אני נושא באחריות לכל מה שהתרחש בתקופת כהונתי כראש ממשלה, בתוך זה גם אירועי אוקטובר. אין מקום למפגינים שנהרגים מאש של כוחות הביטחון והמשטרה של מדינת ישראל, המדינה שלהם. אני מביע צער והתנצלות בפני המשפחות ובפני החברה הערבית.
אהוד ברק בראיון ל"כאן ב", 23 ביולי 2019
הרשמו עכשיו לניוזלטר היומי
אליפות ישראל לסליחה ומחילה נפתחה השנה עם כמה ממופעי ההתנצלויות הווירטואוזיים ביותר שנראו בישראל בשנים האחרונות.
רושם רב עורר מופע הפתיחה היפה של אברי גלעד, שבחר לשלב השנה אלמנטים אפריקאים בתצוגה המשכנעת שלו. גלעד זכור לוותיקי הענף ממופעים קודמים שלו (ההתנצלות בשם חברת "רשת" על הפגיעה באיתמר בן-גביר ב-2014, ההתנצלות בפני הרב פינטו ב-2012).
השנה הוא הצליח לפגוע בכישרון גם ביוצאי אתיופיה וגם במהגרים מאריתראה וסודן, כשאמר במהלך שיחה בגלי צה"ל ב-3 ביולי עם איש החינוך אביב מלסה: "קהילה חלשה ומוחלשת, ולמרבה הצער יש לה ייצוג רב באוכלוסייה העבריינית, במיוחד של עבירות רכוש, מין וכאלה, זו הקהילה האריתראית והסודנית. ועכשיו כשאתה מחפש אנשים או פעילות אתה לא יודע, זה… אולי אתם צריכים ללכת עם איזה כובע מחודד?".
דבריו עוררו כצפוי כעס רב, שהוביל את גלעד להתנצל למחרת בעמוד הפייסבוק שלו. "אתמול אמרתי בגלי צה"ל דברים שפגעו באחינו בני הקהילה הישראלית יוצאת אתיופיה ובקהילה האריתראית בארץ, קודם כל אני מתנצל בפני כל מי שנפגע לא בצדק.
"הדברים שאמרתי היו ציטוט של דברים ששמעתי מאנשים בקהילה האתיופית שמאשימים בשיטור היתר על בני הקהילה את העבריינים מקהילות מסתננים. הוספתי גם בדיחה על כובעים מחודדים, שנראתה לי מצחיקה באותו רגע, אבל בדיעבד כנראה שהייתי היחיד שזה שעשע אותו. מתנצל".
השופטים בתחרות ציינו, כי גלעד הצליח לשמור השנה על רמת עילגות גבוהה מהמקובל, הן במשפטי הפגיעה והן בהודעת ההתנצלות. הם זיכו אותו בשתי נקודות בונוס: אחת על המהלך הרטורי, שבעזרתו הוא התנצל בפני ציבור ענק של אנשים תוך שהוא מטיל עליהם את האחריות על הדברים שאמר ואז מעליב אותם על כך שחוש ההומור שלהם לא משוכלל כשלו.
"ראינו כבר בעבר התנצלויות רבות, שבהן המתנצל בעצם העליב שוב את הנפגעים, אבל לא זכורה לנו רמה כל כך גבוהה של המהלך היפה הזה", כתבו השופטים, והוסיפו לגלעד נקודת בונוס שנייה על כך שהתנצל רק על הפגיעה באתיופים ובאריתראים, אבל חמק מלהתנצל בפני הסודנים.
השופטים הוסיפו לגלעד נקודת בונוס על שהתנצל על הפגיעה באתיופים ובאריתראים, אבל חמק מלהתנצל בפני הסודנים
גם מופע ההתנצלות המיוחד שהעלה רוני דניאל זכה לשבחי השופטים. דניאל התבדח בזחיחות בתוכנית "הקבינט" ברדיו 103 ואמר על הנערה הבריטית, שהתלוננה שנאנסה בידי 12 נערים ישראלים בקפריסין, "היא הייתה עם שניים-שלושה ופתאום עם 12? זה השבר?", התבטאות שהוגדרה על ידי איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית "נבזות בלתי נגמרת כלפי הנפגעת הספציפית, אלפי נשים ישראליות שעברו פגיעה שומעות אותם מהדהדים ומצדיקים את הפגיעה שעברו".
למחרת התנצל דניאל בציוץ בטוויטר. "כמה הבהרות: מעולם לא חשבתי להתייחס בקלות דעת לאירוע כל כך חמור. בעיניי אונס – בין אם זה אדם אחד, 2 או 12 בכל המקרים הוא אירוע חמור ביותר. זכותה של כל אישה להחליט בדעה צלולה עם מי לקיים יחסי מין אך התנאי הוא שמדובר במעשים בהסכמה ובדעה צלולה. אם הובנתי אחרת אין לי אלא להצטער ולהתנצל".
המבקרים שיבחו את שני הפליק-פלאקים הרטוריים של דניאל. האחד בתחילת ההתנצלות, כשכתב "מעולם לא חשבתי להתייחס בקלות דעת לאירוע כל כך חמור", רגע אחרי שהתייחס בקלות דעת לאירוע כל כך חמור. והשני כשסיים את ההתנצלות ב"אם הובנתי אחרת אין לי אלא להצטער ולהתנצל", שהופכת את ההתנצלות על ראשם של מבקריו, ומאשימה אותם שבגלל שהם קשי הבנה, הם לא ירדו לסוף דעתו ולכן כנראה לא הבינו שלמרות שהוא מתבדח על הנושא – רוני דניאל מעולם לא התכוון להתבדח על הנושא.
המבקרים שיבחו את הפליק-פלאק הרטורי של דניאל, כשכתב "מעולם לא חשבתי להתייחס בקלות דעת לאירוע כל כך חמור", רגע אחרי שהתייחס בקלות דעת לאירוע כל כך חמור
ציפיות רבות קדמו השנה למופע ההתנצלות השנתי של מי שנחשב על ידי רבים למאסטרו של התחום, אהוד ברק, בעל הכפרות. ברק זכור לרבים בזכות המופע המרהיב שלו בסוף שנות התשעים, שבו התנצל בפני המזרחים בשם מפלגת העבודה לדורותיה – שנחשב עד היום למרשים ביותר שהועלה בארץ.
ברק משך גם השנה קהל רב, אבל הצליח לאכזב את מעריציו, כשבחר להעלות אדפטציה חדשה למופע ההתנצלות בפני ערביי ישראל, שאותו הוא כבר העלה בעבר. הבחירה הזו הזכירה את ההתנצלות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, אחרי שהאשים את הערבים שהם נוהרים לקלפיות באוטובוסים של עמותות השמאל.
ברק משך גם השנה קהל רב, אבל הצליח לאכזב את מעריציו, כשבחר להעלות אדפטציה חדשה למופע ההתנצלות בפני ערביי ישראל, שאותו הוא כבר העלה בעבר
ותיקי הפסטיבל נזכרו בהתנצלות של נשיא המדינה שמעון פרס ב-2007 בכפר קאסם – "קרה כאן בעבר אירוע קשה ביותר, שאנחנו מצטערים עליו מאוד", התנצלות במהלכה הצליח פרס לגמד רצח של 47 אזרחים חפים מפשע לדרגת "אירוע קשה ביותר", וכל זאת באירוע לפתיחת "חג הקורבן" – טאץ' מקורי, שבפסטיבל השנה לא ראינו כמותו.
אכזבה רבתי נרשמה בטקס הסיום, כשהתברר שגם השנה, כמו בכל השנים הקודמות, כל מפגני ההתנצלות הועלו אך ורק על ידי גברים מבוססים בעמדות כוח, שתקפו ואז התנצלו בפני אוכלוסיות מוחלשות. האם ב-2019 לא הגיע הזמן שנחזה סוף-סוף באישה זחוחה שפוגעת ואז מתנצלת בפני גברים?
אולי באליפות הבאה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם