הלוחמה הפסיכולוגית של חמאס

מנהיג חמאס בעזה יחיא סנוואר (צילום: AP Photo/John Minchillo)
AP Photo/John Minchillo
מנהיג חמאס בעזה יחיא סנוואר

מנהיג חמאס, יחיא סינוואר, ניסה להכתיב לישראל את מספר האסירים הביטחוניים שישוחררו תמורת ארבעת השבויים והנעדרים הישראלים בשבי חמאס, אך נכשל. כדי להסתיר את כישלונו טען סינוואר, שהמספר בו נקב, 1111, מתייחס בכלל למספר הרקטות שישוגרו במטח הראשון לעבר ישראל.

ארגון חמאס איננו בוחל בשום שיטה להילחם בישראל, כולל בתחום הלוחמה הפסיכולוגית. מאז מבצע "שומר החומות" הוא מגביר את הלוחמה הזאת כדי ליצור פחד, להרתיע את ישראל ולנסות למקסם את הישגיו במלחמה האחרונה שאותה הוא מכנה בשם "חרב ירושלים" (סיף אל-קודס).

מאז "שומר החומות" חמאס מגביר את הלוחמה הפסיכולוגיתכדי ליצור פחד, להרתיע את ישראל ולנסות למקסם את הישגיו במלחמה האחרונה שאותה הוא מכנה בשם "חרב ירושלים" (סיף אל-קודס).

ב-31 במאי בשנה שעברה, בתום מבצע "שומר החומות", אמר יחיא סינוואר מנהיג חמאס, אחרי פגישתו בעזה עם ראש המודיעין הכללי הגנרל עבאס כאמל, כי "ארגונו מוכן למשא ומתן מזורז באופן מיידי כדי לקדם עסקת שבויים עם ישראל".

"תזכרו את המספר 1111" אמר סינוואר, "תגלו בהמשך מה זה אומר" והוסיף: "הייתה תזוזה בתיק השבויים עד לאחרונה אבל זה נעצר בגלל חוסר יציבות שלטונית בישראל".

הרושם שיחיא סינוואר יצר ברצועת עזה ובקרב אמצעי התקשורת הזרים והמקומיים היה, שהמספר 1111 שהוא הזכיר הינו מספר האסירים הביטחוניים שהוא מוכן להתפשר עליו במשא ומתן עם ישראל על החזרת 4 השבויים הנעדרים המוחזקים בידי חמאס.

הספין הזה של יחיא סינוואר החזיק זמן ממושך בחלל האוויר. כמובן שישראל לא הסכימה למספר הזה מכיוון שהוא מוגזם וגדול יותר ממספר האסירים הביטחוניים ששוחררו בעסקת שליט ב-2011 ושעמד על 1027 אסירים.

ההחלטה בדרג המדיני-ביטחוני היא שיש להפיק לקחים מעסקת שליט ואסור ללכת לעסקת חילופי שבויים בהיקף דומה מכיוון שהייתה זו עסקה גרועה עבור ישראל.

הרושם סינוואר יצר ברצועה ובקרב אמצעי התקשורת הזרים והמקומיים היה, שהמספר 1111 מתייחס למספר האסירים הביטחוניים שהוא מוכן להתפשר עליו במו"מ עם ישראל על החזרת 4 השבויים והנעדרים

והנה לפתע, בשבוע שעבר, ב-27 באפריל, הופיע באמצעי התקשורת של חמאס זאהר ג'בארין, הממונה על תיק השבויים הישראלים המוחזקים בידי חמאס והוא התייחס למשמעות המספר 1111.

"המספר שעליו דיבר סינוואר בשנה שעברה, 1111, קשור לעימות הקרוב עם הכיבוש הישראלי", הסביר ג'בארין.

"יחיא סינוואר אמר בבהירות ובכנות לכל כוחות ההתנגדות הפלסטינים ברצועת עזה לפני מספר ימים כי המספר 1111 הוא מספר הרקטות שישוגרו במטח הראשון לעבר ישראל במקרה של עימות צבאי קרוב".

"מדובר במסר מיחיא סינוואר להציג את מידת החוזק, המרץ והרצינות של ההתנגדות הפלסטינית, לשחרר את כל פלסטין ולהגן על האסירים" הוא הדגיש.

זאהר ג'בארין הכין למעשה בדבריו את הקרקע למסיבת העיתונאים של יחיא סינוואר ב-30 באפריל.

הייתה זו מסיבת העיתונאים הראשונה של יחיא סינוואר מתום מבצע "שומר החומות" ובמהלכה הוא התייחס למספר 1111 שבו נקב לפני שנה.

"המספר הזה מתייחס לתאריך מותו של יאסר ערפאת" אמר סינוואר, "והוא מספר הרקטות שיכללו במטח הראשון שנשגר לעבר ישראל והוא ייקרא על שמו של השהיד יאסר ערפאת", הסביר סינוואר.

"המספר הזה מתייחס לתאריך מותו של ערפאת" אמר סינוואר, "והוא מספר הרקטות שיכללו במטח הראשון שנשגר לעבר ישראל וייקרא על שמו של השהיד ערפאת"

יאסר ערפאת מת בבית חולים בפאריז ב-11 בנובמבר 2004 בגיל 75 עקב התדרדרות במצבו הבריאותי לאחר המצור הישראלי במוקאטעה ברמאללה, שנמשך מספר חודשים.

ובכן מדוע שינה יחיא סינוואר את גירסתו לגבי משמעות המספר בו נקב לפני שנה, 1111?

נראה כי ישראל דחתה על הסף את דרישתו לשחרר 1111 אסירים ביטחוניים תמורת שחרור 4 השבויים והנעדרים הישראלים, סינוואר מבין כבר שזה לא עומד לקרות והחליט להסב את המספר למשהו אחר.

גורמים ברצועה אומרים כי יחיא סינוואר החליט לנסות ולהשתמש במספר שכבר פרסם, ויצר דרמה תקשורתית גדולה סביבו, לצורך ניסיון ליצור פיצול בתנועת פת"ח.

סינוואר מקדיש את מטח הרקטות הראשון לעבר ישראל לזכרו של יאסר ערפאת, הסמל הלאומי של הפלסטינים, וזה אמור מבחינתו לזכות אותו בקרדיט אצל תומכי תנועת פת"ח. הוא לא הקדיש את המטח לזכרו של השיח' אחמד יאסין מייסד תנועת חמאס או כל בכיר אחר בתנועה ובחר להתמקד בראש אש"ף לשעבר יאסר ערפאת, שהיה יריב פוליטי  גדול של תנועת חמאס.

הסיפור הזה צריך ללמד אותנו לקח כיצד יש להיזהר מלהאמין לספינים ולחידות שמפרסמים פוליטיקאים ושומרים בבטנם זמן רב עד שהם עומדים להיחשף.

נראה כי ישראל דחתה על הסף את דרישתו לשחרר 1111 אסירים ביטחוניים תמורת שחרור 4 השבויים והנעדרים הישראלים, סינוואר מבין כבר שזה לא עומד לקרות והחליט להסב את המספר למשהו אחר

כשסינוואר הקדיש את מטח הרקטות הראשון לעבר ישראל לזכרו של יאסר ערפאת, הסמל הלאומי של הפלסטינים – זה סיפק לו את הסולם לרדת מהעץ שעליו הוא טיפס מול ישראל.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 679 מילים
סגירה