הודעת חמאס על הפסקת שחרור החטופים עד להודעה חדשה לא הפתיעה איש מהצדדים. ארגון הטרור טוען זה כשבועיים כי ישראל אינה ממלאת את חלקה בהסכם ואינה מעבירה את כמויות הציוד ההומניטרי שעליהן סוכם.
ישראל הכניסה לרצועה אוהלים, ציוד לפינוי הריסות ודלק, אך לטענת חמאס הכמויות אינן מספקות. לפי הארגון, לצפון עזה הוכנסו עד כה 2,916 משאיות, בעוד שלפי ההסכם היה על ישראל להעביר 6,000 (עד כה).
עוד נטען כי כמות האוהלים שסופקה נמוכה מהכמות שסוכמה וכי ישראל הפרה את ההסכם בכך שלא העבירה 60 אלף מבנים יבילים. באשר לדלק, חמאס טוען כי ישראל התחייבה להעביר 50 משאיות ביום, אך בפועל מספקת רק 15 מדי יום.
ביום ה־16 לעסקה הייתה ישראל אמורה לשלוח צוות מו"מ לדוחה, אך באותו יום החל ראש הממשלה נתניהו את סבב פגישותיו בוושינגטון ודחה את יציאת המשלחת
מנגד, ישראל מכחישה את מרבית הטענות ועומדת על כך שהסיוע הועבר בהתאם להסכמות וכי רק נושא המבנים היבילים מתעכב – ולא באשמתה, אלא בשל המתנה לאספקתם ולבדיקתם.
אולם, על נושא אחד אין מחלוקת: ישראל הפרה את ההסכם כשלא החלה במועד את המשא ומתן על שלב ב'. ביום ה־16 לעסקה הייתה ישראל אמורה לשלוח צוות משא ומתן לדוחה, אך באותו יום החל ראש הממשלה בנימין נתניהו את סבב פגישותיו בוושינגטון ודחה את יציאת המשלחת.
רק בסוף השבוע יצא צוות בדרגי עבודה, באיחור של חמישה ימים, תוך הפרת ההסכם, ובמצב שבו הצוות שנשלח היה בדרג נמוך וללא סמכות לנהל משא ומתן.
לזמן ישראל נודע כי כבר ביום שבת האחרון שקלו בחמאס לעכב או לבטל את שחרור החטופים. יציאתם של אלי שרעבי, אוהד בן עמי ואור לוי כמעט בוטלה, אך התערבות קטארית מנעה זאת
לזמן ישראל נודע כי כבר ביום שבת האחרון שקלו בחמאס לעכב או לבטל את שחרור החטופים. יציאתם של אלי שרעבי, אוהד בן עמי ואור לוי כמעט בוטלה, אך התערבות קטארית מנעה זאת. בכירים בקטאר הפעילו לחץ על חמאס להמשיך בעסקה למרות ההפרות.
אולם, מאז שבת ועד היום (שלישי) מתברר כי הבעיה אינה רק בחמאס. גם בקטאר גוברים התסכולים, שכן גורמים במדינה חשים שארה"ב אינה מסייעת להם די לוודא שישראל מקיימת את חלקה בעסקה.
בישראל מוצגת תמונת מצב שלפיה חמאס הוא הגורם שמפר את העסקה, בעוד שישראל ניצבת מנגד ותוהה מה הבעיה. אף שהתקשורת הישראלית מדווחת על טענות חמאס להפרות מצד ישראל בשבועיים האחרונים, הדיווחים לרוב מלווים בהבהרה כי ישראל לא הפרה אף סעיף בהסכם.
כאשר חמאס איחר בהעברת שמות החטופים או נמנע משחרור ארבל יהוד לפי סדר הרשימה, בישראל טענו – ובצדק – כי מדובר בהפרה ברורה מצד חמאס. עם זאת, גם ישראל הפרה את ההסכם, ולגבי העיכוב בשליחת צוות למשא ומתן על שלב ב' ביום ה־16 לעסקה – אין מחלוקת כי מדובר בהפרה מצדה.
ברקע הדברים לעיל עומד החשש כי שלב ב' לא יצא לפועל כלל. במקרה כזה, חמאס עלול לאבד את התמריץ להשלים את שלב א' של העסקה
ברקע הדברים לעיל עומד החשש כי שלב ב' לא יצא לפועל כלל. במקרה כזה, חמאס עלול לאבד את התמריץ להשלים את שלב א' של העסקה.
השר הבכיר בצלאל סמוטריץ' מרבה להצהיר כי לא יהיה שלב ב' לעסקה, וראש הממשלה נתניהו אינו בולם או מתקן את דבריו – התנהלות שנתפסת כמובן מאליו. כתבים ששהו בסוף השבוע בוושינגטון דיווחו כי גורם רשמי הבהיר להם שלנתניהו אין כוונה ליישם את שלב ב' של העסקה.
כלומר, אם ראש הממשלה ממשיך לרמוז כי ב־6 במרץ תתחדש הלחימה, גובר הסיכוי שהדבר יוביל לקריסת העסקה כבר בשלב א'. השאלה שנותרה היא אילו לחצים יופעלו – מצד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על נתניהו, ומנגד מצד קטאר על חמאס.
העיתונאי בן כספית דיווח אתמול כי ד"ר מרים אדלסון, שצפתה בחטופים המשתחררים כשהם בתת־משקל ובמראה חיצוני שהזכיר לה את השואה, עלתה מייד על מטוס לוושינגטון כדי לדון עם טראמפ על המשך העסקה ועל נתניהו.
ככל הידוע, במהלך ביקורו של נתניהו בוושינגטון לא התקיימה פגישה בין השניים, אך אדלסון שומרת על קשר קרוב עם בכירי צוותו של טראמפ ומקדישה עצמה לנושא הצלת החטופים
ככל הידוע, במהלך ביקורו של נתניהו בוושינגטון לא התקיימה פגישה בין השניים, אך אדלסון שומרת על קשר קרוב עם בכירי צוותו של טראמפ ומקדישה עצמה לנושא הצלת החטופים הישראלים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם