המלחמה באוקראינה נכנסת לשנתה הרביעית, ולמנהיגי אירופה לא נותר הרבה לעשות מלבד להמתין כדי לגלות מה מתכנן נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על מנת לסיים את הסכסוך, או כיצד יגיב נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לאיומיו האחרונים של טראמפ בנוגע להטלת מכסים וסנקציות.
מעטים מאמינים שפוטין יחליט לסיים את העוינות הרוסית כלפי המערב, ולכן רבים מהגורמים הרשמיים טוענים כי שנת 2025 תהיה עדה להסלמה דרמטית במלחמת התעמולה של הקרמלין.
"פוטין אינו בעל כוונה או יכולת להשתמש באיומים קונבנציונליים נגד המערב, אך הוא עדיין יכול להשתמש במלחמה בלתי-קונבנציונלית או 'לוחמה היברידית' כדי לנסות ולפלג את המערב, במיוחד באירופה", אומר ג'ון פורמן, לשעבר הנספח הצבאי של בריטניה במוסקבה ובקייב.
"פוטין אינו בעל כוונה או יכולת להשתמש באיומים קונבנציונליים נגד המערב, אך הוא עדיין יכול להשתמש במלחמה בלתי-קונבנציונלית או 'לוחמה היברידית' כדי לנסות ולפלג את המערב, במיוחד באירופה"
על רקע עליית הפופוליזם, חוסר האמון בין מדינות ואי הוודאות הכלכלית ברחבי היבשת, התנאים נראים אידיאליים לסוכן כאוס סדרתי כמו פוטין. "פוטין עשוי להסתכל על אירופה ולראות סדקים באחדות שהוא יכול לנצל כדי להרחיב את הקרע", אומר מארק גאליוטי, עמית בכיר במכון המלכותי ללימודים ביטחוניים (RUSI) בלונדון.
מדוע שפוטין ירצה להפיץ חוסר יציבות באירופה, למרות כל הבעיות שעל שולחנו? "המערב חזק בהרבה מרוסיה, באיזה מדד שלא תבחר", מסביר גאליוטי. "אם אתה מצליח לשתק מדינות פוליטית, אתה פוגע משמעותית ביכולת שלהן לעשות דברים כמו לספק תמיכה לאוקראינה או לתאם מדיניות נגד רוסיה".
לקרמלין היסטוריה ארוכה של שימוש בטקטיקות לוחמה היברידית לשם ערעור הפוליטיקה האירופית. בין אם מדובר בהאקרים בחסות רוסיה שתוקפים מסדי נתונים ממשלתיים או בקמפיינים של דיסאינפורמציה, המטרה היא זהה: להפיץ ספק ולערער את אמון הציבור בממשלות של יריבותיה של רוסיה.
שנת 2025 עשויה להיות שנה קריטית במיוחד עבור הפוליטיקה האירופית. בצרפת, המדינה מתמודדת עם משבר אחר משבר לאחר שההימור של הנשיא עמנואל מקרון על בחירות מוקדמות בקיץ נכשל – מהלך שהיטיב עם מרין לה פן, בעלת בריתו של פוטין מהימין הקיצוני.
בצרפת, המדינה מתמודדת עם משבר אחר משבר לאחר שההימור של הנשיא עמנואל מקרון על בחירות מוקדמות בקיץ נכשל – מהלך שהיטיב עם מרין לה פן, בעלת בריתו של פוטין מהימין הקיצוני
בגרמניה, בחירות פדרליות צפויות להתקיים בפברואר, ושם עימותים על נושא ההגירה עשויים להביא לכך שמפלגת הימין הקיצוני AfD ("אלטרנטיבה לגרמניה") תגיע למקום השני – מהלך משמעותי במדינה הנשלטת לרוב על ידי קואליציות.
באוסטריה, מפלגת החירות הימנית-קיצונית התומכת ברוסיה זה עתה הקימה ממשלה. ובבריטניה, נושא ההגירה צפוי להיות במרכז הבחירות המקומיות החשובות שיתקיימו במאי.
הכאוס הפוליטי באירופה הופך את הציבור לחשוף במיוחד לדיסאינפורמציה רוסית. ולרוסיה יהיו שלל הזדמנויות לנצל זאת בשנת 2025.
בשנת 2024, לאחר שהסיבוב השני של הבחירות לנשיאות רומניה בוטל באופן שנוי במחלוקת, אתרים הקשורים לקרמלין פרסמו מאמרים רבים עם טענות מופרכות, החל מהתערבות של האיחוד האירופי בבחירות ברומניה ועד לכך שהאירועים במדינה הם חלק מניסיון הפיכה נוסף של ארה"ב.
בפועל, הבחירות בוטלו לאחר שבית המשפט החוקתי של רומניה ביטל את תוצאות הסיבוב הראשון בעקבות טענות להתערבות רוסית משמעותית. במקרה (או שלא), המנצח באותו סיבוב ראשון היה קלין גאורגסקו, מועמד עצמאי מהימין הקיצוני שהתחייב להפסיק את הסיוע לאוקראינה.
סקירה מהירה של מאגר הדיסאינפורמציה של האיחוד האירופי, EUvsDisinfo, מראה כי רומניה אינה המקרה היחיד.
רוסיה מואשמת בהתערבות בבחירות לנשיאות מולדובה, שבהן מועמד פרו-איחוד אירופי ואנטי-קרמלין ניצח על חודו של קול בנובמבר האחרון; וכן בבחירות בגאורגיה, שבהן ניצחה המפלגה הפרו-רוסית "החלום הגאורגי"
רוסיה גם מואשמת בהתערבות דומה בבחירות לנשיאות מולדובה, שבהן מועמד פרו-איחוד אירופי ואנטי-קרמלין ניצח על חודו של קול בנובמבר האחרון; וכן בבחירות בגאורגיה, שבהן ניצחה המפלגה הפרו-רוסית "החלום הגאורגי" – מה שהוביל למחאות ברחבי המדינה.
בחירות הן מטבען פגיעות להתערבות בעידן הדיגיטלי. בכירים אירופיים מודאגים יותר ויותר מהתעלולים שהקרמלין עשוי לבצע כאשר מולדובה תלך לקלפיות מאוחר יותר ב-2025, הפעם לבחירות לפרלמנט.
מולדובה חשובה בשל תפקידה במאבק הכוח בין רוסיה למערב. שטח מולדובה כולל את טרנסניסטריה, אזור בדלני שמוכר בינלאומית כנתון לכיבוש רוסי. בכירים בנאט"ו מודאגים במיוחד כיצד יגיב הקרמלין להודעה כי ממשלת טרנסניסטריה, המזוהה עם מוסקבה, תסרב לקבל גז מהאיחוד האירופי בחורף הקרוב.
האיחוד האירופי נקט צעדים להבטחת אספקת גז שאינו מרוסיה למדינות לאחר שתם הסכם בן חמש שנים בין רוסיה לאוקראינה, אשר אפשר מעבר של גז רוסי למדינות האיחוד דרך שטח אוקראינה.
פקידים אירופיים חוששים שרוסיה, שהשתמשה בעבר באנרגיה כנשק פוליטי, תנצל את משבר האנרגיה כדי "להפיל את האשמה על אוקראינה ומולדובה" כאשר אזרחי טרנסניסטריה "יקפאו למוות", כפי שתיאר זאת אחד מבכירי נאט"ו.
פקידים אירופיים חוששים שרוסיה, שהשתמשה בעבר באנרגיה כנשק פוליטי, תנצל את משבר האנרגיה כדי "להפיל את האשמה על אוקראינה ומולדובה" כאשר אזרחי טרנסניסטריה "יקפאו למוות"
גורם באיחוד האירופי העובד על נושא הדיסאינפורמציה הרוסית אמר כי כבר נראו מקרים בהם רוסיה מנצלת את מחסור הגז ככלי תעמולה במדינות אירופה.
הביקורת שרוסיה עשויה להפנות כלפי אוקראינה ומולדובה ברורה: אוקראינה חסמה את אספקת הגז, ומולדובה יישרה קו אידיאולוגי עם האיחוד האירופי, מה שהשאיר את טרנסניסטריה להתמודד לבדה.
עשויה גם להישמע ביקורת רחבה יותר כלפי האיחוד האירופי, במיוחד אם מחירי הגז יעלו משמעותית לאחר חורפים מתונים יחסית שמנעו זינוקים חדים מאז תחילת המלחמה ב-2022. כבר כיום ישנם מספר מנהיגים אירופאים המזדהים עם פוטין ומעכבים את הסיוע לאוקראינה – במיוחד בסלובקיה ובהונגריה.
ראש ממשלת סלובקיה רוברט פיקו זעזע את עמיתיו האירופאים כאשר נסע בהפתעה למוסקבה בדצמבר האחרון כדי לדון באספקת גז.
"האופן שבו זה הוצג בתקשורת הרוסית לא היה 'תראו, יש לנו חברים באירופה', אלא 'תראו את הכוח שיש לנו על אירופה בזכות הגז שלנו, שמכריח מנהיגים אירופאים לבוא ולהתחנן בפנינו'", אמר מקור באיחוד האירופי.
"האופן שבו זה הוצג בתקשורת הרוסית לא היה 'תראו, יש לנו חברים באירופה', אלא 'תראו את הכוח שיש לנו על אירופה בזכות הגז שלנו, שמכריח מנהיגים אירופאים לבוא ולהתחנן בפנינו'", אמר מקור באיחוד האירופי
באופן תיאורטי, דיסאינפורמציה כזו עשויה להוביל מנהיגים לדרוש מהאיחוד האירופי להעניק לרוסיה הקלות בתחום הגז, החיוני לכלכלתה. היא עשויה לגרום למנהיגים להטיל ספק בתמיכה נוספת באוקראינה. לחלופין, היא עשויה לחזק את מעמדה של רוסיה לקראת המשא ומתן של פוטין עם טראמפ ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי.
התנאים להתפשטות דיסאינפורמציה באירופה בשנים הקרובות כמעט אידיאליים. הפוליטיקה ביבשת מפולגת ואין מדיניות אחידה שמכתיבה סדר עדיפויות ברור. מדינות מתמודדות עם אתגרים מגוונים, החל מהאינפלציה ועד להגירה, והן מחפשות פתרונות רדיקליים יותר ויותר.
במקביל, ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות כמו מטא – חברת האם של פייסבוק, ווטסאפ ואינסטגרם – ו-X (לשעבר טוויטר) מסירות את מדיניות הפיקוח על תוכן, מה שעשוי לאפשר להפצת שקרים להבעיר עוד יותר את האש.
במקביל, ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות כמו מטא ו-X (לשעבר טוויטר) מסירות את מדיניות הפיקוח על תוכן, מה שעשוי לאפשר להפצת שקרים להבעיר עוד יותר את האש
אדם אחד יכול להרוויח מכל זה. אם פוטין יצליח לנצל את השנים הקרובות כדי לערער ולבלבל את המערב, ייתכן שיוכל להגשים את חזונו החד-צדדי לעתידה של מזרח אירופה ביתר קלות.
לוק מקגי הוא עיתונאי זוכה פרס אמי המסקר דיפלומטיה אירופית. בעבר שימש כעורך מדיניות אירופה של CNN.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם