משרד המשפטים נמנע בשתי הזדמנויות שונות להכחיש את הפרסום מיום שישי האחרון ב"מעריב", לפיו היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה אישרה למשטרה ולשב"כ לחקור חשדות הנוגעים ישירות לראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשות המערבות גורמים בלשכתו.
זמן ישראל פנה למשרד המשפטים הן בסוף השבוע האחרון והן אתמול (ראשון) – ובשתי הפעמים השיב המשרד כי לא יתייחס לפרסום בשלב הנוכחי. המסקנה הסבירה היא שהפרסום הוא נכון וכי משרד המשפטים העדיף להותיר בעלטה את החלטתה של היועצת לאשר בהתאם לחוק יסוד הממשלה את פעולות החקירה הנובעים מהחשדות כלפי נתניהו עצמו.
למסקנה זו יש משמעות בהקשרים המשטריים, החקירתיים והפוליטיים. אף שבשלב הנוכחי מדובר עדיין בספקולציה או השערה ולא בעובדה מוגמרת, חשיבות הדברים, והעובדה שראש הממשלה עומד במרכזם, מצדיקה בחינת עומק שלהם.
לפי הפרסום ב"מעריב", בהרב־מיארה אישרה לגורמי החקירה לבצע פעולות חקירה גם ביחס לנתניהו, הן בפרשת גניבת המסמכים הרגישים מצה"ל והן בפרשת החשד לזיוף פרוטוקולים של דיונים מימי ראשית המלחמה
לפי המידע שפרסמו כתבי "מעריב" אברהם בלוך ואלון חכמון, בהרב־מיארה אישרה לגורמי החקירה לבצע פעולות חקירה גם ביחס לנתניהו, הן בפרשת גניבת המסמכים הרגישים מצה"ל והן בפרשת החשד לזיוף פרוטוקולים של דיונים מימי ראשית המלחמה.
ככל הידוע, לאישור שניתן אין קשר לפרשה השלישית הנחקרת ביחס לגורמים בלשכת ראש הממשלה, שעניינה החזקת תיעוד רגיש ביחס לקצין צה"ל במזכירות הצבאית של ראש הממשלה, אף שיש הטוענים שכל הפרשיות קשורות זו בזו.
אישור מטעם היועצת המשפטית לממשלה מתחייב על פי חוק יסוד הממשלה. סעיף 17(א) לחוק היסוד קובע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד ראש הממשלה "אלא בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה".
בהתאמה לעובדות הפרשות הנוכחיות, חקירה פלילית כבר נפתחה, אך ברגע שהחוקרים מגלים שהחשדות מוליכים גם לכיוונו של נתניהו ויש לכלול אותו בנקודת הזמן הנוכחית כאחד החשודים בפרשה, באותו שלב הופכת הפרשה מסתם פרשה רגישה במיוחד ובעלת השלכות ביטחוניות ומשפטיות, לפרשה בעלת חשיבות עליונה, המצריכה אישור מצד היועצת.
יש לקוות שההליך שבו התבקש וניתן אישורה של בהרב־מיארה לפעולות חקירה נגד נתניהו היה הליך מסודר שתועד פרוטוקול או בסיכום דיון. כבר ראינו מה קרה בפעם האחרונה שבה יועמ"ש נתן אישור לחקור את ראש הממשלה
יש לקוות שההליך שבו התבקש וניתן אישורה של בהרב־מיארה לפעולות חקירה נגד נתניהו היה הליך מסודר שתועד פרוטוקול או בסיכום דיון, ונומק בהמשך בהחלטה ממוסמכת של היועצת. כבר ראינו מה קרה בפעם האחרונה שבה יועץ משפטי לממשלה נתן אישור לחקור את ראש הממשלה – גם אז זה היה נתניהו.
בשלהי דצמבר 2016 ותחילת ינואר 2017 הגיעו החקירות בפרשות, שיהפכו בהמשך לתיקי האלפים, לנקודה קריטית. היועץ באותה עת אביחי מנדלבליט כבר היה בסוד העניינים תקופה ארוכה ואישר לחוקרים כל פעולת חקירה בנפרד (ואף עצר אותם מביצוע פעולות רבות). בשלב זה כבר לא היה מנוס מלזמן את נתניהו עצמו לחקירה באזהרה.
רק בשלב המאוחר הזה הואיל מנדלבליט לאשר את חקירת נתניהו, בהתאם לחוק היסוד, אף שסביר מאוד שהחשדות נגד ראש הממשלה התגבשו לכדי חשד סביר המחייב חקירה פלילית כבר זמן רב קודם לכן.
וכדי להוסיף חטא על פשע, מנדלבליט גם לא טרח להוציא החלטה מסודרת, מה שגרר בהמשך ויכוחים אין סופיים בין התביעה לבין סנגורי נתניהו בשאלת חוקיותן של פעולות החקירה שננקטו, מאחר שסיכום הדיון והמיילים שנשלחו בעקבות האישור שנתן מנדלבליט היו כה מפוזרים ומבולגנים. שופטי המחוזי הדנים בתיקי האלפים עוד יידרשו לנושא זה בסופו של יום, בהכרעת דינם.
בהרב־מיארה, כך מסתמן, פועלת אחרת. היא נתנה את האישור זמן רב לפני הדקה ה־90, כלומר לא רגע לפני זימונו של נתניהו עצמו לחקירה באזהרה, אלא בשלב שבו התגבש חשד סביר נגד נתניהו
בהרב־מיארה, כך מסתמן, פועלת אחרת. היא נתנה את האישור זמן רב לפני הדקה ה־90, כלומר לא רגע לפני זימונו של נתניהו עצמו לחקירה באזהרה, אלא בשלב שבו התגבש חשד סביר נגד נתניהו, והוא הפך רשמית לאחד החשודים בפרשה. יש לקוות שעשתה זאת במסמך מנומק ויסודי כדי למנוע תקלות עתידיות.
נותר רק לתהות מה גורם למשרד המשפטים להימנע מלאשר שהחלטה כזו אכן התקבלה, ככל שאכן התקבלה. הסיבה הפרקטית היא שככל הנראה החוקרים מבקשים לבצע פעולות חקירה הנוגעות לחשדות נגד נתניהו מבלי שנתניהו ואנשיו יהיו מודעים לכך וכדי שלא תיווצר מוטיבציה לשיבושן של אותן פעולות. זוהי פרקטיקה מוכרת בחקירות סמויות, שבהן שלב ה"פרוץ" מתעכב כדי לאפשר ביצוע חקירה נקייה מלחצים ומניפולציות.
אלא שבמקרה הזה נכנס אלמנט נוסף לתמונה והוא עצם העובדה שלראשונה זה קרוב לשמונה שנים נפתחת חקירה פלילית נגד ראש הממשלה. ההיסטוריה המשפטית והפוליטית בישראל ידעו חקירות פליליות רבות נגד ראשי ממשלה מכהנים – לא רק נגד נתניהו אלא גם נגד אהוד אולמרט, אריאל שרון, אהוד ברק וגם יצחק רבין.
התקופה הנוכחית, על שלל הטרלולים המשטריים והמשפטיים שהיא מכילה, קצת מטשטשת את עובדות היסוד של חיינו. אך עובדת היותו של ראש הממשלה נתון בחקירה פלילית היא בעלת משמעויות משטריות מרחיקות לכת. לפיכך, הנורמה הציבורית היא שהיועץ המשפטי לממשלה מעדכן בהודעה רשמית את הציבור כאשר נפתחת חקירה כזו.
עובדת היותו של ראש הממשלה נתון בחקירה פלילית היא בעלת משמעויות משטריות מרחיקות לכת. ככל שאכן התקבלה החלטה כזו של היועצת, לא ניתן למשוך זמן רב את שלב אי הוודאות
הנורמה הזאת חלה גם בחקירות פליליות של חברי כנסת ושרים, ובוודאי כאשר ראש הממשלה חשוד בביצוע עבירה פלילית. ככל שאכן התקבלה החלטה כזו של היועצת, לא ניתן למשוך זמן רב את שלב אי הוודאות, ויהיה עליה לעדכן רשמית את הציבור בהקדם.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
נפתח תיק 10,000,000 בניסיון השמאל היהיר (ערוצים 12+13+מרצי האוניברסיטאות+הפרקליטות ושופטי העליון), להדיח את נתניהו ולהפיל את ממשלתו. מכיוון שהניסיון "לא שקוף" ואף אחד לא מבין את התרגיל והגורמים שעומדים תחתיו, ברור שיצליח……… חה חה חה חה חה חה חה חה חה חה…… קשה לי לנשום.
עד היום מה שהתברר בדרך חקירת העדים ובעדויות עצמן על רדיפה ונסיון לתפירת תיקים ,כנגד ראש ממשלה מכהן .במידה וגם עכשו יתברר ,שמדובר ברדיפה פוליטית ונסיון לתפירת תיקים חדשה ,יש לחקור את כל המעורבים בכך ולהעמידם לדין ,כמו בחוק של דין הנאצים ועוזריהם.
להגיע גם לנאשם "נותן ההוראה" ולחקור אותו באזהרה על חשד לפגיעה בבטחון המדינה, הרי גם הוא ידע שהצנזורה אסרה את פירסום הידיעה, שבסוף הוצעה והוצאה לבילד הגרמני ; להזכיר: וועדת החקירה הממלכתית לחקר כלי השייט שלחה לנאשם נכתב אזהרה שהוא חשוד בפגיעה בבטחון במדינה, כך שיש כבר תקדים לגביו.