ביום חמישי אחר הצוהריים תל אביב טובלת באור דמדומים אפור. כ־250 אנשים מתמקמים בכיסאות האולם בקומה מינוס אחת בצוותא. יש מקום לכולם ולא צריך להידחף. כמו במחתרת, הם שואפים ללקט ניצוץ של תקווה לשינוי כיוון, הרחק מהשקיעה במלחמה ומהמשבר הכלכלי שסופם אינו נראה באופק.
אחרי הפתיחה והקרנת סרטון קצר, עולה לבמה עמי אילון, נמרץ ונחוש: "מכל מדינות המזרח התיכון והעולם רק ישראל מתנגדת לפתרון שתי המדינות", הוא יורה את המילים המפורשות.
הוא מתריע מפני החיכוך הפנימי הכרוך בחתירה להסדר ומההתפוררות שתיגרם בהיעדרו: "הסכסוך עיקש ומחייב לגעת בעצבים הרגישים. הדיון בהסדר יפתח את כל השסעים ועלול להביא לאלימות, בעוד שהיעדר הסכם יוביל למחיקת הזהות היהודית־דמוקרטית".
"הימאים פה יודעים: רב־חובל שלא יודע לאן להפליג, אין רוח שתוביל אותו. רק זה שיודע מה היעד ידע גם לנצל כל זרם, גל ומשב רוח אקראיים כדי להגיע לשם"
בצד האזהרות הוא מנסה לסמן פרצה ולתת פרופורציות היסטריות במצב שנראה כמבוי סתום לאומי: "אנחנו יודעים שהמשבר הוא הזדמנות אבל לא חולמים על האפשרויות. להורינו היה חלום והם היו פרגמטיים. עברו 50 שנה מהקונגרס הציוני הראשון עד להחלטת האומות המאוחדות שהובילה להקמת המדינה.
"הימאים הם הרוב פה, ויסלחו לי הטייסים ואנשי היבשה: רב־חובל שלא יודע לאן להפליג, אין רוח שתוביל אותו. רק זה שיודע מה היעד ידע גם לנצל כל זרם, גל ורוח אקראיים כדי להגיע לשם".
"קידום הסדר מדיני הוא הכרחי" (צילום: פורום שדות ים)
חותרים להסדר
הקהל, שרובו מבוגרים, התכנס במעוז ההיסטורי של השמאל האנין כדי להיזכר במה שנעלם מהשיח הציבורי. אבל יוזמי המהלך מתעקשים כי הוא רלוונטי יותר מתמיד. הפורום שערך את הכנס נולד ממפגשים שקיימו כמה עשרות בוגרי שייטת 13 במועדון השייט בשדות ים והם יצאו לדרך באופן רשמי באפריל האחרון.
המטרה היא "לעורר את קיומה של שיחה ערה וחיונית בחברה הישראלית לבחינת פתרונות מדיניים ולקדם אותה", כפי שאמר בדברי הפתיחה רונן פינקלשטיין, בוגר היחידה שהשתחרר לפני חמש שנים לאחר 25 שנות שירות כקצין בחיל הים.
ההתארגנות אמנם חדשה יחסית אך נבטה מתוך שיח פנימי שהתפתח בין חבריה במהלך ההפגנות נגד המהפכה המשפטית, במיוחד אלה שנערכו מול ביתו של יואב גלנט, שאחד מיוזמי המהלך הוא בן מחזורו וחברו ארנון רוזמרין. הם סבורים שקידום הסדר מדיני הוא לא רק אפשרי, אלא גם הכרחי וצורך מיידי.
היוזמה יצאה לדרך באפריל האחרון, לאחר שנבטה מתוך שיח פנימי שהתפתח בין חבריה במהלך ההפגנות נגד המהפכה המשפטית, במיוחד אלה שנערכו מול ביתו של יואב גלנט
לשם כך, הם מתכוונים לפעול במישור ההסברתי באמצעות כנסים, כמו זה שנערך בצוותא, במישור החינוכי, במפגשים ציבוריים – כולל עם יריבים אידאולוגיים – ובהרחבת שורות התנועה ללא תלות בשיוך הצבאי. הם גם שואפים לחבור לארגונים הפועלים לקידום הסדר מדיני, במטרה לגבש קואליציה שתעלה את הדרישה להסדר לדרג הפוליטי.
"הרוב חושב שהוא מיעוט"
אולי כדי לעמעם את הצביון הגברי־צבאי של הפורום, הפאנל היה ברובו נשי וכלל מנהלת בית ספר, עיתונאית, אשת תקשורת, פעילת שלום ומייסדת מכללה חרדית.
"הרוב מבין שצריך הסדר אבל הרוב חושב שהוא מיעוט", אמרה מיה בנגל, יועצת במכון אקורד, שלפי סקרים שלו בשנה החולפת מעל לשני שלישים מהציבור הליברלי תומכים בקידום הסדר מדיני, כולל מדינה פלסטינית מפורזת.
"זה גדול ממחנה המרכז–שמאל, אבל רוב הציבור לא מאמין שזה יכול לקרות וכי הימין הוא עדיין השחקן היחיד על המגרש. אחרי 7 באוקטובר נסדקה המחשבה שביטחון שווה ימין ולא הרמנו את הכפפה".
"יש פער בין התמיכה הציבורית בהסדר לחוסר האמון שזה יכול לקרות. באין הנהגה שמובילה אז אין היתכנות, כי פוליטיקה זה עולם המעשה. יש מנהיגות וצריכים להשפיע עליה"
"רוב הציבור חושב שאין פרטנר", ניסתה להקשות המנחה מאיה בואנוס. "מאז השביעי לעשירי הדיון על יש או אין פרטנר לא רלוונטי, הרוב מבינים שזה אינטרס ביטחוני ושאלת הפרטנר מתייתרת", השיבה בנגל.
מאוחר יותר היא תסביר שהפער בין התמיכה הציבורית לבין חוסר האמון ביכולת לממש את החזון מצויה במנהיגות: "ברגע שיש מנהיג כמו [אריאל] שרון למשל, יש היתכנות, ובאין הנהגה שמובילה אז אין כי פוליטיקה זה עולם המעשה. יש מנהיגות וצריכים להשפיע עליה".
יש פרטנר ל־22% מהארץ
עדינה בר־שלום, מייסדת המכללה החרדית בירושלים ובתו של הרב עובדיה יוסף, נזכרה בצער שאימה חשה לפני שנפטרה על רקע ההפגנות נגד הסכם אוסלו. "חרדים היו בעבר אנשי שלום והיום יש סחף לכיוון הלאומי וחלקם אומרים שהם לא ציונים – וזה דבר והיפוכו. אני לא יכולה לדבר איתם, אומרים לי, 'הערבים ירצו להרוג אותנו, אין אמון בהם'. זה הקצין".
אורית סומר קראה "לספר סיפור אחר כדי ליצור עתיד אחר ושהשיח יהפוך למשהו שמצית את הדמיון". היא גרה בנס הרים, מנהלת בית ספר בירושלים ולפורום היא הגיעה דרך בן זוגה השייט. "נפגשנו עם הרב לוינשטיין במקום ניטרלי בירושלים. הייתה שיחה חשובה ופחות מאתגרת ממה שחשבתי". אולי מתישהו היא תדבר על היוזמה הזו גם עם שכניה וחבריה חילי טרופר ויועז הנדל.
נכון שאין פרטנר לתוכניות שהוצגו לפלסטינים עד היום, אלא שאף אחד מהמנהיגים מאז הסכם אוסלו לא הסכים לדרישה של הפלסטינים ל־22% מהארץ ההיסטורית
שאול אריאלי, אל"ם במילואים ומומחה לסכסוך, ביקש להפריך את האמרה שתבע אהוד ברק, לפיה אין פרטנר. לדבריו זה נכון לגבי התוכניות שהוצגו להם עד היום, אלא שלמעט אהוד אולמרט, אף אחד מהמנהיגים שמאז הסכם אוסלו לא הסכים לדרישה של הפלסטינים ל־22% משטחי פלסטין–ישראל ההיסטורית.
הוא טען שזה לא נכון שההתנחלויות איינו את האופציה להסדר ושלמרות הקמה של מאות חוות בשנים האחרונות, "מבחינה דמוגרפית הן גוססות", שהחזקים עוזבים ומי שמגיעים הם בעיקר חרדים.
"במקביל יש הפיכה משטרית, בריחת תקציבים ליו"ש ובשנה האחרונה יש שם מלחמה עם כ־700 הרוגים פלסטינים וכ־100 ישראלים וטרור יהודי שמתגבר בעידוד הממשלה", הוסיף אריאלי וסיכם ש"אפשר להגיע להסדר".
"הדרג המדיני יבוא בסוף"
כמי שניסה להוביל יוזמת שלום אזרחית ישראלית ופלסטינית כבר לפני יותר משני עשורים, מבחינתו של אילון ההצטרפות ליוזמה החדשה היא טבעית. כרגע נראה שהוא שוחה נגד הזרם, אולי יותר מאי פעם.
"אני במיעוט גאה ובסוף זה יקרה כתוצאה מכך שיש יותר אנשים שמבינים שאין דרך אחרת וגם כתוצאה מאירועים חיצוניים כמו שהיה ביציאה מלבנון"
בתשובה לשאלה האם יש סיכוי שהציבור יצטרף, אמר כך: "אני במיעוט גאה ובסוף זה יקרה כתוצאה מכך שיש יותר אנשים שמבינים שאין דרך אחרת וגם כתוצאה מאירועים חיצוניים כמו שהיה ביציאה מלבנון: 'ארבע אימהות' יצרו תשתית חברתית, היה את אסון המסוקים והרצון של אהוד ברק להיבחר מחדש. זה שילוב של אינסוף דברים – והגרעין צריך להיווצר בחברה האזרחית".
בני גנץ ויאיר לפיד לא מדברים בקול הזה כרגע.
"הפתרון המדיני יבוא בסוף. ללפיד ברור לחלוטין שרק הסדר מדיני של שתי מדינות יביא ליציבות ולכיוון נכון למדינת ישראל ואותו דבר גנץ. גדי איזנקוט מעז להגיד את זה בקול רם.
"הם יקבלו את זה כתכתיב, זה מה שקרה לבגין. הוא עשה שלום עם מצרים אחרי ששנים קודם לכן עזב את ממשלת החירום בגלל אותו רעיון; שמיר הלך למדריד בגלל האינתיפאדה וההנחיה שקיבל מבוש האב; ושרון יצא מעזה בעקבות האינתיפאדה השנייה וההנחיה שקיבל מבוש הבן במפת הדרכים".
יש הזדמנות מחודשת להסדר?
"טראמפ יתנהג לפי האינטרס האמריקאי ומי שישפיע יותר מכל גורם אחר על המדיניות שלהם במזרח התיכון זה יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. 'הסכמי אברהם' היו ברקע הליכה של ישראל לסיפוח חד צדדי וטראמפ אמר 'עד כאן, אתה הולך לשתי מדינות אם תרצה נורמליזציה והסכמי שלום'. הפלסטינים נשארו בחוץ כי שיקרנו לאמירתים ולאמריקאים – ולא רק נתניהו אלא גם ממשלת בנט.
"האופטימיות שלי נובעת מכך שבמלחמה הזו כל מושג ההכרעה הצבאית פשוט לא רלוונטי. השגנו את המטרות הצבאיות וזו כבר לא רק מלחמה בין ישראלים לפלסטינים"
"האופטימיות שלי נובעת לא רק משום שאני מאמין – כמי שעסק יותר במלחמות מאשר בדיפלומטיה – שבמלחמה הזו כל מושג ההכרעה הצבאית פשוט לא רלוונטי. השגנו את המטרות הצבאיות וצריך להגיע להסדר. זו כבר לא מלחמה בין פלסטינים לישראלים אלא מלחמה אזורית עם משמעויות גלובליות".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אין תקומה לעם ישראל ללא פתרון כלשהו של הבעיה הפלשתינית ועם ישראל לא יהיה חופשי בארצו ללא פתרון חיינו כעובדה מתנהלים מאז ועד היום לפי גחמותיו של הפלשתינים טרור קיים בלי מדינה לפלסטינים מאז קום המדינה אולי צריך לנסות ולראות איך יתנהלו חיינו לצד מדינה פלשתינית מפורזת ומגובה בהסכמים בין לאומיים עם שמירה שלנו על פירוז המדינה הפלשתינית
לצערי, החברה' מהשייטת לא מבינים את מהות הסכסוך.
לו היה מדובר בסכסוך טריטוריאלי, אזיי היה מקום והגיון לחתור לפיתרון כזה.
למרבה הייאוש, הסכסוך דתי תרבותי. הם לא רוצים את נוכחותנו באזור כיהודים ריבוניים.
מי שלא מבין מפספס בענק ומסכן אותנו!!!
חיים בסרט, כולל שאול אריאלי ולא רק. שיפסיק לבלבל את המוח על החזקים שעוזבים. בלון הליום שאין לו כל אחיזה. שקר גס. ועד שהאויב הפלשתינאצי לא יודיע שלעם ישראל זכות לחיות בארצו כי זו ארצו. נצטרך להמשיך להילחם בו. הבא להורגך השכם להורגו. אנשי רצח אונס גזל שריפה ושקר. הרבה מאוד שקר.
החשמלאים אמרו דברם?
האדריכלים?
גולני?
מטכ"ל?
שייטת 13… כמה מכל החטיבה???
ולא! ממש לא מזלזל! הטייסים איימו כבר ועוד בעיני עצמם נגד עמם… ואם עמי כאן סימן שרוב עמי / עמ"י עם ישראל אינו כאן… (שמאלן רציני)
טפשות להשתמש בנציגות או תפקיד צבאי בכדי להביע דעה ולהוביל עמדה… זה נגד הדמוקרטיה שאתם עיוורים כלפיה…(תלוי לטובת מי תהיה התשובה) קלפי מכירים?! תמתינו! עד אז אחים אל תרעו… ניסו טובים כמוכם זה לא עבד… הימין הבין את הפואנטה.. אין פתיל
אז מה אם הם משייטת 13 ?
אז הם חכמים יותר טובים יותר מגולני גבעתי או טנקיסט!!!???.
אסור לתעל את השירות הצבאי לפוליטיקה.
צריך להבין ולהפנים אנחנו במלחמת דת ולא במלחמה נגד עם פלסטיני אשר לא היה קיים מעולם.