבחירות 2022, אבל אחרי חודשים של ירי וחוסר ביטחון, גם שם נוצר ואקום פוליטי ● נתניהו ממשיך להצטלם עם חיילים ולהימנע ממפגש עם התושבים המופגזים, בזמן שבאופוזיציה מזהים את הסדק ● ב־2026, הדרמה לא תהיה רק למי יצביעו תושבי הצפון, אלא כמה מהם בכלל יצליחו להצביע

לכתבה המלאה עוד 797 מילים

תגובות אחרונות

מעבר לליטני, מתחת לרף ההכרעה

צה"ל מבקש להגביר את עוצמת התקיפות, את קצב הפעולה ואת עומקה, אך הדרג המדיני מוסיף לבלום אותו ● חשיפת חציית הליטני בידי נתניהו נועדה לשוות למהלך ממד רחב יותר מכפי שיש לו בפועל ● כל עוד חזבאללה משמר את משוואות הירי בחסות איראן, איום הרחפנים ימשיך לשחוק את הישגי ישראל בצפון ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 556 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

אנרגיות של מלחמה בעמק

חברי קיבוץ גבעת חיים מאוחד הצביעו נגד הקמת תחנת כוח גזית, אבל זו רק התחנה הראשונה במאבק שמסעיר את עמק חפר ● אתרי הטבע בצפון שוב נסגרו בגלל המלחמה, והישראלים מתנתקים מחבל ארץ שאין לו תחליף ● הגשר החדש מעל הירקון אלגנטי ומזמין אבל נטול צל ● וגם: רשתות ישנות ממטעי הבננות מגנות על חיילים בלבנון

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לתושבי גבעת חיים ועמק חפר בכלל: זיכרו, כל ניצחון הוא זמני ורק ההפסד ניצחי. אתם עוד תכירו את החזירים: סגרו להם את הדלת? ינסו להיכנס מהחלון. קיבלו חוות דעת שלילית? יקנו חוות דעת חיובית. ה... המשך קריאה

לתושבי גבעת חיים ועמק חפר בכלל: זיכרו, כל ניצחון הוא זמני ורק ההפסד ניצחי. אתם עוד תכירו את החזירים: סגרו להם את הדלת? ינסו להיכנס מהחלון. קיבלו חוות דעת שלילית? יקנו חוות דעת חיובית. הפסידו בוועדת הכנסת ביום? יעשו את זה באישון לילה. אין לנוח על זרי הדפנה. היו עירניים כל הזמן. גייסו לצידכם את טובי המומחים, אלה שמכירים את כל הטריקים ואת כל השטיקים. בהצלחה רבה! מחזיקים לכם אצבעות!

לכתבה המלאה עוד 1,682 מילים ו-1 תגובות

צללים, גלימות ואקסטזה קתולית

בגלריה הלאומית בלונדון עלתה החודש תערוכה של אחד מגדול ציירי תור הזהב הספרדי ● בין קדושים מעונים שמתלבשים כמו דוגמני צמרת ועד ללימונים הכי משכנעים בתולדות האומנות, פרצ'סקו דה סורבראן מתגלה כגאון שצייר את האמונה – אך הלב שלו היה בכלל באופנה

לכתבה המלאה עוד 1,476 מילים ו-2 תגובות

השבוע התברר סופית שאף אחת ממטרות המלחמה לא הושגה

שלושה חודשים למלחמת איראן השנייה, ואף אחת מהמטרות שהוצבו בתחילתה לא הושגה במלואה ● חזבאללה קורא להפלת הממשלה הלבנונית, הלחימה בדרום לבנון הולכת ומתגברת ● ארדואן מרסק את האופוזיציה ומעצב אותה מחדש ● והשבוע ב-1946: ירדן הופכת למדינה עצמאית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,186 מילים

מלחמת האזרחים של גולי איראן

קונגרס חירות איראן (IFC) התכנס לאחרונה בלונדון במטרה ליצור חזית אחידה נגד ממשל האייתוללות, אך נתקל באלימות מצד תומכי השאה לשעבר שהולכים ומקצינים ● כעת, חברי הארגון מנסים לנווט בין פלגים מסוכסכים, להקים "ממשלה" חלופית, לשמור על מרחק בטוח מישראל ולזכות באמונו של העם האיראני בדרך להפלת המשטר

לכתבה המלאה עוד 2,328 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בֶּן גְּבִיר 303

הגיע הזמן שפוליטיקאים יפסיקו להישאל אם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם המפלגות הערביות ויעומתו עם השאלה הקיומית החשובה באמת: האם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם איתמר בן גביר

לכתבה המלאה עוד 835 מילים

התסבוכת הפלילית של רומן גופמן

מסמך הראיות שהגישה היועמ"שית לבג"ץ מוכיח מעבר לכל ספק כי המועמד לראשות המוסד שיקר בפרשת הפעלתו של אורי אלמקייס - ומניח תשתית מספקת לחקירה פלילית על שיבוש מהלכי משפט ● הנזק שגופמן גרם חמור לא פחות - ואולי אף יותר - מהנזק שגרמה הפצ"רית לשעבר ● גורלו לא צריך להיות לא שונה מגורלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים ו-2 תגובות

נתניהו רוצה ניצחון מוחלט על רשימת הליכוד לכנסת

הפחד מנציגי המחוזות העלה אצל נתניהו רעיון ישן של הקמת ועדה מסדרת שתקבע את הרכב הרשימה לכנסת ● בפגישה בלשכתו הוא עשה "כיפה אדומה" לשרים הבכירים כשהביא ראשי ערים שדרשו להעניק לו שליטה כמעט מוחלטת באמצעות שריונים ● הבכירים שחוששים לאבד את כוחם מתנגדים בתוקף, אבל נראה שבסוף ראש הממשלה יכופף שוב את המפלגה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 774 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

רוב המצביעים - ואפילו בגוש הקואליציה - מתנגדים לישיבה עם המפלגות החרדיות

גם מצביעי הימין מאבדים סבלנות כלפי השותפות עם ש"ס ויהדות התורה, כאשר רוב בוחרי עוצמה יהודית והציונות הדתית מתנגדים לקואליציה איתן - כך עולה מסקר חדש שערך יוסי טאטיקה ● במקביל, מגמת ההתחזקות של איזנקוט נמשכת ומפלגת ישר מזנקת לשיא של 18 מנדטים ● ואילו איחוד אפשרי של המפלגות הערביות עלול לטרוף שוב את הקלפים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 503 מילים ו-2 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.