על רקע קריאות לנשיא הרצוג ליטול חלק יותר אקטיבי במשבר החוקתי והמשפטי בישראל, הרצוג מפרסם הבוקר את נאום החזון שלו לשנת ה-80 של מדינת ישראל. יום העצמאות הקרוב, ה-75 במספר, יצוין באפריל 2023, אך הנשיא מסתכל חמש שנים קדימה לשנת ה-80 של מדינה, אז הרצוג יהיה בן 68 ולקראת סיום הקדנציה שלו כנשיא המדינה.
הבוקר ישתתף הרצוג בוועידת החינוך אשמורת של מנהלי בתי הספר מטעם הסתדרות המורים ושם הוא ידבר על בית הנשיא כ"מרחב מוגן לניהול מחלוקות ואיחוי הקרעים". הרעיון והנאום מגיעים בעקבות האווירה הציבורית הקשה באשר לשינויים במבנה המשטר של ישראל, שמציעה הממשלה החדשה.
בשבועות האחרונים מתייצבים אלפי מפגינים מול בית הנשיא ברחביה למחות נגד הממשלה. הם לא יכולים להפגין בבלפור, שכן בית ראש הממשלה אינו מאוכלס בעת שהוא עובר שיפוצים. חלק מן ההפגנות מול בית הנשיא מיועדות גם לקרוא לו לנקוט עמדה יותר ברורה להצלת הדמוקרטיה.
אלפי מפגינים מתייצבים בשבועות האחרונים מול בית הנשיא. חלק מן ההפגנות מול בית הנשיא מיועדות גם לקרוא להרצוג לנקוט עמדה יותר ברורה להצלת הדמוקרטיה
הרצוג הביע את עמדתו מספר פעמים בשבועות האחרונים. הוא קרא לממשלה להקשיב לקולות העולים מציבורים רחבים ואף החל לשמש מתווך בין הצדדים בעצמו. הוא נועד עם נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, עם ראש האופוזיציה יאיר לפיד ועם שר המשפטים יריב לוין. אך בעצמו הביע ספק אם יוזמת ההידברות שלו תישא תוצאות.
הבוקר הוא יודיע שברקע המחלוקת סביב מערכת המשפט, בית הנשיא יציג את מיזם "מחליפים מילה", שהוא "מרכז חינוכי למפגש בין קהילות והעמקת שייכות ומרחב לדיונים דיסקרטיים בנושאי ליבה שבקונפליקט".
בנאומו יאמר הרצוג ש"מדינת ישראל צריכה ויכולה להגיע אל שנת ה-80 – אל גיל הגבורות – כשהיא מלוכדת יותר ומפולגת פחות, כשהיא, כשאנו – עוסקים בלי פחד במחלוקות שבתוכנו, כך שיצמיחו ויבנו אותנו".
לדבריו, "בית הנשיא הוא המקום היחיד שזוכה לאמון של כלל הצדדים בחברה הישראלית ומסוגל לקיים התדיינות בנושאים השנויים במחלוקת. בתוך כך, בשבועות האחרונים מקיים הנשיא פגישות ודיוני עומק דיסקרטיים עם כלל הצדדים הנוגעים לנושא הרפורמה המשפטית המוצעת על ידי הממשלה, במטרה להביא להסכמות רחבות ככל הניתן ולמנוע פגיעה והדרת עמדות של חלקים מרכזיים בחברה הישראלית – וזאת תוך שמירה על עקרונות מגילת העצמאות וקווי המתאר היהודיים והדמוקרטיים של מדינת ישראל".
"בשבועות האחרונים מקיים הנשיא פגישות ודיוני עומק דיסקרטיים עם כלל הצדדים הנוגעים לרפורמה המשפטית במטרה להביא להסכמות רחבות ככל הניתן"
בשבועות האחרונים עלו הצעות שונות, שלפיהן, סמכויות הנשיא יורחבו. למשל, שר המשפטים לשעבר דניאל פרידמן הציע שנציגי ציבור בוועדה לבחירת שופטים ימונו על ידי הנשיא. ראש האופוזיציה לפיד הציע שהנשיא הרצוג יקים "ועדה נשיאותית בלתי תלויה, שתגבש הצעה אמיתית, מאוזנת ושקולה, לתיקון ושיפור מערכת המשפט, ולהסדרת היחסים בין הרשות השופטת לרשות המחוקקת".
בנאום הרצוג לא מפרט את דרך הפעלת תוכנית "מחליפים מילה" ומה יהיו המשמעויות שלה, שכן לשיחות א-פורמליות בחסות הנשיא אין מעמד חוקי מחייב או השלכות ביצועיות. בכל זאת, מציין הנשיא בנאומו שבמסגרת התוכנית "יבוצעו מהלכים אקטיביים להחלפת דעות, עיסוק במחלוקות כולל מחלוקות קשות ונפיצות וקיום שיח ענייני, עמוק כנה ואמיץ אחד עם השנייה".
לפי התוכנית, הפעילות של "מרחב השיח הנשיאותי" תיעשה מחוץ לעין הציבורית וללא ידיעת הציבור, ותלווה על ידי ועדת היגוי מקצועית שתנתח את כלל הסוגיות ותסייע בפעילות עצמה. המשתתפים יוזמנו באופן דיסקרטי על ידי בית הנשיא לקחת חלק בדיונים ויחתמו על תקנון שיבטיח את חשאיות הדיונים וחשאיות המשתתפים.
לפני כשנה, פעל הרצוג לכינוס בין נציגי זרמים יהודיים שונים כדי לדון בבעיות ויכוחים שנוצרו סביב התפילות בכותל. באותה העת, הרב חיים קניבסקי ז"ל קרא למחות נגד הגעתם של הרפורמים והקונסרביטים לתפילות ראש חודש בכותל. "הרפורמים גורמים להרס עם ישראל ולחורבן העם היהודי", אמר אז קניבסקי. בית הנשיא, בפעילות של המנכ"ל איל שוויקי פעל להורדת המתיחות והאמירות ההדדיות הקשות.
סוגיה אחרת בה החל הנשיא לפעול ולקדם, היא פורום האקלים בראשות דב חנין. בנושא זה לא דובר בהבאת צדדים למחלוקת לפתרון הסוגייה, אלא בפרויקט בדחיפת בית הנשיא לקידום השיח הציבורי בנושא משבר האקלים.
הכוונות של הנשיא הרצוג הן טובות. והוא גם מודע לקריאות ציבוריות נגדו, בכך שבעת הזו הוא מאפשר הכרה והכלה של דעות קיצוניות ומהלכים שעשויים לשנות את ישראל לעד. מצד שני, לפי חוק יסוד נשיא המדינה, אין לנשיא סמכויות כלשהן למניעת מהלכי חקיקה. גם אם לא יחתום על חקיקה, היא תיכנס לתוקף, ואין בידיו סמכויות ביצועיות אחרות (למעט חנינה, שלא נמצאת על הפרק בעת הזו).
הרצוג החליט לנסות. לציבור הישראלי אין מה להפסיד.
שנת המלחמה הייתה שנה קשה מכל הבחינות. נדמה שאנחנו ביום אחד ארוך שלא נגמר. סיוט מתמשך. אבל נושא אחד זועק יותר מכל ומסמל את השבר הנוראי שהגענו אליו.
במהלך השנה האחרונה החברה הישראלית עברה שינוי, ונדמה שהקונצנזוס שהיה ונעלם לגבי חשיבות החזרת החטופים – מסמל זאת יותר מכל. יחד איתו נעלמו ערכים שהיוו בסיס לקיומנו כאן. הערבות ההדדית, פדיון שבויים, אחריות המדינה לאזרחיה. לקיחת אחריות אישית.
דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.
בשנות השבעים הייתי הכי קרוב מאי-פעם בימי חיי להיות בעלים, או לפחות היורש, של נכסים ומזומן בשווי מוערך של 60 מיליון מארק גרמני – באותם ימים עדיין לא הומצא היורו, והמארק המערב-גרמני היה מטבע רציני וחזק ובשימוש בינלאומי, כמעט כמו הדולר.
הייתי באותם ימים בחור צעיר ורווק, שלמד סוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל-אביב והתפרנס מעבודתו כמרכז שבט צופים. בעבודתי זאת, שאותה אהבתי מאוד, נהגתי להוציא את החניכים מהשבט לטיולים רבים בסופי שבוע.
מבצע "כנפי דרור" יצא לדרך מרגשת. חטופות ראשונות חזרו הביתה. ועדיין לא ברור האם הפסקת האש הזמנית תוליך להפסקת המלחמה. האם בנימין נתניהו יוסיף להיאחז בנוסחה המטורללת של "מלחמה עד לניצחון המוחלט".
וגם אני חוששת מהשלכות צפויות של מלחמה שאין רואים את סופה, "מלחמה שאף פעם לא די לה", כמאמר יהודה עמיחי. נזקיה כבר ניכרים. התמשכות המלחמה כבר פוגעת בלכידות החברתית, בכלכלה, במשמעת של החיילים המותשים.
שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.
"כרגע אנחנו בתקופה אפלה שהאופטימיות הריאליסטית היא לראות איך אני מגן על הילדים שלי"
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם