JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הסכם או תקיפה: רגע המבחן לקו האמריקאי מול איראן | זמן ישראל
רגע המבחן לקו האמריקאי מול איראן

הסכם או תקיפה

בוושינגטון מציגים את השיחות בז'נבה כרגע מבחן ודורשים תשובות חד־משמעיות בשלוש סוגיות הליבה – גרעין, טילים ושלוחים ● בטהרן מתעקשים לצמצם את הדיון לגרעין בלבד ופועלים דרך סבא"א כדי לרכך את הלחץ ● בעוד האמריקאים מתייחסים למפגש כאל צומת הכרעה בין הסכם לתקיפה, האיראנים מבקשים למשוך זמן ● פרשנות

חבר במשמרות המהפכה מניף את אות הניצחון במהלך העצרת השנתית לציון מהפכת 1979 בכיכר אזאדי בטהרן, איראן, 11 בפברואר 2026 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
AP Photo/Vahid Salemi
חבר במשמרות המהפכה מניף את אות הניצחון במהלך העצרת השנתית לציון מהפכת 1979 בכיכר אזאדי בטהרן, איראן, 11 בפברואר 2026

הפגישה בז'נבה היום (שלישי) אמורה להיות מכריעה. הדגש הוא על אמורה, שכן לא ברורה מידת אורך הרוח של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. על פי פרסומים מסוף השבוע האחרון, האמריקאים העבירו לאיראנים מסר ברור: הפעם וושינגטון מבקשת תשובות חד־משמעיות לגבי סוגיות הליבה – גרעין, שלוחים וטילים.

האיראנים, מצדם, לא חשפו כוונות מעבר למסר האחיד: נדבר רק על גרעין ורק בתנאים שלנו. על פניו, נוסחה ברורה לפיצוץ. לא בטוח שהפער הזה נובע מדיסאוריינטציה איראנית, כלומר מכך שהמנהיג העליון אינו מודע למצבו הקשה מול וושינגטון. לא מן הנמנע שמדובר במהלך מתוכנן של קדם משא ומתן, לצד ניסיון איראני לשדר עוצמה פנימה ואיומים החוצה.

גם האמריקאים משדרים כל העת מסרים דו־משמעיים. בהקשר הזה ניתן לזהות מדיניות של "השוטר הטוב והשוטר הרע". מצד אחד, סגן הנשיא ג'יי די ואנס אמר בשבוע שעבר, בביקור בקווקז – עוד לפני פגישת טראמפ ובנימין נתניהו – כי השיחות יתמקדו בגרעין, וכי שינוי משטר אינו על הפרק מבחינת המאמץ האמריקאי.

מי שהקדים להגיע לז'נבה, שלושה ימים לפני הפגישה עם האמריקאים, היה שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י. אתמול קיים רצף פגישות מדיניות לקראת המפגש, בין השאר עם שרי החוץ של עומאן ושווייץ

טראמפ, אגב, אמר השבוע דברים הפוכים בעניין הזה. אתמול היה זה מזכיר המדינה מרקו רוביו, שייצג את הקו הנוקשה בממשל, כשהצהיר כי מדובר במשא ומתן בין צד השוקל בהיגיון מצב גאו־אסטרטגי סבוך, לבין משטר דתי ששופט הכול על פי הלכה קיצונית. במילים אחרות, רוביו שרטט במדויק את האופן שבו ארה"ב ניגשת למשא ומתן הזה.

מי שהקדים להגיע לז'נבה, שלושה ימים לפני הפגישה עם האמריקאים, היה שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י. אתמול קיים רצף פגישות מדיניות לקראת המפגש, בין השאר עם שרי החוץ של עומאן ושווייץ – המדינה המייצגת את האינטרסים האמריקאיים באיראן – וכן עם מזכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), רפאל גרוסי.

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י ומזכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית רפאל גרוסי מקיימים פגישה בז'נבה, שווייץ, 16 בפברואר 2026
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י ומזכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית רפאל גרוסי מקיימים פגישה בז'נבה, שווייץ, 16 בפברואר 2026 (צילום: Ministerio iraní de Exteriores via AP)

המפגש עם גרוסי אינו מקרי. הוא הפך מנטל לנכס מבחינת האיראנים לקראת המפגש עם הצוות האמריקאי. מייד לאחר מלחמת 12 הימים עם ישראל הוכרז גרוסי פרסונה נון גרטה באיראן. כוח מיוחד של צבא אוסטריה נאלץ לאבטח אותו מחשש שהאיראנים ינסו לפגוע בו.

טהרן זעמה אז על הסוכנות בטענה שהדוח החריף שהגישה סבא"א חודש קודם לכן – ובו טענות קשות על חוסר שקיפות איראני בנוגע למתקני הגרעין – דחף את התקיפה האמריקאית ונתן לה לגיטימציה בינלאומית רחבה. הפרלמנט אף מיהר לחוקק חוק מיוחד האוסר על מגעים עם סבא"א וגרוסי.

אלא שדברים השתנו, ואיראן הפכה במהירות את עורה בכל הנוגע לסבא"א. האיראנים הבינו שבסבב הנוכחי גרוסי עשוי להפוך לנכס: מנוף השפעה חשוב על ארה"ב בניסיון למתן אותה ולהאריך את המשא ומתן ככל האפשר. הזמן משרת את האיראנים, ולא את טראמפ, המתקרב לבחירות האמצע.

ניתן לומר שהאמריקאים רואים במפגש הזה צומת T – הסכם או תקיפה – בעוד האיראנים מנסים להפוך אותו למעגל תנועה

נוסף על כך, איראן חוששת מאוד מכינוס הנגידים של סבא"א בחודש מרץ הקרוב – כינוס שעלול, לנוכח היעדר הפיקוח על מתקני הגרעין, להשית עליה גל סנקציות חריף נוסף, ואף באישור מועצת הביטחון של האו"ם.

לכן ניסה עראקצ'י אתמול לסבר את אוזנו של גרוסי ולהציע ויתורים בדמות פתיחת פיקוח מוגבל במספר אתרים, בתקווה שמהלך כזה ייצור אווירה חיובית בצד האמריקאי.

חיילים של משמרות המהפכה במהלך תרגיל במפרץ הפרסי, 16 בפברואר 2026 (צילום: Sepahnews via AP)
חיילים של משמרות המהפכה במהלך תרגיל במפרץ הפרסי, 16 בפברואר 2026 (צילום: Sepahnews via AP)

אלא שלפחות לפי המסתמן, האמריקאים אינם צפויים להסתפק בכך. הם מבקשים לצלול מייד לסוגיות הליבה. בתיאור גרפי ניתן לומר שהאמריקאים רואים במפגש הזה צומת T – הסכם או תקיפה – בעוד האיראנים מנסים להפוך אותו למעגל תנועה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 519 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 20 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

דיווח: ישראל וארה״ב תכננו להציב את אחמיניג׳אד בראש שלטון חדש באיראן

לפי הדיווח, הנשיא לשעבר עודכן על התוכנית והסכים למהלך, אך נעשה חשדן לאחר שנפצע בתקיפה ישראלית על ביתו בטהרן, ומאז לא נראה בציבור ● הסנאט האמריקאי קידם החלטה להגבלת סמכויות טראמפ לנהל מלחמה נגד איראן ● דיווח: רומן גופמן זומן להעיד בפני ועדת גרוניס ● פרופסור דניאל הרשקוביץ פרש מהמרוץ לתפקיד מבקר המדינה

לכל העדכונים עוד 7 עדכונים

אנשי ראש הממשלה טוענים לרוב דמיוני בכנסת שיתמוך בחוק הפטור מגיוס בניסיון נואש לרצות את יהדות התורה - אבל השותפים החרדים חושדים שמדובר בספין ● הכנסת צפויה להתפזר היום ללא תאריך יעד לבחירות, כשנתניהו בונה על הסלמה ביטחונית שתשנה את סדר היום ותדחה את הקץ הפוליטי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 522 מילים

לא יהירות אלא הטיות - למה מערכות מחמיצות התרעות

החמצת התרעות אינה נובעת בהכרח מזלזול או מחוסר מקצועיות, אלא לעיתים ממגבלות חשיבה אנושיות, הפועלות דווקא בתוך מערכות מקצועיות ומנוסות. 

 *  *  *

בימים האחרונים פורסם, כי כבר בשנת 2025 הוכנה במערכת הביטחון עבודה מקצועית שעסקה באיום רחפני הנפץ, לרבות רחפנים מונחים באמצעות סיב אופטי, ובהפקת לקחים מן המלחמה באוקראינה.

ד״ר עוזי ערן, סא"ל במיל', הוא חוקר בתחום הפסיכולוגיה של המשפט וקבלת החלטות בתנאי אי־ודאות וסיכון. מחקריו עוסקים בהשפעת סגנונות חשיבה, אינטואיציה והטיות קוגניטיביות על שיקול הדעת של שופטים, ומקבלי החלטות מדיניות וצבאיות.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 852 מילים
אמיר בן-דוד

הצ'אטבוט לא ישלם מס הכנסה

מס ההכנסה של עובדים אנושיים מממן את תקציבי המדינות, והבינה המלאכותית מאיימת לחתוך את צינור החמצן הזה ● הרעיון להטיל "מס רובוטים" כבר התברר כגול עצמי שרק חונק חדשנות, והמומחים דורשים להגיש את החשבון לבעלי ההון ● כך או אחרת, הממשלות חייבות להתעורר לפני שגל הפיטורים ישאיר אותן עם קופה ריקה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,022 מילים

"הגוף בכיתה, הראש עדיין בעזה" - החיים הכפולים של המילואימניקים

"אתמול עוד הייתי באירוע בו התפוצץ לידנו אר.פי.ג'י בעזה והיום אני נדרש להכין מטלה בקורס בכתיבה אקדמית – הראש שלי עוד לא מסתנכרן בין שני המקומות".

משפט זה אמר לי סטודנט במכללת ספיר, תוך שהוא מנסה לתאר את החוויה הבלתי אפשרית של המעברים בין שדה הקרב לחדרי הכיתה בקמפוס.

ד"ר אלה בן-עטר היא מרצה בכירה וראשת מסלול רדיו ופודקסטים במחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר. חוקרת תקשורת, מצבי חירום וחוסן קהילתי. קצינת הסברה במילואים בפיקוד העורף, נשואה, אם לשלושה ילדים ומאמינה גדולה בחינוך.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 956 מילים

למקרה שפיספסת

תרמית "היום שאחרי"

עזה קורסת תחת ביוב, עכברושים וייאוש, בזמן שחמאס וישראל קונים זמן ● למרות תוכנית השלום של טראמפ והקמת הוועדה הטכנוקרטית, שיקום הרצועה רחוק מתמיד ● ישראל מעכבת כניסת פקידים ושוטרים, חמאס נאחז בנשקו, והסיוע ההומניטרי מנוצל להברחות ● הסטטוס קוו לא רק שאינו מקרב הכרעה – הוא מרחיק אותה

לכתבה המלאה עוד 2,107 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

הפאזל הפוליטי מתחיל להתבהר לקראת הבחירות

לקראת הבחירות לכנסת ה-26, המפה הפוליטית מתחילה להתבהר, אך מספר שאלות מפתח נותרו פתוחות ● מה יעלה בגורל בוחרי סמוטריץ', האם איזנקוט באמת מסוגל למשוך מנדטים מהליכוד, ולאן נעלמו הנשים בפריימריז של חד"ש? ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 811 מילים ו-1 תגובות

בעוד שחוק הגיוס של נתניהו וביסמוט יגיע רק בעוד חמש שנים למקסימום 10,000 מתגייסים חרדים, צה"ל מבהיר כי הוא זקוק ל-12,000 חיילים באופן מיידי ● הנתונים חושפים את הפער העצום בין הצרכים המבצעיים של הצבא שנשחק בשלוש שנות מלחמה לבין הפוליטיקה של הכנסת המתפזרת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 844 מילים ו-1 תגובות

גם בים הרחפנים עושים צרות

אופנת הדיג באמצעות רחפנים ממלאת את הים בקרסים ובמאות מטרים של חוטי דיג, שגולשים, שחיינים וצבים מסתבכים בהם ● הפתרון המפתיע מגיע מהאוויר: בחברה להגנת הטבע גילו שתקנות הטיס המעודכנות אוסרות על השלכת חפצים מרחפן, וכך נסללה הדרך לאיסור גורף על דיג באמצעות רחפנים ● טל רז, שהצילה שתי צבות שנלכדו בסבך החוטים: "אפשר לנשום לרווחה"

לכתבה המלאה עוד 1,175 מילים

"המחבלים יצרו כאוס והזירות זוהמו. צריך להתאים את דיני הראיות למציאות"

בעוד כשנה יקום בית הדין המיוחד למחבלים שהשתתפו בשבעה באוקטובר ● עו"ד יעל ויאס גבירצמן תייצג שם מאות משפחות נפגעים ● בשיחה עם זמן ישראל, היא מדברת על חשיבות החוק שדן בפשעים חסרי תקדים, הקושי הראייתי, החשיבות לשמירה על זכויות הקורבנות ועל החשיפה לחומרים ● "כשאני בתפקיד יש לי משימה, אבל כשאני אלך לתערוכה - שם אני אבכה"

לכתבה המלאה עוד 1,417 מילים

תחת מסך עשן של נוסחים מתחלפים, שמחה רוטמן דוהר לאישור הצעת החוק שתנתק את המחלקה מהפרקליטות ● החוק נועד לייצר גוף חקירות פרטי של שר המשפטים, כזה שיוכל להפקיע תיקים מהיועמ"שית ולהטיל אימה על המערכת ● התעקשות הקואליציה להעביר את החוק לפני פיזור הכנסת מוכיחה שהם שכחו כלל בסיסי בדמוקרטיה: הכוח הזה יכול ליפול בקרוב לידי האופוזיציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 903 מילים ו-1 תגובות

הפתק של הרב לנדו מפחיד את נתניהו הרבה יותר מאזהרות הרמטכ"ל

האזהרות על צבא שקורס תחת הנטל לא מרשימות את ראש הממשלה כמו האיום של המנהיג הליטאי לפרק את גוש הימין ● מבועת מהאפשרות לאבד את החרדים רגע לפני אישור חוקי ההפיכה המשטרית, נתניהו פותח במסע לחצים על מורדי הליכוד כדי להעביר את חוק ההשתמטות בדקה התשעים ● התפטרות משה ארבל מוכיחה שגם בש"ס מתחילים להבין לאן נושבת הרוח ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 682 מילים

שוק האג"ח מבהיר כי המלחמה כבר חלחלה עמוק לתוך כלכלות העולם

התרסקות שוק האג"ח העולמי בסוף השבוע היא לא עוד "יום אדום" טכני בבורסה – זו כבר אזהרה חמורה שהמשקיעים משגרים אל טראמפ ● בעוד הבורסות שוברות שיאים בזכות כמה חברות AI, משקיעי האג"חים רואים עננים שמתקדרים על הכלכלה העולמית – בהנחה שלא יימצא פתרון עם איראן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 666 מילים ו-1 תגובות

מסיבות, חתונות, חופשות ופגישות עם ראשי הליכוד

יומן ראש עיריית אשקלון תומר גלאם, החשוד בפלילים, עמוס בלו"ז "אישי", חופשות, חצאי ימי עבודה, מפגשים פוליטיים ומאות בריתות וחתונות ● מה חסר בו? עבודה למען תושבי אשקלון, שזקוקים למיגון, נאנקים תחת קשיי המלחמה וקוראים בעיתונות כיצד העירייה והעומד בראשה מסתבכים בפרשיות שחיתות ● עיריית אשקלון: "ראש העיר פועל לילות כימים למען התושבים"

לכתבה המלאה עוד 1,221 מילים ו-2 תגובות

קרב התאריכים

מאחורי "משבר חוק הגיוס" מסתתר תרגיל פוליטי שקוף של המפלגות החרדיות, והוויכוח האמיתי בקואליציה נסוב כעת על מועד הבחירות ● לנתניהו יש שלל סיבות להתעקש על קיום הבחירות בסוף אוקטובר: מאולם בית המשפט, דרך עצרת האו"ם ועד חופשות הקיץ ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 979 מילים ו-2 תגובות

איומי איראן על זינוק בהעשרת האורניום חושפים בעיקר את הלחץ של המשטר ● בעוד מומחים מעריכים כי התקיפות באספהאן ובנתנז הרחיקו את הפצצה, במערכת הביטחון מזהירים מפני שאננות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 875 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.