איור (צילום: איור: אלי מילר)
איור: אלי מילר

טעים להכיר המדריך לאוכל ישראלי ויהודי בברלין

מאפיות כשרות, חומוסיות היפסטריות, מסעדות ערביות-ישראליות ומטבחי שף תוצרת הארץ ● סיור קולינרי בעקבות הסצנה הקולינרית הישראלית והיהודית בברלין, כולל כל ההמלצות וכל הכתובות

ברלין היא אחת הערים התוססות בעולם, ולצד היסטוריה פוליטית מרתקת, היא מתהדרת בסצנת אמנות ותרבות פורחת. יהודים התגוררו באזור מאז ימי האימפריה הרומית, אבל השגשוג האמתי בתרבות היהודית החל במחצית השנייה של המאה ה-18, בתקופת ההשכלה, שברלין הייתה אחד ממרכזיה.

כיום הקהילה היהודית של ברלין היא בין אלה הגדלות בקצב המהיר ביותר באירופה. האוכלוסייה יהודית המשגשגת והפריחה בתיירות יהודית, הובילו גם לפריחה במסעדות יהודיות במזרח ובמערב העיר. הן כוללות, בעיקר במערב העיר, מסעדות גרמניות מסורתיות מלאות בקהל מקומי של בני הקהילה היהודית, החל ממאפייה גרמנית כשרה האופה חלות ומאפים יהודיים, ועד לקפטריה/דלי בת 90 שנה ששמה יצא למרחקים בזכות הדגים המעושנים המעולים שהיא מציעה.

ברלין היא גם מקום משכנה של קהילה יהודית צעירה ומתפתחת המורכבת מישראלים ומיהודים מארצות דוברות אנגלית. ההערכה היא שבברלין חיים כיום כ–10,000 ישראלים, מה שמסביר אולי את המגוון הרב של מסעדות ישראליות וחומוסיות. תיירי אוכל אמתיים ירצו אולי לתאם את הגעתם לעיר לתקופת פסטיבל המזון היהודי השנתי, Nosh Berlin.

טעמים מזרח אירופיים מסורתיים

בגרמניה קל יותר למצוא מאכלים מהמטבח המזרח אירופי מאשר מאכלים יהודיים-גרמניים קלסיים.

  1. במסעדת Pasternak, מסעדה רוסית-יהודית ברובע Prenzlauer Berg, שהוא אחד האופנתיים בעיר, מגישים מאכלים רוסיים-יהודיים קלסיים כמו הרינג, ביצים כבושות, פטריות מוחמצות, קוויאר וגפילטע פיש, עם הרבה וודקה בצד. Pasternak, Knaackstr. 22-24, 10405 Berlin, Prenzlauer Berg
  2. Rogacki היא מעדניית דלי בת 90 שנה במערב ברלין, ברובע Charlottenburg. ברלינאים רבים נשבעים שהיא מגישה את הדג המעושן הטוב ביותר בעיר. עסק משפחתי זה התחיל בקטן, באורווה ישנה. אף שההתמחות שלו היא מאכלים גרמניים קלסיים (ולא יהודיים במיוחד), Rogacki אהובה במיוחד על נשות השכונה היהודיות המבוגרות יותר. נסו למצוא מקום ליד אחד משני האיים במרכז האולם וצפו למזון מופלא עם שירות מעט כאוטי אך מקצועי. דגי המטיאס שמוגשים שם, מלווים בחמוצים מקומיים, הם חגיגה אמתית. Rogacki, Wilmersdorfer Str. 145/46, 10585 Berlin, Charlottenburg
  3. הבעלים של Pasternak מחזיקים גם בבר סמוך ששמו Gagarin, שם תוכלו לשבת בשעות המאוחרות של הערב.
מסעדת
מסעדת "יפו" בברלין (צילום: פייסבוק)

מעדניות חדשות

מעדניות, "דלי", יהודיות בגרמניה שואבות השראה מהמאכלים המזרח אירופיים המסורתיים ומהדלי'ס הקלסיים של ניו-יורק.

  1. Mogg ממוקמת בבניין ברובע Mitte, ששימש בעבר בית ספר לנערות השכונה היהודית הישנה. מיד בכניסה תיתקלו בניחוחות הקורנדביף ומרק העוף, אבל האווירה והעיצוב מספרים סיפור גרמני עכשווי יותר. המנות הקבועות של Mogg כוללות כריך פסטרמה על לחם שיפון מעולה ומרק עוף עם קניידלך (מוצקים, לא צפים). Mogg, Auguststr. 11-13, 10117 Berlin, Mitte
  2. Barcomi's נפתחה בשכונת Kreuzberg ב-1994 על ידי סינתיה ברקומי מניו-יורק. כיום יש לה גם סניף ברובע Mitte, שבו אפשר למצוא את כל המעדנים הקאסיים של המקום, החל מקפה, בייגלס וכריכי קורנדביף, וכלה בעוגת ה-New York cheesecake, שעליה גאוות המקום. Barcomi's Deli, Bergmannstr. 21, 10961 Berlin, Kreuzberg

חומוסיות ומסעדות ישראליות עממיות

זרם הישראלים הנוהרים לברלין הפך אותה ליעד קולינרי לכל סוגי האוכל הישראלי.

  1. Yafo שנפתחה ב–2016, היא מקום נפלא לקבוצות שרוצות לטעום מהכול, מחומוס ולבנה ועד חריימה. אל תשכחו להזמין כמה כוסיות עראק ליד האוכל, כדי להפוך את הערב לעוד יותר מעניין. Yafo, Gormannstr. 17b, 10119 Berlin Prenzlauer Berg
  2. Gordon היא מסעדה ובר שבה גם חנות תקליטים המארחת את לייבל התקליטים הישראלי-גרמני הראשון. ייחודה של המסעדה הוא בגרסאות החדשות של השף ניר איבניצקי למתכונים של סבתו המרוקאית. Gordon, Allerstr. 11, 12049 Berlin, Germany, Neukölln
  3. Kanaan נפתחה לפני שלוש שנים על ידי שני שותפים, ישראלי ופלשתיני. השניים רוקחים יחד מיזוג של מסורות ישראליות וערביות עם השפעות מרוקאיות ורומניות. היא ממוקמת במזרח ברלין אך בקרוב תפתח סניף חדש במתחם האוכל של קניון KaDeWe המפורסם בלב ברלין המערבית. Kanaan, Kopenhagener Str. 17, 10437 Berlin, Prenzlauer Berg
  4. Zula נפתחה ב–2010 והייתה הסנונית שבישרה את בואה של סצנת החומוס הישראלי בברלין. Zula, Husemannstr. 10, 10435 Berlin, Prenzlauer Berg
  5. ב- Eivgi's במערב ברלין, ליד Rathaus Schöneberg (שם נשא הנשיא קנדי את נאומו המפורסם "אני ברלינאי") מגישים מאכלים ביתיים מסורתיים מרוקאים-ישראלים. זאת אחת החומוסיות הכשרות היחידות בעיר. Eivgi's, Belziger Straße 75, 10827 Berlin, Schöneberg
  6. Galilee, גם היא במערב ברלין, מגישה מאכלים ערבים-ישראלים מהצפון. היא אהודה במיוחד על הישראלים בברלין, שמתגעגעים לטעמים מהבית.Galilee, Uhlandstraße 142, 10719 Berlin, Schöneberg
  7. אחרון חביב בסצנה המתפתחת היא מסעדת Bobbe Speisesalon הכשרה במערב ברלין. המסעדה מגישה מזון ישראלי ים-תיכוני עם קורטוב של השפעה גרמנית ואירופאית ושוכנת במקום מרהיב שנבנה ב-1903. Bobbe Speisesalon, Motzstraße 91, 10779 Berlin. Schöneberg
4. משתתפים בשיעור בישול יהודי לומדים להכין אוזני המן (צילום: באדיבות Berlin Nosh)
4. משתתפים בשיעור בישול יהודי לומדים להכין אוזני המן (צילום: באדיבות Berlin Nosh)

מסעדות יוקרה ישראליות

ההתבססות של הקהילה הישראלית בברלין הביאה עמה גם זן חדש של מסעדות יוקרה.

  1. Layla היא מסעדת קונספט יוקרתית של השף מאיר אדוני. היא מציעה קרפצ'ו חצילים אלגנטי ואת גרסת השף לעראיס הקלסי. Layla, Hallesche Str. 10, 10963 Berlin, Germany, Kreuzberg
  2. Prism של השף גל בן-משה היא התוספת הישראלית האחרונה למרחב הקולינרי היוקרתי של ברלין. המזון המוגש בה מוגדר לא כישראלי אלא כפרשנות עכשווית למטבח הלבנטיני (סוריה, לבנון וצפון ישראל), עם נגיעה של מטבח אשכנזי שבא לידי ביטוי במנת הכבד הקצוץ הייחודי שמגיע טבול בחנקן נוזלי. Prism, Fritschestraße 48, 10627 Berlin, Charlottenburg
  3. MontRaw ברובע Prenzlauer Berg הוקמה בידי שני ישראלים צעירים. שף בן ברבי פיתח תפריט מתוחכם, שמתכתב עם טעמי המורשת התימנית שלו. התפריט, שעיקרו מאכלי ים, מתובל בתבלינים מזרח תיכוניים. MontRaw, Straßburger Straße 33, 10405 Berlin, Prenzlauer Berg
  4. Benedict, הרשת הישראלית המוכרת המגישה ארוחות בוקר לאורך כל היום, פתחה מאחז ראשון בברלין. הרשת ידועה בפנקייקס האווריריים שלה, לצד ארוחות הבוקר הישראליות הדשנות, והמקום עמוס סועדים הן בימות השבוע והן בבקרים של סופי השבוע. בחנוכה מציעה המסעדה גם סופגניות ולביבות. Benedict, Uhlandstraße 49, 10719 Berlin, Schöneberg

בייגלס ומאפיות

  1. בשנת 2000 פנתה הקהילה היהודית של ברלין למאפייה הגרמנית המסורתית Kädtlers בבקשה שתצטייד באישור כשרות וכך יוכלו יהודים רבים יותר לפקוד אותה. המאפייה הסכימה ומאז התהדקו היחסים עם הקהילה היהודית, כפי שמעידות החלות הנהדרות לשבת, אוזני המן לפורים ומיני מעדנים אפויים אחרים נטולי מוצרי חלב הנמכרים בה במהלך כל השנה. Kädtlers, Danziger Str. 135, Berlin, Prenzlauer Berg
  2. ב-Fine Bagels מכינים את הבייגלס הניו-יורקים הטובים ביותר בעיר. המייסדת, לורל קראטוצ'ווילה, במקורה מאזור בוסטון בארה"ב, חיפשה בייגלס בסגנון אמריקני, כפי שזכרה מהבית. משלא מצאה, החליטה להכין אותם בעצמה. נסו את הבייגלס בטעמים הקלאסיים אך אל תוותרו על השיפון. מאפים אחרים כמו גביניות, חלות, עוגות בבקה וככרות לחם שיפון מוצעים גם הם למכירה ב-Fine Bagels , כמו גם כריכי בייגל עם רוטב שמיר או חזרת, תאווה לחך. מומלץ גם לעיין במבחר ספרי בישול שמוצבים בחנות. Fine Bagels, Warschauerstrasse 74, 10243 Berlin, Friedrichshain
  3. מאפיית Zeit Für Brot נפתחה ב–2012 עם מבחר נפלא של לחמים ועוגות. יש לה סניפים בשלושה מקומות – ברובעי Mitte ו- Charlottenburg והיא ידועה בלחמניות הקינמון המפורסמות שלה, המכונות בקרב יהודי גרמניה schnecken. Zeit Für Brot, Alte Schoenhauser Str. 4, 10119 Berlin  Mitte. סניף נוסף: Konstanzer Str. 1, 10707 Berlin, Charlottenburg; סניף נוסף: Eberswalder Str. 26, 10435 Berlin, Prenzlauer Berg
המבנה ששימש בית הספר היהודי לבנות בברלין, היום משכנה של מסעדת Mogg (צילום: פייסבוק)
המבנה ששימש בית הספר היהודי לבנות בברלין, היום משכנה של מסעדת Mogg (צילום: פייסבוק)

פסטיבלים, פופ-אפס ושיעורי אוכל

  1. פסטיבל האוכל היהודי השנתי של ברלין, Nosh Berlin, נחנך ב–2017. הפסטיבל אורגן בידי לורל קראטוצ'ווילה מ-Fine Bagels וכתבת האוכל ליב פליישהאקר. הפסטיבל כולל ארוחות פופ-אפ בערבי שבת, סדנאות, הדגמות, הרצאות, הקרנת סרטים, מסיבות כלייזמרים ועוד. שני הפסטיבלים הראשונים נערכו בראשית האביב אולם מדי פעם נערכים גם אירועים במהלך השנה.
  2. Goldhahn and Sampson היא חנות ספרים, בית ספר לבישול וחנות מכולת המציעה קורסים שונים, ובכללם שיעורי בישול של אוכל ירושלמי עם מחבר ספרי הבישול אופיר גרייצר. שיעורים אחרים מציעים היכרות להכנת מאכלים יהודיים קלסיים כמו בלינצ'ס, בייגלס וחזה בקר. Goldhahn & Sampson, Dunckerstraße 9, 10437 Berlin,  Prenzlauer Berg
  3. Elements of Food הוא מותג קולינרי ברלינאי השייך לאיתי נוביק (מחבר שותף של מאמר זה) אשר עורך פופ-אפס וארוחות ערב, כולל אירוע פלאפל וכמה ארוחות ערב אשכנזיות, שמעמידים למבחן את גבולות ההגדרה של מאכלים יהודיים.
  4. ב-Ich bin eine Sufganiya של יובל בלנס מגישים סופגניות מובחרות לחנוכה, אך שימו לב – תצטרכו להזמין מראש ולבוא לאסוף מ-Prenzlauer Berg.

ארוחות שבת קהילתיות

  1. בית הכנסת Fraenkelufer נבנה ב–1916 בסגנון ניאו-קלסי אך נהרס בחלקו במלחמת העולם השנייה. אחד מבנייניו נבנה מחדש בידי ניצולי שואה מיד לאחר המלחמה. לאחרונה החיו נינה פרץ ובעלה דקל את פעילות בית הכנסת יחד עם קבוצת "ידידי Fraenkelufer", והיום משרת המקום את הקהילה היהודית המתרחבת בברלין, ואף נערכות בו תפילות שבועיות בערב שבת עם ארוחות שבת וחג המשותפות לחברי הקהילה. מבקרים יכולים ליצור קשר עם המארגנים לבירור אפשרות להצטרף לארוחות. Fraenkelufer Synagogue, Fraenkelufer 10, 10999 Berlin, Kreuzberg
  2. תכנית Base Berlin Tisch, שנתמכת אף היא בידי "ידידי Fraenkelufer" מציעה השתתפות בהוצאות בגובה 100 אירו למי שמוכן לארח ארוחת שבת או חג בביתו. היזמה יצרה רשת של ארוחות ערב קהילתיות סביב השכונות Neukoelln ו- Kreuzberg ותרמה רבות לזהות היהודית הקהילתית המתפתחת ולהתרחבות העניין באוכל יהודי. היכנסו לאתר Base Berlin Tisch כדי לקרוא פרטים נוספים, או למצוא מקום ליד אחד משולחנות המארחים.

הכתבה הוכנה על ידי כתבי The Nosher, אתר המתמחה באוכל יהודי מרחבי העולם

עוד 1,335 מילים
סגירה