הפגישה בז'נבה היום (שלישי) אמורה להיות מכריעה. הדגש הוא על אמורה, שכן לא ברורה מידת אורך הרוח של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. על פי פרסומים מסוף השבוע האחרון, האמריקאים העבירו לאיראנים מסר ברור: הפעם וושינגטון מבקשת תשובות חד־משמעיות לגבי סוגיות הליבה – גרעין, שלוחים וטילים.
האיראנים, מצדם, לא חשפו כוונות מעבר למסר האחיד: נדבר רק על גרעין ורק בתנאים שלנו. על פניו, נוסחה ברורה לפיצוץ. לא בטוח שהפער הזה נובע מדיסאוריינטציה איראנית, כלומר מכך שהמנהיג העליון אינו מודע למצבו הקשה מול וושינגטון. לא מן הנמנע שמדובר במהלך מתוכנן של קדם משא ומתן, לצד ניסיון איראני לשדר עוצמה פנימה ואיומים החוצה.
גם האמריקאים משדרים כל העת מסרים דו־משמעיים. בהקשר הזה ניתן לזהות מדיניות של "השוטר הטוב והשוטר הרע". מצד אחד, סגן הנשיא ג'יי די ואנס אמר בשבוע שעבר, בביקור בקווקז – עוד לפני פגישת טראמפ ובנימין נתניהו – כי השיחות יתמקדו בגרעין, וכי שינוי משטר אינו על הפרק מבחינת המאמץ האמריקאי.
מי שהקדים להגיע לז'נבה, שלושה ימים לפני הפגישה עם האמריקאים, היה שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י. אתמול קיים רצף פגישות מדיניות לקראת המפגש, בין השאר עם שרי החוץ של עומאן ושווייץ
טראמפ, אגב, אמר השבוע דברים הפוכים בעניין הזה. אתמול היה זה מזכיר המדינה מרקו רוביו, שייצג את הקו הנוקשה בממשל, כשהצהיר כי מדובר במשא ומתן בין צד השוקל בהיגיון מצב גאו־אסטרטגי סבוך, לבין משטר דתי ששופט הכול על פי הלכה קיצונית. במילים אחרות, רוביו שרטט במדויק את האופן שבו ארה"ב ניגשת למשא ומתן הזה.
מי שהקדים להגיע לז'נבה, שלושה ימים לפני הפגישה עם האמריקאים, היה שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י. אתמול קיים רצף פגישות מדיניות לקראת המפגש, בין השאר עם שרי החוץ של עומאן ושווייץ – המדינה המייצגת את האינטרסים האמריקאיים באיראן – וכן עם מזכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), רפאל גרוסי.
המפגש עם גרוסי אינו מקרי. הוא הפך מנטל לנכס מבחינת האיראנים לקראת המפגש עם הצוות האמריקאי. מייד לאחר מלחמת 12 הימים עם ישראל הוכרז גרוסי פרסונה נון גרטה באיראן. כוח מיוחד של צבא אוסטריה נאלץ לאבטח אותו מחשש שהאיראנים ינסו לפגוע בו.
טהרן זעמה אז על הסוכנות בטענה שהדוח החריף שהגישה סבא"א חודש קודם לכן – ובו טענות קשות על חוסר שקיפות איראני בנוגע למתקני הגרעין – דחף את התקיפה האמריקאית ונתן לה לגיטימציה בינלאומית רחבה. הפרלמנט אף מיהר לחוקק חוק מיוחד האוסר על מגעים עם סבא"א וגרוסי.
אלא שדברים השתנו, ואיראן הפכה במהירות את עורה בכל הנוגע לסבא"א. האיראנים הבינו שבסבב הנוכחי גרוסי עשוי להפוך לנכס: מנוף השפעה חשוב על ארה"ב בניסיון למתן אותה ולהאריך את המשא ומתן ככל האפשר. הזמן משרת את האיראנים, ולא את טראמפ, המתקרב לבחירות האמצע.
ניתן לומר שהאמריקאים רואים במפגש הזה צומת T – הסכם או תקיפה – בעוד האיראנים מנסים להפוך אותו למעגל תנועה
נוסף על כך, איראן חוששת מאוד מכינוס הנגידים של סבא"א בחודש מרץ הקרוב – כינוס שעלול, לנוכח היעדר הפיקוח על מתקני הגרעין, להשית עליה גל סנקציות חריף נוסף, ואף באישור מועצת הביטחון של האו"ם.
לכן ניסה עראקצ'י אתמול לסבר את אוזנו של גרוסי ולהציע ויתורים בדמות פתיחת פיקוח מוגבל במספר אתרים, בתקווה שמהלך כזה ייצור אווירה חיובית בצד האמריקאי.
אלא שלפחות לפי המסתמן, האמריקאים אינם צפויים להסתפק בכך. הם מבקשים לצלול מייד לסוגיות הליבה. בתיאור גרפי ניתן לומר שהאמריקאים רואים במפגש הזה צומת T – הסכם או תקיפה – בעוד האיראנים מנסים להפוך אותו למעגל תנועה.








































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו