בחודש דצמבר – כחודשיים אחרי טבח 7 באוקטובר – פרסמנו בזמן ישראל מיפוי של יחסי החוץ של ישראל. כבר אז הייתה הבחנה בין המדינות המתנגדות לתגובה הישראלית לטבח מול אלה הבוחרות לשמור על יחסים תקינים.
במלאות שמונה חודשים למלחמה הקשה והארוכה ביותר של ישראל, מצב יחסי החוץ התדרדר באופן דרמטי. היקף הנזק ליחסי החוץ כה נרחב ועמוק עד שכמעט קשה להכיל את ההתרחשויות. ישראל נמצאת בתוך צונאמי מדיני עצום, שלא ניתן להכחישו – כפי שהזהיר לפני כמה שנים אהוד ברק.
בטור שפורסם לפני כמה ימים ב"הארץ", טוען שגריר ישראל לשעבר ברואנדה, רון אדם, כי ייבוש משרד החוץ הישראלי עשוי להסביר את התחלת הקריסה המדינית. זו טענה כמעט ברורה מאליה – והיא מוגשת על קצה המזלג.
במשך שנים ארוכות קוצצו התקציבים של משרד החוץ. שליחים של המשרד קיבלו תקציבים לשהות במדינת היעד, אך לא לעשייה מעבר לכך. המשרד הפך לגוף ללא יכולות
במשך שנים ארוכות קוצצו התקציבים של משרד החוץ. שליחים של המשרד קיבלו תקציבים לשהות במדינת היעד, אך לא לעשייה מעבר לכך. המשרד הפך לגוף ללא יכולות. נתחים עיקריים של ההסברה, העיסוק בתפוצות והמאבק ב־BDS נתלשו מהמשרד ונמסרו כאתנן פוליטי לנבחרי ציבור כדי לפתור בעיות קואליציוניות.
על כל אלה יש להוסיף את ההתנהלות הגרועה של המשרדים הממשלתיים העוסקים ביחסי חוץ, הסברה ומאבקים דיגיטליים. דוגמה אחת התקבלה אתמול (רביעי) עם פרסום התחקיר על הניסיון לקדם קמפיין השפעה חשאי על מחוקקים אמריקאים על ידי המשרד של עמיחי שקלי. כמו כן, לפני כשבועיים כתבה בפייננשל טיימס תייגה את שר החוץ הישראלי ישראל כ"ץ כ"טרול".
את מפת יחסי החוץ חילקנו בפעם שעברה לנושאים שונים כמו "ניתוק יחסים", "החזרת שגרירים", "הכרזות עוינות נגד ישראל" ועוד. המיפוי הנוכחי מורכב יותר בשל מגוון הפעולות הננקטות נגד ישראל.
נתחים עיקריים הנוגעים להסברה, העיסוק בתפוצות והמאבק ב־BDS נתלשו ממשרד החוץ ונמסרו כאתנן פוליטי לנבחרי ציבור כדי לפתור בעיות קואליציוניות
אירופה
הקריסה המשמעותית ביותר נמצאת ביחסים הבילטרליים בין ישראל למדינות שונות באירופה. הכרה במדינה פלסטינית נתפסת על ידי רבים בישראל כפעולה אנטי־ישראלית, לנוכח הגישה שהקמת מדינת או יישות פלסטינית כלשהי צריכה להיעשות במשא ומתן בין הצדדים הרלונטיים.
ספרד, אירלנד, נורווגיה וסלובניה – שהכירה בפלסטין רק אתמול – הכירו בקיומה של מדינה פלסטינית. סלובניה גם מצטרפת להליכים נגד ישראל בהאג – אחרי אירלנד – ובכך יהיו כבר שתי מדינות אירופאיות הנוטלות חלק בהליך. כמו כן, מגיעים דיווחים שגם ספרד שוקלת להתייצב נגד ישראל בהאג, אך אין עדיין החלטה סופית
יותר מ־140 מדינות ברחבי העולם הכירו במדינה פלסטינית עד כה, אך התייצבות של מדינות מערביות דמוקרטיות בחזית הזו היא מכה לישראל.
המלחמה בעזה חייבת להיפסק.
אנו תומכים בהצעה להסכם כולל של ארצות הברית, כשם שאנחנו פועלים, יחד עם שותפותינו באזור, למען שלום וביטחון עבור הכל.
שחרור החטופים, הפסקת אש בת-קיימא כדי לפעול למען השלום ולקדם את פתרון שתי המדינות.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 1, 2024
צרפת לא נקטה בינתיים עמדה בנוגע להכרה פלסטין, אך בחרה באקט אחר כדי להעביר את המסר שהם מאוד לא מרוצים מהאופן שבו העניינים מתנהלים.
ביום שישי האחרון הוחלט בצרפת לאסור על ישראל להשתתף בתערוכת הנשק "יורוסאטורי" בפריז. ההחלטה התקבלה בתדהמה בישראל, שכן במשרד הביטחון חשבו שניתן יהיה ליישר את ההדורים בין המדינות. אולם נראה כי הריאיון שנתן ראש הממשלה בנימין נתניהו לרשת חדשות צרפתית הרתיח את האליזה.
גם בבלגיה התקיימו בימים האחרונים הפגנות מול שגרירות ישראל בבריסל. בפרלמנט ובממשלה הבלגית שוקלים שורה של צעדים נגד ישראל, לרבות חקיקה נגד חיילים ישראלים בעלי אזרחות בלגית
בשוודיה קיימים איומי טרור נגד מטרות ישראליות, לרבות ירי על שגרירות ישראל בעיר שטוקהולם – וחוליות טרור איראניות מאיימות על הנוכחות הישראלית במדינה. משטרת שוודיה וכוחות הביטחון הישראליים משתפים פעולה בחקירה נגד התארגנויות טרור נגד ישראל.
ביוון, התיירים הישראליים מרגישים נוח יחסית באתונה ובשאר האיים – ורואים במדינה כחלופה מושלמת לטורקיה, אבל הציבור היווני מראה נוכחות בהפגנות מול שגרירות ישראל בעיר.
גם בבלגיה התקיימו בימים האחרונים הפגנות מול שגרירות ישראל בבריסל. בפרלמנט ובממשלה הבלגית שוקלים שורה של צעדים נגד ישראל, לרבות חקיקה נגד חיילים ישראלים בעלי אזרחות בלגית, הטלת סנקציות על מתנחלים, סנקציות נגד המדינה ביחסי הסחר הבילטרליים ואף קוראים לאיחוד האירופי לפעול לאיסור על סחר נשק עם ישראל.
היחסים עם גרמניה ובריטניה – שתי מדיניות מרכזיות באזור – ממשיכים להיות טובים. בריטניה הלכה בעקבות ארה"ב בנוגע להטלת סנקציות על מתנחלים, אך גם מקפידה לתת גב רחב לישראל. היחסים עם גרמניה יציבים והיא אף ביקשה להצטרף לתביעה בהאג כדי להסביר שישראל לא מבצעת "רצח עם".
בריטניה הלכה בעקבות ארה"ב בנוגע להטלת סנקציות על מתנחלים, אך מקפידה לתת גב רחב לישראל. היחסים עם גרמניה יציבים והיא אף ביקשה להצטרף לתביעה בהאג כדי להסביר שישראל לא מבצעת "רצח עם"
דרום אמריקה
בוליביה ניתקה את יחסיה עם ישראל מייד עם פרוץ המלחמה.
השגריר הברזילאי בישראל פדריקו מאייר הוחזר לברזיליה בחודש פברואר אחרי שננזף על ידי שר החוץ ישראל כ"ץ תוך כדי סיור משותף ב"יד ושם". כ"ץ החליט לנזוף בשגריר בשל אמירה של נשיא ברזיל לולה דה סילבה, לפיה "ישראל מבצעת רצח עם כמו היטלר". ארבעה חודשים לאחר מכן הוחלט בברזיל להפוך את הזמני לקבוע – וכעת המשבר בין המדינות העמיק.
צ'ילה החזירה את שגרירה הביתה כבר בנובמבר. במרץ החליט הממשל לאסור על חברות ישראליות להשתתף ביריד התעופה והחלל של אמריקה הלטינית (ה־FIDAE). כעת צ'ילה הצטרפה לקבוצת המדינות התומכת בתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג.
Carnage in Mexico as rioters set fire to the Israeli Embassy in Mexico City and hurl stones and bricks at police during an 'Action for Rafah' event. pic.twitter.com/aVY7bJhntx
— Oli London (@OliLondonTV) May 29, 2024
גם מקסיקו הצטרפה בימים האחרונים לתביעה נגד ישראל בהאג. כמו כן, בשבוע האחרון התקיימו הפגנות אלימות מאד מול השגרירות הישראלית במדינה, כולל הצתות.
ניקרגואה וקולומביה הצטרפו לתביעה נגד ישראל בהאג. נשיא קולומביה גוסטבו פטרו השווה את פעולות צה"ל לשואה. שגרירת קולומביה בישראל הוזמנה לשיחת נזיפה ולפי דיווחים הייצוא הביטחוני הישראלי לקולומביה הושעה. נוסף על כך, קולומביה ביקשה משגריר ישראל בבוגוטה לחזור לירושלים. בחודש שעבר קולומביה הודיעה על פתיחת שגרירות ברמאללה.
ארגנטינה בראשות חאבייר מיליי – להבדיל משאר מדינות היבשת – שומרת על יחסים חמים מאוד עם ישראל. הנשיא ביקר בישראל בחודש פברואר והרעיף על ראשי המדינה חיבוקים והצהרות חמות
ארגנטינה בראשות חאבייר מיליי – להבדיל משאר מדינות היבשת – שומרת על יחסים חמים מאוד עם ישראל. הנשיא ביקר בישראל בחודש פברואר והרעיף על ראשי המדינה חיבוקים והצהרות חמות.
אסיה והמזרח התיכון
הגישה המסורתית של סין כלפי ישראל בכל סבבי הלחימה הקודמים מול ארגוני הטרור – ובמיוחד מול חמאס – הייתה מאופקת, עם קריאה תמידית לפתרון, פשרה והפסקת לחימה.
Since the Maldives is no longer welcoming Israelis, here are some beautiful and amazing Indian beaches where Israeli tourists are warmly welcomed and treated with utmost hospitality. ????️????????
Check out these recommendations from @IsraelinIndia, based on the places visited by our… pic.twitter.com/kGNEDS6fsp
— Israel in India (@IsraelinIndia) June 3, 2024
במלחמה הנוכחית העמדות הסיניות היו יותר תוקפניות כלפי ישראל, יותר ביקורתיות. כמו כן, הסינים תקפו את ארה"ב על הווטו האוטומטי שלהם המסייע לישראל במועצת הביטחון, כך לפי ניתוח הצהרות של מומחה מכון וושינגטון למזרח התיכון.
רפובליקת האיים המלדיביים הודיעה בימים האחרונים על איסור כניסה מוחלט של ישראלים. התיירות הישראלית למלדיביים מגיעה לכ־10 אלפים איש בשנה. בין ישראל למלדיביים אין יחסים דיפלומטיים. בתגובה להחלטת המלדיביים, שגרירות ישראל בהודו צייצה כי היא מציעה לתיירים הישראלים לחפש את החופים היפים של הודו.
טורקיה הודיעה בתחילת חודש מאי על ניתוק יחסי הסחר עם ישראל. מדובר בסחר הדדי שהגיע לסך של 6.8 מיליארד דולר בשנת 2023, כש־76% מכך הם ייצוא מטורקיה
טורקיה הודיעה בתחילת חודש מאי על ניתוק יחסי הסחר עם ישראל. מדובר בסחר הדדי שהגיע לסך של 6.8 מיליארד דולר בשנת 2023, כש־76% מכך הם ייצוא מטורקיה. טורקיה נחשבה לאחת משותפות הסחר החשובות ביותר, כאשר הייבוא מטורקיה כולל מוצרים המשמשים את ענף הבנייה הישראלי: עץ, בטון, מתכות, מחצבים.
במדינות אחרות באסיה – כמו יפן, הודו, קוריאה הדרומית וסינגפור – ניכר שנעשה מאמץ לשמר את המצב הקיים. שגריר יפני חדש שהוצב בישראל תוך כדי המלחמה פתח את השליחות שלו בישראל בכיכר החטופים בתל אביב.
את ביקורו הראשון בישראל בחר שגריר #יפן הנכנס, אראי יוסוקה, לערוך בכיכר החטופים בתל אביב. במהלך הביקור יצא עם מסר לאזרחי #ישראל ובני משפחות החטופים????️>> pic.twitter.com/xMlp61gK9N
— Embassy of Japan in Israel (@JapanEmb_Israel) May 28, 2024
אפריקה
היחסים בין ישראל לדרום אפריקה נמצאים בכי רע. דרום אפריקה משמשת כזרוע הארוכה של איראן וחמאס לתביעות נגד ישראל בהאג. מעבר למהלכים המשפטיים, בדרום אפריקה הצהירו שיפעלו לעצור ישראלים בעלי אזרחות דרום אפריקאית המשמשים כחיילים בצה"ל. לא ברור לפי שעה האם הם יישמו את ההצהרה הזו.
היחסים עם צ'אד התחממו עד המלחמה בעזה – כולל ביקור של נתניהו במדינה והודעה על אפשרות לטיסות ישראליות מעל שמי המדינה למטרת קיצור יעדים בדרך לדרום אמריקה.
היחסים עם צ'אד התחממו עד המלחמה בעזה. המדינות אפילו החלו לשתף פעולה לאיתור פעילי חזבאללה. אחרי פרוץ המלחמה החזירה צ'אד את הממונה על השגרירות להתייעצות
המדינות אפילו החלו לשתף פעולה לאיתור טרוריסטים של חזבאללה. בתחילת 2023 הגיע נשיא צ'אד לישראל וחנך שגרירות ראשונה ברמת גן. אחרי פרוץ המלחמה החזירה צ'אד את הממונה על השגרירות להתייעצות.
באשר לשאר מדינות אפריקה – כמו מרוקו, סודאן, קניה, מלאווי ועוד – מעניין לראות כי למעט הצבעות נגד ישראל בפורומים באו"ם, לא נרשמת ביבשת תכונה משמעותית נגד ישראל. חלק מהמדינות שלחו עובדים זרים לישראל במהלך המלחמה לבקשת ישראל לאחר החלת איסור כניסת העובדים הפלסטינים.
השופטת האוגנדית ג'וליה סבוטינדה היא הקול הבודד המתייצב לצדה של ישראל בהחלטות בית הדין בהאג. זאת בניגוד לעמדות מדינות אפריקה במהלך מלחמת יום כיפור, האינתיפאדה השנייה ומבצע "עופרת יצוקה", אז ביבשת ניתקו יחסים עם ישראל ו/או החזירו שגרירים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
שום משרד חוץ של שום מדינה לא יצליח להסביר את הפסיכופת והקואליציה שלו. את הפאשיזם את הכיבוש, את ההתנחלויות, את היודונאצים. מי שרואה את הסידרה החדשה בנטפליקס על עליית הנאציזם ומשפטי נירנברג, לא יכול להמנע מהשוואה לשלטון הפסיכופת. זה אחד לאחד
שום שגריר עם כוס שמפניה ושרימפס לא ישכנע פרומיל מתושבי המדינה שבה הוא יושב בצדקת הכיבוש
שגרירויות זה מפעל ג'ובים של המאה ה 20. בתקופה שלנו שגרירות זה בזבוז זמן וכסף
האינטרנט מזמן החליף את הצורך בשגרירות
השגרירות מארגנת מלון/פגישות? וואלה? אני עושה את זה באינטרנט בשתי דקות בלי השגרירות
אבטחת פוליטיקאים בנסיעות? השגריר יודע להפעיל לוגר עם משתיק קול? להזכירכם את יוסי שלי מצאו שיכור בביבים של ריו… את האבטחה עושה השבכ בלי קשר לשגרירות
ג'ובניקים נלחמים על הג'ובים. וכלום מעבר לזה