בחמאס הופתעו ממבצע ההסברה של צה"ל על המתקנים הצבאים של חמאס בלב האוכלוסייה האזרחית ברצועה וחוששים שישראל מתכננת הסלמה יזומה. אין שום חדש במסרים שהעביר צה"ל לתקשורת הזרה והתועלת מהם היא אפסית. הקהילה הבינלאומית לא תשלים עם פגיעה ישראלית באזרחים חפים מפשע ברצועה.
בארגון חמאס הופתעו מהתדרוך שהעניק דובר צה"ל לנציגי התקשורת הזרה בשבוע שעבר על שורה של מטרות צבאיות של חמאס ברצועת עזה שאיתר המודיעין הישראלי.
בארגון חמאס הופתעו מהתדרוך שהעניק דובר צה"ל לנציגי התקשורת הזרה בשבוע שעבר על שורה של מטרות צבאיות של חמאס ברצועת עזה שאיתר המודיעין הישראלי
צה"ל הלבין חומר מודיעיני וחשף אותו בפני אמצעי התקשורת בעיתוי מפתיע בעוד גבול רצועת עזה עם ישראל נהנה משקט יחסי.
צה"ל יזם מבצע להגברת התודעה בכל הקשור לפעילות הצבאית שבה עסוק כעת ארגון חמאס והציג לאמצעי התקשורת צילומים של אתרים לייצור אמצעי לחימה בבתי ספר ברצועה, מנהרות טרור ומחסני רקטות סמוך לבית החולים "שיפא" בעיר עזה וסמוך למפעל "פפסי" לייצור משקאות קלים.
כמו כן חשף צה"ל צילומים של פתח כניסה לרשת מנהרות טרור ליד האוניברסיטה האסלאמית בעזה ופיר למנהרת טרור סמוך לבית ספר ומסגד.
גורמים צבאיים בכירים הבהירו כי במקרה של עימות צבאי בכוונת צה"ל לתקוף את המתקנים האלה, דבר שיביא לקריסת המבנים האזרחיים.
בחמאס חוששים שצה"ל מכין את דעת הקהל הבינלאומית והישראלית לקראת תקיפה קרובה של המטרות האלה בתגובה על ירי רקטות מהרצועה לעבר ישראל.
גורמים ביטחוניים דוחים את הטענה הזו ואומרים כי החשיפה של האתרים האלה בעיתוי הנוכחי איננה מעידה בהכרח על הסלמה קרובה אלא על פעילות הסברתית מול העולם. זאת כדי שהעולם ייחשף לפשעים של חמאס שבוחר להעמיד אוכלוסייה אזרחית בקו האש ולהשתמש בה כ"מגן אנושי".
שר הביטחון בני גנץ סייר ביום התדרוך לכתבים הזרים ברצועת עזה והתייחס לפרסום היזום של צה"ל ואמר:
"צה"ל חשף היום לעיני העולם דוגמאות לעומק השימוש של חמאס באוכלוסייה אזרחית שאותה הוא בוחר להעמיד בחזית האש. חמאס יורה מתוך אוכלוסייה אזרחית – ולעבר אוכלוסייה אזרחית. כפי שישראל נחושה להביא לשקט וליציבות, כך נהיה נחושים לפגוע בכל מטרה צבאית של חמאס וארגוני הטרור המאיימת על אזרחי ישראל. העולם כולו צריך להיחשף לפשעים שמבצעת חמאס, ולגבות ממנה מחיר כבד כבר היום".
The IDF has revealed today new examples that demonstrate just how much Hamas endangers Palestinian civilians. Hamas launches attacks from within population centers towards population centers. The whole world must see this crime against humanity. pic.twitter.com/Bawn7iqvsu
— בני גנץ – Benny Gantz (@gantzbe) July 27, 2022
ביקורת בינלאומית קשה על ישראל
צה"ל מציג את החשיפה הזו כחלק מהפקת הלקחים ממבצע "שומר החומות" במאי של שנה שעברה, ישראל ספגה ביקורת בינלאומית קשה לאחר שהפציצה בניינים רבי קומות בהם שכנו גם משרדים של אמצעי תקשורת זרים.
צה"ל מציג חשיפה זו כחלק מהפקת הלקחים ממבצע "שומר החומות" במאי 2021, אז ספגה ישראל ביקורת בינלאומית קשה לאחר שהפציצה רבי קומות בהם שכנו גם משרדים של אמצעי תקשורת זרים
במהלך מבצע "שומר החומות" הרס צה"ל 7 מגדלים ברצועת עזה במסגרת המדיניות של הרתעת ארגוני טרור מירי רקטות לעבר הערים הראשיות בישראל.
למעשה צה"ל המשיך את המדיניות שהחלה במבצע "צוק איתן" ב-2014, בה הרס לראשונה 10 רבי קומות שבהם היו גם דירות מגורים. גורמי ביטחון בישראל טוענים כי הריסת המגדלים במהלך מבצע "צוק איתן" זירזה את סיום המלחמה והורידה את חמאס מהדרישה שלו לסיים את המצור הישראלי על הרצועה כתנאי להפסקת האש.
צה"ל נמצא בתהליך של בחינה מחדש של אפשרות תקיפת המגדלים והבניינים רבי הקומות בסבב הלחימה הבא מול חמאס, נוכח מה שאירע במלחמה האחרונה ברצועה. במהלך המלחמה צה"ל תקף את מגדל "הנאדי" בעזה בן ה-13 קומות, שבו היה ממוקמים משרדים של כלי תקשורת פלסטינים ודירות מגורים וכן את מגדלי "אלג'ווהרה" ,"א-שורוק" ו"אל-ג'לאא'".
צה"ל נמצא בתהליך של בחינה מחדש של אפשרות תקיפת המגדלים והבניינים רבי הקומות בסבב הלחימה הבא מול חמאס נוכח מה שאירע במלחמה האחרונה ברצועה, במהלך המלחמה צה"ל תקף את מגדל "הנאדי" בעזה בן ה-13 קומות שבו היה ממוקמים משרדים של כלי תקשורת פלסטינים ודירות מגורים pic.twitter.com/zgeRPkfxbn
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) August 1, 2022
בכירים בישראל מתחרטים על ההחלטה לתקוף ביום החמישי של מבצע "שומר החומות" את מגדל "אל-ג'לאא'" בעיר עזה שבו היו ממוקמים משרדים של רשתות טלוויזיה בינלאומיות כמו רשת אלג'זירה, סוכנות הידיעות AP וסוכנות הידיעות AFP.
חמאס ניצל את המצב ומיקם במגדל את מטה יחידת הסייבר שלו עם ציוד אלקטרוני, שנועד לשבש את המכ"מים של מערכת "כיפת ברזל" המגנה על ישראל מפני הרקטות המשוגרות מרצועת עזה.
התקיפה הייתה מוצדקת מבחינה צבאית אך מבחינה מדינית הייתה זו טעות שעוררה על ישראל זעם בינלאומי גדול. גורמים מדיניים בכירים אמרו אחרי המלחמה לעיתון "ניו יורק טיימס" כי "הנזק שנעשה לישראל בזירה הבינלאומית עולה על היתרונות שהניבה התקיפה הצבאית".
תקיפת המגדלים הייתה מוצדקת צבאית, אך מדינית טעות שעוררה על ישראל זעם בינלאומי. גורמים מדיניים בכירים אמרו אחרי המלחמה ל"ניו יורק טיימס" כי "הנזק שנעשה לישראל בזירה הבינלאומית עולה על היתרונות
כמובן שצה"ל הזהיר מראש את יושבי מגדל "אל-ג'לאא" לפני התקיפה והפלתו ונתן להם שהות מספקת כדי להתפנות ממנו, אבל הפלתו גרמה לחמאס להכריז על משוואה חדשה מול ישראל: "כל הפלת מגדל או בניין אזרחי ברצועת עזה תיענה בירי מאות רקטות לעבר תל אביב", דבר שאכן קרה בפועל והגביר את ההסלמה.
בכירים בישראל מתחרטים על ההחלטה לתקוף ביום החמישי של מבצע "שומר החומות" את מגדל "אל-ג'לאא'" בעיר עזה שבו היו ממוקמים משרדים של רשתות טלוויזיה בינלאומיות כמו רשת ל-ג'זירה וסוכנות AP.
גורמים בכירים : "הנזק שנעשה לישראל בזירה הבינלאומית עולה על היתרונות שהניבה התקיפה הצבאית". pic.twitter.com/DPqCdhcoqz— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) August 1, 2022
חמאס ניצל לרעה את נוכחות כלי התקשורת הפלסטינים והזרים ואת הימצאות מאות משפחות פלסטיניות במגדלים כדי להשתמש בהם כ"מגן אנושי".
הוא מיקם את הנכסים הצבאיים שלו בלב האוכלוסייה האזרחית ברצועה מתוך הנחת עבודה שישראל לא תעז לתקוף את המטרות האלה מחשש של פגיעה באזרחים חפים מפשע.
תגובת חמאס
בחמאס דחו על הסף את הטענות של דובר צה"ל. "אבו עוביידה", דובר הזרוע הצבאית של חמאס, פירסם הודעה שבה אמר כי "הטענות של האויב על הימצאות מתקנים צבאיים בין האזרחים היא שקר והולכת שולל וניסיון נואש לכסות על חולשתו וכישלונו בפני ההתנגדות".
בחמאס דחו על הסף את הטענות של דובר צה"ל, "אבו עוביידה", דובר הזרוע הצבאית של חמאס, פירסם הודעה שבה אמר כי " הטענות של האויב על הימצאות מתקנים צבאיים בין האזרחים היא שקר והולכת שולל וניסיון נואש לכסות על חולשתו וכישלונו בפני ההתנגדות". pic.twitter.com/rT9UFJp4bw
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) August 1, 2022
הוא האשים את ישראל בביצוע מעשי טבח באזרחים ותקיפת בתים ומתקנים אזרחים כמו מסגדים, בתי חולים, בתי ספר ואוניברסיטאות לאורך השנים.
בחמאס דחו על הסף את טענות דובר צה"ל. "אבו עוביידה", דובר הזרוע הצבאית של חמאס, האשים את ישראל בביצוע מעשי טבח באזרחים ותקיפת בתים ומתקנים אזרחים כמו מסגדים, בתיה"ח, בתיה"ס ואוניברסיטאות
גורמים בחמאס אומרים כי מדובר בניסיון כושל של צה"ל לייצר לוחמה פסיכולוגית נגד ארגון חמאס וכי לפרסום בעת הנוכחית יש כמה מטרות.
- ניסיון של ישראל להמריד את תושבי הרצועה נגד שלטון חמאס בטענה כי הוא מסכן חיי אזרחים חפים מפשע.
- ניסיון להטיל על חמאס את האחריות למצב הכלכלי הקשה בעקבות המצור הישראלי על הרצועה, ולטעון כי חמאס משקיע את המשאבים הכספיים שלו בבניית מנהרות ורקטות במקום לדאוג לכלכלת הרצועה.
- הכנת דעת הקהל הבינלאומית לקראת המשך הפצצות של צה"ל על מתקנים אזרחיים ברצועה בטענה כי הם משמשים מסתור לחמאס.
- מסע יחסי ציבור של שר הביטחון בני גנץ במהלך מערכת הבחירות כדי להראות לציבור הישראלי כי הוא דואג לביטחונו.
גורמים בחמאס אומרים כי מדובר בניסיון כושל של צה"ל לייצר לוחמה פסיכולוגית נגד ארגון חמאס במטרה:
להמריד את תושבי הרצועה נגד שלטון חמאס, להטיל על חמאס את האחריות למצב הכלכלי הקשה בעזה ולהכין את דעת הקהל הבינלאומית לקראת המשך הפצצות של צה"ל על מתקנים אזרחיים ברצועה. pic.twitter.com/bdahdKnnXK— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) August 1, 2022
התועלת של התדרוך המודיעיני של צה"ל לתקשורת הזרה היא כמעט אפסית. אין בה שום חידוש, גם התקשורת הזרה וגם תושבי הרצועה יודעים שחמאס משתמש באזרחים כ"מגן אנושי", הם חווים זאת על בשרם באופן יומיומי.
גם אם דובר צה"ל יתדרך מדי שבוע את התקשורת הזרה על מעללי חמאס זה לא ישנה את המצב בשטח. האוכלוסייה ברצועה חלשה מדי ואיננה יכולה להתקומם מול חמאס.
חמאס דיכא ביד ברזל לפני כארבע שנים את פעילי תנועת "רוצים לחיות" שניסו להפגין נגד שלטונו ברצועת עזה.
הקהילה הבינלאומית לא תאפשר לישראל לתקוף מטרות צבאיות של חמאס בלב האוכלוסייה האזרחית ברצועה, אם כתוצאה מהן יפגעו אזרחים חפים מפשע, ותפעיל עליה לחץ כבד.
התועלת של התדרוך המודיעיני של צה"ל לתקשורת הזרה היא כמעט אפסית. אין בה שום חידוש, גם התקשורת הזרה וגם תושבי הרצועה יודעים שחמאס משתמש באזרחים כ"מגן אנושי"
לכן, גם אם התדרוך הצה"לי הזה נועד לסדר לישראל "אליבי" לעת מלחמה, הוא לא יחזיק מים. העולם לא ישלים עם מות אזרחים חפים מפשע ברצועה וישראל תשלם את המחיר בזירה הבינלאומית, בדיוק כפי שהיה במבצע "שומר החומות".
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
הדמוקחרטא היחידה במזרח התיכון חוגגת. הלב מתרחב בגאווה והתקשורת כמרקחה. ושוב פריימריז ועסקנים קטנים עם רשימות מומלצים כמו זו של התעשייה האווירית, כפי שצייצה דפנה ליאל כתבת N12. כל העמדות תפוסות בפוזיציה הקבועה, מי לדמוקרטיה ומי לנתניהו, המשתנה הכי קבוע בפוליטיקה מאז המאה שעברה. הפעם התחדש בהדחת ליכודניקים חדשים מהתנועה בחשד לערעור על מעמדו. הליכוד שלו מהבית.
הדמוקחרטא היחידה במזרח התיכון חוגגת. הלב מתרחב בגאווה והתקשורת כמרקחה. כל העמדות תפוסות בפוזיציה הקבועה, מי לדמוקרטיה ומי לנתניהו, המשתנה הכי קבוע בפוליטיקה מאז המאה שעברה
ובכל זאת נפל דבר, מהפך ב"עבודה". דור חדש וצעיר הכולל נשים בצמרת והוא מחליף את הוותיקים. מי שחשב שזה ישנה פוזיציה, התבדה. "העבודה" מתנדנדת בין ארבעה לחמישה מנדטים אבל סופגת אש כמו הענק שהייתה, ושוב יוצא השד הישן והטוב מבקבוק השמפניה הוורודה. השד העדתי זה כמו סמי הכבאי, תמיד נותן שירות.
רשימת העבודה לכנסת תפסה את נאמני הר הבית הקיסרי עם הביבי ביד אבל חיש קל התעשתו וחזרו לעצמם. ינון מגל וחרב צייץ תירוץ מעודכן:
"האשכנזים של מפלגת העבודה בחרו בנעמה לזימי".
ניאצו לו את קודשי באבא ביבי. גדי טאוב לפניו הזהיר מפני ריבונות של "אליטה פוסט-לאומית קטנה", מאוד כואב לדוקטור בצד שמאל. ואבישי בן חיים של ביבי מסדר מחדש את הקוביות שהתפזרו ומתנבא שתהיה "בריחת מצביעים בשמאל כשהמנהיג מזרחי", כאילו עמיר פרץ לא דבק באורלי לוי בת דוד לוי ששדדה מנדטים מ"העבודה" והעבירה לבן השכונות נתניהו, השורשים המזרחיים של אבא שלה.
מנגד גם העיתונאי הוותיק יוסי ורטר מ"הארץ" מאוכזב מרשימת העבודה לכנסת שבצמרתה צעירים, עם רוב לנשים, ומסיבות אחרות ולא פחות תמוהות. "אין בה שמות מרשימים או כוכבים מבחוץ שיעניקו לה את הזוהר שחסר לה או הארשת הממלכתית שהביאו ותיקיה עמר בר-לב ונחמן שי".
מתפקדי העבודה בעטו את בר לב ושי לפנסיה, והותירו רשימה נטולת ניסיון https://t.co/pMs4eWXF9w
— Haaretz הארץ (@Haaretz) August 10, 2022
עד שמפלגת העבודה נחלצה מנשל הקשישים כדי להיוולד מחדש לעתיד שונה, הוא אוחז בזנבה ומנער. זכותי לקטר, אף אני קשישה, אבל בניגוד אליו אני שמחה לראות מפלגה שמנסה להתנער מעפר ונותנת לצעירים הזדמנות. כי גם אם תיכשל, תדע שניסתה ולא התחדשה קוסמטית כמו הקונקורנציה בליכוד, נתניהו.
אב"ח מתנבא שתהיה "בריחת מצביעים בשמאל כשהמנהיג מזרחי", כאילו עמיר פרץ לא דבק באורלי לוי בת דוד לוי, ששדדה מנדטים מ"העבודה" והעבירה לבן השכונות נתניהו, השורשים המזרחיים של אביה
עכשיו נתניהו בקרב חייו מול לפיד, סימבה מיש עתיד מול האריה שהיה ראש ממשלה במאה הקודמת ומאז מסרב לפרוש לבינגו ולבילוי עם הנכדים. אפילו הילדZ נשלח למיאמי, זה מבגר אותו וגם מפריע לאמא להתחפש לאבא ולחזור לשלטון.
ראיתם אותו? חדש מהניילונים, קבבון ארוז בחליפה מהארון של ג'יימס פאקר, שיערו צבוע אפור-ורד בר ועל אפו רכובים משקפיי פריד אל עטרש. זה מאוד מצעיר אותו. ניסו לשווק אותו מגניב ויצא שנדליר. הזקן שיצא מהחלון ונעלם, חזר ולא יודעים מה יש לו, פעם מתדלק בתחנת דלק, פעם בועט בכדורגל וכמעט עפה לו הנעל כולל הרגל, בגילנו יש בעיות ברכיים, אבל הוא מורכב מחדש ואם לא ניזהר, בקרוב נראה אותו מוציא את התחת מחלון של מכונית נוסעת. כזה צעיר מגנוב, תבחרו בו.
ליכודניקים? יש לי מסר חשוב עבורכם >>https://t.co/5TGLNW4H4y pic.twitter.com/wpwTSTN17S
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) August 8, 2022
הזוהר העממי הליכודי שכה חסר לעיתונאי יוסי ורטר ולעוד כמה מאוכזבי העבודה שמספרם מתרבה מבחירות לבחירות, אינו אלא זוהר נכלולי שעוטף את המועמדים לפריימריז בליכוד וכה חסרים במפלגה שהקימה את המדינה. אתם יודעים, כל החגיגה העממית שהתקשורת, כמו הדוד המביך בחתונה, אוהבת לסקר בכתבות צבע שדומות זו לזו כדיסטל לזרקא, ראיתם אותם מחוללים? מין עממיקו שכזה.
כשאתה פוגש ישראלי בחו"ל: pic.twitter.com/d3pom7RXfb
— אורי צייטלין (פה וי כחול) (@uriel_tzaitlin) August 10, 2022
לא יודעים מה יש לו, פעם מתדלק בתחנת דלק, פעם בועט בכדורגל וכמעט עפה לו הנעל כולל הרגל, בגילנו יש בעיות ברכיים. אם לא ניזהר, בקרוב נראה אותו מוציא את התחת מחלון של מכונית נוסעת. כזה צעיר מגנוב
הקסם האפל של הדילים, קניית קולות בכסף שמחליף ידיים ותוצאה בשטח, כמו ח"כ לשעבר ציון פיניאן, לא נורא ששכחתם, שהודה כי נישא לכנסת על כנפי דילים קנויים. וגם ירון מזוז שהיה ח"כ כי השקיע בתבונה והפציע בכנסת כח"כ חלומות שהגשים את חלום הדמוקרטיה: כל אחד, אבל כל אחד יכול להיבחר בעבור חופן שקלים.
תחקיר: הפעילים שמבטיחים למועמדים בפריימריז בליכוד קולות בתמורה כסף – מחר ב-20:00 במהדורה המרכזית
"20 אלף שקל זה כולל קולות, פעילים ביום הבחירות – וייעוץ פוליטי": הפעילים שמבטיחים למועמדים בפריימריז בליכוד קולות בתמורה כסף | התחקיר של יולן כהן – מחר ב-20:00 במהדורה המרכזית
Posted by החדשות – N12 on Monday, August 8, 2022
פתאום אתה מבין למה רשימת הרצים לפריימריז נראית כמו קלסתרון בתחנת המשטרה הקרובה. חוץ מבועז ביסמוט שזה עיוות אחר. עד לפני דקה ישב בפאנל של חדשות 12 כשגריר נתניהו במהדורת השבת, אם כי רק דוברי ג'יבריש הבינו מה הוא סח, כל השאר נשארו עם "נתניהו" ו"אם יורשה לי". והורשה לו ביג טיים, דני קושמרו היה רק סרח עודף שכיוון את התנועה במהדורה.
והנה, בעבודה יש חדש, אין לדעת לאן זה יוביל, אולי לשום מקום ואולי אלה בכלל פרפורי גסיסה, אבל הוותיקים נבעטו החוצה ובמקומם הגיעו, אללי, צעירים מדי. גם לי חסרים כמה זקנים כמוני שיירדמו על כיסאות עור הצבי בכנסת שלא פעם היא שיכון ותיקים (אהלן בנימין, באה לפה הרבה?) או עיר מקלט למי שסרח, אם אתה בליכוד, מפלגה נקייה מנשים אם אתה בש"ס, או סידור עבודה אם אתה בטלן ויש לך בכיס כמה דינרוס למתווך עם לב ציוני שיארגן לך את הפריימריז בליכוד.
עד לפני דקה ביסמוט ישב בפאנל חדשות 12 כשגריר נתניהו, אם כי רק דוברי ג'יבריש הבינו מה הוא סח. כל השאר נשארו עם "נתניהו" ו"אם יורשה לי". והורשה לו ביג טיים, קושמרו היה רק סרח עודף שכיוון את התנועה
נתניהו, בפרץ של ניקיון כפיים, הוציא ראש מקופת השרצים ודרש שלא יבחרו במועמד דוד לניאדו שהורשע בעבר בפריצה לבית קשישה, תקיפת שוטר ותקיפת אישה. בטעות, היא פשוט התנגדה. מצד שני נתניהו צודק, זה מרגיז. מה רע בשוחד מרמה והפרת אמונים בטעם של פעם?
למה לניאדו לא ראוי? כי הורשע בגין פריצה? אולי גם לו תפרו תיקים? למה אתה מגונן על הפרקליטות כשזה לא נוגע אליך? ומה עם ארז תדמור שהורשע בגין גניבת אמל"ח? זה פחות חמור מפריצה? איך אתה מדרג את הקו המוסרי של הפשיעה בליכוד? @netanyahu pic.twitter.com/Wk4zblcp36
— Barak cohen – ברק כהן (@barak1cohen) August 9, 2022
שלא לדבר על טענת ח"כ ימינה יום טוב כלפון, שנתניהו הציע לו שריון לשתי קדנציות ותפקיד שר אם יערוק לליכוד, אבל אלה בטח שמועות. נתניהו שלנו? אין מצב. גם אורלי לוי התנדבה לשים את מטבעות החסד של אבא על הגיליוטינה של באבא ביבי.
התחקיר של העיתונאית יולן כהן בחדשות 12 על הדילים תמורת כסף בפריימריז לליכוד נדחף למורד המהדורה כמו ילד שמתביישים בו. אפילו לא הטריחו את הפרשנים ירון אברהם ודפנה ליאל, לא נעים להביך אותם, או את עמית סגל שמגיב על כל ניד עפעף מצד שמאל, וכל סקר בחירות שהוא מעלה מלווה בעוויתות לא רצוניות שמעידות על מצבו של נתניהו בסקרים. אם סגל מרחף מעל הכיסא נתניהו יציב, ואם נפלו פניו – יאיר לפיד יכול להזמין אספרסו וללגום ברעש. עמית סגל הוא ברומטר מדוייק להשפעת קרני לפיד על ציפורני נתניהו.
לנוכח התחקיר אפילו אבישי בן חיים של ביבי רק ביבי ושום דבר פרט לביבי, התנודד רגע כמו ואזה על קצה שולחן, וחזר לתורת הגזע העברי:
"הם עדיין רודפים בלי רחמים את ישראל השנייה ומנהיגיה ומשתמשים בסטריאוטיפ האנטי-מזרחי המנמיך והעברייני ובהפצתו ככלי מרכזי לדה לגיטימציה".
ולא שוכח הפנייה לעמוד הנכון בספרו כי בכל זאת, צריך למכור סחורה.
התחקיר של העיתונאית יולן כהן בחדשות 12 על הדילים תמורת כסף בפריימריז לליכוד נדחף למורד המהדורה כמו ילד שמתביישים בו. אפילו לא הטריחו את הפרשנים ירון אברהם ודפנה ליאל, לא נעים להביך אותם
לכולם יש משהו למכור. החגיגה בעיצומה, בואו בהמוניכם, רק היום, רק אתמול ושלשום ומחר מחרתיים. תתמודדו.
כרמלה כהן שלומי היא אזרחית מודאגת
מחיר בקבוק 1.5 ליטר של קוקה-קולה עומד במרכז מחלוקת משפטית סוערת שהוכרעה זה עתה בבית המשפט העליון. הסוגיה היא מחיר מונופוליסטי מופרז, והשלכותיה גדולות בהרבה ממחיר הבקבוק (שנע בין 8 ל-12 ש"ח).
מדובר בקביעת מדיניות להכרעות בלא מעט תובענות ייצוגיות המתייחסות למחירים מופקעים, והיא עשויה, כך יש לקוות, להשפיע על החלטות התמחור של מונופולים גדולים בעת שהם קובעים את המחיר לצרכן בישראל.
מחיר בקבוק 1.5 ליטר של קוקה-קולה עומד במרכז מחלוקת משפטית סוערת שהוכרעה זה עתה בביהמ"ש העליון. הסוגיה היא מחיר מונופוליסטי מופרז, והשלכותיה גדולות בהרבה ממחיר הבקבוק (בין 8 ל-12 ש"ח)
עניינו של פסק-דין גפניאל הוא בטענת התובע שמחיר הקוקה-קולה גבוה באופן בלתי הוגן ונקבע תוך ניצול מעמדה המונופוליסטי של החברה המרכזית לייצור משקאות.
את מה שרשות ההגבלים לא תעשה גם עוד עשר שנים, עושים עורכי הדין הפרטיים. סחתיין ענק לעורכי הדין רונן גרשט, אופיר נאור ושחר בן מאיר על ההישג המדהים הזה, בלי ציניות.
