JavaScript is required for our website accessibility to work properly. התמנון האיראני שוב פורש זרועות | זמן ישראל
שלט חוצות בטהרן המציג את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לצד המסר: "הנקמה בלתי נמנעת" באנגלית ובפרסית, 27 ביולי 2026 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
AP Photo/Vahid Salemi
טהרן מעלה את הלהבות בכל זירות הציר

התמנון האיראני שוב פורש זרועות

ירי הטילים לעבר הבסיס האמריקאי בירדן, הפעלת המיליציות בעיראק והתקיפות נגד תשתיות הנפט הסעודיות מעידים שטהרן שבה להפעיל את זרועותיה האזוריות ● בישראל שומרים בינתיים על ריסון בהשפעת וושינגטון, אך הפגיעה בדחפור צה"ל בידי חזבאללה עשויה להיות סימן לכך שגם בלבנון מתחילים לבחון מחדש את הגבולות ● פרשנות

את מתקפת הפתע של איראן אתמול (רביעי) על הבסיסים האמריקאיים בירדן אפשר להגדיר כניסיון של טהרן לבחון את הגבולות. חמישה טילים בליסטיים שוגרו לעבר בסיס חיל האוויר מוואפק סלטי במזרח ירדן, וכולם יורטו בידי מערכות ההגנה האמריקאיות באזור.

אלא שירי הטילים לעבר ירדן אינו הניסיון היחיד של איראן למתוח את הגבולות בשבוע האחרון. הכנסת המיליציות השיעיות בעיראק למעגל הלחימה, בינתיים במה שנראה כלחימה על "אש קטנה", היא צעד נוסף שנועד לאותת לאזור שטהרן חזרה לעסקים כרגיל. היא כבר אינה עסוקה רק בהגנה על עצמה ועל גבולותיה, אלא שבה להיות מוקד כוח אזורי בעל מנופי לחץ משמעותיים, שיש להתחשב בו.

בשבוע האחרון יירטה ישראל בשלוש הזדמנויות מל"טים מעל שטח ירדן, עשרות קילומטרים לפני שחצו את הגבול לעבר ישראל. אומנם אף גורם ישראלי רשמי לא הפנה אצבע מאשימה כלפי איראן או עיראק, אך זהות המשלחים וכתובתם ידועות, כך לפחות עולה מתדרוכים של גורמי ביטחון ישראלים בימים האחרונים.

הסעודים, שעד לאחרונה עשו הכול כדי שלא להיכנס למלחמה – לרבות הבלגה מביכה על ירי טילים איראני לעבר שטחם – נשאבו אליה בקצב מהיר בימים האחרונים

מכאן עולה השאלה המתבקשת: מדוע ישראל אינה מגיבה? התשובה ידועה: בירושלים נדרשים לאור ירוק אמריקאי כדי להגיב, בכל אחת מזירות הלחימה – איראן, לבנון, תימן, סוריה או עזה.

פגישתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ שלשום עסקה בין השאר "במצב האזורי", כפי שהגדיר זאת נתניהו, והסתיימה ככל הנראה ללא שינוי במדיניות האמריקאית, הכופה איפוק על ישראל. שעות אחדות לאחר ששני המנהיגים נועדו בבית הלבן, תקפו ארה"ב וערב הסעודית במשותף עשרות מטרות של המיליציות השיעיות בעיראק וגרמו ליותר מ־100 נפגעים.

צילום מסך שנלקח ב־25 ביולי 2026 מתוך סרטון גולשים ללא תאריך, שפורסם ברשתות החברתיות ואומת בידי צוותי AFPTV, ובו נראים ענני עשן מיתמרים לאחר תקיפות בבית הזיקוק של עראמקו הסעודית בג'יזאן (צילום: various sources / AFP)
ענני עשן מיתמרים לאחר תקיפות בבית הזיקוק של עראמקו הסעודית בג'יזאן (צילום: various sources / AFP)

לא מן הנמנע שבישראל יסתפקו במסר הזה ששיגרה ארה"ב לעיראק. בשלב הזה אולי מוטב שלא לפתוח חזית לחימה נוספת, ולאפשר לאחרים לעשות את העבודה עבור ישראל. כל עוד היקף הירי לעבר ישראל נותר מצומצם יחסית, הדבר משרת את האינטרס המדיני הישראלי שלא לאתגר עוד יותר את ארה"ב.

אולם, אם פעילות המיליציות תתגבר והן ישגרו גם טילים בליסטיים, לא בטוח שהריסון הישראלי יישאר בעינו.

הסעודים, שעד לאחרונה עשו הכול כדי שלא להיכנס למלחמה – לרבות הבלגה מביכה על ירי טילים איראני לעבר שטחם – נשאבו אליה בקצב מהיר בימים האחרונים.

הטילים והמל"טים אומנם הגיעו בשבוע האחרון מעיראק ומתימן, אך המסר הוא איראני – והוא אינו מיועד רק לערב הסעודית, אלא לכל מדינות המפרץ

החות'ים, ואחריהם המיליציות השיעיות, מכוונים אל הבטן הרכה של ריאד: תעשיית הנפט. השבוע נפגעו כמה מתקנים של חברת הנפט הסעודית עראמקו בתקיפות מדויקות באמצעות מל"טים ורחפנים ששוגרו מעיראק. עראמקו, שעד לפני שבועיים הייתה נותנת החסות הראשית של המונדיאל, נאלצת כעת להגן על נכסיה.

הטילים והמל"טים אומנם הגיעו בשבוע האחרון מעיראק ומתימן, אך המסר הוא איראני – והוא אינו מיועד רק לערב הסעודית, אלא לכל מדינות המפרץ.

תומכי חזבאללה מפגינים בדאחייה בביירות, 26 ביוני 2026 (צילום: AP Photo/Hussein Malla)
תומכי חזבאללה מפגינים בדאחייה בביירות, 26 ביוני 2026 (צילום: AP Photo/Hussein Malla)

וכאן נכנס חזבאללה לתמונה. אתמול בלילה נפגע דחפור ממוגן של צה"ל מפגיעת רחפן נפץ של חזבאללה ברכס עלי טאהר. בצה"ל הסבירו זאת ברגישות שמגלה חזבאללה לנוכחות הישראלית באזור, הנחשב אסטרטגי מבחינת הארגון השיעי. כמה עשרות מחבלים עדיין נצורים במערכת הבונקרים התת־קרקעית באזור, בעוד צה"ל נמצא מעליה ושולט בפתחים.

ההתגוששות באזור הרכס מתנהלת לכאורה במסגרת הבנות הפסקת האש ומוגדרת כצורך ביטחוני, אך ספק אם חזבאללה רואה אותה כך. עצם התעוזה האיראנית להפעיל מחדש את הזרועות האזוריות של משמרות המהפכה עלולה להביא גם את חזבאללה לבחון מחדש את הגבולות. לא מן הנמנע שהפגיעה בדחפור הייתה ניסוי מסוג זה.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 514 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 30 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.