סקרים שמתפרסמים לאחרונה מראים, כי אילו הבחירות התקיימו היום, נפתלי בנט או גדי איזנקוט היו ככל הנראה מצליחים להקים ממשלה. אך כידוע סקרים לא תמיד מנבאים את תוצאות האמת: עתידה הפוליטי של ישראל לוט בערפל, בין היתר בגלל המגזר הרוסי.
כיום, המגזר הרוסי שווה כ-18 מנדטים ורק כ-25% מהם תומכים בקואליציה הנוכחית.
ראוי להזכיר שב–1992 זכה יצחק רבין לתמיכה של 47.1% מהקולות של יוצאי ברית המועצות, בעוד שהליכוד קיבל רק 18%, ומרצ 11%. ב-1999 אהוד ברק קיבל תמיכה גורפת מהמגזר הרוסי לאחר שהבטיח "מהפכה אזרחית".
כידוע, סקרים לא תמיד מנבאים את תוצאות האמת. עתידה הפוליטי של ישראל לוט בערפל, בין היתר בגלל המגזר הרוסי. כיום, המגזר הרוסי שווה כ-18 מנדטים ורק כ-25% מהם תומכים בקואליציה הנוכחית
יצחק רבין, אהוד ברק, שולמית אלוני ויוסי שריד הבינו את חשיבות הקשר עם המגזר הרוסי. ממשיכיהם לא השכילו לשמר את אותו הקשר והזניחו את פעילותיהם בקרב קהל זה. כיום מי שיכריע את תוצאות הבחירות הבאות אינם בהכרח אלה שמצביעים באופן עקבי, אלא דווקא אלה שאינם מצביעים – או שנוטים להחליף זהות פוליטית. אחוז ההצבעה בקרב דוברי הרוסית בישראל צפוי להיות אחד הגורמים המרכזיים שיקבעו את גורל הבחירות.
בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הכוח האלקטורלי הפוטנציאלי של המגזר עלה מ-16 ל-18 מנדטים. לשיטתי, אפשר לחלק את יוצאי ברית המועצות לשעבר לחמש קבוצות:
- הקבוצה האתנית – יוצאי בוכרה, גיאורגיה וקווקז, שרובם מצביעים למפלגות ימניות ודתיות.
- המצביעים הצעירים (דור וחצי) – מצביעים בדומה לבני גילם בכלל הציבור אך שומרים על מאפיינים ייחודיים. לרוב יותר ליברליים מהוריהם וגם מושפעים מקשיי הקליטה של הוריהם.
- קבוצת גיל הביניים (40-65) – רובם מתמודדים עם קשיים כלכליים שמשפיעים תכופות על דפוס ההצבעה שלהם.
- הגמלאים – הקבוצה הכי פעילה בבחירות, שתומכת לרוב במפלגת ישראל ביתנו או בליכוד
- מהגרי מלחמת רוסיה ואוקראינה – מתאפיינת בהשקפת עולם ליברלית עם דגש על זכויות אזרח.
אחוז ההצבעה בקרב דוברי הרוסית בישראל צפוי להיות אחד הגורמים המרכזיים בקביעת גורל הבחירות. בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הכוח האלקטורלי הפוטנציאלי של המגזר עלה מ-16 ל-18 מנדטים
ההתחזקות של ישראל ביתנו בתקופה האחרונה במגזר הרוסי נובעת ממספר גורמים: קו אנטי-חרדי עקבי, ייצוג נרחב של מועמדים מהמגזר, היעלמות תקשורתית של מפלגות מתחרות במדיה בשפה הרוסית והפיכתו של אביגדור ליברמן לאלטרנטיבה לבנימין נתניהו.
חשוב לזכור שלכל מפלגה יש נקודות תורפה, אך רק ישראל ביתנו מצליחה לנצל את נקודות החולשה של מפלגות אחרות לטובתה. הסכנה היחידה להגמוניה של לישראל ביתנו בקרב גוש המפלגות האופוזיציה יכולה לבוא מהמפלגות החדשות של בנט ואיזנקוט, שאינן מצליחות בשלב זה לנצל את הפוטנציאל שלהן במגזר הרוסי.
כיום רק שתי מפלגות מתחרות באופן פעיל על הקול הרוסי: ישראל ביתנו והליכוד. שאר המפלגות, בקושי משתתפות במשחק. יש עתיד, למשל, מאבדת את האלקטורט שלה במגזר, שמתפזר בין מפלגות האופוזיציה.
בבחירות האחרונות, כ-40% מהמגזר כלל לא הלכו להצביע – בעיקר משום שלא מצאו מפלגה שמייצגת אותם. שיעור הצבעה נמוך של כ-60% היה מהגורמים המרכזיים לעליית נתניהו, החרדים והימין הקיצוני לשלטון. גם היום רבים מהמגזר הרוסי יושבים על הגדר. זו הזדמנות וגם סכנה למפלגות האופוזיציה.
פעם אמרו שהרוסים הם שמאלנים כי הם הביאו לשלטון את יצחק רבין ואהוד ברק. אחר כך החליטו שכמעט כל המגזר הרוסי ימני, כי הוא העלה לשלטון את אריק שרון ואת בנימין נתניהו. היום טוענים כי הם לא ימין ולא שמאל.
בבחירות האחרונות, כ-40% מהמגזר כלל לא הלכו להצביע – בעיקר משום שלא מצאו מפלגה שמייצגת אותם. שיעור הצבעה נמוך של כ-60% היה מהגורמים המרכזיים לעליית נתניהו, החרדים והימין הקיצוני לשלטון
יאיר גולן, יאיר לפיד, נפתלי בנט וגדי איזנקוט צריכים להבין: במגזר הרוסי אין נאמנות פוליטית לשום מפלגה. מי שלא הצביע בבחירות הקודמות אינו "שייך" לאף גוש, וגם אלה שהצביעו ברובם יכולים לשנות את דעתם – ובידיהם לשנות את המאזן הפוליטי בישראל ולגרום למהפך שלטוני.
אלכס טנצר הוא פעיל חברתי, לשעבר יו"ר ועדת מעקב אחרי ביצוע הבטחות לעולים. יו"ר מטה למען עובדי הקבלן. 7 דו"חות מבקר המדינה התפרסמו בגלל תלונותיו. נבחר בעבר על ידי עיתון כל העיר בירושלים כאיש השנה. 6 פעמים נבחר על ידי המגזר הרוסי כאיש השנה.








































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו