אנחנו ננצח, מעודדים אותנו בכל פרסומת, נאום או ריאיון. "ביחד ננצח" הפך לסלוגן של המלחמה הזו. ביחד זה תמיד נחמד, מגבש ומתאים לכל מעשה או אמירה, אבל מה פירוש ניצחון? כיצד ננצח?
האם לא היה ראוי לומר ביחד נתמודד? או נעבור את זה יחד כי עברנו את פרעה, נעבור גם את זה?
ישראל ניצחה במלחמת השחרור שלושה צבאות ערבים שתקפו אותה. היא לא הכריעה את הצבאות אלא שרדה ושמרה על גבולותיה ויישוביה. הדפה את המצרים בדרום, הדפה כוחות ירדנים ונאלצה לספוג אבדן יישובים ושבויים במרכז והדפה כוחות בגבול לבנון ובגליל. הישרדות נחשבה לניצחון. שנה אחכ נחתמו הסכמי שביתת נשק עם ארבע מדינות ערביות.
האם לא היה ראוי לומר "ביחד נתמודד"? או נעבור את זה יחד כי עברנו את פרעה? ישראל ניצחה במלחמת השחרור 3 צבאות ערבים שתקפו אותה. היא לא הכריעה את הצבאות אלא שרדה ושמרה על גבולותיה ויישוביה
ישראל לא ניצחה במבצע סיני למרות שכבשה את סיני. היא נאלצה מיד לסגת בלחץ המעצמות.
ישראל ניצחה במלחמת ששת הימים, לכאורה. תלוי באיזה יום בודקים. ביום השביעי אכן נכבשו שטחים וחוסלו יכולות הצבא המצרי הירדני והסורי. אבל בטווח הזמן שחלף מאז ברור שישראל קיבלה לתוכה את הבעיה הפלסטינית שגורמת למתקפות טרור, השקעה עצומה בכוחות ותקציב לאורך עשרות שנים ותסבוכת מדינית וחברתית. האם ניצחנו בששת הימים?
ישראל ניצחה, למרות ההפתעה, את צבאות מצרים וסוריה במלחמת יום הכיפורים ואף הצליחה לחתום על הסכם שלום עם מצרים. הסכם שמחזיק מעמד עד היום. תורם ליציבות ואף לטיפול בבעיות המתעוררות מול שכניה בעזה.
מול סוריה המצב נותר מאזן אימה או מאזן הרתעה.
הסכם שלום הוא ניצחון. הכרעה בשדה הקרב היא ניצחון.
בלבנון הראשונה ישראל לכאורה ניצחה. סילקה את אש"ף מלבנון. אבל מיד אח"כ הביאה עליה את עליית חזבאללה. 18 שנות שקיעה בבוץ הלבנוני ונסיגה משם. האם ניצחנו במלחמת לבנון הראשונה?
בלבנון הראשונה ישראל לכאורה ניצחה. סילקה את אש"ף מלבנון. אבל מיד אח"כ הביאה עליה את עליית חזבאללה. 18 שנות שקיעה בבוץ הלבנוני ונסיגה משם. האם ניצחנו במלחמת לבנון הראשונה?
במלחמת לבנון השנייה דשדש צה"ל חודש ימים וספג אבדות בחזית ובעורף, כשחזבאללה ממשיך לירות עד היום האחרון. אולם במשך 17 שנה מאז, למעשה עד האירועים של ימים אלה, חזבאללה שמר על שקט. ביצע עסקת חילופי שבויים, וחסן נסראללה עצמו הודה שלו היה יודע מה תהיה תגובת צה"ל לא היה חוטף.
עכשיו חמאס. מהו ניצחון על חמאס. דובריה הרשמיים של הממשלה, שר הביטחון ורה"מ מדברים על מוות או כניעה ללא תנאי לכל פעיליו, על השמדת שלטונו ויכולותיו הצבאיות של חמאס.
האם אפשר להגדיר מהן יכולותיו הצבאיות של ארגון טרור? הרי גם אם לא תהיה לו רקטה אחת, מספיק פיגוע אחד מידי מחבל בודד כדי להכריז על כישלון הניצחון.
חמאס מחזיק 242 חטופים ישראלים. ברור ששחרורם יהווה ניצחון, לפחות עבור בני משפחותיהם. אבל האם יהווה ניצחון עבור מדינת ישראל?
דומה שחמאס כבר השיג את הניצחון התודעתי שלו בעצם התקפת הפתע ותוצאותיה החמורות בנפגעים עבור החברה הישראלית, ובנזק הכלכלי והחברתי והביטחוני שגרם לישראל.
מהו ניצחון על חמאס? דוברי הממשלה, שר הביטחון ורה"מ מדברים על מוות או כניעה ללא תנאי לכל פעיליו, על השמדת שלטונו ויכולותיו הצבאיות. האם אפשר להגדיר מהן יכולותיו הצבאיות של ארגון טרור?
האם ישראל יכולה לגרום לארגון טרור נזק דומה? אין בכלל משוואה כזו. לא מדובר במדינה ולא בחברה עם ערכי לחימה ונורמות שניתן להכריע.
לכן הדיבורים על "אנחנו ננצח" הם אשליה, שתוביל בסופה לתסכול עמוק. אפשר לנופף בסיסמאות לזמן מוגבל אבל במציאות, בשטח, אם אין הכרעה צבאית ברורה לעין כל, והחזרת כל החטופים, לא יהיה ניצחון.
גם עתידה של עזה ישפיע על תחושת הניצחון. האם תחזור להיות ישות טרור או תהפוך ליישות אזרחית מתפקדת שאינה נשלטת ע"י ארגון הטרור?
מכל אלה כדאי היה לומר לציבור את האמת. ניצחון במלחמה אינו ניצחון בעולם הספורט. אי אפשר למדוד נקודות, או זמנים ומרחקים. הניצחון הוא לא רק בשטח אלא גם תודעתי. הוא מורכב מפיסות של מציאות שמרכיבות את המלחמה כולה.
הנהגה אחראית הייתה מסמנת גם את שיקום היישובים שנפגעו, פיצוי המשפחות שנרצחו ונפצעו וסיוע מיידי למשק הישראלי על מנת שיחזור לשגרת חיים. גם זה ניצחון.
ואולי פשוט לקיחת אחריות והתפטרות קולקטיבית של ממשלת המחדל, היא תמונת הניצחון למי שמחפש תמונה אחת שתסמל ניצחון.
הניצחון הוא לא רק בשטח אלא גם תודעתי. הנהגה אחראית הייתה מסמנת גם את שיקום היישובים שנפגעו, פיצוי המשפחות שנרצחו ונפצעו וסיוע מיידי למשק הישראלי על מנת שיחזור לשגרת חיים. גם זה ניצחון
אבסורדי ככל שזה ישמע, דווקא סילוק השלטון הכושל בישראל יהיה ניצחון על שלטון חמאס.
בלי ניצחון כזה גם את חמאס יהיה קשה להכריע.
איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.
"יש לך סרפדת", הכריז הרופא. "תגובה אלרגית, אני לא יודע להגיד למה, אני אתן לך טיפול תרופתי אבל תצטרכי לאבחן זאת במרפאת אלרגיות".
* * *
נסיבות החיים הביאו אותי במהלך השבועות האחרונים להגיע למרפאת חירום. זה היה אחרי לילה עם התראות חוזרות וביקורים במקלט, הצלחתי לחזור לישון (אם אפשר לקרוא לזה ככה), אבל אחרי מספר שעות התעוררתי. שטפתי פנים, ובעודי מחליפה בגדים אני מבחינה שכל הגוף שלי מכוסה פריחה. החלטתי לא לחכות ונסעתי לראות רופא
הגר סידס היא כותבת תוכן ופובליציסטית במגוןן תחומים; אוכל, אופנה, תיירות, אקטואליה ופוליטיקה. הכתיבה מאפשרת לה להעביר את מה שהיא מרגישה וחושבת באופן הטוב ביותר, גם בסוגיות מורכבות יותר כמו רווקות, הגירה, יחסים בינלאומיים ואקטואליה בשילוב סאטירה, הומור וסרקסזם.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו"חיילים רוקדים ושרים זה לא פשע מלחמה, לא משנה מה הם שרים. במידה שחיילים מסוימים עברו על חוקי המלחמה הדבר יידון במערכת המשפט הישראלית…. מעבר לכך יש לקחת בחשבון שלא כל חבר כנסת או שר קובעים מדיניות, ומעבר לכך יש לקחת בחשבון שלא כל אמירה כעוסה שווה ערך למדיניות שמתממשת".
בדבריו אלו בבית הדין הבינלאומי בהאג, התייחס פרופסור מלקום שאו, מי שנשכר לעמוד בראש צוות ההגנה של ישראל בדיונים, לשלל הציטוטים שהביאה התביעה של פוליטיקאים, חיילים ואפילו זמרים.
נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוההישג ההונגרי האדיר של הבסת ויקטור אורבן ברוב כה גדול, וקבלת הדין הדמוקרטית של הרודן בהתייחסותו לתוצאות בחירת העם – הם משב רוח ענק להצלחת מחנה התקווה בבחירות בישראל בעוד חצי שנה.
טבעי הוא, שבצד השמחה וההתרגשות הגדולים, רבים.ות מפרסמים ודנים בלקחים, מסקנות, המלצות, השוואות, אסטרטגיות, ההגנה על ההליך הדמוקרטי ועוד. הגם שחייבים להזכיר שלכל עם יש את ה-DNA, הנסיבות, האפיונים והתנאים הייחודיים שלו, הרי שלמידה הדדית ושאיבת רעיונות ויישומם היא מפרה.
ד״ר ענת מאור היא חברת כנסת לשעבר, חברת קיבוץ נגבה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנותגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוהנשמה מלאכותית בבג"ץ
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוהגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם



























































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו