הלוחמה הפסיכולוגית של ישראל מול חמאס

ההריסות בעזה בעקבות תקיפות חיל האוויר במהלך מבצע "שומר החומות", 22 במאי 2021 (צילום: AP Photo/Khalil Hamra)
AP Photo/Khalil Hamra
ההריסות בעזה בעקבות תקיפות חיל האוויר במהלך מבצע "שומר החומות", 22 במאי 2021

בחמאס הופתעו ממבצע ההסברה של צה"ל על המתקנים הצבאים של חמאס בלב האוכלוסייה האזרחית ברצועה וחוששים שישראל מתכננת הסלמה יזומה. אין שום חדש במסרים שהעביר צה"ל לתקשורת הזרה והתועלת מהם היא אפסית. הקהילה הבינלאומית לא תשלים עם פגיעה ישראלית באזרחים חפים מפשע ברצועה.

בארגון חמאס הופתעו מהתדרוך שהעניק דובר צה"ל לנציגי התקשורת הזרה בשבוע שעבר על שורה של מטרות צבאיות של חמאס ברצועת עזה שאיתר המודיעין הישראלי.

בארגון חמאס הופתעו מהתדרוך שהעניק דובר צה"ל לנציגי התקשורת הזרה בשבוע שעבר על שורה של מטרות צבאיות של חמאס ברצועת עזה שאיתר המודיעין הישראלי

צה"ל הלבין חומר מודיעיני וחשף אותו בפני אמצעי התקשורת בעיתוי מפתיע בעוד גבול רצועת עזה עם ישראל נהנה משקט יחסי.

צה"ל יזם מבצע להגברת התודעה בכל הקשור לפעילות הצבאית שבה עסוק כעת ארגון חמאס והציג לאמצעי התקשורת צילומים של אתרים לייצור אמצעי לחימה בבתי ספר ברצועה, מנהרות טרור ומחסני רקטות סמוך לבית החולים "שיפא" בעיר עזה  וסמוך למפעל "פפסי" לייצור משקאות קלים.

כמו כן חשף צה"ל צילומים של פתח כניסה לרשת מנהרות טרור ליד האוניברסיטה האסלאמית בעזה ופיר למנהרת טרור סמוך לבית ספר ומסגד.

גורמים צבאיים בכירים הבהירו כי במקרה של עימות צבאי בכוונת צה"ל לתקוף את המתקנים האלה, דבר שיביא לקריסת המבנים האזרחיים.

בחמאס חוששים שצה"ל מכין את דעת הקהל הבינלאומית והישראלית לקראת תקיפה קרובה של המטרות האלה בתגובה על ירי רקטות מהרצועה לעבר ישראל.

גורמים ביטחוניים דוחים את הטענה הזו ואומרים כי החשיפה של האתרים האלה בעיתוי הנוכחי איננה מעידה בהכרח על הסלמה קרובה אלא על פעילות הסברתית מול העולם. זאת כדי שהעולם ייחשף לפשעים של חמאס שבוחר להעמיד אוכלוסייה אזרחית בקו האש ולהשתמש בה כ"מגן אנושי".

שר הביטחון בני גנץ סייר ביום התדרוך לכתבים הזרים ברצועת עזה והתייחס לפרסום היזום של צה"ל ואמר:

"צה"ל חשף היום לעיני העולם דוגמאות לעומק השימוש של חמאס באוכלוסייה אזרחית שאותה הוא בוחר להעמיד בחזית האש. חמאס יורה מתוך אוכלוסייה אזרחית – ולעבר אוכלוסייה אזרחית. כפי שישראל נחושה להביא לשקט וליציבות, כך נהיה נחושים לפגוע בכל מטרה צבאית של חמאס וארגוני הטרור המאיימת על אזרחי ישראל. העולם כולו צריך להיחשף לפשעים שמבצעת חמאס, ולגבות ממנה מחיר כבד כבר היום".

ביקורת בינלאומית קשה על ישראל

צה"ל מציג את החשיפה הזו כחלק מהפקת הלקחים ממבצע "שומר החומות" במאי של שנה שעברה, ישראל ספגה ביקורת בינלאומית קשה לאחר שהפציצה  בניינים רבי קומות בהם שכנו גם משרדים של אמצעי תקשורת זרים.

צה"ל מציג חשיפה זו כחלק מהפקת הלקחים ממבצע "שומר החומות" במאי 2021, אז ספגה ישראל ביקורת בינלאומית קשה לאחר שהפציצה  רבי קומות בהם שכנו גם משרדים של אמצעי תקשורת זרים

במהלך מבצע "שומר החומות" הרס צה"ל 7 מגדלים ברצועת עזה במסגרת המדיניות של הרתעת ארגוני טרור מירי רקטות לעבר הערים הראשיות בישראל.

למעשה צה"ל המשיך את המדיניות שהחלה במבצע "צוק איתן" ב-2014, בה הרס לראשונה 10 רבי קומות שבהם היו גם דירות מגורים. גורמי ביטחון בישראל טוענים כי הריסת המגדלים במהלך מבצע "צוק איתן" זירזה את סיום המלחמה והורידה את חמאס מהדרישה שלו לסיים את המצור הישראלי על הרצועה כתנאי להפסקת האש.

צה"ל נמצא בתהליך של בחינה מחדש של אפשרות תקיפת המגדלים והבניינים רבי הקומות בסבב הלחימה הבא מול חמאס, נוכח מה שאירע במלחמה האחרונה ברצועה. במהלך המלחמה צה"ל תקף את מגדל "הנאדי" בעזה בן ה-13 קומות, שבו היה ממוקמים משרדים של כלי תקשורת פלסטינים ודירות מגורים וכן את מגדלי "אלג'ווהרה" ,"א-שורוק" ו"אל-ג'לאא'".

בכירים בישראל מתחרטים על ההחלטה לתקוף ביום החמישי של מבצע "שומר החומות" את מגדל "אל-ג'לאא'" בעיר עזה שבו היו ממוקמים משרדים של רשתות טלוויזיה בינלאומיות כמו רשת אלג'זירה, סוכנות הידיעות AP וסוכנות הידיעות AFP.

חמאס ניצל את המצב ומיקם במגדל את מטה יחידת הסייבר שלו עם ציוד אלקטרוני, שנועד לשבש את המכ"מים של מערכת "כיפת ברזל" המגנה על ישראל מפני הרקטות המשוגרות מרצועת עזה.

התקיפה הייתה מוצדקת מבחינה צבאית אך מבחינה מדינית הייתה זו טעות שעוררה על ישראל זעם בינלאומי גדול. גורמים מדיניים בכירים אמרו אחרי המלחמה לעיתון "ניו יורק טיימס" כי "הנזק שנעשה לישראל בזירה הבינלאומית עולה על היתרונות שהניבה התקיפה הצבאית".

תקיפת המגדלים הייתה מוצדקת צבאית, אך מדינית טעות שעוררה על ישראל זעם בינלאומי. גורמים מדיניים בכירים אמרו אחרי המלחמה ל"ניו יורק טיימס" כי "הנזק שנעשה לישראל בזירה הבינלאומית עולה על היתרונות

כמובן שצה"ל הזהיר מראש את יושבי מגדל "אל-ג'לאא" לפני התקיפה והפלתו ונתן להם שהות מספקת כדי להתפנות ממנו, אבל הפלתו גרמה לחמאס להכריז על משוואה חדשה מול ישראל: "כל הפלת מגדל או בניין אזרחי ברצועת עזה תיענה בירי מאות רקטות לעבר תל אביב", דבר שאכן קרה בפועל והגביר את ההסלמה.

חמאס ניצל לרעה את נוכחות כלי התקשורת הפלסטינים והזרים ואת הימצאות מאות משפחות פלסטיניות במגדלים כדי להשתמש בהם  כ"מגן אנושי".

הוא מיקם את הנכסים הצבאיים שלו בלב האוכלוסייה האזרחית ברצועה מתוך הנחת עבודה שישראל לא תעז לתקוף את המטרות האלה מחשש של פגיעה באזרחים חפים מפשע.

תגובת חמאס

בחמאס דחו על הסף את הטענות של דובר צה"ל. "אבו עוביידה", דובר הזרוע הצבאית של חמאס, פירסם הודעה שבה אמר כי "הטענות של האויב על הימצאות מתקנים צבאיים בין האזרחים היא שקר והולכת שולל וניסיון נואש לכסות על חולשתו וכישלונו בפני ההתנגדות".

הוא האשים את ישראל בביצוע מעשי טבח באזרחים ותקיפת בתים ומתקנים אזרחים כמו מסגדים, בתי חולים, בתי ספר ואוניברסיטאות לאורך השנים.

בחמאס דחו על הסף את טענות דובר צה"ל. "אבו עוביידה", דובר הזרוע הצבאית של חמאס, האשים את ישראל בביצוע מעשי טבח באזרחים ותקיפת בתים ומתקנים אזרחים כמו מסגדים, בתיה"ח, בתיה"ס ואוניברסיטאות

גורמים בחמאס אומרים כי מדובר בניסיון כושל של צה"ל לייצר לוחמה פסיכולוגית נגד ארגון חמאס וכי לפרסום בעת הנוכחית יש כמה מטרות.

  1. ניסיון של ישראל להמריד את תושבי הרצועה נגד שלטון חמאס בטענה כי הוא מסכן חיי אזרחים חפים מפשע.
  2. ניסיון להטיל על חמאס את האחריות למצב הכלכלי הקשה בעקבות המצור הישראלי על הרצועה, ולטעון כי חמאס משקיע את המשאבים הכספיים שלו בבניית מנהרות ורקטות במקום לדאוג לכלכלת הרצועה.
  3. הכנת דעת הקהל הבינלאומית לקראת המשך הפצצות של צה"ל על מתקנים אזרחיים ברצועה בטענה כי הם משמשים מסתור לחמאס.
  4. מסע יחסי ציבור של שר הביטחון בני גנץ במהלך מערכת הבחירות כדי להראות לציבור הישראלי כי הוא דואג לביטחונו.

התועלת של התדרוך המודיעיני של צה"ל לתקשורת הזרה היא כמעט אפסית. אין בה שום חידוש, גם התקשורת הזרה וגם תושבי הרצועה יודעים שחמאס משתמש באזרחים כ"מגן אנושי", הם חווים זאת על בשרם באופן יומיומי.

גם אם דובר צה"ל יתדרך מדי שבוע את התקשורת הזרה על מעללי חמאס זה לא ישנה את המצב בשטח. האוכלוסייה ברצועה חלשה מדי ואיננה יכולה להתקומם מול חמאס.

חמאס דיכא ביד ברזל לפני כארבע שנים את פעילי תנועת "רוצים לחיות" שניסו להפגין נגד שלטונו ברצועת עזה.

הקהילה הבינלאומית לא תאפשר לישראל לתקוף מטרות צבאיות של חמאס בלב האוכלוסייה האזרחית ברצועה, אם כתוצאה מהן יפגעו אזרחים חפים מפשע, ותפעיל עליה לחץ כבד.

התועלת של התדרוך המודיעיני של צה"ל לתקשורת הזרה היא כמעט אפסית. אין בה שום חידוש, גם התקשורת הזרה וגם תושבי הרצועה יודעים שחמאס משתמש באזרחים כ"מגן אנושי"

לכן, גם אם התדרוך הצה"לי הזה נועד לסדר לישראל "אליבי" לעת מלחמה, הוא לא יחזיק מים. העולם לא ישלים עם מות אזרחים חפים מפשע ברצועה וישראל תשלם את המחיר בזירה הבינלאומית, בדיוק כפי שהיה במבצע "שומר החומות".

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,097 מילים
סגירה