JavaScript is required for our website accessibility to work properly. עו"ד נוגה דגן בוזגלו: שיטור במקום פיתוח, הממשלה דורסת את החברה הערבית בישראל | זמן ישראל

שיטור במקום פיתוח, הממשלה דורסת את החברה הערבית בישראל

השר לביטחון פנים איתמר בן גביר ושוטרים ברהט. 7 במאי 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90
השר לביטחון פנים איתמר בן גביר ושוטרים ברהט. 7 במאי 2025

בימים האחרונים "התבשרנו" על תוכנית של השרה לשוויון חברתי מאי גולן והשר לביטחון פנים איתמר בן גביר לנייד תקציבים של מעל שני מיליארד שקלים מתוכנית החומש "תקאדום" לפיתוח ביישובים הערבים לשנים 2026-2021 (החלטה 550 של הממשלה משנת 2021) לטובת שיטור. ניוד התקציבים מלווה בנוסחה דכאנית במיוחד של הפיכת שב"כ לגורם השיטור בחברה הערבית ובה בלבד.

יצוין כי הצעות ברוח זו עלו בעבר ונדחו בתוקף על ידי שב"כ עצמו, לצד אזהרות מהשלכות המהלך מצד נבחרי ציבור ערבים וארגוני זכויות אדם. יש לציין כי לצד החלטה 550 התקבלה החלטה נפרדת (549) שהקצתה 2.5 מיליארד ₪ למיגור הפשע בחברה הערבית.

הצעות ברוח ניוד התקציבים מהחברה הערבית לטובת שיטור והפיכת שב"כ לגורם השיטור בה, עלו בעבר ונדחו בתוקף על ידי שב"כ עצמו, לצד אזהרות מהשלכות המהלך מצד נבחרי ציבור ערבים וארגוני זכויות אדם

החברה הערבית היא שק החבטות של ממשלת ה"ימין על מלא", כאשר במסגרת קיצוצי הרוחב בכל משרדי הממשלה הושת על תכנית החומש, שתוקצבה במקור ב-30 מיליארד שקלים, קיצוץ עמוק במיוחד של 15 אחוז מתקציבה לשנים 2024 עד 2026 שמשמעו הפחתה של כ-900 מיליון שקלים לכל שנה. גם תקציבי החלטה 549 קוצצו בשיעור דומה, אף כי אלה תקציבים שמוקצים במיוחד להתמודדות עם הפשיעה.

ועוד, בטיוטת חוק ההסדרים לשנת 2026, שפורסמה לאחרונה, נכלל פרק ובו שתי תוכניות לפיתוח החברה הערבית המתמקדות בשיפור לימודי העברית ובשיפור התעסוקה והשכר. לפי דיווח של מירב ארלוזרוב ב"דה-מרקר", יומיים לאחר פרסום הטיוטה, פרק זה נעלם מחוק ההסדרים.

מחקרים ודוחות מהשנים האחרונות מתריעים על תופעה רחבה של צעירים "חסרי מעש" (שאינם עובדים ואינם לומדים) ביישובים הערבים, תופעה המקושרת ישירות למיעוט הזדמנויות, הדוחף אותם לעולמות הפשע.

25 אחוז מהגברים הערבים הצעירים ו-34 אחוז מהצעירות הערביות הם צעירים "חסרי מעש", לעומת 14% מהגברים היהודים הצעירים ו-17 אחוז מהצעירות היהודיות. בו בזמן כמעט מחצית התיקים הפליליים שנפתחו לצעירים בגילאי 18-24 נפתחו לצעירים ערבים.

מחקרים ודוחות מהשנים האחרונות מתריעים על תופעה רחבה של צעירים "חסרי מעש" (שאינם עובדים ואינם לומדים) ביישובים הערבים, תופעה המקושרת ישירות למיעוט הזדמנויות, הדוחף אותם לעולמות הפשע

במזרח ירושלים, בה סובלים התלמידים ממחסור עצום של כיתות לימוד, קבלה הממשלה החלטה להתנות את תקצוב בתי הספר במעבר לתוכנית הלימודים הישראלית. החלטה זאת, לצד החקיקה שהביאה לסגירת בתי הספר של אונר"א, העמיקה את מצוקת החינוך וחותרת תחת התוכנית לפיתוח מזרח ירושלים, הכוללת את שיפור ההשכלה והתעסוקה של הצעירים. זאת כאשר שיעורי ההשכלה והתעסוקה של צעירי מזרח ירושלים נמוכים במיוחד, ושיעור "חסרי המעש" גדול.

תוכנית החומש תקאדום הקצתה 1.4 מיליארד שקלים להתמודדות עם התופעה של צעירים חסרי מעש באמצעות שיפור הזדמנויות בחינוך, בהשכלה גבוהה ובשוק העבודה, לצד תקציבים שנועדו לפיתוח ודיור. התפיסה בבסיס תוכנית החומש, כמו גם בבסיס תוכנית 922 שקדמה לה, היא הצורך בצמצום הפערים בין החברה היהודית לחברה הערבית, והכרה בפוטנציאל האנושי של החברה הערבית. כלומר, פיתוח כשלעצמו, וגם כדרך לצמצם את הפשיעה הגואה ביישובים הערבים.

דו"ח של משרד ראש הממשלה הצביע על שיעורי ביצוע גבוהים מאוד של תוכנית תקאדום בשנת 2022: 87 אחוזים מהתוכניות והתקציבים יושמו. מנגד, על פי דוח מעקב של המרכז להעצמת האזרח יוזמות אברהם, היישום של החלטה 549 למיגור הפשיעה היה חלקי מאוד.

עד כה, תפיסת השיטור המוגבר של בן גביר נחלה כשלון מוחץ, כאשר למרות המשאבים הרבים שהועברו למשרד לביטחון פנים שבשליטתו, והחלטה 549, שיעור הנרצחים הכפיל את עצמו בשנים 2024-2023, ביחס לשנת 2022, עם 244 נרצחים ו-230 נרצחים בשנים אלו.

עד כה, תפיסת השיטור המוגבר של בן גביר נחלה כשלון מוחץ, כאשר למרות המשאבים הרבים שהועברו למשרד לביטחון פנים שבשליטתו, והחלטה 549, שיעור הנרצחים הכפיל את עצמו בשנים אלו

בשנה הנוכחית המספר אף גבוה יותר: 230 איש ואישה נרצחו מתחילת 2025 ועד מחצית נובמבר, כאשר רק 18 ממקרי הרצח פוענחו. במילים אחרות: מדובר בשיטור כושל על חשבון פיתוח.

עו"ד נוגה דגן-בוזגלו (מתמחה בדיני עבודה, חוקרת ומרצה במרכז אדוה, מתמחה בחינוך, תעסוקה וביטחון סוציאלי. בעלת תואר שני בסוציולוגיה מהאוניברסיטה העברית. פעילה בתחום החינוך מעל 20 שנה, ממייסדי בית הספר קדמה בירושלים – שנועדו להעניק חינוך תיכון איכותי על בסיס קהילתי. היתה חברת ועד מנהל בארגון ה.ל.ה, שפעל לעידוד הורים בשכונות ובעיירות פיתוח למעורבות בבתי הספר.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
המדינה יהודית-ערבית מנוגדת חוקי החברה והטבע. יהודים וערבים לא יחיו במדינה משותפת. המשימה היא להיפרד ללא מלחמה. * על פי החלטת האו"ם משנת 1947, יש להפריד בין יהודים וערבים בארץ ישראל. מטר... המשך קריאה

המדינה יהודית-ערבית מנוגדת חוקי החברה והטבע.
יהודים וערבים לא יחיו במדינה משותפת.
המשימה היא להיפרד ללא מלחמה.
*
על פי החלטת האו"ם משנת 1947, יש להפריד בין יהודים וערבים בארץ ישראל.
מטרתם של הערבים כיום היא להשמיד את המדינה היהודית,
לא בבת אחת, אלא דרך המדינה לכל תושביה.
*
שוויון זכויות זה מיתוס כוזב אשר מנציח הסכסוך בין שני העמים.
ליהודים אסור להתגורר בהרבה אזרים וערים בארץ.
כיום ממערב לירדן יש לערבים נשיא, ממשלה, תקציב,
תעודות זהות, משטרה, בתי משפט, ערים ללא יהודי אחד, נוכחות באו"ם וכו'..
זאת אומרת יש להם מדינה, מינוס צבא ויהודים.
*
כל הניצחונות של היהודים לא משנים דבר,
כל עוד מיליוני ערבים משגשגים ומתרבים במהירות בישראל,
תוך דחיקת היהודים ביהודה, השומרון, ירושלים, הגליל והנגב.
*
הערבים לעולם לא יעזבו ישראל בעצמם כל עוד –
היהודים מספקים כל התנאים לריבוי ושגשוג לעם זר בתוך ארץ ישראל.
לכן צעד ראשון והכרחי על מנת להשתחרר מן הנטל הערבי הוא –
החלפת האזרחות ל-2.2 מיליון הערבים הפלסטינים, מישראלית לפלסטינית.
למזלנו כל הערבים המקומיים זכאים לבחור ממשלה ברמאללה.
*
כל עוד יש ערבי אחד עם אזרחות או תושבות ישראלית –
אין פתרון לסכסוך בין שני העמים בפלסטין.
לערבים שעובדים בישראל יש מזל, אך זו לא הסיבה לשמור בשבילם אזרחות או תושבות ישראלית. ערבים מקומיים יסתפקו במעמד 'עובד זר'.
לערבים מתאימה דמוקרטיה ערבית ולכן אין יהודים ב-22 מדינות שלהם.
ליהודים – אזרחות ✡️ ישראלית.
לכל הערבים הפלסטינים – אזרחות מדינתם 'מינוס'.
מסיימים את הסכסוך דרך משאל עם.
* *
ניסוח משוער של משאל העם על הפרדת יהודים וערבים בפלסטין
<<
לפני תחילת המשא ומתן על גבולות המדינה הערבית
בעזה ובאזורים A+B,
כל הערבים הפלסטינים, כולל אלה החיים בישראל,
חייבים לרכוש את אזרחות מדינתם.
*
כל 6.5 מיליון הערבים הפלסטינים ישלמו מיסים ברמאללה ורק שם יצביעו בבחירות.
הגיע הזמן לשחרר את ה'כבושים' ולהשוות זכויות הערבים
בירושלים, חיפה ויפו – לזכויות היהודים ברמאללה, שכם ועזה.
די לכפות אזרחות או תושבות ישראלית על לאום היריב !
אזרחות פלסטינית-ירדנית ☪️, אבו-דיס ושועפאט – לערבים ,
אזרחות ישראלית ✡️ וירושלים – ליהודים !
*
המפלגה שרק תרמז על הקמת אזרחות אחידה לא ישראלית לכל הערבים הפלסטינים – תהפוך למפלגת השלטון.
רוב היהודים נגד מדינה משותפת עם הערבים.
הקואליציה שתגשים רצון העם תקבל יותר מ-80 מנדטים.

לפוסט המלא עוד 569 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום חמישי, 2 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.