JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הקצין השנוא באמריקה: היהודי מהשטעטל שהפך לאבי תוכנית הגרעין של חיל הים האמריקאי | זמן ישראל
אדמירל היימן ריקובר, אבי הצוללות הגרעינית, עולה על הנאוטיליוס בניו יורק, 25 באוגוסט 1958 (צילום: AP Photo/Pool)
AP Photo/Pool
היהודי מהשטעטל שהפך לאבי תוכנית הגרעין של חיל הים האמריקאי

הקצין השנוא באמריקה

איש לא רצה לשרת לצד האדמירל היהודי היימן ריקובר ● אופיו הקשוח והלא מתפשר הפך אותו לדמות שנויה במחלוקת אך גם לאדם שהנשיא קרטר כינה "המהנדס הגדול ביותר אי פעם" ● הסופר מארק וורטמן מגולל את הסיפור הלא ייאמן של אבי הצוללת הגרעינית ומספר בריאיון לזמן ישראל: "היו אנשים שהוא פשוט התעלל בהם, אין לזה מילה אחרת"

ב־1958, בעיצומה של המלחמה הקרה, אמריקה נדהמה מההישג הלא ייאמן של ה"נאוטילוס" – הצוללת הגרעינית הראשונה שהשלימה מעבר מתחת לכיפת הקרח של הקוטב.

עבור ארה"ב, ההישג הגיע בדיוק בזמן הנכון, שכן היא חיפשה הישג טכנולוגי בתגובה לשיגור המוצלח של הלוויין ספוטניק על ידי ברית המועצות. אולם, האדם שפיתח את הנאוטיליוס – האדמירל היימן ג'ורג' ריקובר, יהודי־אמריקאי שנולד בשטעטל פולני, לא השתתף בחגיגות בשל אישיותו המחוספסת שהרחיקה ממנו את עמיתיו מחיל הים.

הסופר מארק וורטמן מתאר עתה את חייו של ריקובר בספר חדש בשם Admiral Hyman Rickover: Engineer of Power ("האדמירל היימן ריקובר: מהנדס העוצמה"). "לא ידעתי עד כמה הבחור הזה היה מורכב, לוחמני ומבריק – ואיך הקריירה שלו התקדמה ממאבק למאבק'", אומר וורטמן בריאיון לזמן ישראל. "מדובר בסיפור באמת מורכב".

הספר – שראה אור במסגרת סדרת ספרים המוקדשת לחיים היהודיים של הוצאת אוניברסיטת ייל – מתאר את הביקור של בן השטעטל לשעבר בפולין בתקופת המלחמה הקרה, במסגרת סיור שערך בברית המועצות עם סגן נשיא ארה"ב דאז ריצ'רד ניקסון.

היימן ריקובר מכריז על הקמת מכון ריקובר, 24 במאי, 1984 (צילום: AP)
היימן ריקובר מכריז על הקמת מכון ריקובר, 24 במאי, 1984 (צילום: AP)

ריקובר הפך לבן בית בבית הלבן ולמקורבו של הנשיא ג'ימי קרטר, ששירת בצי הגרעיני של האדמירל. קרטר סיפר שלא היה אף אדם בחייו  – חוץ מאביו – שהשפיעו עליו כל כך

מאוחר יותר בחייו הפך ריקובר לבן בית בבית הלבן ולמקורבו של הנשיא ג'ימי קרטר, ששירת בצי הגרעיני של האדמירל. קרטר סיפר שלא היה אף אדם בחייו  – חוץ מאביו – שהשפיעו עליו כל כך. ריקובר נודע בתור אבי הצי הגרעיני. הוא בנה את השפעתו באמצעות הישגיו בתחום האנרגיה הגרעינית.

"האישיות העוצמתית שלו אפשרה לו לעשות את זה", אמר וורטמן, שמכנה את הנאוטיליוס "הישג לא יאומן. הישג שגרם לנשיא ג'ימי קרטר לומר שריקובר הוא המהנדס הגדול ביותר שחי אי־פעם".

הקריירה המעוטרת של ריקובר התחילה במהלך כהונת וודרו וילסון – והמשיכה עד שנותיו של רייגן – ממלחמת העולם הראשונה ועד המלחמה הקרה – מה שהפך אותו לקצין ששירת את התקופה הארוכה ביותר בהיסטוריה של הצבא האמריקאי.

"אחרי כהונת ניקסון, ריקובר הגיע לשיא עוצמתו", אומר וורטמן. "קרטר היה קצין צוללות מיומן שהתמחה בצוללות גרמניות. הוא העריץ את ריקובר, הוא הביא אותו לבית הלבן על בסיס קבוע, אפילו ביקר אותו בדירה שלו. הוא גם יצא לשוט באחת הצוללות של ריקובר. קרטר אמר שהצוללת הגרעינית היא ההישג ההנדסי הגדול ביותר בהיסטוריה האנושית".

האדמירל היימן ריקובר משמאל) ליד נשיא ארצות הברית דאז ג'ימי קרטר, 28 במאי, 1977 (צילום: AP)
האדמירל היימן ריקובר (משמאל) ליד נשיא ארצות הברית דאז ג'ימי קרטר, 28 במאי, 1977 (צילום: AP)

"קרטר היה קצין צוללות מיומן שהתמחה בצוללות גרמניות. הוא העריץ את ריקובר, הוא הביא אותו לבית הלבן על בסיס קבוע, אפילו ביקר אותו בדירה שלו"

עבודה קשה וצירופי מקרים

ריקובר נולד בפולין בשנת 1899 כחיים גדליה וגדל במשפחה יהודית דתית. בגיל שש הוא היגר עם אמו רחל ואחותו פייגה לאליס איילנד כדי להימלט מהאנטישמיות הגוברת באירופה. אביו אברהם היגר לפניהם כדי להתבסס כלכלית.

משום שהגיעו לארה"ב בלי בסיס כלכלי, הם עוכבו במשך עשרה ימים וניצבו בפני גירוש בלי שאברהם ידע על הגעתם. בדרך נס זיהה אותם מכר מפולין וזימן את האב. בכך הבטיח את הישארותם בארצות הברית. "כל שאר היהודים שנשארו בשטעטל שלו במקוב מזובייצקי נרצחו על ידי הנאצים", מספר וורטמן. "מי יודע כמה עוד ריקוברים היו יכולים להיות לנו היום?"

כשהמשפחה עברה לגור באזור הקהילה היהודית בשיקגו, ריקובר התחבר במקרה לחבר הקונגרס אדולף סבת', יהודי שהצליח להכניס אותו לאקדמיה הימית של ארצות הברית. המשפחה השכירה חדר לבן דוד מקושר פוליטית, שסייע לבנו של חבר הקונגרס לחמוק מגיוס במלחמת העולם השנייה בתמורה לכך שריקובר יגיע לאקדמיה. השקדנות של ריקובר סייעה לו להצליח למרות האנטישמיות.

"פעם אחר פעם, שילוב של מאבק, מזל וגאונות סייעו לריקובר להתקדם. הוא ניצל את זה", אומר וורטמן ומוסיף: "הוא תמיד רצה להתקדם ועבד קשה יותר ממה שאחרים האמינו שאפשר. אפילו כשהקצו לו משרד מרוחק בחיל הים, שהיה במקור שירותי נשים".

האדמירל היימן ריקובר מברך את נשיא ארצות הברית דאז ג'ימי קרטר ואת הגברת הראשונה רוזלין קרטר בשדה התעופה בברונסוויק, ג'ורג'יה, 27 במאי, 1977 (צילום: AP Photo/Charles Harrity)
האדמירל היימן ריקובר מברך את נשיא ארצות הברית דאז ג'ימי קרטר ואת הגברת הראשונה רוזלין קרטר בשדה התעופה בברונסוויק, ג'ורג'יה, 27 במאי, 1977 (צילום: AP Photo/Charles Harrity)

פריצה הדרך המיוחלת הגיעה ב־1947. בשלב הזה ריקובר כבר שלט בכמה כלי שיט, הרחיב את כישורי המנהיגות שלו בעקבות מלחמת העולם השנייה ועבד על פיתוח צוללת גרעינית במסגרת פרויקט מנהטן בטנסי. המפקד שלו, אדמירל ארל וו. מיל – שהתאכזב מקצב ההקדמות הפרויקט – העביר את ריקובר  למשרד עם צנרת שירותים חשופה.

אולם, כפי שוורטמן מספר, ריקובר "מעולם לא ויתר על הרעיון. הוא התכוון למצוא דרך לפתח מערכת הנעה גרעינית". ריקובר ידע בדיוק מה צריך לעשות, מייצור החומרים ועד ההגנה על הכור מהחום שייווצר להנעת הטורבינות. תהליך הפיתוח – שמומחים העריכו שיימשך עשורים – נמשך חמש שנים בלבד.

"הוא לא היה אדם שירשה לעצמו להיכשל", אומר וורטמן. "הוא עבד יותר מכולם, נלחם יותר וחשב יותר".

ריקובר ידע בדיוק מה צריך לעשות, מייצור החומרים ועד ההגנה על הכור מהחום שייווצר להנעת הטורבינות. תהליך הפיתוח – שמומחים העריכו שיימשך עשורים – נמשך חמש שנים בלבד

אופי קשוח מדי

אנשים רבים בזו וזלזלו בריקובר. הספר מקדיש פרק שלם לאחד הרגעים האלה מ־1952. הפרק נקרא בפרובוקטיביות "עוד פרשת דרייפוס?" ומתאר רגע של "להיות או לחדול" בחייו של ריקובר, שהיה אמור להיות מקודם לאדמירל – או לצאת לפנסיה.

האדמירל היימן ריקובר עולה על הנאוטיליוס בנמל ניו יורק, 25 באוגוסט, 1958 (צילום: AP)
האדמירל היימן ריקובר עולה על הנאוטיליוס בנמל ניו יורק, 25 באוגוסט, 1958 (צילום: AP)

ההחלטה בנושא הייתה נתונה בידי ועדה המונה תשעה חברים. הוא לא זכה בקידום בפעמיים הקודמות, אך תומכיו הפצירו בוועדה, בהם היורש של חבר הקונגרס סבת' – סידני ייטס.

בניגוד לכל התקדימים, הוא זכה להצבעה שלישית – וקודם. לדברי וורטמן, אופיו הקשוח של ריקובר היה הסיבה המרכזית לכך שמבקריו רצו שיעזוב את השירות. המלחמה בין מתנגדיו ותומכיו נמשכה לאורך כל הקריירה שלו. כשהורחק מחגיגות הנאוטיליוס, הוא זכה לנקמה מתוקה כאורח הכבוד במצעד בעיר ניו יורק, בתוספת מדליית זהב שקיבל הקונגרס והעלאה בדרגה.

וורטמן זכה לשמוע על הרגזנות המפורסמת של ריקובר כששוחח עם האנשים שהגישו מועמדות לצי הגרעיני. "הרבה אנשים עברו את הריאיון המפורסם, או הידוע לשמצה, של ריקובר", מספר וורטמן. "כולם זוכרים אותו לפרטי פרטים, ולא לחיוב. היו כאלה שנעלבו וכאלה שיצאו ממנו בזעם. היו אנשים שרעדו. היו גם אחרים שהוא פשוט התעלל בהם, אין לזה מילה אחרת".

כשריקובר גילה שאחד המועמדים מאורס, למשל, הוא הורה לו לטלפן לארוסתו ולבטל את החתונה באופן מיידי – ואז סילק אותו כי הוא סבל לטענתו מחוסר נחישות

כשריקובר גילה שאחד המועמדים מאורס, למשל, הוא הורה לו לטלפן לארוסתו ולבטל את החתונה באופן מיידי – ואז סילק אותו כי הוא סבל לטענתו מחוסר נחישות. מועמדים אחרים נשלחו לארון מטאטאים. אחד המעומדים, שהיה חבר מקהלה, נדרש לשיר שירי חג מולד לכל אחת מהעוזרות המנהלתיות של ריקובר.

מארק וורטמן (צילום: באדיבות המצולם)
מארק וורטמן (צילום: באדיבות המצולם)

לדברי וורטמן, "היו אנשים שעבורם היה מדובר בחוויה משנת חיים, כמו ג'ימי קרטר. הם גילו בשיחה הזאת או בריאיון פרספקטיבות חדשות לגמרי לגבי החיים שלהם, וגם את התובנה שאם יתקבלו לצי הגרעיני – לעולם לא יצפו מהם לפחות משלמות".

שתי צוללות גרעיניות אבדו לצי במהלך פיקודו של ריקובר: ב־1963 טבעה הצוללת ת'רשר וֺ־129 אנשי הצוות שלה מתו, וב־1968 טבעה הצוללות סקורפיון, כל 99 אנשי הצוות מתו. במקרה של הת'רשר, הקונגרס של חיל הים שיבח בהתחלה את הפיקוח הקפדני של ריקובר על הכור בצוללות – אך ביקר את תהליכי בקרת האיכות של חיל הים ושל המספנה בפורטסמות', ניו במפשייר, שבנתה את הכלי.

במקרה של הת'רשר, הקונגרס של חיל הים שיבח בהתחלה את הפיקוח הקפדני של ריקובר על הכור בצוללות – אך ביקר את תהליכי בקרת האיכות של חיל הים

זמן קצר לאחר מכן, ראש לשכת הספנות הימית סגן אדמירל ראלף ק. ג'יימס האשים את ריקובר עצמו וטען שהוא יצר איתו קשר בליל האסון בניסיון לנקות את עצמו מאשמה. בנוגע לסקורפיון, וורטמן מציין כי היו כמה סיבות שגרמו לאובדן – אף אחת מהן לא הוכחה.

לדברי וורטמן, "אנחנו חייבים לזכור, אחד ההישגים הגדולים ביותר של ריקובר היה שהוא לקח על עצמו משהו מסוכן מעצם מהותו – קרינה היא עניין מאוד מסוכן – והפך אותו לבטוח לתפעול במרחקים של עשרות מיליוני קילומטרים, בתנאים סוערים, מתחת למאות מטרים של לחץ מים באוקיינוס – מעולם לא הייתה דליפת קרינה, מעולם לא הייתה תאונה גרעינית", זאת בניגוד לדיווחים של ברית המעוצות.

לינדון ג'ונסון, אז סנאטור, מצביע על הקוטב הצפוני. האדמירל היימן ריקובר (במרכז) 6 בינואר, 1958 (צילום: AP Photo/Henry Griffin)
לינדון ג'ונסון, אז סנאטור, מצביע על הקוטב הצפוני. האדמירל היימן ריקובר (במרכז), 6 בינואר, 1958 (צילום: AP Photo/Henry Griffin)

פרישה שערורייתית

שלטונו של ריקובר הסתיים בפרידה שערורייתית אצל הנשיא רונלד רייגן. הפרישה לוותה בשערורייה נוספת. "אחד העניינים הראשונים על סדר היום של רייגן היה להוציא אותו לפנסיה", אומר וורטמן. "בגיל 81, סוף סוף הכריחו אותו לעזוב".

ריאיון הפרידה נערך בחדר הסגלגל ב־1982. ריקובר התחנן בפני רייגן שישאיר אותו בתפקידו, בעודו מקלל את מזכיר חיל הים ג'ון להמן ג'וניור שהוביל לסילוקו. שנתיים מאוחר יותר התגלה בצי שריקובר קיבל מתנות בשווי 70 אלף דולר מחברה לבניית ספינות בשם ג'נרל דיינמיקס.

בין המתנות היו "שני סכיני פירות מצופי זהב עם ידיות מקרניים של באפלו". בשל כך קיבל האדמירל הפורש מכתב גינוי מלהמן. הוא הכחיש שהמתנות השפיעו על החלטותיו.

במהלך הריאיון, וורטמן תיאר את ריקובר פעמיים כ"לוחמני". "כסופר, זאת הייתה מתנה", הוא מסביר. "אי אפשר להמציא דמות מורכבת, מרובת הישגים, קשה, זועמת, מרושעת ולוחמנית כמו ריקובר. כל מחבר רוצה שהדמויות שלו יהיו עשירות ועגולות, ואלוהים עדי – ריקובר היה בדיוק כזה".

רונלד רייגן וג'ימי קרטר בעימות לקראת הבחירות לנשיאות ב-1980 (צילום: AP Photo/Madeline Drexler)
רונלד רייגן וג'ימי קרטר בעימות לקראת הבחירות לנשיאות ב־1980 (צילום: AP Photo/Madeline Drexler)

ריאיון הפרידה נערך בחדר הסגלגל ב־1982. ריקובר התחנן בפני רייגן שישאיר אותו בתפקידו, בעודו מקלל את מזכיר חיל הים ג'ון להמן ג'וניור שהוביל לסילוקו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,333 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // שבת, 30 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
ארה"ב במו"מ עם איראן, האש נמשכת בלבנון

יירוטים בשמי כרמיאל לראשונה מאז הכרזת הפסקת האש

צה״ל הודיע כי הוא נערך להתגברות הירי לצפון; רוחצים בחוף נהריה תועדו נמלטים על רקע נפילות קרובות בים; רקטות שנורו לצפת וקריית שמונה יורטו; הלילה נפלה רקטה בקריית שמונה וגרמה נזק - ללא נפגעים ● יועצו של חמינאי: טראמפ בוגד בדיפלומטיה; הגסת׳: ארצות הברית מוכנה לחדש את התקיפות נגד איראן אם לא יושג הסכם ● דיווח: ארצות הברית סייעה לכוון ספינות שכיבו אורות ומשואות ניווט במצר הורמוז

לכל העדכונים עוד 7 עדכונים

הפה של מאי גולן לא רק דוחה, הוא גם מסכן את ישראל

בשבוע שעבר, השרה לשוויון חברתי מאי גולן עלתה לנאום במליאת הכנסת והטיחה בחבר הכנסת גלעד קריב ממפלגת הדמוקרטים שהוא "מחתן כלבים בבתי הכנסת ההזויים שלך".

כידוע, גלעד קריב אינו מפקד פלגה ביחידת עוקץ הצה"לית ולא אחראי על צוותי כלבנים, אלא אחד ממנהיגי היהדות הרפורמית בישראל.

צח בורוביץ' הוא מנכ"ל חברת "הקבינט" קשרי ממשל ולובינג, ובעברו איש המועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 548 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

אנרגיות של מלחמה בעמק

חברי קיבוץ גבעת חיים מאוחד הצביעו נגד הקמת תחנת כוח גזית, אבל זו רק התחנה הראשונה במאבק שמסעיר את עמק חפר ● אתרי הטבע בצפון שוב נסגרו בגלל המלחמה, והישראלים מתנתקים מחבל ארץ שאין לו תחליף ● הגשר החדש מעל הירקון אלגנטי ומזמין אבל נטול צל ● וגם: רשתות ישנות ממטעי הבננות מגנות על חיילים בלבנון

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,682 מילים
אמיר בן-דוד

בינה מלאכותית, רגשות אמיתיים

בימים האחרונים עורר ראש הממשלה בנימין נתניהו סערה ציבורית לאחר ששיתף סרטון תחת הכותרת "ביביסט, לא חצי בן אדם". הסרטון מציג סצנה משפחתית הבנויה כפרודיה על "יציאה מהארון": בן צעיר מתיישב מול הוריו, והם מבטיחים לו שיאהבו אותו בכל מקרה. אלא שהגילוי הדרמטי אינו נטייה מינית אלא זהות פוליטית: "אני ימני. אני ביביסט".

מכאן מתגלגלת הסצנה לתגובה מבוהלת של המשפחה הליברלית כביכול, שמתקשה ליישב בין דמותו של הבן המשכיל, עובד ההייטק וקורא הספרים, לבין האפשרות שהוא תומך בנתניהו. הסרטון הפוליטי והבוטה טוען, שבישראל קיימים "ביביסטים בארון", אנשים שמסתירים את עמדתם מפני סביבה חברתית, מקצועית ותרבותית שמביטה בהם בבוז.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מעניין כתרגיל וכחו ר למחשבה, אך לטעמי ראוי להוסיף לכל אחד מהכלים שתי משימות מקדימות: 1. "לצפות" בסרטון שבו מדובר ושאליו מתייחס הטור. 2. להגדיר מהו "ביביסט" (לפחות באחת מהתגובות שמתייחסת... המשך קריאה

מעניין כתרגיל וכחו ר למחשבה, אך לטעמי ראוי להוסיף לכל אחד מהכלים שתי משימות מקדימות:
1. "לצפות" בסרטון שבו מדובר ושאליו מתייחס הטור.
2. להגדיר מהו "ביביסט" (לפחות באחת מהתגובות שמתייחסת לכל "ימני" באשר הוא).

לפוסט המלא עוד 1,259 מילים ו-2 תגובות

צללים, גלימות ואקסטזה קתולית

בגלריה הלאומית בלונדון עלתה החודש תערוכה של אחד מגדול ציירי תור הזהב הספרדי ● בין קדושים מעונים שמתלבשים כמו דוגמני צמרת ועד ללימונים הכי משכנעים בתולדות האומנות, פרצ'סקו דה סורבראן מתגלה כגאון שצייר את האמונה – אך הלב שלו היה בכלל באופנה

לכתבה המלאה עוד 1,476 מילים

למקרה שפיספסת

סיפור לשבת דו-קרב

ב-1971 יצא למסכים סרט מינורי של במאי צעיר ולא מוכר, שזה היה סרטו העלילתי הראשון. שמו של הבמאי היה סטיבן שפילברג. ככל שהסרט, שצולם בשלושה עשר יום בלבד, נחשב מינורי, עדיין הוא צבר מוניטין ונעשה מוכר וידוע. 

עד כדי כך היה הסרט מוצלח, עד שמבקרי קולנוע היללו את הבמאי הצעיר שהפך סרט בתקציב זעום לאחד מסרטי האקשן המותחים של תקופתו. אני לא ממש זוכר אם מישהו מהמבקרים ניבא לבמאי הסרט הזה עתיד גדול.

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,133 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

השבוע התברר סופית שאף אחת ממטרות המלחמה לא הושגה

שלושה חודשים למלחמת איראן השנייה, ואף אחת מהמטרות שהוצבו בתחילתה לא הושגה במלואה ● חזבאללה קורא להפלת הממשלה הלבנונית, הלחימה בדרום לבנון הולכת ומתגברת ● ארדואן מרסק את האופוזיציה ומעצב אותה מחדש ● והשבוע ב-1946: ירדן הופכת למדינה עצמאית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,186 מילים

תגובות אחרונות

מלחמת האזרחים של גולי איראן

קונגרס חירות איראן (IFC) התכנס לאחרונה בלונדון במטרה ליצור חזית אחידה נגד ממשל האייתוללות, אך נתקל באלימות מצד תומכי השאה לשעבר שהולכים ומקצינים ● כעת, חברי הארגון מנסים לנווט בין פלגים מסוכסכים, להקים "ממשלה" חלופית, לשמור על מרחק בטוח מישראל ולזכות באמונו של העם האיראני בדרך להפלת המשטר

לכתבה המלאה עוד 2,328 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בֶּן גְּבִיר 303

הגיע הזמן שפוליטיקאים יפסיקו להישאל אם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם המפלגות הערביות ויעומתו עם השאלה הקיומית החשובה באמת: האם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם איתמר בן גביר

לכתבה המלאה עוד 835 מילים

התסבוכת הפלילית של רומן גופמן

מסמך הראיות שהגישה היועמ"שית לבג"ץ מוכיח מעבר לכל ספק כי המועמד לראשות המוסד שיקר בפרשת הפעלתו של אורי אלמקייס - ומניח תשתית מספקת לחקירה פלילית על שיבוש מהלכי משפט ● הנזק שגופמן גרם חמור לא פחות - ואולי אף יותר - מהנזק שגרמה הפצ"רית לשעבר ● גורלו לא צריך להיות לא שונה מגורלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים ו-1 תגובות

נתניהו רוצה ניצחון מוחלט על רשימת הליכוד לכנסת

הפחד מנציגי המחוזות העלה אצל נתניהו רעיון ישן של הקמת ועדה מסדרת שתקבע את הרכב הרשימה לכנסת ● בפגישה בלשכתו הוא עשה "כיפה אדומה" לשרים הבכירים כשהביא ראשי ערים שדרשו להעניק לו שליטה כמעט מוחלטת באמצעות שריונים ● הבכירים שחוששים לאבד את כוחם מתנגדים בתוקף, אבל נראה שבסוף ראש הממשלה יכופף שוב את המפלגה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 774 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

רוב המצביעים - ואפילו בגוש הקואליציה - מתנגדים לישיבה עם המפלגות החרדיות

גם מצביעי הימין מאבדים סבלנות כלפי השותפות עם ש"ס ויהדות התורה, כאשר רוב בוחרי עוצמה יהודית והציונות הדתית מתנגדים לקואליציה איתן - כך עולה מסקר חדש שערך יוסי טאטיקה ● במקביל, מגמת ההתחזקות של איזנקוט נמשכת ומפלגת ישר מזנקת לשיא של 18 מנדטים ● ואילו איחוד אפשרי של המפלגות הערביות עלול לטרוף שוב את הקלפים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 503 מילים ו-2 תגובות

עיניים עצומות לרווחה

ריאיון טענה מפוקפקת של תקיפה מינית באמצעות כלב אפשרה לישראלים לפטור בשאט נפש את תחקיר "הניו יורק טיימס" על אלימות מינית נגד אסירים פלסטינים ● עו"ד שרי בשי, מנכ"לית הוועד נגד עינויים - ומי שסיפקה לכתב העיתון חלק מהעדויות - עומדת מאחורי הטענות הקשות ומסבירה מה קרה לנו מאז השבעה באוקטובר ● "אין תרבות שמענה, יש כוח שמענה. וכשנותנים לאנשים כוח בלתי מרוסן, הם תמיד ינצלו אותו לרעה"

לכתבה המלאה עוד 4,124 מילים

גפני גילה את הפמיניזם כשצריך להציל את הפטור מגיוס

חוק המעונות הוא לא מאבק על נשים חרדיות אלא עוד פרק במלחמת ההתשה של המפלגות החרדיות נגד שירות ושוויון ● גפני עטף את פטור הגיוס באריזה פמיניסטית, יהדות התורה השתמשה בוועדת חקירה ממלכתית כקלף מיקוח, והליכוד שוב הוכיח שאין לו קו אדום כשמדובר בהישרדות הקואליציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 688 מילים

מלכודת הדבש האיראנית

המשטר באיראן לא נפל ולא השתנה: הוא נותר כוחני ותאב נקם ● חילופי האש במפרץ בוחנים את גבולות הפסקת האש, אבל המטרה המיידית של טהרן היא כסף: לנצל את רצונו של טראמפ בשקט עד אחרי המונדיאל כדי לשחרר מיליארדים מוקפאים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 693 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.