ארצות הברית פתחה אתמול במתקפה צבאית נרחבת נגד המיליציה החות'ית בתימן, הנתמכת על ידי איראן, בעקבות מתקפותיה על ספינות בים האדום, והרגה לפחות 31 בני אדם במערכה שצפויה להימשך ימים רבים.
הנשיא דונלד טראמפ גם הזהיר את איראן, התומכת המרכזית של המיליציה החות'ית, כי עליה להפסיק לאלתר את תמיכתה בארגון. הוא אמר שאם טהרן תאיים על ארצות הברית: "אמריקה תטיל עליכם את מלוא האחריות, ולא נהיה נחמדים לגבי זה!".
התקיפות המתמשכות – שאחד מגורמי הממשל האמריקאי אמר לרויטרס כי היא עשויה להימשך שבועות – מהוות את המבצע הצבאי האמריקאי הגדול ביותר במזרח התיכון מאז שטראמפ נכנס לתפקידו בחודש ינואר האחרון. הן הגיעו במקביל להגברת הלחץ של וושינגטון על איראן באמצעות סנקציות, בניסיון להביאה לשולחן המשא ומתן בנוגע לתוכנית הגרעין שלה.
"אל כל מחבלי החות'ים, זמנכם תם, והתקפותיכם חייבות להיפסק, החל מהיום. אם לא, הגיהינום ירד עליכם כמו שמעולם לא ראיתם!", פרסם טראמפ בחשבון שלו ברשת Truth Social.
"אל כל מחבלי החות'ים, זמנכם תם, והתקפותיכם חייבות להיפסק, החל מהיום. אם לא, הגיהינום ירד עליכם כמו שמעולם לא ראיתם!", כתב טראמפ בחשבון שלו
דובר משרד הבריאות של המיליציה החות'ית, אניס אל-אסבחי, מסר היום שלפחות 31 איש נהרגו ועוד 101 נפצעו בתקיפות האמריקאיות, רובם נשים וילדים.
הלשכה המדינית של החות'ים הגדירה את התקיפות כ"פשע מלחמה".
"כוחותיה המזוינים של תימן מוכנים להגיב על הסלמה בהסלמה", נכתב בהצהרה של הארגון.
תושבים בצנעא אמרו כי התקיפות פגעו במבנה במעוז חות'י.
"הפיצוצים היו עזים וזעזעו את השכונה כמו רעידת אדמה. הם הפחידו את נשותינו וילדינו", אמר לרויטרס תושב בשם עבדאללה יחיא.
"הפיצוצים היו עזים וזעזעו את השכונה כמו רעידת אדמה. הם הפחידו את נשותינו ואת ילדינו", אמר לסוכנות רויטרס תושב בשם עבדאללה יחיא
תקיפות נוספות כוונו לעבר אתרים צבאיים של המיליציה בעיר תעז שבדרום-מערב תימן, כך אמרו היום שני עדי ראייה.
תקיפה נוספת, על תחנת כוח בעיר דחיאן שבמחוז סעדה, גרמה להפסקת חשמל, כך דיווחה לפנות בוקר רשת אל-מסירה. דחיאן היא המקום שבו עבד אל-מאלכ אל-חות'י, המנהיג החידתי של החות'ים, נוהג להיפגש עם מבקרים.
החות'ים, תנועה חמושה שהשתלטה על רוב שטחה של תימן בעשור האחרון, תקפו עשרות כלי שיט מול חופיה מאז נובמבר 2023, שיבשו את הסחר העולמי והובילו את הצבא האמריקאי למבצע יקר ליירוט טילים ומל"טים ששחקו את מלאי ההגנה האווירית של ארצות הברית.
דוברת הפנטגון מסרה כי מ-2023 תקפו החות'ים ספינות מלחמה אמריקאיות 174 פעמים וכלי שיט מסחריים 145 פעמים. המיליציה טוענת כי התקפותיה הן ביטוי של סולידריות עם הפלסטינים בעקבות המלחמה ברצועת עזה בין ישראל לחמאס.
דוברת הפנטגון מסרה כי מאז שנת 2023 תקפה המיליציה החות'ית ספינות מלחמה אמריקאיות 174 פעמים וכלי שיט מסחריים 145 פעמים
בעלי בריתה האחרים של איראן – חמאס וחזבאללה בלבנון – נחלשו משמעותית מאז תחילת הלחימה ברצועה. בשאר אל-אסד, שהיה מקורב לטהרן, הודח מהשלטון בחודש דצמבר בידי כוחות מורדים.
עם זאת, החות'ים בתימן נותרו עמידים ולעיתים אף יוזמים התקפות. הם הטביעו שתי אוניות, השתלטו על כלי שיט נוסף והרגו לפחות ארבעה מלחים במתקפה ששיבשה את השיט העולמי ואילצה חברות מסחריות לשנות מסלולים לנתיבים ארוכים ויקרים יותר סביב אפריקה.
הממשל של הנשיא לשעבר ג'ו ביידן ניסה לפגוע ביכולות התקיפה של המיליציה החות'ית, אך הגביל את הפעולות האמריקאיות.
גורמים אמריקאים, שביקשו להישאר בעילום שם, אמרו כי טראמפ אישר גישה תקיפה יותר.
תקיפות ברחבי תימן
התקיפות אתמול בוצעו, בין היתר, על ידי מטוסי קרב מנושאת המטוסים הארי ס' טרומן, שנמצאת בים האדום, כך מסרו גורמים רשמיים.
פיקוד המרכז של צבא ארצות הברית, המפקח על הכוחות במזרח התיכון, תיאר את התקיפות כתחילתו מבצע רחב היקף ברחבי תימן.
"התקפות החות'ים על ספינות אמריקאיות וכלי טיס שלנו (וכן על חיילינו!) לא יתקבלו; ואיראן, הפטרונית שלהם, קיבלה אזהרה", כתב שר ההגנה פיט הגסת' ברשת אקס. "חופש השיט יוחזר".
טראמפ רמז על אפשרות לנקיטת צעדים צבאיים הרסניים בהרבה נגד תימן.
"מתקפת החות'ים על כלי שיט אמריקאיים לא תתקבל בסובלנות. נשתמש בכוח קטלני ומכריע עד שנשיג את מטרתנו", כתב.
שר החוץ של איראן, עבאס עראקצ'י, אמר כי לממשל האמריקאי "אין סמכות או זכות לקבוע את מדיניות החוץ של איראן".
"סיימו את התמיכה ברצח העם והטרור הישראלי. הפסיקו להרוג את העם התימני", כתב לפנות בוקר שר החוץ של איראן בפוסט שפרסם ברשת אקס
"סיימו את התמיכה ברצח העם והטרור הישראלי. הפסיקו להרוג את העם התימני", כתב לפנות בוקר בפוסט ברשת אקס.
משלחת איראן לאו"ם טרם השיבה לבקשת תגובה.
ביום שלישי האחרון הודיעו החות'ים כי יחדשו את תקיפותיהם נגד ספינות ישראליות העוברות דרך הים האדום, ים ערב, מצר באב אל-מנדב ומפרץ עדן, ובכך סיימו תקופה של רגיעה יחסית שהחלה בינואר עם הפסקת האש ברצועה.
התקיפות האמריקאיות הגיעו ימים ספורים לאחר שטראמפ שיגר מכתב למנהיג העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, ובו הצעה למשא ומתן על תוכנית הגרעין של טהרן.
התקיפות האמריקאיות הגיעו ימים ספורים לאחר שטראמפ שיגר מכתב למנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, ובו הצעה למשא ומתן על תוכנית הגרעין של טהרן
ביום רביעי דחה חמינאי את האפשרות לנהל משא ומתן עם ארצות הברית.
עם זאת, בטהרן מתגבר החשש שהכעס הציבורי הגובר על המצוקה הכלכלית עלול להתפרץ למחאות המוניות, כך אמרו לרויטרס ארבעה גורמים רשמיים באיראן.
בשנה שעברה, תקיפות ישראליות על מתקנים איראניים, בהם מפעלי טילים ומערכות הגנה אווירית, בתגובה לתקיפות איראניות בטילים ובמל"טים, פגעו ביכולות הצבאיות הקונוונציונליות של טהרן, כך לדברי גורמים אמריקאים.
איראן מכחישה כי היא חותרת לפתח נשק גרעיני. עם זאת, היא מאיצה משמעותית את העשרת האורניום לרמות של עד 60% – קרוב לרמה של כ-90% הנדרשת לשם פיתוח נשק גרעיני, כך התריעה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.
במה שנראה כניסיון של וושינגטון לשפר את יחסיה עם רוסיה, שר החוץ מרקו רוביו שוחח אתמול עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כדי לעדכנו בתקיפות האמריקאיות בתימן
מדינות המערב טוענות כי אין צורך בהעשרת אורניום לרמה כה גבוהה בתוכנית אזרחית, וכי אף מדינה אחרת לא עשתה זאת מבלי לייצר פצצות גרעין. איראן טוענת כי תוכנית הגרעין שלה נועדה למטרות שלום.
במה שנראה כניסיון של וושינגטון לשפר את יחסיה עם רוסיה, שר החוץ מרקו רוביו שוחח אתמול עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כדי לעדכנו בתקיפות האמריקאיות בתימן, כך מסר משרד החוץ האמריקאי. לפי גורמים אמריקאים ואוקראינים, מוסקבה הסתמכה במלחמתה באוקראינה על נשק שסיפקה לה איראן, בכלל זאת טילים ומל"טים.
בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.
ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'.
מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנולרגל יום ירושלים, המיוחדת והמסוכסכת בערים, אבקש להעלות על נס אי של שפיות – הסניף המקומי של ימק"א הבינלאומית (YOUNG MEN'S CHRISTIAN ASSOCIATION – אגודת הגברים הנוצרים הצעירים).
כשחנך את המקום ב-1933 הלורד אדמונד אלנבי, הגנרל הבריטי שהוביל את כיבוש ירושלים מידי העות'מנים בשנת 1917, הכריז:
טובה הרצל היא גמלאית של משרד החוץ. שרתה כקצינת קישור לקונגרס בשגרירות ישראל בוושינגטון, הייתה השגרירה הראשונה של ישראל במדינות הבלטיות לאחר התפרקות בריה"מ, ופרשה אחרי כהונה בדרום אפריקה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוכ'משתמש' קבוע בבריכת ימק"א אני חש בעצמי כמה נכונים הדברים שנכתבו כאן. הלוואי שהמציאות הימק"אית של 'שבת אחים גם יחד', יהודים, מוסלמים ונוצרים, תקרין גם לחלקים אחרים של העיר וימק"א לא תישאר מובלעת. מחשבה שעלתה בי בעקבות הקריאה: ימק"א היא אומנם סמל לסובלנות וליברליזם, אבל אל נשכח שהיא הוקמה על בסיס מגדרי גברי (Man) ודתי-נוצרי.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנולאחרונה פורסם כי מפקד פיקוד המרכז, אלוף אבי בלוט, אמר בשיחה סגורה ביחס לפלסטינים מיידי אבנים, כי מדובר בטרור ואף הוסיף: "בשנת 2025 הרגנו 42 זורקי אבנים על כבישים".
בסטטיסטיקה של האלוף בלוט נכלל כנראה עאמר רביע, נער פלסטיני בן 14 ובעל אזרחות אמריקאית, שנהרג בשישה באפריל 2025 בעיירה תורמוסעיא. לפי הודעת דובר צה"ל, הכוח הצבאי "זיהה שלושה מחבלים אשר יידו סלעים לעבר כביש מהיר עם רכבים אזרחיים. הלוחמים ירו לעבר המחבלים שהיוו סכנה על האזרחים, חיסלו אחד מהם ופגעו בשני המחבלים הנוספים". אביו של הנער טען שנמצאו בגופו 11 פצעי ירי. ממצאי בדיקה או חקירה של האירוע טרם פורסמו.
אל"מ (מיל') ד"ר לירון ליבמן הוא חבר בקבוצת המחקר "תמרור-פוליטוגרפיה". הוא עו"ד, מגשר ומרצה מן החוץ במכללת ספיר ובאוניברסיטה העברית, ולשעבר ראש מחלקת הדין הבינלאומי בצה"ל.


















































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו