60% מהשכירים בישראל מחפשים עבודה חדשה תוך כדי עבודתם הנוכחית, כך עולה מסקר החוסן התעסוקתי של ארגון "בעצמי", הפועל לקידום תעסוקה עבור אוכלוסיות מודרות ומעוטות הזדמנויות. ממצאי הסקר מתפרסמים כאן לראשונה.
הסקר מצביע על שיעור גבוה של עובדים המחפשים עבודה באזורים שונים בארץ, במגזרים שונים ומשני המינים. חוסר יציבות בעבודה מאפיין בדרך כלל צעירים, אך הנתונים מראים כי גם עובדים מבוגרים רבים מחפשים עבודה חדשה.
לפי הסקר, כ־74% מהעובדים בני ה־22–34 מחפשים עבודה תוך כדי עבודתם הנוכחית; 60% מהעובדים בני ה־35–44 מחפשים עבודה; בקרב העובדים בני ה־45–54 יש מיעוט גדול של 37%; ובקרב בני ה־55–65 מדובר ברוב של 58%.
הנטייה לחפש עבודה היא מגמה אוניברסלית בעשורים האחרונים המושפעת מגורמים כמו ניידות גבוהה, תרבות דור המילניום, עליית מודל העבודה מהבית מאז מגפת הקורונה, והיעלמות הקביעות והביטחון התעסוקתי
הנטייה של עובדים לחפש עבודה היא מגמה אוניברסלית בעשורים האחרונים המושפעת מגורמים כמו ניידות גבוהה, תרבות דור המילניום, עליית מודל העבודה מהבית מאז מגפת הקורונה, והיעלמות הקביעות והביטחון התעסוקתי. לצד זאת, המגמה מושפעת גם מאירועים מקומיים, כולל המלחמה בישראל.
לדברי נירה צימלס, מנכ"לית "בעצמי" ויו"רית פורום הארגונים לתעסוקת צעירים: "יש תופעה שנקראת 'ההתפטרות השקטה' שנפוצה בעולם בעשור האחרון, במיוחד מאז הקורונה. התרבות והערכים של העובדים משתנים. אנשים מחפשים עבודה שתממש אותם, והתשובות שלהם משתנות כל הזמן. יש ירידה כללית באמון במערכות ונאמנות העובדים למקום העבודה יורדת".
יערה אשחר, מנכ"לית פורום התעסוקה לצעירים ולשעבר סמנכ"לית "בעצמי", מוסיפה: "דור המילניום רוצה דברים שמעניקים תמורה מהירה ותחושת ערך. התפישה התהליכית, שבה נמצאים שנים רבות במקום ומתקדמים בתוכו מתפקיד לתפקיד, כבר לא קיימת אצלו.
"בני הדור הזה מתפרנסים לא רק מעבודה, אלא גם מדברים כמו השקעות בשוק ההון, בקריפטו או בסיבלוט דירות, אז הם פחות תלויים בעבודה, לא 'מתחתנים' עם מקום העבודה ומתייחסים אליו בגמישות"
"בני הדור הזה מתפרנסים לא רק מעבודה, אלא גם מדברים כמו השקעות בשוק ההון, בקריפטו או בסיבלוט דירות, אז הם פחות תלויים בעבודה, לא 'מתחתנים' עם מקום העבודה ומתייחסים אליו בגמישות. הדור הזה הולך ומתרחב, וגם הדורות שמעליו נעים בהדרגה בכיוון דומה".
לצד השינויים האוניברסליים, צימלס ואשחר מזהות תהליכים המתרחשים בישראל וקשורים למלחמה. לדברי אשחר: "אנחנו פוגשים עובדים ומחפשי עבודה צעירים מבולבלים בטלטלה רגשית. יש תחושה כללית שלא יודעים מה יהיה מחר, אם נהיה כאן בכלל, וזה גורם לאנשים להיות בתנועה, במיוחד לצעירים".
האם הרצון להחליף מקום עבודה קשור לביקוש גבוה, כמו בזמן הקורונה?
"לא. הביקוש לעובדים נמוך מאשר לפני המלחמה. לפני המלחמה, לפי סקרי הלמ"ס, היה עובד אחד על כל משרה פנויה וחצי; והיום 10 עובדים מתחרים על תשע משרות פנויות.
"אני חושבת שמה שגורם לעובדים להיות 'על קוצים' כיום זאת הטלטלה הרגשית, וכן מצבים שמחייבים החלפת עבודה, כמו מפונים שנודדים בין דירות וזוגות צעירים שחוזרים לגור בבתי ההורים בגלל מילואים".
"מלחמה יוצרת תחושת דחיפות. כשאתה רואה את המוות בעיניים, אתה מחפש משמעות לחיים. וכולנו ראינו אותו בשנה ורבע האחרונות, בדרגות משתנות כאלה ואחרות"
לדברי צימלס: "יש הרבה מעברי דירות, וגם מצבי מצוקה המחייבים אנשים לחשוב מחדש. ויש את הטלטלה הרגשית. מלחמה יוצרת תחושת דחיפות. כשאתה רואה את המוות בעיניים, אתה מחפש משמעות לחיים. וכולנו ראינו אותו בשנה ורבע האחרונות, בדרגות משתנות כאלה ואחרות.
"גברים חוזרים ממילואים ארוכים וחושבים על התחלות חדשות, וגם הנשים שלהם, שמשתחררות מתקופה ארוכה שהיו 'קבורות' בבית. ראינו תופעות כאלה גם בקורונה, וכעת הטלטלה גדולה עוד יותר".
תופעה עולמית שמתרחבת
סקרים של חברת גאלופ מראים כי כמחצית מהעובדים בארה"ב מחפשים עבודה חדשה או מעוניינים להחליף עבודה אם יזדמן להם. שיעור העובדים המחפשים עבודה עלה עם השנים: מחקר אמריקאי מ־2003 הראה כי רק כ־19% מהעובדים מעוניינים להחליף עבודה. שיעורם הגיע ל־42% לפני מגפת הקורונה וזינק בעקבות המגפה, בשל המחסור בעובדים והטלטלה החברתית שיצרו המגפה.
סקר בינלאומי של מכון Ipsos שנערך ב־2022 בעשרות מדינות מצא כי כשליש מהעובדים בעולם חיפשו עבודה אחרי המגפה, ביניהם כשליש מהעובדים בארה"ב, כ־28% מהעובדים ביפן, כחמישית מהעובדים בצרפת ובטורקיה, כרבע מהעובדים בפולין, 44% באוסטרליה ו־61% בניגריה.
מחקר אמריקאי מ־2003 הראה כי רק כ־19% מהעובדים מעוניינים להחליף עבודה. שיעורם הגיע ל־42% לפני מגפת הקורונה וזינק בעקבות המגפה, בשל המחסור בעובדים והטלטלה החברתית שיצרו המגפה
בישראל, מחקר של "פורום ארלוזורוב" למחקר חברתי מצא כי ב־2016 כ־20% מהעובדים בארץ שאפו להחליף עבודה, ואילו עד קיץ 2022 הגיע מספרם של העובדים הללו לכ־33%. בישראל שרר בשלהי המגפה ובתקופה שאחריה ביקוש רב לעובדים, בשל היעדרות עובדים חולים ולא מחוסנים, והגאות ששררה במשק.
המצב בשוק העבודה הישראלי השתנה עם פרוץ המלחמה. סקר של Ipsos שפורסם באפריל הראה כי רק 9% מעובדי ההייטק הישראלים חיפשו באותו זמן עבודה באופן אקטיבי, וכשליש בלבד הביעו רצון להחליף מקום עבודה במהלך השנה הקרובה – נתון מפתיע במגזר הידוע בניידות גבוהה ובחיפוש מתמיד אחר הזדמנויות חדשות, במיוחד בהשוואה לענפים אחרים.
הסקר מצביע על ירידה חדה במספר עובדי ההייטק שחיפשו או שקלו להחליף עבודה, בהשוואה למצב ששרר לפני המלחמה. המגמה משקפת את הצורך הגובר בביטחון וביציבות שאפיין את החברה הישראלית בחודשים הראשונים לעימות.
סקר "בעצמי" הנוכחי מצביע על עלייה משמעותית בשיעור העובדים המחפשים עבודה חדשה. אשחר מסביר: "קשה להשוות בין סקרים של גופים שונים. ההבדלים עשויים להיות קשורים למתודולוגיה. אבל אין כל ספק שסקר 'בעצמי' מראה על חוסר נחת גדול ושאיפה של עובדים רבים לשינוי ולעבודה חדשה. מלחמה יוצרת טלטלות גדולות בכיוונים שונים וקשה לצפות ולנתח אותם".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם