JavaScript is required for our website accessibility to work properly. "חולית הוא ראי החברה שבה אנחנו חיים היום": ראיון עם הבמאי דני וילנב | זמן ישראל
תולעת חול ענקית בסרט "חולית" 2021 (צילום: Warner Bros. Pictures)
Warner Bros. Pictures
הבמאי דני וילנב מדבר על האתגרים שביצירת סרטו האפי

ראיון "חולית הוא ראי החברה שבה אנחנו חיים היום"

"חולית" הוא אחד הסרטים הכי מצופים השנה - אחרי שגרסה קודמת נחלה כשלון מסחרי ● עם קאסט מרשים והשקעה עצומה בצילומים ברחבי העולם, הבמאי זוכה האוסקר מביא למסך את החזון שלו לרב המכר האהוב של פרק הרברט על טבע, אקולוגיה, הישרדות, נאמנות וכוח ● "זה אחד הספרים שהכרתי הכי טוב כנער", אומר וילנב, "קיימים בו כל המרכיבים שיוצרים אלכימיה מופלאה של סיפור עלילה"

"זה היה האתגר הגדול ביותר בקריירה שלי", אומר הבמאי יליד קנדה דני וילנב על סרטו החדש "חולית". הסרט, שהוקרן בבכורה עולמית בפסטיבל הקולנוע של ונציה, הוא אחד הסרטים שעוררו הכי הרבה ציפייה השנה, מכמה סיבות.

הגרסה של וילנב לרב המכר רב ההשפעה של פרנק הרברט היא הניסיון ההוליוודי השני לתרגם את ספר הפולחן למסך הגדול. רבים בתעשייה הרימו גבה, היות שהגרסה הראשונה, סרטו של דיוויד לינץ' מ-1984, הייתה אכזבה אמנותית וכישלון מסחרי.

וילנב, שזכה בפרס האוסקר לבמאי הטוב ביותר על סרט המדע הבדיוני "המפגש" (בכיכובה של איימי אדמס), אומר כי הרגיש לחץ דומה, אם כי לא באותה עוצמה, כשביים את "בלייד ראנר 2049", סרט ההמשך לסרט הפולחן של רידלי סקוט מ-1982.

"חולית", מסע מיתי ומלא רגש של גיבור, מספר את סיפורו של פול אטריידס, צעיר מבריק שנולד לייעוד גדול מעבר להבנתו. וילנב אומר כי הוא היה "בר מזל" לקבל את טימותי שאלאמה לתפקיד הראשי.

שאלאמה, אחד השחקנים המגוונים ביותר של דורו, נישא עכשיו על גל של הצלחה, אחרי הופעותיו ב"קרא לי בשמך", שזיכה אותו במועמדות לפרס האוסקר לשחקן הטוב ביותר, ב"נשים קטנות" וב"כרוניקה הצרפתית".

על פול מוטלת המשימה לטוס לכוכב הלכת המסוכן ביקום כדי להבטיח את עתיד משפחתו ועמו. כשכוחות זדוניים מחרחרים סכסוך סביב אספקת המשאב היקר שנמצא על הכוכב – מצרך שבכוחו לשחרר את הפוטנציאל הגדול של האנושות – רק מי שיכבוש את פחדו יצליח לשרוד.

הרומן של הרברט מ-1965 נחשב לאחד הספרים המשפיעים ביותר במאה העשרים, והוא נתפס כמקור השראה לרבים מהסרטים הגדולים של כל הזמנים. וילנב כתב את התסריט יחד עם ג'ון ספייטס ואריק רות (שזכה באוסקר על "פורסט גאמפ").

"גיליתי את הספר של הרברט בשנות נעוריי, ואני זוכר שהייתי מוקסם לגמרי מהפיוטיות שלו, ממה שהוא אומר על הטבע – שהוא הדמות הראשית האמיתית של 'חולית'", אומר וילנב.

"גיליתי את הספר של הרברט בשנות נעוריי, ואני זוכר שהייתי מוקסם לגמרי מהפיוטיות שלו, ממה שהוא אומר על הטבע – שהוא הדמות הראשית האמיתית של 'חולית'"

במאי "חולית" דני וילנב והשחקן הראשי של הסרט טימותי שאלאמה בפסטיבל ונציה, 3 בספטמבר 2021 (צילום: Joel C Ryan/Invision/AP)
במאי "חולית" דני וילנב והשחקן הראשי של הסרט טימותי שאלאמה בפסטיבל ונציה, 3 בספטמבר 2021 (צילום: Joel C Ryan/Invision/AP)

"באותו הזמן למדתי מדעים, חשבתי שאני יכול להיות או קולנוען או ביולוג, אז בעיניי האופן שבו הרברט עוסק באקולוגיה בספר היה כל כך מרענן, כל כך עשיר, כל כך פיוטי, כל כך עוצמתי".

הוא מרחיב: "ההשקפה של הרברט על הטבע הייתה ממגנטת לחלוטין – כל המערכות האקולוגיות היפות האלה שהוא יצר. האופן שבו הוא חקר את השפעת הכאוס שנגרם על ידי הקולוניאליזם הוא דיוקן של המאה העשרים שעדיין רלוונטי גם היום.

"ההשקפה של הרברט על הטבע הייתה ממגנטת לחלוטין – כל המערכות האקולוגיות היפות האלה שהוא יצר. האופן שבו הוא חקר את השפעת הכאוס שנגרם על ידי הקולוניאליזם עדיין רלוונטי גם היום"

"ובתוך כל זה יש בחור צעיר שנאבק לגלות את הזהות שלו, שמנסה למצוא את דרכו בעולם – בדיוק כמוני באותו הזמן. האופן שבו פול מגלה את הזהות שלו באמצעות תרבות אחרת היה מדהים בעיניי".

עלילת הספר ממוקמת הרחק בעתיד ומשתרעת על פני אימפריות פאודליות בין-כוכביות וכוכבים שלמים הנשלטים על ידי בתי אצילים – ובתים נחותים. אולם עבור וילנב, "'חולית' מבוסס על יחסים ומאבקים אנושיים.

ג'ייסון מומואה (במרכז) בסצנה מ"חולית" 2021 (צילום: Chia Bella James/Warner Bros)
ג'ייסון מומואה (במרכז) בסצנה מ"חולית" 2021 (צילום: Chia Bella James/Warner Bros)

"הוא עוסק באנשים אמיתיים ובנושאים מורכבים כמו אקולוגיה, התפתחות והישרדות, ובמאבקים היומיומיים של אנשים, סביב אהבה, נאמנות וחובה, בגידה, כוח. בסופו של דבר, 'חולית' הוא ראי של החברה שאנחנו חיים בה היום".

"חולית עוסק באנשים אמיתיים ובנושאים מורכבים כמו אקולוגיה, התפתחות והישרדות, ובמאבקים היומיומיים של אנשים, סביב אהבה, נאמנות וחובה, בגידה, כוח"

"יש הרבה דרכים לגשת ל'חולית'", הוא אומר, "אבל אחת הזוויות העיקריות היא הסיפור האנושי מאוד של בני משפחת אטריידס, שנופלים למלכודת שטמן להם הקיסר, שחש קנאה הולכת וגוברת באהדה הגדלה שהם זוכים לה. וכך הקיסר שולח את בני המשפחה לכוכב חדש בגלקסיה, אראקיס, שבו אפשר למצוא את ה'מרקוח', החומר היקר ביותר ביקום".

המטרה של וילנב הייתה "לגרום לקהל לשקוע לחלוטין בסיפור ההתבגרות המרגש הזה של פול, על רקע יריבויות משפחתיות, התנגשויות שבטיות, דיכוי חברתי ואסון אקולוגי על כוכב הלכת הקשוח וחסר הרחמים, וליצור חוויה קולנועית נפלאה שהיא גם אפית וגם אינטימית".

המפיקים מרי פרנט וקייל בויטר עמלו זמן מה על השגת הזכויות לעיבוד הרומן – והצליחו בסופו של דבר אחרי שהגיעו לחברת ההפקות לג'נדרי. "זה היה נהדר!" אומרת פרנט, "זה אף פעם לא קרה לי קודם לכן, לקרוא שהבמאי שחלמתי עליו לפרויקט ממש רוצה לעשות את זה".

חוויאר ברדם בסרט "חולית" 2021 (צילום: Chia Bella James/Warner Bros)
חוויאר ברדם בסרט "חולית" 2021 (צילום: Chia Bella James/Warner Bros)

פרנט פנתה אליו מייד והשניים נפגשו. "זה היה חיבור מדהים, מהרגע הראשון", אומר וילנב. "החזון שלנו היה דומה בצורה מדהימה. זו הייתה הפגישה הכי קלה ומהירה שהייתה לי אי פעם עם מפיק".

ואז התחילה העבודה הקשה. "ידענו שזו תהיה משימה לא פשוטה ללכוד את העושר של התעלומות שמסתתרות בסיפור ואת החולשות והחוזקות הדיכוטומיות של הדמויות של הרברט, שהופכות אותן לכל כך אמינות בסיפור בקנה מידה רחב שכזה", אומר וילנב.

בשלב קביעת מבנה התסריט, כולם הסכימו שכדי לעשות צדק עם הספר יידרש יותר מסרט אחד. "מדובר בסיפור רחב יריעה", אומר וילנב, "אז הדבר הראשון שחשבנו לעשות היה לחלק את הספר. הבחירה הזאת הקלה עלינו מאוד להבין איך להתאים אותו לפורמט של תסריט.

"מדובר בסיפור רחב יריעה, אז הדבר הראשון שחשבנו לעשות היה לחלק את הספר. הבחירה הזאת הקלה עלינו מאוד להבין איך להתאים אותו לפורמט של תסריט"

"החלטנו שיהיה נושא מרכזי אחד שישמש ככוח המניע מאחורי הסרט. הספר חורג מעבר למדע בדיוני. יש כאן סיפור של יחסי אב ובן, ורצינו לשים הרבה דגש על היסודות הרגשיים של משפחת אטריידס, להסתכל על הסיפור מנקודת המבט של כל אחד מבני המשפחה כאשר הוא ניצב אל מול גורלו, מבחינה רגשית ומבחינה פוליטית".

סצנה מהסרט "חולית", 2021 (צילום: Warner Bros. Pictures)
סצנה מהסרט "חולית", 2021 (צילום: Warner Bros. Pictures)

הרברט עצמו טייל בעולם והיה סטודנט להיסטוריה ששאב רבות ממה שקרה סביבו. וילנב, אשף הסיפורים המורכבים, ניגש ל"חולית" בצורה דומה: "המטרה שלי הייתה לקחת את הצופים למקומות שהם אף פעם לא היו בהם, בדיוק כמו שהרומן עשה עבורי כשהייתי קורא צעיר".

"זה היה אחד הספרים שהכרתי הכי טוב כנער", הוא מצהיר. "חשבתי שבניית היקום שלו היא מדהימה, לרבות המונחים, השפה, שמקורם בדמיון של הרברט. מרכיב מרכזי עבורי היה ההיבט החברתי וההשקפה שלו על שינוי סביבתי.

"זה היה אחד הספרים שהכרתי הכי טוב כנער. חשבתי שבניית היקום שלו היא מדהימה, לרבות המונחים, השפה, שמקורם בדמיון של הרברט. מרכיב מרכזי עבורי היה ההיבט החברתי וההשקפה שלו על שינוי סביבתי"

"קיימים בו כל המרכיבים שיוצרים אלכימיה מופלאה של סיפור עלילה: מה שקורה לכוכב אראקיס, קווי העלילה של יחסי האב והבן ויחסי האם והבן, העובדה שהנשים חזקות מאוד. זה נראה מודרני ומאוד דוחק, אבל תזכור שהוא כתב את זה בשנות ה-60!"

וילנב מדגיש את האל-זמניות של הרומן האפי ואת היכולת הבלתי רגילה של המחבר שלו לחזות את העתיד.

רבקה פרגוסון וטימותי שאלאמה בסרט "חולית" 2021 (צילום: Warner Bros. Pictures)
רבקה פרגוסון וטימותי שאלאמה בסרט "חולית" 2021 (צילום: Warner Bros. Pictures)

בחלקיו השונים של היקום של "חולית" ישנם המנטאטים, שהם כמו מחשבים אנושיים; הנווטים, שיכולים לחזות את היערכות הכוכבים כדי לקבוע מסלול למסע בחלל; ובנות גשרית, נשים שמייצגות את ההיבט הדתי יותר של האנושות ויכולות להשפיע על אירועים ולקבל החלטות שיסייעו לשמירה על איזון ביקום.

וישנם המשפחות הגדולות ארטיידס והארקונן, שנאבקות על שליטה במרקוח – משאב קסום וממכר שמאפשר לראות את העתיד, והוא המרכיב החזק והיקר ביותר ביקום של "חולית" ומה שהופך את אראקיס עצמו לכל כך יקר ערך.

לבסוף, הדררים הם תושביו הנוודים של אראקיס, שרוחשים כבוד לאדמתם. הם הורדו לדרגת אזרחים סוג ב', אבל פול, בן אציל לבית אטריידס, נמשך אליהם מבחינה רוחנית.

בשלב הליהוק, וילנב הצליח להרכיב רשימה מרשימה של שחקנים, בהם רבקה פרגסון, אוסקר אייזק, ג'וש ברולין, זנדאיה, ג'ייסון מומואה וחוויאר ברדם. "לשמחתי הרבה, רוב השחקנים שהיו הבחירות הראשונות שלי היו פנויים ומוכנים להתחיל איתי במסע הזה", אומר וילנב.

סצנה מהסרט "חולית" 2021. מימין: טימותי שאלאמה, חוויאר ברדם, זנדאיה ורבקה פרגוסון (צילום: Chiabella James/Warner Bros)
סצנה מהסרט "חולית" 2021. מימין: טימותי שאלאמה, חוויאר ברדם, זנדאיה ורבקה פרגוסון (צילום: Chiabella James/Warner Bros)

ברגע שהייתה לו תוכנית שהגדירה את רוחב ועומק הסיפור, וילנב גייס צוות אמנותי מהשורה הראשונה כדי להפוך את כל זה לסרט. "ב'חולית' קיימים כל המרכיבים של אפוס גדול והיסטורי: יש בו מלחמה, תככים, דיכוי ומניפולציה בקנה מידה המוני, מאבקי כוחות ואפשרויות בלתי מוגבלות של פוטנציאל אנושי – וכן, תולעי חול ענקיות".

"ב'חולית' קיימים כל המרכיבים של אפוס גדול והיסטורי: יש בו מלחמה, תככים, דיכוי ומניפולציה בקנה מידה המוני, מאבקי כוחות ואפשרויות בלתי מוגבלות של פוטנציאל אנושי – וכן, תולעי חול ענקיות"

כבר בשלב מוקדם וילנב החליט שלא להרבות באפקטים חזותיים, אלא להשתמש בהם רק כאשר הם נחוצים בהחלט: "יש לנו את האפקטים האלה, אבל הגישה שלי הייתה לצלם כמה שאפשר באמצעות המצלמה, עם אור אמיתי, השתקפויות וצללים אמיתיים ומגע אמיתי עם האדמה, עם החול והאבק".

פירוש הדבר היה צילומים במקומות כמו הונגריה, ירדן, אבו דאבי ונורווגיה, שם וילנב ואנשי הצוות המקצועי שלו, בכללם הצלם גרייג פאייזר והמעצב האמנותי פטריס ורמט, יצרו את כוכבי הלכת השונים.

המלחין הנס צימר, חתן פרס האוסקר על הפסקול ל"מלך האריות", שזכה למועמדויות גם בזכות תרומתו לסרטים נוספים ("בלייד ראנר 2049", "גלדיאטור"), יצר את המוזיקה המרגשת.

השחקן חוויאר ברדם והבמאי דני וילנב על הסט של "חולית" 2021 (צילום: Warner Bros. Pictures)
השחקן חוויאר ברדם והבמאי דני וילנב על הסט של "חולית" 2021 (צילום: Warner Bros. Pictures)

צימר, בעצמו מעריץ נלהב של הספר מזה שנים, הלך לעומק המדבר כדי לקבל השראה – או כפי שווילנב מנסח את זה, "כדי לחלום על המוזיקה".

הבמאי נתן לצימר הנחיה אחת, שנראתה פשוטה אבל למעשה הייתה מורכבת: "אמרתי להנס לחשוב על 'חולית' כעל מותחן פסיכולוגי, הרפתקה, סרט מלחמה, סרט התבגרות, מסע של גיבור, סיפור אהבה". הבמאי נזכר בחיוך איך, בסוף השיחה שלהם, צימר שאל, "יש עוד משהו שהסרט עוסק בו?"

"הרגשתי שכולנו צריכים להיות מאוחדים בשאיפה שלנו להגשים חלום של שנים להחיות את היצירה המכוננת הזאת, על המיתולוגיה המורכבת שלה", אומר וילנב. "זה כאילו רציתי להסביר לעצמי למה הספר הזה נשאר על המדף שלי, ליד המיטה שלי, במשך כל השנים האלה".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,406 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 14 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

בניסיון להתמודד עם רחפני הנפץ, צה"ל הצטייד ב־158 אלף מטרים רבועים של רשתות מגן

הצבא הודיע שהוא פועל לרכוש עוד 188 מטרים רבועים של רשתות ● ארבעה פצועים, בהם אחד במצב אנוש, מפגיעה של רחפן נפץ של חזבאללה בראש הנקרה ● צה"ל הודיע שנכשלו ניסיונות לשגר טילי קרקע–אוויר זעירים לעבר כלי טיס של הצבא בדרום לבנון ● בוושינגטון החל הסבב השלישי של השיחות בין ישראל ללבנון ● שר החוץ של ארצות הברית: טראמפ דן עם נשיא סין לגבי איראן

לכל העדכונים עוד 46 עדכונים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים

למקרה שפיספסת

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב... המשך קריאה

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב חסידי חב"ד לקרוא לילדים בשמו ולעלות לציונו בצפת ואם הכותב יתעניין הוא יגלה עוד הרבה דברים מעניינים שאף אחד לא מסתיר

לפוסט המלא עוד 741 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.