הופעות עם מסרים פוליטיים של אמנים, הרצאות משיחיות של רבנים, חלוקת ספרוני המעודדים חזרה בתשובה לטירונים, ניצול שירות מילואים לקידום מסרים של חזרה לגוש קטיף ולאחרונה חשיפת תופעה של ליווי אזרחים לסיורים מסוכנים בשטח האויב, לכאורה במטרה "למפות" מקומות קדושים (אירוע שהביא למוות מיותר של אזרח וחייל) – כולם מתכנסים לכדי בעיה כוללת של העדר אכיפה ומשמעת בצבא, בדרך כלל בכיוון פוליטי מאד ברור.
שורה של פרסומים, חלקם בזמן ישראל, על היקף התופעה המתגבר של התרופפות המשמעת והתעלמות של הצבא ממחדלים אלה, הביאה בנובמבר שעבר לניסוח מסמך נהלים לגורמים חיצוניים המופיעים בפני חיילים, הכולל בין השאר "איסור על הבעת עמדה פוליטית או למעשים הנוגעים לשיקולים פוליטיים", וכן "שמירה על בטחון מידע".
ההנחיות הללו מחייבות כל הופעה של אזרחים או גורמים במדים בפני החיילים לרבות מרצים, אמנים, רבנים ועוד. המסמך מדגיש כי "יחידה המזמינה מרצי חוץ, לרבות הופעות אמנים מרצים ורבנים, תוודא שהמרצה לא מביע עמדה פוליטית או עמדה שאינה ממלכתית".
דובר צה"ל סירב לחשוף את המסמך המלא, ובעקבות כך הגיש עו"ד אלעד מן מעמותת "הצלחה" בקשת חופש מידע ובה דרישה לחשוף את מלוא הנהלים, ההוראות והפקודות הנוגעות להופעות של גורם חיצוני, וכן ממצאי תחקירים "הנוגעים לאירוע כניסתו של הזמר חנן בן ארי לשטחי הלחימה ברצועה והופעתו בפני לוחמים שם" בנוסף ל"מלוא הצעדים שננקטו בעקבות האירוע". כמו כן, דרשה "הצלחה" פירוט אירועים נוספים בהם הופרו הנהלים במסגרת הופעות בשטחי הרצועה בפני חיילים.
חנן בן ארי: "חוזרים לגוש קטיף, מקימים את חוף נובה על עזה" pic.twitter.com/tz2PaEtSsF
— יבגני זרובינסקי (@ivgiz) October 25, 2023
עוד דרש עו"ד מן, בעקבות הפרסום בזמן ישראל על ספרוני הדתה המחולקת לטירונים, את "רשימת מלוא החומרים הכתובים החיצוניים לצה"ל אשר הוגשו לאישור לצורך חלוקה או הפצה לחיילים", בחמש השנים האחרונות.
בצה"ל התחמקו במשך תקופה ארוכה מכל מענה, ולבסוף השיבו מענה חלקי מאד ובו אישרו כי התבצע תחקיר סביב הופעתו של בן ארי – אך סירבו למסור את ממצאיו. משאר הבקשות התעלמו כליל. בעקבות אי המענה עתרה הצלחה לבית המשפט המחוזי בדרישה לחייב את הצבא להשיב לפניות חופש המידע. השבוע, כאמור, הורה השבוע בית המשפט לצבא, במסגרת הסכמות בין הצדדים להשיב לשאלות בתוך שישים יום, ובכך התייתר דיון שנקבע.
בצה"ל התחמקו במשך תקופה ארוכה מכל מענה, ולבסוף השיבו מענה חלקי מאד ובו אישרו כי התבצע תחקיר סביב הופעתו של בן ארי – אך סירבו למסור את ממצאיו. משאר הבקשות התעלמו כליל
לזמן ישראל נודע כי התעלמות מבקשות חופש מידע הנוגעות למידע שעשוי להביך את הצבא, ואשר לכאורה הוא מחויב בחשיפתו על פי חוק חופש המידע, הפכה באחרונה לשיטה. הצבא מעכב עשרות בקשות חופש מידע ורק לאחרונה הוגשו נגדו לא פחות משש עתירות נוספות של "הצלחה", לאחר שסירב או התחמק ממענה.
בין הנושאים אותם דורשת הצלחה לחשוף בולטת סוגיית חקירות מצ"ח וכתבי אישום שהוגשו בשנה האחרונה סביב אירועי ופשעי מלחמה, לרבות מקרי מוות, ביזה ובטחון שדה. בצה"ל חשפו את המידע הנדרש רק לגבי חודשי המלחמה הראשונים – אך סירבו לחשוף את החקירות שהתבצעו וכתבי האישום שהוגשו מאז חודש ינואר ועד היום.
בשורה של עתירות שהסתיימו בעבר פסק בית המשפט הוצאות לטובת העותרת, וקיבל את הטענה כי הצבא פעל לכאורה שלא כדין כאשר סירב או התחמק מלענות לבקשות חופש מידע.
עו"ד מן מציין בבקשתו לפסוק לצבא הוצאות כי מספר המקרים בהם הצבא נמנע מלענות לבקשות חופש מידע הוא בלתי סביר, ובמינון חריג ביחס לרשויות אחרות. "לאחרונה פורסמו נתונים חדשים ומטרידים אודות אופן ניהול מערך חופש המידע בצה"ל, כמות הבקשות המטופלות, מספר העתירות, גם במימד השוואתי לרשויות אחרות.
"יש החרפה ברורה בציות להוראות החוק מצד משיבי צה"ל לבקשות חופש מידע. עשרות בקשות טרם נענו במשך חודשים רבים, ויותר מדי פעמים זה מסתיים בהגשת עתירה כדי לחייב את דובר צה"ל להשיב"
"יש החרפה ברורה בציות להוראות החוק מצד משיבי צה"ל לבקשות חופש מידע, שהתחילה ב-2023 וממשיכה גם בשנה זו. עשרות רבות של בקשות חופש מידע שהוגשו טרם נענו במשך חודשים רבים, ויותר מדי פעמים זה מסתיים בהגשת עתירה כדי לחייב את דובר צה"ל, הממונה על חופש המידע, להשיב", אומר מן.
תגובת דובר צה"ל: "בקשות שמתקבלות במסגרת חוק חופש מידע מטופלות בצה"ל, גם בעת המלחמה, מתוך מחוייבות לשקיפות מלאה. הבקשות האמורות מטופלות בצירים המקובלים, ותשובות יועברו לפונה עם סיום הטיפול. העתירה המוזכרת נמחקה אתמול בהסכמת הצדדים".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם