הבליץ שמתוכנן השבוע בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת בעניין חוק הגיוס משחק לכמה כיוונים.
מצד אחד, הדיונים יתקיימו בכל יום אפשרי – מה שנוטע תקוות אצל המפלגות החרדיות כי הקצב המוגבר נועד לסיים את הסיפור ולהביא את חוק הפטור הזה לקריאה שנייה ושלישית כבר בשבוע הבא, עוד לפני הדיונים המכריעים על התקציב.
מצד שני, החרדים הפסיקו להאמין מזמן לראש הממשלה בנימין נתניהו ולמסרים הישירים והעקיפים שהוא מעביר להם. הם כבר ניסו הכול ולא ראו התקדמות רבה.
מצד שני, החרדים הפסיקו להאמין מזמן לראש הממשלה בנימין נתניהו ולמסרים הישירים והעקיפים שהוא מעביר להם. הם כבר ניסו הכול ולא ראו התקדמות רבה
יו"ר ש"ס אריה דרעי איים באולטימטום מפורש: או חוק גיוס או בחירות, אבל עד מהרה התקפל. בימים האחרונים הוא משתתף בהתייעצויות הביטחוניות אצל ראש הממשלה כבימים ימימה, לא דד-ליין ולא בטיח.
בשבוע שעבר ניסו החרדים לאיים בתמיכה בהקמת וועדת חקירה ממלכתית. נתניהו זעם וגם האיומים האלה נדמו. בכיר ביהדות התורה אמר לזמן ישראל אתמול כי "נתניהו מבין היטב את המצב שלנו, ולכן הוא מרשה לעצמו לשחק מולנו, גם השבוע. נתניהו יודע שאנחנו לא יכולים לשבור את הכלים וללכת לבחירות על חוק הגיוס.
"זה אולי היה נכון לפני המלחמה. אז יכולנו לאיים וללכת לכל מפלגה אחרת שהייתה נותנת לנו כל מה שאנחנו רוצים. היום זה בלתי אפשרי. אף מפלגה לא יכולה לתת לנו חוק גיוס נוח חוץ מהליכוד. גם לא הציונות הדתית. בקיצור, אין לנו לאן ללכת וראש הממשלה מנצל את זה", מסכם הבכיר ביהדות התורה.
"זה אולי היה נכון לפני המלחמה. אז יכולנו לאיים וללכת לכל מפלגה אחרת שהייתה נותנת לנו כל מה שאנחנו רוצים. היום זה בלתי אפשרי. אף מפלגה לא יכולה לתת לנו חוק גיוס נוח חוץ מהליכוד"
בינתיים עפים המסרים הקיצוניים מכל כיוון, שרק מקטינים את הסיכוי לחוק פטור מוסכם. המסר הצה"לי כבר ידוע, והנכונות לגייס את כל החרדים כבר בשנה הבאה הכניסה את הרחוב החרדי לבהלה גדולה. שיחת היום שם היא סביב המעצר של המלש"ב החרדי הצעיר בנתב"ג, אחרי שקיבל צו גיוס.
בעתון "המודיע" של אגודת ישראל התפרסם לפני שבוע מאמר מערכת חריף במיוחד, שמתאר את היחס המנוכר של הציבור החרדי לרשויות השלטון. לפי המאמר, החרדים חיים כאן בגלות, אינם רוצים לריב עם השלטונות ולכן נאותו בכלל להגיע להסכמות עם דוד בן-גוריון בעניין הגיוס. החרדים בעצם קיימו את המצווה של "לא למרוד באומות", אחרת כולם היו מנתקים לגמרי את הקשר עם המדינה.
המסר שחוזר ונשנה גם כאן הוא אנטי-ציוני מובהק, בלתי מתפשר, שמתבטא היטב גם בסדרת המאמרים ובראיונות שקיים עורך "ידיעות ספרים" דב איכנולד. החרדים, לפי "המודיע", דורשים חוק פטור מגיוס לפני העברת תקציב המדינה, בלי סנקציות ובלי יעדים. במלים אחרות: אף אחד לא הולך לצבא, נקודה.
מצד שני, גיוס החרדים הוא צורך כלכלי דחוף ומיידי. המסרים שמחייבים גיוס מקסימלי מגיעים עכשיו ממשרד האוצר.
אגף התקציבים באוצר הודיע אתמול לוועדת החוץ והביטחון כי חייבים להטיל עיצומים אישיים על כל מלש"ב חרדי שלא מתגייס. הבריחה החרדית מגיוס מחייבת, לפי האוצר, גיוס גדול של חיילי מילואים. המחיר יקר מאוד, קרוב ל-50 אלף בשקל לחודש לכל מילואימניק. החרדים לא יכולים לכסות על העלויות הגבוהות הללו כי התעסוקה אצלם נמוכה.
גם בתחילת השבוע הזה העיניים נשואות ליו"ר וועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין, אבל נדמה שגם הוא משחק משחק כפול, מקשיח עמדות, טוען שלא יביא להצבעה חוק שאין לו משמעות, אבל גם מעביר מסר לח"כ חרדי ש"אני אופטימי. יהיה בסדר".
נדמה שגם אדלשטיין משחק משחק כפול, מקשיח עמדות, טוען שלא יביא להצבעה חוק שאין לו משמעות, אבל גם מעביר מסר לח"כ חרדי ש"אני אופטימי. יהיה בסדר"
ברגע זה אין רוב לחוק הפטור מגיוס, למרות כל המאמצים האמיתיים והמדומים שעושים נתניהו, שר הביטחון ישראל כ"ץ ואנשיהם. השבוע הזה הוא מכריע, ואולי נדע מי מהמתנגדים לחוק – בעיקר בליכוד ובציונות הדתית – נכנע ללחצים.
מבחינת החרדים, המשמעות היא קריטית. בלי חוק גיוס נעצרים להם הסובסידיות למעונות ותקציבי הישיבות. האווירה ברחוב היא של רדיפה מוגברת אחרי עריקים. הלחץ אדיר והקנאה נודדת דווקא לאיתמר בן גביר.
"בן גביר קיבל כמעט את כל מה שהוא רצה. כשהוא הבין שהוא לא יכול לקבל משהו, הוא פרש, אבל כולם מבינים שהוא יחזור לממשלה", אומר הבכיר ביהדות התורה. "מה שהוא עשה עם שישה מנדטים, אנחנו לא מצליחים להביא עם 18".
"בן גביר קיבל כמעט את כל מה שהוא רצה. כשהוא הבין שהוא לא יכול לקבל משהו, הוא פרש, אבל כולם מבינים שהוא יחזור לממשלה. מה שהוא עשה עם שישה מנדטים, אנחנו לא מצליחים להביא עם 18"
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
את הכת הטפילית החרדית ממוטטים רק בכיס – לא במעצרים, לא בפשיטות על הישיבות. רק בכיס משום שיהודונים החרדים מבינים בכסף. אין תמיכות לתלמידי ישיבות, אין הנחות בארנונה למשפחות מרובות ילדים, יש קיצוץ בקצבאות הילדים, אין מימון למעונות יום. אני מניח שהחרדים ישרדו, חלקם יעזבו את הארץ (כמה שיותר יותר טוב). אבל הגידול באוכלוסיה ייעצר, משום שכבר לא יהיה משתלם כלכלית להיות חרדי בטלן/עובד בשחור ומשתמט מגיוס.