הפסקת האש השברירית בין ארה"ב לאיראן הוארכה, כך בישרו אתמול הכותרות מוושינגטון. בתחילה נאמר שמדובר בהארכה עד יום ראשון, ולאחר מכן הודיעה דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט כי הנשיא, ורק הנשיא, יחליט על מסגרת הזמנים.
מחר (שישי) ינסו האמריקאים לקיים פגישת משא ומתן נוספת בפקיסטן. לא ברור אם סגן נשיא ארה"ב ג'יי די ואנס יצא לנהל את השיחות, ולא ברור אם נציג איראני יגיע.
בינתיים, כדי שהאמריקאים לא ייהנו יותר מדי מתחושות ההישג והניצחון, אלה שהנשיא דונלד טראמפ מרבה ללהג עליהן, משמרות המהפכה תקפו אתמול שלוש ספינות משא. שתיים מהן בבעלות תאגידים גלובליים והשלישית בבעלות חברה יוונית. האחרונה ספגה, ככל הנראה, פגיעות ונזקים משמעותיים מן הירי.
מדי כמה ימים מתרומם המסך מעל עוד שקר שמכרו המנהיגים בארה"ב ובישראל באשר לתוצאות המתקפות באיראן. כך למשל, ברשת CBS דיווחו אתמול שכ־60% מהכוח הימי של משמרות המהפכה לא נפגע
במקביל, הצבא האמריקאי ממשיך בניסיון חסימת הספינות אל נמלי איראן ומחוצה להם. כלומר, האוויר במצר הורמוז רווי מתח. הכול עשוי להתפוצץ. אף על פי כן, הן בארה"ב והן בישראל מתרבים דיווחים שלפיהם שתי המדינות מחפשות מוצא מן המלחמה.
כל צד רוצה להכריז שניצח ושהצליח במשימותיו, ולפיכך בעולם של שקרים, מניפולציות ובינה מלאכותית, מה שיוותר לצדדים הוא להבין מי עשה זאת באופן חזק יותר, באמצעות הודעות שקריות לציבור.
"השקר עף בעוד שהאמת מדדה בעקבותיו", כתב ג'ונתן סוויפט. מדי כמה ימים מתרומם המסך מעל עוד שקר שמכרו המנהיגים בארה"ב ובישראל באשר לתוצאות המתקפות באיראן. כך למשל, ברשת CBS דיווחו אתמול שכ־60% מהכוח הימי של משמרות המהפכה לא נפגע, לרבות ספינות תקיפה מהירות, שתקפו את ספינות המשא במצר הורמוז אתמול. הבית הלבן הכחיש את הפרסום.
רק לפני חודש אמר הנשיא טראמפ בראיונות ובהצהרות שלו ש"הצי האיראני הושמד לחלוטין". הוא מנה הטבעה של 158 כלי שיט בתקיפות משותפות ישראליות–אמריקאיות, אף שהסביר שנותרו למשמרות המהפכה כלי שיט מהירים וקטנים, והדגיש שאם הם יתקרבו לכוחות האמריקאיים הם "יושמדו".
CBS פרסמו אתמול שגם מחצית ממאגר הטילים הבליסטיים ומערכות השיגור הנלוות נותרו שלמים, נכון למועד תחילת הפסקת האש בראשית אפריל. גם חיל האוויר של איראן לא הושמד, אם כי נפגע באופן משמעותי. כאמור, המידע הזה, שעדיין טעון הוכחה, סותר הצהרות רבות של הנשיא, שלפיהן במלחמה "השמדנו את הצי, השמדנו את חיל האוויר, והשמדנו את ההנהגה האיראנית".
גם בצד הישראלי נחשפו פערים בין ההצהרות למציאות. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אחרי המבצע ביוני 2025 ש"ב־12 הימים של מבצע 'עם כלביא' השגנו ניצחון היסטורי, והניצחון הזה יעמוד לדורות"
גם בצד הישראלי נחשפו פערים בין ההצהרות למציאות. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אחרי המבצע ביוני 2025 ש"ב־12 הימים של מבצע 'עם כלביא' השגנו ניצחון היסטורי, והניצחון הזה יעמוד לדורות. הסרנו מעלינו שני איומים קיומיים: איום ההשמדה בפצצות גרעין, ואיום ההשמדה ב־20 אלף טילים בליסטיים".
ובכן, אף אחד מהדברים הללו לא קרה, וגם לא שלל ההצהרות והודעות השחץ באשר להישגים הצבאיים של ישראל בלבנון לפני מרץ 2026.
ראש הממשלה בנימין נתניהו בהצהרה לתקשורת:
"אזרחי ישראל היקרים,
ב-12 הימים של מבצע 'עם כלביא' השגנו ניצחון היסטורי, והניצחון הזה יעמוד לדורות.הסרנו מעלינו שני איומים קיומיים מיידיים: איום ההשמדה בפצצות גרעין, ואיום ההשמדה ב-20 אלף טילים בליסטיים. pic.twitter.com/QNgHx1UFe6
— ראש ממשלת ישראל (@IsraeliPM_heb) June 24, 2025
גם ברמה האסטרטגית, השקרים דינם להיחשף. אבל לאט
כמעט חודשיים מאז יצאו ארה"ב וישראל למלחמה המשותפת הראשונה, "שאגת הארי", נראה שהמנהיג החי־מת של איראן שולט בסדר היום הרבה יותר מהמנהיג הטמפרמנטי בבית הלבן. בעוד שבוושינגטון משתוקקים לסיים את המלחמה, בלי להודות בכך במפורש, כל הניסיונות לכופף את האיראנים מסתבכים.
באמצע מרץ 2026 איראן בלמה לחלוטין את תנועת כלי השיט במצר הורמוז. ארה"ב הגיבה באיום להרס תשתיות חשמל ואנרגיה ברחבי איראן. אבל הסלמה שכזו תגרור הפצצת מתקני אנרגיה של בעלות בריתה של ארה"ב באיחוד האמירויות ובמדינות מפרץ נוספות.
אף אחד בעולם לא רוצה לראות את זה קורה (אולי חוץ מראש ממשלת ישראל). במקביל, הסגר האמריקאי לכאורה של של כל כלי שיט מאיראן ואליה אינו מועיל. גם לא ההפגזות של הנשיא טראמפ בטקסטים מוגזמים ברשת החברתית שלו, "Truth Social".
גרהאם אולי מתרגם את רכבת ההרים של טראמפ למילים שקולות ולמדיניות עקבית לכאורה, אבל השורה התחתונה זהה: הממשל האמריקאי לא מצליח להכריע את האויב
לממשל טראמפ יש קול אחר, קול שמרני "רגיל" מהעבר. קוראים לו הסנאטור לינדזי גרהאם. הוא יושב ברשת X ומחווה את דעתו על המהלכים.
אתמול כתב שאחרי שיחת טלפון עם טראמפ ושר המלחמה פיט הגסת' הוא סבור "שההחלטה של הנשיא להשאיר את המצור על כנו היא חכמה מאוד. יש לה השפעה משמעותית על יכולתה של איראן להמשיך להיות נותנת החסות המדינתית הגדולה ביותר לטרור, דבר שנראה שהיא נחושה להמשיך בו".
גרהאם אולי מתרגם את רכבת ההרים של טראמפ למילים שקולות ולמדיניות עקבית לכאורה, אבל השורה התחתונה זהה: הממשל האמריקאי לא מצליח להכריע את האויב, וככל שחולפים השבועות, האמת מדדה בעקבות השקר.





















































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו