JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הקרב על הממשלה הבאה: ישראל ביתנו מתווה אלטרנטיבה לשלטון נתניהו | זמן ישראל
חברי הכנסת עודד פורר ואביגדור ליברמן, 26 במרץ 2025 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
הקרב על הממשלה הבאה: ישראל ביתנו מתווה אלטרנטיבה לשלטון נתניהו

"האחריות הישראלית לרווחתם של העזתים היא פטנט מטומטם"

על רקע ההערכה כי נתניהו ייכשל בהעברת תקציב 2026 והבחירות יוקדמו ליוני, נערכים בנט, גנץ, איזנקוט, ליברמן, גולן ולפיד לפגישה ראשונה לגיבוש מהלכים משותפים ● ישראל ביתנו פרסמה מסמך עקרונות הכולל דרישה לוועדת חקירה ממלכתית על מחדלי 7 באוקטובר ● ח"כ פורר לזמן ישראל: "מי שלא יתייצב לגיוס לא יוכל להצביע"

בשבוע האחרון התקיימו פגישות מצולמות של ראשי מפלגות אופוזיציה, כחלק מהיערכות לקראת החלטות על איחודים ותיאומים אפשריים, מתוך הבנה שמערכת הבחירות לכנסת ה־26 עלולה לצאת לדרך בכל עת.

המועד הרשמי לבחירות אומנם נקבע לאוקטובר 2026, אך בזירה הפוליטית גוברת ההערכה שראש הממשלה בנימין נתניהו לא יצליח להעביר את תקציב המדינה לשנת 2026, ולכן ייאלץ להקדים את הבחירות ליוני 2026.

במוצאי השבת הקרובה מתוכננת פגישה של כל ראשי מפלגות האופוזיציה, למעט הסיעות הערביות רע"ם וחד"ש־תע"ל. בין המשתתפים: נפתלי בנט, גדי איזנקוט, יאיר לפיד, אביגדור ליברמן, בני גנץ ויאיר גולן.

אם בעבר היה קשה להגיע להסכמות עם פוליטיקאים כמו בנט בסוגיות דת ומדינה – בעיקר בנושא גיוס חרדים – הרי שב־2025 הנושא כבר אינו מפלג בין ימין לשמאל

בהודעת "יש עתיד" על המפגש נמסר כי מדובר ב"פגישה ראשונה בסדרת פגישות שיתקיימו כדי לעצב את קווי היסוד של הממשלה הבאה". מקום המפגש יהיה ניטרלי, ולא בביתו של יו"ר האופוזיציה לפיד – אף שהוא העומד מאחורי היוזמה.

לקראת הפגישה פרסמה סיעת ישראל ביתנו את קווי היסוד שלה להקמת הממשלה הבאה. בהודעת המפלגה נכתב כי מדובר בקווי יסוד להקמת "ממשלה לאומית, ציונית וליברלית", שנוסחו מתוך תפיסה שכל המפלגות הציוניות צריכות להתלכד סביבם.

אם בעבר היה קשה להגיע להסכמות עם פוליטיקאים כמו נפתלי בנט בסוגיות דת ומדינה – בעיקר בנושא גיוס החרדים לצה"ל – הרי שב־2025 הנושא כבר אינו מפלג בין ימין לשמאל. בקרב הדתיים הלאומיים, כולל כאלה שבנט עשוי לצרף לשורותיו, ישנה תמיכה נרחבת בדרישה לגיוס מלא של חרדים.

המסמך הראשוני פורסם לאחר עבודה של ח"כ עודד פורר ואנשי המפלגה. בסעיף דת ומדינה נכתב: "מתן אפשרות לנישואים וגירושים אזרחיים, הפעלת תחבורה ציבורית בשבת בהתאם להחלטות הרשויות המקומיות, בחירת רב ראשי אחד לישראל וביטול של המועצות הדתיות". מניסוח זה עולה ההנחה שבכל תרחיש, יהדות התורה וש"ס לא ייקחו חלק בממשלה שתוקם על בסיס עקרונות אלה.

המסמך נפתח בהתייחסות לאסון 7 באוקטובר: "נקים באופן מיידי ועדת חקירה ממלכתית לאסון 7 באוקטובר, שתמצה את הדין עם האחראים".

"חשוב לנו לתת לוועדה מנדט לקבוע אחריות של דרגים מדיניים, צבאיים ומודיעיניים. זו לא תהיה ועדה אקדמית. יהיה צריך לחקור את הכשלים ולמצות את הדין עם האחראים"

בשיחה עם זמן ישראל הסביר ח"כ פורר כי כבר היום ניתן לנסח החלטת ממשלה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית: "חשוב לנו לתת לוועדה מנדט לקבוע אחריות של דרגים מדיניים, צבאיים ומודיעיניים. זו לא תהיה ועדה אקדמית. יהיה צריך לחקור את הכשלים ולמצות את הדין עם האחראים.

"במנדט הוועדה נתנו הנחיות ברורות על הגעה למסקנות. ועדת החקירה לחקר 7 באוקטובר לא תתקיים כאירוע כללי, דיוני. אנחנו נדרוש להבין מי אחראי, מי כשל ומה המחיר שהוא ישלם על הכשלים".

גדי איזנקוט ויאיר לפיד במפגש, 8 בספטמבר 2025 (צילום: יש עתיד)
גדי איזנקוט ויאיר לפיד במפגש, 8 בספטמבר 2025 (צילום: יש עתיד)

על רקע הדברים האלה מזכיר המסמך את התפטרותו של ליברמן מתפקיד שר הביטחון בנובמבר 2018, לאחר שהגיע למסקנה שראש הממשלה נתניהו אינו מעוניין לדון בדרישותיו בנושא עזה.

בניגוד למה שמתרחש כיום עם "הזיגזוגים" של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ("לא נכניס אף גרגר"), ליברמן הודיע אז כי לא יסכים להמשך העברת דלקים וכספים לחמאס, ודבק בעמדתו שמדובר במימון ישיר לארגון הטרור.

"הכוונה היא שהשתמטות משירות צבאי (או אזרחי דרך משרד הביטחון) מובילה לרישום פלילי, ובדומה למדינות מסוימות בעולם בהן אין זכות הצבעה לאסירים, כאן הרישום הפלילי עקב השתמטות ימנע הצבעה בבחירות"

ליברמן ויתר על התפקיד הרם ביותר בממשלה – שר הביטחון – ודורש כיום לבוא חשבון עם כל מי שלדבריו "המשיך לפמפם" את חמאס לאורך השנים. אגב, בתקופה שבה שימש ליברמן כשר הביטחון, הרמטכ"ל היה גדי איזנקוט.

בסוגיית חוק הגיוס, שמפלגת ישראל ביתנו מגדירה כקריטית ומפלגת את החברה הישראלית, נכתב במסמך: "חוק גיוס חובה לכולם – כל צעיר בגיל 18, ללא הבדל דת או מוצא, יתגייס לשירות צבאי/אזרחי. השתמטות תביא לשלילת זכויות ובהן שלילת זכות הצבעה לכנסת".

פורר הסביר לזמן ישראל: "לא מעניין יותר אם אזרח מסוים הוא מוסלמי או יהודי. כאשר הוא מגיע לגיל 18 הוא מתייצב בלשכת גיוס וצה"ל קובע אם אותו צעיר מתאים לשירות קרבי או לא. מי שלא יתאים לשירות קרבי או צבאי, יועבר למשימות אזרחיות בבתי חולים, משטרה, מכבי אש וכיו"ב.

"אבל חשוב להבין, לא מדובר יותר במסגרות של השירות הלאומי או כל מיני עמותות שעושות קומבינות. האגף החברתי־ביטחוני של משרד הביטחון יקבע את המסגרות והכל יעבור דרך משרד הביטחון".

נקודה נוספת במסמך העקרונות של ישראל ביתנו עוסקת בגדה המערבית. תחת ניסוח לקוני נכתב: "נייצב את המצב הביטחוני והכלכלי בתיאום הדוק עם ירדן"

עוד הוסיף פורר כי מי שלא יתייצב לגיוס יעמוד בפני סנקציות חוקיות: "סנקציות כלכליות – לא יהיו קצבאות, לא יהיו הנחות בארנונה, לא יהיה דיור בהנחה. ומי שלא יתייצב יהיה תחת רישום פלילי וכתוצאה מכך גם לא יוכל להצביע לכנסת.

"הכוונה היא שהשתמטות משירות צבאי (או אזרחי דרך משרד הביטחון) מובילה לרישום פלילי, ובדומה למדינות מסוימות בעולם בהן אין זכות הצבעה לאסירים, כאן הרישום הפלילי עקב השתמטות ימנע הצבעה בבחירות. ניתקת את עצמך מן המדינה? יש לזה מחיר".

יועז הנדל בהפגנה למען שוויון בנטל בירושלים, 30 במרץ 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
יועז הנדל בהפגנה למען שוויון בנטל בירושלים, 30 במרץ 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

הדרישה לשלול את זכות ההצבעה ממשתמטים מופיעה גם במסמך העקרונות של מפלגת המילואימניקים בראשות יועז הנדל. עם זאת, מדובר ברעיון שנחשב בעייתי במשטר דמוקרטי ליברלי, וספק אם יתקבל על דעתן של כל המפלגות הציוניות.

נקודה נוספת במסמך העקרונות של ישראל ביתנו עוסקת בגדה המערבית. תחת ניסוח לקוני נכתב: "נייצב את המצב הביטחוני והכלכלי בתיאום הדוק עם ירדן". מדובר בסוגיה נפיצה שעלולה להציף מחלוקות בין הדמוקרטים, יש עתיד, כחול לבן, איזנקוט ובנט.

"אנחנו משלמים מחיר מדיני יקר על ההתעלמות של נתניהו מן הירדנים לאורך השנים. בגלל ההחלטות שלו הפסדנו את נהריים, אנחנו משלמים להם במים. הם מקבלים כל מה שנחוץ להם – ואנחנו לא"

בעוד חלק מהפוליטיקאים תומכים בסיפוח – אם לא מלא אז לפחות של בקעת הירדן – הרי שמעמדה של מזרח ירושלים והר הבית, כמו גם היחס לרשות הפלסטינית, נותרו נושאים שנויים במחלוקת חריפה.

במסמך קווי היסוד של ישראל ביתנו נפתרה סוגיית הגדה המערבית באמצעות התעלמות מהמחלוקות הפוליטיות, בדומה לגישה שננקטה בממשלת בנט–לפיד: "אנחנו מסכימים על 80%". הדרך המוצעת לעקוף את הרשות הפלסטינית היא באמצעות חיזוק הקשרים עם ירדן.

דגלי ישראל וירדן בנהריים בגבול שבין שתי המדינות, 13 בנובמבר 2019 (צילום: Khalil MAZRAAWI / AFP)
דגלי ישראל וירדן בנהריים בגבול שבין שתי המדינות, 13 בנובמבר 2019 (צילום: Khalil MAZRAAWI / AFP)

פורר הסביר לזמן ישראל: "אנחנו לא מאמינים ביכולת של הרשות הפלסטינית לנהל את שטחי A. אבו מאזן הוא לא פרטנר, הוא עוסק בטרור מדיני והוא פשוט לא רלוונטי. לכן חייבים לחזק את הקשר עם הירדנים.

"אנחנו משלמים מחיר מדיני יקר על ההתעלמות של נתניהו מן הירדנים לאורך השנים. בגלל ההחלטות שלו הפסדנו את נהריים, אנחנו משלמים להם במים. הם מקבלים כל מה שנחוץ להם – ואנחנו לא.

"האחריות הישראלית לרווחתם של העזתים היא פטנט מטומטם מאז 2005 ולבטח כיום. צריך להיות ברור שלא עובר סיוע משטח ישראל לעזה, שכל המעברים סגורים"

"הסכמי אוסלו כבר לא רלוונטיים ולכן הגורם לתיאום מולנו, מתוך הבנת הסביבה בה אנו חיים, הם הירדנים. זה לא אומר שאנחנו מקבלים את כל העמדות של הירדנים. לכן חשוב לפעול בנושאים שהם בקונצנזוס ולדעתנו חשוב יותר לתאם עם ירדן מאשר עם הרשות הפלסטינית, שהם גוף לא רלוונטי לעמדתנו".

בסוגיית החטופים ועתיד עזה, נכתב במסמך: "נפעל לשחרור כל החטופים תוך שמירה על חופש פעולה מלא לצה"ל. נסיר מעצמנו כל אחריות לרצועה – המעברים ייסגרו והאספקה תופסק. האחריות על עזה תועבר לגורם בינלאומי בהסכמה עם ארה"ב".

ח"כ עודד פורר בכנסת, 11 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ח"כ עודד פורר בכנסת, 11 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

פורר הבהיר לזמן ישראל: "האחריות הישראלית לרווחתם של העזתים היא פטנט מטומטם מאז 2005 ולבטח כיום. צריך להיות ברור שלא עובר סיוע משטח ישראל לעזה, שכל המעברים סגורים. אין לנו כוונה להקים התיישבות בעזה למרות שגם אנחנו מאמינים שאת הטרור יש להעניש בלקיחת שטח.

"בכל מקרה, זה לא על הפרק למעט פרימטר שיהיה No man's land. עבורנו ארגון המדינות הערביות, מוסלמיות או הליגה הערבית צריכים לנהל את זה ואולי ארה"ב תסכים לקחת אחריות. במקביל צריך לאפשר חופש תנועה לעזתים שרוצים לצאת למדינות אחרות. זו זכות בסיסית שלהם".

בנושא הביטחון האישי והמאבק בפשע המאורגן, פורר הדגיש כי יש להקים שלושה בתי משפט ייעודיים לנושא: "צריך שופטים שיקבלו אבטחה מוגברת, לאסוף נשק – ולקיים הליכים מהירים יותר"

בנושא הביטחון האישי והמאבק בפשע המאורגן, פורר הדגיש כי לא ניתן להותיר את הטיפול לבתי המשפט הרגילים, ויש להקים שלושה בתי משפט ייעודיים לנושא: "צריך שופטים שיקבלו אבטחה מוגברת, יש להכין הכשרה ייעודית לצוותים משפטיים, לאסוף נשק ולקיים הליכים מהירים יותר.

"התחלנו בפרויקטים האלה בממשלת השינוי עם עבודת מטה של רם בלינקוב (לשעבר מנכ"ל משרד האוצר) ויואב סגלוביץ. זו משימה לאומית שהתחילה ונבלמה על ידי הממשלה הנוכחית".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מאוד מאוד חבל שנכנעתם למכונת הרעל שהצליחה לנטרל ולהפוך לבלתי רלוונטית את הצבעתם של למעלה מ 20% מאזרחי מדינת ישראל. וחבל שחלק מהרעיונות נכתבו רק בשביל להציג אותם לציבור בידיעה ברורה שלע... המשך קריאה

מאוד מאוד חבל שנכנעתם למכונת הרעל שהצליחה לנטרל ולהפוך לבלתי רלוונטית את הצבעתם של למעלה מ 20% מאזרחי מדינת ישראל.

וחבל שחלק מהרעיונות נכתבו רק בשביל להציג אותם לציבור בידיעה ברורה שלעולם לא יתממשו.

רעיונות מעניינים שיישארו ברשת. לא יהיו יותר בחירות לכנסת בישראל ככל שזה תלוי, וזה תלוי רק בדיקטטור, הצורר הבוגד ורוצח החטופים ביבים שקרניהו. השטן שקרניהו משתוקק לשלוט בישרהל עד יומו האח... המשך קריאה

רעיונות מעניינים שיישארו ברשת. לא יהיו יותר בחירות לכנסת בישראל ככל שזה תלוי, וזה תלוי רק בדיקטטור, הצורר הבוגד ורוצח החטופים ביבים שקרניהו. השטן שקרניהו משתוקק לשלוט בישרהל עד יומו האחרון. אין שום כח חוקי, גם לא חוק התקציב שימנע ממנו לעשות זאת. התסריט יהיה כזה: הכנסת תקבל בחודשים הקרובים בשלוש קריאות הצעת חוק פרטית לדחיית הבחירות מאוקטובר 2026 לאוקטובר 2027. בחוק יתמכו 68 חברי כנסת המרכיבים את כל סיעות קואליציית הדיקטטורה, השואה הזדון וההפקרה (כולל ארגון המחבלים של ביבים שקרניהו, החרדים והחרד"לים) לאף אחד ממרכיבי סיעות קואליציית הדיקטטורה אין שום כוונה לוותר על השלטון.

עוד 1,249 מילים ו-4 תגובות
כל הזמן // יום ראשון, 7 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.