JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אנה גלמן: טיהור אתני ופשעי מלחמה | זמן ישראל

טיהור אתני ופשעי מלחמה

אמהות לחיילים בעזה ובלבנון מפגינות בקריה לסיום המלחמה, אוקטובר 2024 (צילום: אריק מרמור / פלאש90)
אריק מרמור / פלאש90
אמהות לחיילים בעזה ובלבנון מפגינות בקריה לסיום המלחמה, אוקטובר 2024

לאחרונה  משה בוגי יעלון, שר ביטחון לשעבר, העז  לומר שישראל מבצעת טיהור אתני בעזה. בתגובה הוא ספג תגובות קשות. היו שרצו לשלוח אותו לכלא או לבית חולים פסיכיאטרי עם אבחנה של שגעון. היו מי שאמרו שבזקנתו הוא מבייש את נעוריו. אולי דווקא ההפך הוא הנכון.

לפי המתרחש בפוליטיקה של ימינו ברור כי לו יעלון היה אזרח פשוט, הוא היה כבר מקבל הזמנה לחקירה. העם מזועזע מהדברים ולא מבין איך אפשר לומר דברים כאלה על הצבא המוסרי שלו.

לפי המתרחש בפוליטיקה של ימינו ברור כי לו יעלון היה אזרח פשוט, הוא היה כבר מקבל הזמנה לחקירה. העם מזועזע מהדברים ולא מבין איך אפשר לומר דברים כאלה על הצבא המוסרי שלו

ראש הממשלה בנימין נתניהו הסביר לעם, שבשבעה באוקטובר קרתה שוב שואה נגד היהודים, ומאז השבעה באוקטובר הכל מותר כי ביצעו בנו טבח. אז מה פתאום באים אנשים, החושבים שבשבעה באוקטובר היה טבח נגד אזרחי מדינת ישראל ולא נגד יהודים, וכי זכותו של הצבא להגן על המדינה לא בהכרח מצדיקה תמונת ראי של שואה גזענית לעם אחר, העם הפלסטיני.

הקמתה של מדינת ישראל הייתה דבר הכרחי לתיקון זוועות השואה, אך המדינה לא הגיעה עם אישור לבצע זוועות לעם אחר שחי בארץ הזאת. זוועות השואה לא נותנות חסינות  וחנינה למדינה לבצע פשעים נגד האנושות.

להפך, על פי ההיגיון, מצופה מעם שידע מה זה להיות קורבן של שיח ומעשים קשים הנובעים מגזענות, להיות מוסרי ולעצור את ההתענגות ממעשי נקמה. הגנה עצמית לא מצדיקה הרעבה, עינויים וקטל מסיבי בעזרת פצצות עיוורות, מעשי רוע והסתה רעילה ולאומנית.

פלסטינים שלא עוללו דבר הם בני אדם, ואילו מעשי רוע של ישראלים מסוימים הופכים אותם מחיילים או ממקבלי החלטות ליצורים המונעים מנקמה או מכוח, כסף וכבוד. מיהירות המעוררת בנו, האזרחים הישראלים, בושה וחרפה ופחות רצון להיות עם אחד.

יחד עם החיילים שנופלים והפלסטינים שנופלים, נופלים לנו במקביל גם הערכים של מדינה מתוקנת. מעם מושמד אנחנו הופכים להיות עם משמיד.

מצופה מעם שידע מה זה להיות קורבן של גזענות, להיות מוסרי ולעצור את ההתענגות ממעשי נקמה. הגנה עצמית לא מצדיקה הרעבה, וקטל מסיבי בעזרת פצצות עיוורות, מעשי רוע והסתה רעילה ולאומנית

לא נגד העם היהודי ביצע חמאס את מעשי הזוועה שלו, אלא נגד אזרחים של מדינת ישראל ואנשים המתגוררים בה. בטבח נפגעו גם אזרחים ערבים ועובדים זרים. המדינה קיימת כבר 76 שנה והיא אמורה להילחם בתוקפיה כמדינה ולא כשבט יהודי.

כן, יעלון לא חושב שביטחון מצריך התעללויות והשחתה של בני אדם. הוא לא חושב שביטחון מצריך ענישה והרס מסיבי המונע מנקמה ומאשליה מגלומנית של כיבוש והקמת התנחלויות נוספות.

שר הביטחון הנוכחי ישראל כ"ץ נלחם על שחרור יהודים ממאסר גם כאשר הם מתקיפים פלסטינים. השרים של הממשלה הזאת חיים ביהודה, ולא במדינת ישראל.

"רצח עם" "וטיהור אתני" חוזרים אלינו, למדינה של היהודים, מבפנים. הגזענים קיימים בתוכנו, וההזדהות איתם גורמת לנו להתנהל כמדינה שחוזרת לעבר, להיסטוריה, ולא פונה לעתיד. היא במעגל סגור של חזרתיות, ללא אופק מדיני.

מדינה הפועלת לבטל את המעמד של היועצת המשפטית, כי השר הוא החוק, ופועלת לבטל את התקשורת הציבורית – חשודה בהסתרה. ממשלה שרוצה שהאמת תהיה מוסתרת מהעיניים ומהאוזניים של האזרח, רוצה נתינים כמו אלה שחיו במשטרים אפלים ולא רצו לדעת על המתרחש סביבם. כמותם אנו עלולים להיות חרשים ועיוורים לעוולות שנעשות בשמנו, בהיעדר דיווחי אמת.

בהדרגה אפשר להבחין בגלישה לריקבון של הדמוקרטיה ולהזדהות מוחלטת עם ערכים גזעניים.

אחרי ה"ביחד ננצח" לא תמיד נהיה כל כך ביחד, כי אנחנו אנשים שונים עם ערכי מוסר שונים. רבים ביננו לא כל כך מתענגים על ניצחון ונקמה, לא אוהבים לשנוא, ומעדיפים לחיות ולא למות

עם הספר הופך בהדרגה לעם הסוגד לכוח של מטוסים ונשק. כוח מסוג זה לא מרשים את כולנו וגם לא מביא אופק אנושי.

אחרי ה"ביחד ננצח" לא נהיה כל כך ביחד, כי אנחנו אנשים שונים עם ערכי מוסר שונים. רבים ביננו לא כל כך מתענגים על ניצחון ונקמה, לא אוהבים לשנוא ומעדיפים לחיות ולא למות. אנו מעדיפים להתאחד סביב ערכים ולא סביב שנאה מאחדת.

הגיע הזמן שנהיה אזרחים במדינה שמפרידה את עצמה מדת, משוחררת מציווים עתיקים ומחבקת תרבות. אם ננצח את הגזענות שחיה בתוכנו, נבנה מדינה מוסרית, עם פחות "הותרו לפרסום" ו"הודעות נמסרו למשפחות", עם פחות חיילים מתים ופחות גאווה על חיסול בני אדם.

כולם מזדהים עם החטופים, אבל למי העם אמור לפנות? הרי גם ראש הממשלה מסתובב עם סיכת החטופים הצהובה – והוא הראש של העם, הוא זה שלא מחזיר את החטופים כי השר שלו לביטחון לאומי איתמר בן גביר צועק שהוא לא מוכן לשחרר סנווארים.

כשהשיח בחוצות ממזג תמונות של הטבח מהשבעה באוקטובר עם תשעה באב, ומשווה את שריפת הבתים בנחל עוז עם שריפת בית המקדש – זהו ניסיון לקבע מעגל הרואה במדינה רק את ארץ האבות, אבל רבים מאתנו חולמים על ארץ לכולם, כל מי שחי בה.

כולם מזדהים עם החטופים, אבל למי העם אמור לפנות? הרי גם רה"מ מסתובב עם סיכת החטופים – והוא הראש של העם, הוא זה שלא מחזיר את החטופים כי השר שלו לביטחון לאומי צועק שהוא לא מוכן לשחרר סנווארים

הקנאים מובילים אותנו לאבדון, להתאבדות. אחד לפחות, משה בוגי יעלון, מתבייש בזה וצועק את האמת. בכדי לראות נכוחה את ההווה יש לפעול למען העתיד.

אם הלאום ינצח – ימות הסובייקט.

אנה גלמן היא פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית לאקאנינית. היא מדריכה ומנחה סמינרים ומרצה על פסיכואנליזה ועל פוליטיקה של הפסיכואנליזה בזמננו.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 788 מילים
כל הזמן // שבת, 30 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

צללים, גלימות ואקסטזה קתולית

בגלריה הלאומית בלונדון עלתה החודש תערוכה של אחד מגדול ציירי תור הזהב הספרדי ● בין קדושים מעונים שמתלבשים כמו דוגמני צמרת ועד ללימונים הכי משכנעים בתולדות האומנות, פרצ'סקו דה סורבראן מתגלה כגאון שצייר את האמונה – אך הלב שלו היה בכלל באופנה

לכתבה המלאה עוד 1,476 מילים

בינה מלאכותית, רגשות אמיתיים

בימים האחרונים עורר ראש הממשלה בנימין נתניהו סערה ציבורית לאחר ששיתף סרטון תחת הכותרת "ביביסט, לא חצי בן אדם". הסרטון מציג סצנה משפחתית הבנויה כפרודיה על "יציאה מהארון": בן צעיר מתיישב מול הוריו, והם מבטיחים לו שיאהבו אותו בכל מקרה. אלא שהגילוי הדרמטי אינו נטייה מינית אלא זהות פוליטית: "אני ימני. אני ביביסט".

מכאן מתגלגלת הסצנה לתגובה מבוהלת של המשפחה הליברלית כביכול, שמתקשה ליישב בין דמותו של הבן המשכיל, עובד ההייטק וקורא הספרים, לבין האפשרות שהוא תומך בנתניהו. הסרטון הפוליטי והבוטה טוען, שבישראל קיימים "ביביסטים בארון", אנשים שמסתירים את עמדתם מפני סביבה חברתית, מקצועית ותרבותית שמביטה בהם בבוז.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,259 מילים

השבוע התברר סופית שאף אחת ממטרות המלחמה לא הושגה

שלושה חודשים למלחמת איראן השנייה, ואף אחת מהמטרות שהוצבו בתחילתה לא הושגה במלואה ● חזבאללה קורא להפלת הממשלה הלבנונית, הלחימה בדרום לבנון הולכת ומתגברת ● ארדואן מרסק את האופוזיציה ומעצב אותה מחדש ● והשבוע ב-1946: ירדן הופכת למדינה עצמאית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,186 מילים
אמיר בן-דוד

סיפור לשבת דו-קרב

ב-1971 יצא למסכים סרט מינורי של במאי צעיר ולא מוכר, שזה היה סרטו העלילתי הראשון. שמו של הבמאי היה סטיבן שפילברג. ככל שהסרט, שצולם בשלושה עשר יום בלבד, נחשב מינורי, עדיין הוא צבר מוניטין ונעשה מוכר וידוע. 

עד כדי כך היה הסרט מוצלח, עד שמבקרי קולנוע היללו את הבמאי הצעיר שהפך סרט בתקציב זעום לאחד מסרטי האקשן המותחים של תקופתו. אני לא ממש זוכר אם מישהו מהמבקרים ניבא לבמאי הסרט הזה עתיד גדול.

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,133 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בֶּן גְּבִיר 303

הגיע הזמן שפוליטיקאים יפסיקו להישאל אם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם המפלגות הערביות ויעומתו עם השאלה הקיומית החשובה באמת: האם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם איתמר בן גביר

לכתבה המלאה עוד 835 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

מלחמת האזרחים של גולי איראן

קונגרס חירות איראן (IFC) התכנס לאחרונה בלונדון במטרה ליצור חזית אחידה נגד ממשל האייתוללות, אך נתקל באלימות מצד תומכי השאה לשעבר שהולכים ומקצינים ● כעת, חברי הארגון מנסים לנווט בין פלגים מסוכסכים, להקים "ממשלה" חלופית, לשמור על מרחק בטוח מישראל ולזכות באמונו של העם האיראני בדרך להפלת המשטר

לכתבה המלאה עוד 2,328 מילים

התסבוכת הפלילית של רומן גופמן

מסמך הראיות שהגישה היועמ"שית לבג"ץ מוכיח מעבר לכל ספק כי המועמד לראשות המוסד שיקר בפרשת הפעלתו של אורי אלמקייס - ומניח תשתית מספקת לחקירה פלילית על שיבוש מהלכי משפט ● הנזק שגופמן גרם חמור לא פחות - ואולי אף יותר - מהנזק שגרמה הפצ"רית לשעבר ● גורלו לא צריך להיות לא שונה מגורלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

נתניהו רוצה ניצחון מוחלט על רשימת הליכוד לכנסת

הפחד מנציגי המחוזות העלה אצל נתניהו רעיון ישן של הקמת ועדה מסדרת שתקבע את הרכב הרשימה לכנסת ● בפגישה בלשכתו הוא עשה "כיפה אדומה" לשרים הבכירים כשהביא ראשי ערים שדרשו להעניק לו שליטה כמעט מוחלטת באמצעות שריונים ● הבכירים שחוששים לאבד את כוחם מתנגדים בתוקף, אבל נראה שבסוף ראש הממשלה יכופף שוב את המפלגה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 774 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

רוב המצביעים - ואפילו בגוש הקואליציה - מתנגדים לישיבה עם המפלגות החרדיות

גם מצביעי הימין מאבדים סבלנות כלפי השותפות עם ש"ס ויהדות התורה, כאשר רוב בוחרי עוצמה יהודית והציונות הדתית מתנגדים לקואליציה איתן - כך עולה מסקר חדש שערך יוסי טאטיקה ● במקביל, מגמת ההתחזקות של איזנקוט נמשכת ומפלגת ישר מזנקת לשיא של 18 מנדטים ● ואילו איחוד אפשרי של המפלגות הערביות עלול לטרוף שוב את הקלפים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 503 מילים ו-2 תגובות

עיניים עצומות לרווחה

ריאיון טענה מפוקפקת של תקיפה מינית באמצעות כלב אפשרה לישראלים לפטור בשאט נפש את תחקיר "הניו יורק טיימס" על אלימות מינית נגד אסירים פלסטינים ● עו"ד שרי בשי, מנכ"לית הוועד נגד עינויים - ומי שסיפקה לכתב העיתון חלק מהעדויות - עומדת מאחורי הטענות הקשות ומסבירה מה קרה לנו מאז השבעה באוקטובר ● "אין תרבות שמענה, יש כוח שמענה. וכשנותנים לאנשים כוח בלתי מרוסן, הם תמיד ינצלו אותו לרעה"

לכתבה המלאה עוד 4,124 מילים

גפני גילה את הפמיניזם כשצריך להציל את הפטור מגיוס

חוק המעונות הוא לא מאבק על נשים חרדיות אלא עוד פרק במלחמת ההתשה של המפלגות החרדיות נגד שירות ושוויון ● גפני עטף את פטור הגיוס באריזה פמיניסטית, יהדות התורה השתמשה בוועדת חקירה ממלכתית כקלף מיקוח, והליכוד שוב הוכיח שאין לו קו אדום כשמדובר בהישרדות הקואליציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 688 מילים

מלכודת הדבש האיראנית

המשטר באיראן לא נפל ולא השתנה: הוא נותר כוחני ותאב נקם ● חילופי האש במפרץ בוחנים את גבולות הפסקת האש, אבל המטרה המיידית של טהרן היא כסף: לנצל את רצונו של טראמפ בשקט עד אחרי המונדיאל כדי לשחרר מיליארדים מוקפאים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 693 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים

המל"ל כיבה את נורת האזהרה הירוקה

פרישת המל"ל מעיסוק במשבר האקלים מחזירה את ישראל לימים שבהם העיסוק בנושא נתפס כפריבילגיה של מחבקי עצים ● זה לא רק מיושן, אלא מנותק מהמציאות שבה מתקיים קשר הדוק בין שינויי האקלים לביטחון הלאומי ● הפתאומיות והשרירותיות של המהלך מעוררות חשש שמדובר בחלק מרוח התקופה: הרוח הטראמפיסטית המנשבת במסדרונות הממשל הישראלי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,262 מילים

בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ

המערכה על מינויו של אלוף רומן גופמן לראשות המוסד כבר אינה מתנהלת רק בין העותרים לנתניהו, אלא בין שופטי בג"ץ לוועדת גרוניס עצמה ● אחרי שהוועדה התבצרה בעמדתה וזיכתה את גופמן מכל דופי, שופטי בג"ץ יתקשו להימנע מהכרעה ישירה בשאלת טוהר המידות שלו ובגורל המינוי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.