JavaScript is required for our website accessibility to work properly. המתח המתגבר בין איראן לאזרבייג'ן עשוי להשפיע ישירות על ישראל | זמן ישראל
חיילי צבא איראן בתרגיל על גבול אזרבייג'ן, 1 באוקטובר 2021 (צילום: Iranian Army via AP)
Iranian Army via AP

המתח המתגבר בין איראן לאזרבייג'ן עשוי להשפיע ישירות על ישראל

איראן מנהלת בימים האחרונים תרגיל צבאי נרחב בגבול הארוך שלה עם אזרבייז'ן, מה שמעלה את רף המתיחות בין שתי המדינות ● איראן מתרצת את התרגיל בקשרים בין ישראל לאזרים, ובירושלים עוקבים אחר הנעשה שם בתשומת לב רבה ● אלא שמאחורי התרגיל הצבאי מסתתרים מניעים אחרים של שלטון האייתוללות בטהרן ● פרשנות

קרב חייבר מוזכר בקרב המוסלמים בדרך כלל בהקשר היהודי שלו: במאה השביעית לספירה טבח צבאו של מוחמד בשבטי היהודים ליד העיר מדינה בשל סירובם לתמוך בנביא.

לא בכדי בחרה איראן לכנות את התרגיל הצבאי הנוכחי שלה בגבול עם אזרבייג'ן בשם "כובשי חייבר". כולם מבינים את ההקשר ההיסטורי.

בהודעת משרד החוץ האיראני ביום חמישי האחרון, נקט דובר המשרד בלשון זהירה יחסית כשנמנע מלהפנות אצבע מאשימה ישירה לעבר השלטונות בבאקו והסתפק באמירה הכללית: "לא נרשה לאויב הציוני להתבסס על הגבול שלנו".

איראן מודעת היטב לעובדה שניתן לחדור אליה מודיעינית ומבצעית בהקשר הישראלי. יעידו על כך חיסולו של ראש תכנית הגרעין מוחסן פח'רי-זאדה, הבאתו לישראל של ארכיון הגרעין האיראני מלב טהרן, ושורת הפיצוצים במרכזי פיתוח של פרויקט הגרעין.

ראש הממשלה בנימין נתניהו חושף את ארכיון הגרעין של איראן, שנלקח על ידי המוסד, במשרד הביטחון בתל אביב, 30 באפריל 2018 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו חושף את ארכיון הגרעין של איראן, שנלקח על ידי המוסד, במשרד הביטחון בתל אביב, 30 באפריל 2018 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

החשד המיידי מבחינת טהרן נופל תמיד על אזרבייג'ן, שלדעת האיראנים מאפשרת פעילות אינטסיבית בגבול בן 900 הקילומטרים בין שתי המדינות. לאיראנים יש בהחלט בסיס מציאותי לחשדות הללו.

החשד המיידי מבחינת טהרן נופל תמיד על אזרבייג'ן, שלדעת האיראנים מאפשרת פעילות אינטסיבית בגבול בן 900 הקילומטרים בין שתי המדינות. לאיראנים יש בהחלט בסיס מציאותי לחשדות הללו

יצרנית המל"טים הישראלית "אירונאוטיקס" פתחה מפעל ענק על אדמת אזרבייג'ן. לא אחת מואשם חיל האוויר האזרי כי הוא מאפשר לישראל להוציא פעילות אווירית לשטחה של איראן. בקיץ 2014 הציגה התקשורת האיראנית שברים של כלי טיס שלטענתה יוצר בישראל על ידי חברת אלביט והמריא משטחה של אזרבייג'ן.

אלא שמאחורי התרגיל הצבאי הזה מתסתתר מניע אחר, כלכלי, שכואב מאד לאיראן.

מאז כיבוש מובלעת נגורנו קרבאך בידי אזרבייג'ן (לא מעט בזכות חימוש ישראלי מתקדם), הופרעו וצומצמו משלוחי הנפט הרציפים לארמניה. על פי דיווחים באיראן, השלטונות האזריים החלו לאחרונה להטיל מיסוי כבד על המכליות הללו ואפילו החזירו את חלקן לשטח האיראני. שלטון האייתוללות, שצמא למטבע זר, רואה בכך איום אסטרטגי.

מסוק של צבא איראן יורה במסגרת תרגיל צבאי על גבול אזרבייג'ן, 1 באוקטובר 2021 (צילום: Iranian Army via AP)
מסוק של צבא איראן יורה במסגרת תרגיל צבאי על גבול אזרבייג'ן, 1 באוקטובר 2021 (צילום: Iranian Army via AP)

התקווה האיראנית הייתה כי אזרבייג'ן, למרות כיבוש חבל קרבאך, תאפשר את המסדרון הקרקעי הזה לארמניה. בפועל, במצב שנוצר, אין לאיראן גבול ישיר עם ארמניה – שצפצפה לא אחת על מדיניות הסנקציות העולמית ואיפשרה יחסי סחר עם טהרן.

מעבר לכך באיראן קיים תמיד החשש מהשונות האתנית. החלוקה הגאוגרפית הנוכחית בין איראן לאזרבייג'ן נעשתה ב-1828 בתום מלחמת רוסיה-פרס, והותירה בצד הפרסי מיליוני אזרים.

כיום שליש מאוכלסיית איראן הם אזרים, בעוד שלטון האייתוללות מורכב רובו מפרסים טהורים – למעט אחד, המנהיג העליון אייתוללה עלי ח'אמנאי, שמוצאו האזרי מוזכר תדיר בקרב מתנגדיו מבית.

כיום שליש מאוכלסיית איראן הם אזרים, בעוד שלטון האייתוללות מורכב רובו מפרסים טהורים – למעט אחד, המנהיג העליון אייתוללה עלי ח'אמנאי, שמוצאו האזרי מוזכר תדיר בקרב מתנגדיו מבית

עליית השפעתה האזורית של אזרבייג'ן לאחר ההכרעה החד-משמעית במלחמה עם ארמניה מדאיגה מאד את טהרן – שמא המיעוט האזרי יאזור אומץ ויבקש להתחבר חזרה לאזרבייג'ן או לחילופין לדרוש עצמאות. ניצנים לכך נראו במהלך המלחמה בקרבאך עם הפגנות תמיכה וכתובות שרוססו בערים עם רוב אזרי.

כדי מים המשמשים כתחליף לנייר טואלט נצבעו בצבעי דגל איראן והושארו בפתח השגרירות האיראנית בבאקו, אזרבייג'ן, 30 בספטמבר 2021 (צילום: טוויטר)
כדי מים המשמשים כתחליף לנייר טואלט נצבעו בצבעי דגל איראן והושארו בפתח השגרירות האיראנית בבאקו, אזרבייג'ן, 30 בספטמבר 2021 (צילום: טוויטר)

ביום שישי האחרון התעוררו אנשי השגרירות האיראנית בבאקו למחאה יצירתית מאד. בפתח השגרירות הוצבו שלושה כדי מים בצבעי הדגל האיראני. כדי המים הללו משמשים תחליף לנייר טואלט באזורים מסויימים בעולם. איראן הגישה מייד מחאה רשמית לשלטונות האזריים.

נדבך נוסף בעימות הזה הוא טורקיה. בפלונטר האזורי הזה, טורקיה וישראל מוצאות את עצמן באותו הצד. טורקיה – שמותחת שרירים לאחרונה מול ארה"ב ונאט"ו – קידמה בימים האחרונים כוחות לגבול עם איראן. המסר בפעולה הזו די ברור, בדיוק כמו תמיכתה באזרים במלחמה בנגורנו קרבאך: בעימות עתידי בין אזרבייג'ן לאיראן, טורקיה לא תהסס לתמוך שוב בנשיא אילהם אלייב.

ישראל בשלב הזה של המתיחות שומרת על מרחק בטוח, אבל בהחלט עוקבת אחרי המהלכים האיראניים. ביום חמישי האחרון היה זה השגריר הפעלתן שלנו בבאקו ג'ורג דיק שהעביר מסר לאיראנים. הוא ביקר בבית הכנסת היהודי בעיר גובה, שם חיה בעבר הקהילה היהודית הגדולה ביותר בעולם הערבי. לביקור התלווו נציגי משרד החוץ האזרי ושגריר ארצות הברית בבאקו.

ישראל בשלב הזה של המתיחות שומרת על מרחק בטוח, אבל בהחלט עוקבת אחרי המהלכים האיראניים. ביום חמישי האחרון היה זה השגריר הפעלתן שלנו בבאקו ג'ורג דיק שהעביר מסר לאיראנים

ארה"ב, יחד עם השלטונות האזריים, משתתפים בפרויקט שיקום בית הכנסת הגדול במקום כחלק משימור המורשת היהודית באזרבייג'ן. דיק פירסם בחשבון הטוויטר שלו  סרטון על רקע בית הכנסת ובו הדגיש כי אזרבייג'ן, ארה"ב וישראל מכבדות ומעודדות את השונות הדתית בעוד איראן רודפת את המיעוטים בשטחה.

במונחים של לוחמה פסיכולוגית יש כאן מסר כפול: הראשון, פנייה ישירה למיעוט האזרי באיראן מעל ראשם של השלטונות; והשני מדגיש את שיתוף הפעולה בין ישראל, אזרבייג'ן וארה"ב.

בכלל, נראה כי השגריר הישראלי בבאקו מצוי היטב בנעשה באיראן, ולא פעם הסרטונים שלו שופעים בפרטים מדויקים שלאו דווקא מופקים במחלקה למחקר מדיני של המשרד בירושלים.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 691 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 29 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

טראמפ מאיים על איראן: כדאי להם להיות חכמים ולחתום על עסקה גרעינית בקרוב

האומן יאיר גרבוז הלך לעולמו בגיל 80 ● נתניהו יצא במהלך עדותו לשיחה בקריה, מוקדם יותר סורבה בקשתו לקצר עדותו עקב לו״ז ביטחוני. על פי דיווח מדובר בדיון על משט שיצא לכיוון עזה מאיטליה ● חשד כי גבר דרס למוות את בת זוגו לשעבר ואז קפץ מקומה תשיעית אל מותו ● דיווח: שוחררו 13 מהחרדים שנעצרו לאחר הפריצה לביתו של תא״ל יאמין מפקד המשטרה הצבאית

לכל העדכונים עוד 16 עדכונים

בג"ץ משנה כיוון ומשרטט את הדרך לוועדת חקירה

חיוב הממשלה לעדכן בתוך חודשיים על מתווה לחקר אירועי 7 באוקטובר מסמן שינוי כיוון זהיר בגישת בג"ץ ● השופטים מכירים בקושי המשפטי שבאי־הקמת ועדת חקירה לצד תקדימיות ההתערבות והקושי בגיבוש סעד אופרטיבי ● המסר: הסמכות להתערב קיימת, אך מתחם ההתערבות מצומצם ונדיר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 902 מילים
אמיר בן-דוד

מי שהזעיק את המשטרה לא חשב שהוא עושה משהו קיצוני

לפני כמה ימים, בבית קפה במודיעין, אדם אחד התקשר למשטרה כדי להתלונן על כיפה של אדם אחר. שוטרים הגיעו, אמרו לחובש הכיפה שהוא חשוד בהסתה, עצרו אותו, החזיקו אותו בתא, ובסוף שחררו אותו אחרי שגזרו את דגל פלסטין מהכיפה שלו.

זה הסיפור של אלכס סינקלייר, שכיפתו נשאה דגל ישראלי לצד דגל פלסטיני. כבר נכתב על האירוע, ובצדק, בלשון של זעם והשוואות היסטוריות, מבט שמופנה אל השר, אל המשטרה.

שגית אלקובי פישמן היא דוקטורנטית בחוג לתקשורת באוניברסיטת בר-אילן; חוקרת את האופנים בהם מתפתחים נרטיבים בסביבות שיתופיות ודיגיטליות והשלכותיהם על זהויות קולקטיביות מתהוות, בדגש על אירועים בעלי השפעה גלובלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 783 מילים ו-1 תגובות

ביחד? איזנקוט מטרפד את האיחוד שהוא עצמו יזם

איזנקוט, שדחף במשך חודשים לאיחוד עם בנט ולפיד, מסרב להסתפק במקום השני ודורש להוביל את הרשימה ● הוא וגנץ טוענים שהחיבור דווקא גורע קולות ואינו מקרב את הגוש לשלטון ● מנגד, בנט ולפיד ממשיכים להאמין שהאיחוד יביא למהפך, אך נאלצים להתמודד עם בניית רשימה שתכריע גורלות ותחשוף מתחים פנימיים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 644 מילים

למקרה שפיספסת

נתניהו לא חיסל את נסראללה, סנוואר וחמינאי

תקופת הבחירות היא עידן הספינים הזחוחים וההתהדרות במעשים שיגרמו לקולות להשתכנע שהשלטון הנוכחי הוא הדבר הכי טוב מבחינת חייהם.

את טבח 7 באוקטובר מעלימים, או מפילים על הצבא ועל שב"כ. את המחדל הנורא ואת כמות ההרוגים מייחסים למפגיני קפלן, ואת קריסת הכלכלה מציגים כהצלחה ענקית.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
נתניהו מחזיק מעצמו גנרל, אבל להזכיר לכם הוא היה בסך הכל סרן ומפקד צוות. אומנם בסיירת מטכ״ל, מכובד מאוד, אבל לא הרבה יותר מחייל פשוט. לא רמטכ״ל, לא אלוף פיקוד, לא אוגדונר, לא מח״ט, לא ... המשך קריאה

נתניהו מחזיק מעצמו גנרל, אבל להזכיר לכם הוא היה בסך הכל סרן ומפקד צוות. אומנם בסיירת מטכ"ל, מכובד מאוד, אבל לא הרבה יותר מחייל פשוט.

לא רמטכ"ל, לא אלוף פיקוד, לא אוגדונר, לא מח"ט, לא מג"ד, וגם לא מ"פ. אבל העיקר שהוא דופק פוזה של פילדמרשל לפחות.

לפוסט המלא עוד 914 מילים ו-1 תגובות

שעון החול של טראמפ

כיום קיים פער חסר תקדים בין סוחרי החוזים העתידיים בנפט לבין המציאות בשטח ● בעוד "מחיר הנייר" בבורסה נותר יציב יחסית, בתי הזיקוק כבר משלמים פרמיות ענק בניסיון נואש לשרוד את המחסור הפיזי שנוצר ● אנליסטים מזהירים כי זהו רק פרומו למה שמצפה לנו בחודשים הקרובים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 878 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

הבחירות הקרובות להנהגת חמאס יקבעו את גורלה של רצועת עזה

ארגון הטרור נערך לבחור מנהיג חדש לראשונה מאז חיסולו של יחיא סנוואר, כאשר שני המועמדים המובילים מושכים לכיוונים מנוגדים לחלוטין: המשך הלחימה כדי לשמר את האחיזה ברצועה, או ויתור אסטרטגי בשטח בתמורה להבטחת הישרדות הארגון

לכתבה המלאה עוד 2,298 מילים

יותר משני שלישים ממצביעי גוש השינוי תומכים בחבירת איזנקוט לבנט ולפיד במסגרת "ביחד", אך בסביבתו נשמעת הסתייגות מהמהלך ● הסקרים מצביעים על יתרון למפלגה מאוחדת, אך ללא שינוי במפת הגושים ● לפי שעה, הקמת ממשלת השינוי נותרת תלויה ברע"ם ● בתוך כך, האיחוד דוחק את הנשים מחוץ לצמרת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 778 מילים ו-1 תגובות

חזבאללה כופה משוואה חדשה על ישראל בלבנון

על רקע פעילות חזבאללה, צה"ל ביקש כבר במוצאי שבת להגיב בעוצמה, אך ראש הממשלה אישר לתקוף בבעלבכ רק לאחר שיגור הכטב"מים לצפון ● בשטח הכוחות חשופים לרחפני סיב אופטי שקשה ליירט ● במקביל חזבאללה אוכף את הפסקת האש באש – ומקצין את הרטוריקה ● החשש: ניסיון לכפות משוואה חדשה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 644 מילים

ישראל שוב מתייבשת

17 שנה אחרי קמפיין הפרצופים הסדוקים של רננה רז, רשות המים עשויה להעלות בקרוב קמפיין חדש לחיסכון במים ● אחרי שנת בצורת קשה ועוד שנה חלשה בצפון יש מומחים שקוראים להטיל מס בצורת, אבל הסיכוי שזה יקרה קלוש ● אחרי שנים שההתפלה שווקה כפתרון קסם, רוב הציבור כלל לא מודע לכך שישראל מצויה במשבר מים

לכתבה המלאה עוד 1,130 מילים

"ברחתי בלילה, לא הייתי מוכנה לפגוע באנשים"

עדות שלושה שבועות במרפאה הצמודה למתקן המעצר הפכו למבחן מוסרי ומקצועי עבור אחות מהשרון ● עדותה חושפת את הפער בין טיפול רפואי ברמה גבוהה לבין תנאי החזקה קשים והתעללות שיטתית ● "ברגע שהרגשתי שאנחנו לא עושים את מה שצריך – החלטתי שאני לא חלק מזה"

לכתבה המלאה עוד 1,837 מילים ו-1 תגובות

היפוך לולייני של המציאות

פסק הדין של אסתר חיות מ־2018, שדחה את העתירות נגד הוראות הפתיחה באש והעניק גיבוי לירי צה"ל לעבר המתפרעים על גדר המערכת, הפך ברבות השנים ל"בג"ץ הפרימטר" ● בדיון סוער בבג"ץ חזר הטיעון כי ביהמ"ש אחראי כביכול לאירועי 7 באוקטובר ● אלא שעיון בפסק הדין ובהתנהלות המדינה מפריך את הטענה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,444 מילים

ברית האינטרסים של בנט ולפיד

האיחוד המשולב בגוש השינוי אולי מציל את יו"ר יש עתיד מהתרסקות ומכתיר את בנט כמנהיג המחנה, אך בפועל שניהם משלמים מחיר: בנט עשוי לאבד מצביעי ימין רך ולפיד מצביעי שמאל, וספק רב אם איזנקוט ירצה כעת להשתלב כמספר 3 במפלגה החדשה ● בינתיים, קואליציית נתניהו כבר התניעה את מכונת התעמולה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 608 מילים

אפילו ביידן לא צלל ככה

מי שנבחר כהבטחה הכלכלית הגדולה של ארה"ב, מוצא את עצמו בימים האחרונים בשפל היסטורי וחסר תקדים בכל הנוגע לשביעות רצון הציבור מניהולו הכלכלי ● מדובר בכרוניקה ידועה מראש, כאשר הבטחותיו של דונלד טראמפ מתנפצות בתחנות הדלק ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 825 מילים

הקו החם של נתן אשל

מסמך הוא נוזף בטראמפ על איראן, מאשים את הרצי הלוי ורונן בר במחדל השבעה באוקטובר, לועג לצבא הצרפתי, יורד על עיתונאים ויריבים פוליטיים – ואפילו מבקר בחריפות את חוק הפטור ● הודעות הווטסאפ של נתן אשל מספקות הצצה נטולת פילטרים למוחו של איש הסוד הקרוב ביותר לנתניהו

לכתבה המלאה עוד 3,160 מילים

נשים מהוות רוב בשירות המדינה אך מודרות מצמרת קבלת ההחלטות ● למרות פסיקת בג"ץ, הממשלה ממשיכה למנות גברים בלבד לתפקידי מפתח ● גם במשרד החוץ, שנחשב בעבר "אי מגדרי", קודמו לאחרונה שורה של בכירים ללא אף אישה אחת ● משרד החוץ: "מובילים את המגזר הממשלתי בכל הקשור למינויי נשים"

לכתבה המלאה עוד 889 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.