ביהמ"ש אישר תביעה ייצוגית נגד קוקה קולה על גביית מחיר מופרז https://t.co/zcRxB5yWYz via @calcalist— Shaul Amsterdamski (@amsterdamski2) January 16, 2019
בית המשפט העליון אישר עקרונית את האפשרות לתבוע מהמונופול להחזיר לציבור את עודף המחיר שגבה מעל למחיר תחרותי, והורה על המשך הדיון בבית המשפט המחוזי לבירור העובדות.
הלכתו של בית המשפט העליון היא לא פחות מאשר בשורה. עד לאחרונה ניתן לתבוע ספק מונופוליסטי על מחיריו רק אם הם טורפניים, כלומר נמוכים מעלויות הייצור. קיים קונצנזוס שמחיר שאינו מכסה את העלויות הוא מחיר הפסד הנובע מהתנהגות אסטרטגית במטרה לאלץ את מתחרי המונופול לצאת מהשוק. לא כך הוא הדין כאשר מדובר במחיר גבוה. כאשר מונופול קובע מחיר גבוה, ההנחה היא שיזמים עיסקיים יזהו הזדמנות להיכנס אל השוק ולהציע לצרכן מחיר תחרותי. גישה זו מניחה ש"השוק יעשה את שלו" ולכן אין עילה להתערב.
בית המשפט העליון אישר עקרונית את האפשרות לתבוע מהמונופול להחזיר לציבור את עודף המחיר שגבה מעל למחיר תחרותי, והורה על המשך הדיון בבית המשפט המחוזי לבירור העובדות
הבעיה היא שהתיאוריה הכלכלית לא תמיד עובדת. במציאות הישראלית אנו מוצאים שווקים ריכוזיים ומחירים גבוהים שלאחרונה הולכים ומאמירים. בהשוואה לסל קניות ממוצע במדינות ה- OECD, מדינת ישראל נמצאת מזה שנים בפער לא מחמיא של כעשרים אחוזים כלפי מעלה. כלומר, הצרכן בישראל משלם עוד 20% בהשוואה לחבריו במדינות המפותחות. במוצרי טואלטיקה הפער הוא גדול יותר ועומד על 42%.
אירופה, חלוצה כתמיד בתחום דיני התחרות, יודעת להציב ליצרנים מונופוליסטיים תמרור עצור כנגד מחירים מופקעים. בפסק דין ותיק משנת 1978 בענין United Brands הורה בית הדין האירופאי לטרוף מידי ענקית הבננות האמריקאית הכנסות עודפות, שכן הסתבר שזו גבתה מחיר גבוה בהרבה במדינות אירופאיות "חזקות" (כמו גרמניה) בהשוואה למחירים במדינות "חלשות" (כמו אירלנד), וזאת ללא שונות בעלויות הייצור.
ארצות-הברית, לעומת זאת, מקדשת מדיניות ליברטיאנית ולא מתערבת במחירים. ידועה אמרתו של השופט השמרן סקליה בפרשת Trinko, לפיה מחירים מונופוליסטיים הם שם המשחק, וזה מה שדוחף את העסקים ליזום ואת הכלכלה קדימה.
אלא שמחירים מופרזים לא תמיד דוחפים את הכלכלה קדימה. הרגולטור הראשון שהכיר בכך אצלנו הוא פרופ' דיויד גילה, שפרסם בשנת 2014 גילוי דעת בתפקידו כממונה על ההגבלים העיסקיים, וקבע כי מחיר מופרז מהווה ניצול לרעה של מעמד המונופול. ואולם הדברים נותרו בגדר תובנה בלבד, שכן בשנת 2017 התחלף גילוי הדעת בעמדת הממונה מיכל הלפרין, שציננה את השימוש בעילה למקרים חריגים "הדוקרים את העין"; עד היום, רשות התחרות לא מצאה אף מקרה של מחירים דוקרי עיניים בישראל.
פסק-דין גפניאל מייצר מסלול חדש ועצמאי, שכן הוא מאפשר לצרכנים ערניים לתבוע במישרין את המונופול המפריז, ללא תלות ברשות.
הממונה על ההגבלים לשעבר מיכל הלפרין, ציננה את השימוש בעילת מחיר מופרז של מונופול למקרים חריגים "הדוקרים את העין"; עד היום רשות התחרות לא מצאה אף מקרה של מחירים דוקרי עיניים בישראל
השאלה הקשה בסוגייה היא, אם דרושה התערבות על מנת לתקן כשלים תחרותיים או שיש לתת לכוחות השוק לפעול בעצמם. כב' השופטת ענת ברון אימצה גישה מתערבת-זהירה, והורתה על מבחן דו שלבי:
- בשלב ראשון, יש לקבוע אם המונופול גובה מחיר גבוה באופן משמעותי מהמחיר התחרותי. זו איננה שאלה פשוטה והיא מצריכה חישוב והערכה. ניתן להיעזר במבחנים שונים: מבחן העלויות, מבחן ההשוואה למוצרים מתחרים ומבחן הרווחיות של המונופול.
- בשלב שני יקבע אם המחיר המופרז הוא גם בלתי הוגן, ונטל ההוכחה עובר למונופול. המונופול יוכל להוכיח שיש הצדקה למחיר המופרז, למשל אם השקיע באופן חריג, אם קיים סיכון רב בפעילות העסקית, או שהציבור מפיק מהמוצר היקר תועלת מיוחדת.
האפשרות לגבות מחיר-מופרז-אך-הוגן מצביעה על גישה זהירה, המעדיפה אי התערבות על פני התערבות שגויה, שעלולה להחליש תמריצי ייצור. כמו כן, מחיר גבוה מהווה סיגנל שהשוק כדאי ליזמים, ולכן קיימת תקווה שבסופו של דבר כוחות השוק יפעלו לתיקון המחיר הגבוה.
המשק הישראלי שונה מכלכלות אחרות – הוא קטן וריכוזי ודוחף להיווצרות מונופולים. אנו רואים זאת בבירור בענף המזון החיוני לכל משק בית, ואשר מאופיין מזה שנים במונופולים גדולים. דו"ח מרכז המחקר של הכנסת עמד על כך שנתח השוק של חמש קמעונאיות המזון הגדולות בשנת 2019 עמד על 67.3%. ה- big five שלנו הם אותם שמות מוכרים: תנובה, שטראוס, אוסם, החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, יוניליוור ישראל.
לא קיים פתרון קסם להתמודד עם מצבים של העדר תחרותיות. אפשרות טובה היא להנמיך חסמי כניסה, למשל על דרך של ביטול מכסים ומגבלות יבוא. ואולם דו"ח מבקר המדינה לשנת 2020 הראה שהפחתת מכס לא תמיד מגולגלת לצרכן, בשל התופעה של יבואנים בלעדיים. ולמרות המחאה החברתית המפורסמת של קיץ 2011, לא נוכל לסמוך על חרם צרכנים כגורם מרסן. לכן, לפעמים אין ברירה, אלא לומר למונופול שהמחיר שלו עבר את הגבול.
המשק הישראלי שונה מכלכלות אחרות – הוא קטן וריכוזי ודוחף להיווצרות מונופולים. אנו רואים זאת בבירור בענף המזון החיוני לכל משק בית, ואשר מאופיין מזה שנים במונופולים גדולים
יש לזכור שקוקה-קולה אינה עוד מוצר "סטנדרטי". למרות שהמשקה אינו נמנה על מוצרי בריאות, הוא ממשיך להיות מדורג גבוה מזה עשרות שנים ברשימות המותגים החזקים ביותר, בין השאר הודות לאסטרטגיות פרסום ושיווק מרשימות. קוקה-קולה אינו רק משקה; הוא אייקון של תרבות גלובלית. זהו מעמד מחייב. יש להסתכל על מקרה קוקה-קולה כמקרה לדוגמה המכוון את רשות התחרות בישראל לעצב מדיניות פרו-אקטיבית, ותמרור אזהרה למונופולים הגדולים: להישמר מפני חמדנות מחירים יתרה.
ד"ר איריס סורוקר היא שופטת בדימוס, מנהלת מרכז חת לחקר התחרות והרגולציה במסלול האקדמי המכללה למינהל.
ד״ר דנה נייער היא חוקרת במרכז חת לחקר התחרות והרגולציה, מתמחה ביזמות, עסקים קטנים, כלכלה התנהגותית, וקבלת החלטות. בעלת תואר ראשון במשפטים ופסיכולוגיה מאוני' ת"א, תואר שני במנהל עסקים מאוני' ת"א ותואר שלישי במנהל עסקים מאוני' בן גוריון.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
היטלר והנאציזם זה היה חולניות זמנית, אי שפיות זמנית בהיסטוריית גרמניה. להבדיל, הליכוד היום של ביבי זה מחיר ההתבהמות של בצע הכסף וההסתאבות שהיא היא השורש, שורש מפוצל, דו ראשי, של הסתאבות וחזירות קפיטליסטית. צ'אושסקו זה המשל!
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם