ראש הממשלה בנימין נתניהו במליאה אחרי שהכנסת הצביעה בעד החלת דין הרציפות על הצעת חוק הגיוס, 11 ביוני 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90

גם ח"כים שהודיעו כי הם מתנגדים לחוק הגיוס הצביעו בעד קידומו

מזה חודשים שצה"ל מתחנן לתיקון בסד"כ ומבהיר שבמצב הנוכחי אין לו אפשרות לספק הגנה על אזרחי ישראל בכל הגזרות הרבות ● זה לא הפריע ל-63 חברי הקואליציה להצביע הלילה בעד קידום החוק שיעניק פטור מגיוס לתלמידי ישיבות - כולל ח"כים מהליכוד שהצהירו במפורש כי הם מתנגדים לחוק ● רק גלנט עמד במילתו והצביע נגד ● ובינתיים ביש עתיד: מפגש עם המציאות של משפחות החטופים ● פרשנות

יום אחרי פרישת המחנה הממלכתי מהקואליציה, לא נרשמה תכונה או נמרצות פוליטית במסדרונות הכנסת. כמדי יום שני, משפחות חטופים ופעילים של מטה המשפחות נכחו במסדרונות ובוועדות וסבלו מאטימות כמה מחברי הקואליציה, שרים וח"כים.

ההצבעה על החלת דין הרציפות על הצעת החוק למתן פטור מגיוס לחרדים שובצה לאחר חצות הלילה (בין שני לשלישי), בשל החובה החוקית להמתין שבועיים מאז הועלתה הצעת חוק הרציפות לאתר החקיקה.

ההודעה של בני גנץ על פרישתו מהממשלה כשלושה שבועות מראש אפשרה לכל הצדדים הפוליטיים לעכל ולתכנן ולמצב את עצמם. באופוזציה, אביגדור ליברמן ויאיר לפיד כבר קבעו פגישות עם גנץ להיום (שלישי).

ההודעה של בני גנץ על פרישתו מהממשלה כשלושה שבועות מראש אפשרה לכל הצדדים הפוליטיים לעכל ולתכנן ולמצב את עצמם. באופוזציה, אביגדור ליברמן ויאיר לפיד כבר קבעו פגישות עם גנץ להיום (שלישי)

עם זאת, טרם נקבעה פגישה קבוצתית של השלושה יחד עם גדעון סער, ובמפלגות האופוזיציה סרבו לומר האם תתקיים פגישה כזו. "התמונות מפגישות קבוצתיות אינן הנושא, הן לא מועילות למהלך", אמר אחד הגורמים המעורבים.

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד מסתודד עם בני גנץ במליאה, 24 ביולי 2023 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד מסתודד עם בני גנץ במליאה, 24 ביולי 2023 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

אתמול, ביציאה מאחת מוועדות הכנסת, נתקלתי בח"כ אלי דלל, אחד הקולות השפויים והמתונים ביותר בליכוד. בשעת צהריים אתמול דלל עדיין לא ידע להגיד כיצד יצביע בלילה על החלת הרציפות גל הצעת החוק מ-2022 שעברה אז בקריאה ראשונה ומסדירה את הפטור מגיוס לתלמידי ישיבות באמצעות הצבת יעדים נמוכים לגיוס, בהחלטת ממשלה שניתנת לשינוי בקלות.

בהצעת החוק אין סנקציות אישיות על מי שמשתמט ואין בחקיקה הזו הגשת מענה מיידי לצה"ל, ולחיילי המילואים הרבים הכורעים תחת העומס. דלל אינו מרוצה מהחוק, אבל ציטט את הגישה הרווחת בליכוד אתמול והיא שמדובר ב"הצבעה טכנית" – דהיינו, העברת הצעת החוק מהכנסת ה-24 לכנסת ה-25, כדי לתקן אותה בוועדת החוץ וביטחון.

דלל אינו מרוצה מהחוק, אבל ציטט את הגישה הרווחת בליכוד אתמול והיא שמדובר ב"הצבעה טכנית" – דהיינו, העברת הצעת החוק מהכנסת הקודמת לזו הנוכחית, כדי לתקן אותה בוועדת החוץ וביטחון

השימוש בטיעון הטכני על ידי ח"כים רבים בקואליציה מגוחך ביותר. מזה חודשים שצה"ל מתחנן לתיקון במצבת כוח האדם שלו ומסביר שבמצב הנוכחי אין לצבא אפשרות לספק הגנה על אזרחי ישראל באזורי הגלבוע, ברחבי השטחים, בגבולות הארוכים עם סוריה ולבנון ובעוטף עזה

הכנסת חוק ההשתמטות (גיוס רזה עד לא קיים) היא דרך למשוך את הזמן עבור קואליציית ה-64 של ראש הממשלה בנימין נתניהו. אין שום דבר טכני בחקיקה שכזו בעת שחיילי המילואים כורעים תחת העומס ומקבלים צווי גיוס שניים ושלישיים בתוך שנה. להיפך: זהו חוק מהותי עם תוכן ולא סתם פרוצדורה.

שר הביטחון יואב גלנט בעת ההצבעה על החלת דין הרציפות על חוק הגיוס. גלנט היחיד שהצביע נגד מקרב חברי הקואליציה. 11 ביוני 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
שר הביטחון יואב גלנט בעת ההצבעה על החלת דין הרציפות על חוק הגיוס. גלנט היחיד שהצביע נגד מקרב חברי הקואליציה. 11 ביוני 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

ההוכחה המוחלטת לכך שהחוק הנ"ל אינו ראוי היא התנגדות שר הביטחון יואב גלנט, שהיה הלילה היחיד מבין חברי הקואליציה שהצביע נגד החלת הרציפות על החוק במליאת הכנסת. ההחלטה עברה ברוב של 63 נגד 57.

כל חברי הכנסת "האמיצים" של הליכוד, המצהירים שיאבקו על החוק עצמו בוועדת החוץ והביטחון בוודאי ייעלמו בחודש הקרוב, ויחפשו מקום להתחבא. והרי הם כולם מבינים, שהכוונות של יהדות התורה וש"ס הן לא להדק את הפיקוח על החרדים המשתמטים בשינויי החקיקה בוועדה – אלא דווקא ההיפך: להקליל את החוק הרזה.

כל חברי הכנסת "האמיצים" של הליכוד, המצהירים שיאבקו על החוק עצמו בוועדת החוץ והביטחון בוודאי ייעלמו בחודש הקרוב, ויחפשו מקום להתחבא

מי הם הח"כים בליכוד שהתבטאו נגד חוק ההשתמטות בחודשים האחרונים? משה סעדה, ניר ברקת, יולי אדלשטיין, דן אילוז, טלי גוטליב. השרים עמיחי שיקלי ומיקי זוהר אינם ח"כים ולכן לא יכולים להצביע במליאה.

משפחות החטופים ויש עתיד

אתמול בישיבת סיעת יש עתיד, ביקש וקיבל את רשות הדיבור יהודה כהן, אביו של חייל השריון בן ה-19 נמרוד כהן, המוחזק בשבי חמאס בעזה מאז השבעה באוקטובר.

כהן נחטף מהטנק בעוטף ביחד עם הקצין שהיה איתו, עומר נאטורה, ועוד חיילים. אביו סיפר בעבר בכלי התקשורת, כיצד הטנקים שהוצבו לשמירה על היישובים בעוטף היו בחלקם לא תקינים והובאו למקום על גבי מובילים, רק כדי שישמשו תפאורת הגנה – מחדל שאין חמור ממנו. לא פלא שהחיילים נחטפו מתוך הטנק הבוער שלא ניתן היה לתפעלו.

כהן הדגיש את המצב הקשה בקרב החטופים הישראלים, של החיילים הגברים הצעירים. הם לא ברשימות, הם לא בתודעה הציבורית, הם לא בהתייחסות של הממשלה והקואליציה. "מתי יוציאו את הבן שלי מתוך המנהרות שם? אחרון? אחרי כולם?" אמר כהן.

כהן הדגיש את המצב הקשה בקרב החטופים הישראלים, של החיילים הגברים הצעירים. הם לא ברשימות, הם לא בתודעה הציבורית, הם לא בהתייחסות של הממשלה והקואליציה

הוא סיפר שהתנגד לממשלה ה-37 עוד לפני המלחמה, ויצא להפגין נגד ההפיכה המשטרית, וכי הוא אב לשלושה חיילים. בנו הגדול (שהשתתף גם הוא במפגש עם סיעת יש עתיד) שירת שירות קרבי, בנו נמרוד הוצב כחייל שריון בעוטף עזה ב-7 באוקטובר ובתו, גם היא חיילת.

"ידענו שהממשלה הזו נוראית וחששנו מפני אסון, אבל בחלומות הכי קשים שלי לא האמנתי שזה יגיע כך אליי עד הבית", התוודה כהן.

בחלק אחר של דבריו הוא אמר לחברי הכנסת של יש עתיד שהוא מאוכזב מהם. "גילוי נאות: אני הצבעתי ליש עתיד", הוא פתח ואמר. בהמשך סיפר שהוא לא מרגיש שהם איתו ברחובות, בהפגנות. "אתם רואים את הח"כים של העבודה כל הזמן שם. איפה אתם?" שאל.

ראש האופוזיציה יאיר לפיד ועינב צנגאוקר, שבנה נחטף לרצועת עזה, בהפגנה בתל אביב, 25 במאי 2024 (צילום: אלעד גוטמן)
ראש האופוזיציה יאיר לפיד ועינב צנגאוקר, שבנה נחטף לרצועת עזה, בהפגנה בתל אביב, 25 במאי 2024 (צילום: אלעד גוטמן)

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, חברי הכנסת של המפלגה, פעילי המפלגה ואפילו היועצים הפרלמנטריים שלהם נוכחים באירועי שטח רבים. אבל כאשר המאבקים מגיעים לידי מעצרים, אלימות משטרתית כלפי המפגינים וכלפי משפחות החטופים, פחות מרגישים את יש עתיד שם.

כך או כך, ביש עתיד מדגישים שהם נפגשים עם כל משפחות החטופים, שהם מלווים, תומכים ומאפשרים למשפחות לדבר בפתיחות רבה בישיבות הסיעה שלהם, וזאת להבדיל מהליכוד – שעד לרגע זה לא נתן מקום ליזהר ליפשיץ (בנו של עודד ליפשיץ) לדבר בפניהם.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
הם הצביעו בעד כי לחוק הזה אין קשר לגיוס. כל מטרת ההצבעה היא להשיג הארכה נוספת מבג״ץ, ולשמור על הקואליציה. אין שום כוונה לסיים את החקיקה בקריאה שנייה ושלישית, והחוק יקבר בועדות כמו אלפי... המשך קריאה

הם הצביעו בעד כי לחוק הזה אין קשר לגיוס. כל מטרת ההצבעה היא להשיג הארכה נוספת מבג"ץ, ולשמור על הקואליציה.

אין שום כוונה לסיים את החקיקה בקריאה שנייה ושלישית, והחוק יקבר בועדות כמו אלפי חוקים לפניו. החרדים לא חוששים שיגויסו פתאום.

עוד 834 מילים ו-1 תגובות
סגירה