JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הנאשם ברצח עובדי השגרירות: "עשיתי את זה למען עזה" | זמן ישראל

הנאשם ברצח עובדי השגרירות: "עשיתי את זה למען עזה"

זירת הירי בשני עובדי שגרירות ישראל ליד המוזאון היהודי בוושינגטון הבירה, 21 במאי 2025 (צילום: Alex WROBLEWSKI / AFP)
Alex WROBLEWSKI / AFP
זירת הירי בשני עובדי שגרירות ישראל ליד המוזאון היהודי בוושינגטון הבירה, 21 במאי 2025

הנאשם בירי הקטלני בעובדי שגרירות ישראל בוושינגטון, מחוץ למוזאון יהודי, אמר לשוטרים לאחר מעצרו: "עשיתי את זה למען פלסטין, עשיתי את זה למען עזה" – כך מסרו אתמול הרשויות הפדרליות, בהודעה על הגשת כתבי האישום בגין מעשה שהוגדר כפעולת טרור ממוקדת.

אליאס רודריגז, בן 31, צעק "שחררו את פלסטין" כשנלקח מהמקום לאחר מעצרו, על פי מסמכי האישום שבהם נחשפו פרטים מצמררים חדשים על הירי שהתרחש בליל רביעי בבירת ארצות הברית. באירוע נהרגו שרה מילגרים האמריקאית וירון לישינסקי הישראלי, שזה עתה יצאו מאירוע במוזיאון. השניים עמדו להתארס.

זירת הירי בשני עובדי שגרירות ישראל ליד המוזאון היהודי בוושינגטון הבירה, 21 במאי 2025 (צילום: Alex WROBLEWSKI / AFP)
זירת הירי ליד המוזאון היהודי בוושינגטון הבירה, שלשום (צילום: Alex WROBLEWSKI / AFP)

המתקפה המזעזעת הביאה את נציגויות ישראל ברחבי העולם להגביר את האבטחה ולהוריד את הדגלים לחצי התורן. היא התרחשה בזמן שישראל מנהלת מתקפה רחבת היקף נוספת ברצועת עזה במסגרת המלחמה נגד חמאס – עימות שהגביר את המתח ברחבי המזרח התיכון ובעולם כולו, ושעלול, לפי אזהרות חוזרות של גורמי אכיפת החוק, לעורר מעשי אלימות גם בארצות הברית.

רודריגז נאשם ברצח של אנשי סגל זרים ובעבירות נוספות. התובעים ציינו שצפויים עוד אישומים, שכן הרשויות מוסיפות לחקור את הרצח הן כפשע שנאה והן כמעשה טרור

רודריגז נאשם ברצח של אנשי סגל זרים ובעבירות נוספות, אך לא השיב לאישומים בהופעתו הראשונית בבית המשפט. התובעים ציינו כי צפויים אישומים נוספים, שכן הרשויות ממשיכות לחקור את הרצח הן כפשע שנאה נגד הקהילה היהודית והן כמעשה טרור.

"גילויי אלימות נגד אדם בשל דתו הם מעשה פחדני – לא מעשה גבורה", אמרה ז'נין פירו, התובעת הכללית הזמנית של מחוז קולומביה. "אנטישמיות לא תתקבל כאן, במיוחד בבירת האומה".

בני הזוג תכננו להתארס

לישינסקי ומילגרים היו זוג צעיר שעמד להתארס, לדברי שגריר ישראל בארצות הברית יחיאל לייטר. מכריהם ספדו להם אתמול ותיארו אותם כחמים, תוססים וסקרנים, מסורים לקידום שלום ושואפים לגשר על פערים תרבותיים ודתיים.

ירון לישינסקי ושרה מילגרים, עובדי שגרירות ישראל בוושינגטון, שנרצחו בפיגוע הירי ליד המוזאון היהודי בעיר הבירה ב-21 במאי 2025 (צילום: שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים, מטוויטר)
ירון לישינסקי ושרה מילגרים (צילום: שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים, מטוויטר)

"שרה וירון נגזלו מאיתנו", אמר טד דויטש, מנכ"ל הוועד היהודי-אמריקאי, שארגן את האירוע. "רגעים לפני שנרצחו, הם חייכו, צחקו ונהנו מהאירוע עם חברים לעבודה ומכרים. אנחנו בהלם ובלב כבד כשאנו מנסים לעכל את הטרגדיה האדירה הזו".

בתצהיר של האף-בי-איי שפורסם אתמול מתואר הרצח כמעשה מתוכנן ומחושב. לפי הרשויות, רודריגז טס מאזור שיקגו לוושינגטון ביום שלישי עם אקדח במזוודה שנשלחה לבטן המטוס. עוד נמסר כי רכש כרטיס לאירוע כשלוש שעות לפני תחילתו.

לפי הרשויות, רודריגז טס מאזור שיקגו לוושינגטון ביום שלישי עם אקדח במזוודה שנשלחה לבטן המטוס. עוד נמסר כי רכש כרטיס לאירוע כשלוש שעות לפני תחילתו

השניים עזבו את המוזאון כאשר החשוד – שלפי עדי ראייה התנהג באופן מחשיד והלך הלוך ושוב בסמוך למקום – ניגש לקבוצה של ארבעה אנשים ופתח באש. תיעוד מצלמות האבטחה הראה את רודריגז מתקרב אל הקורבנות כשהם שוכבים על הקרקע, מתכופף לעברם ויורה שוב. לפי האף-בי-איי, הוא אף נראה טוען מחדש את נשקו לפני שנמלט בריצה.

החשוד הצהיר כי "עשה זאת"

לאחר הירי נכנס החשוד אל תוך המוזאון והצהיר כי "עשה זאת". לפי התצהיר, הוא כבר לא היה חמוש כשהמשטרה עצרה אותו.

"עשיתי את זה למען פלסטין, עשיתי את זה למען עזה, אני לא חמוש" – אמר מרצונו החופשי. הוא גם אמר לחוקרים כי הוא מעריץ חייל בשירות פעיל של חיל האוויר האמריקאי שהצית את עצמו מול שגרירות ישראל בפברואר 2024, ותיאר אותו כ"גיבור" וכ"שהיד", כך על פי מסמכי בית המשפט.

נרות שהודלקו ליד הבית הלבן בוושינגטון לזכר ירון לישינסקי ושרה מילגרם, 22 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Jose Luis Magana)
נרות שהודלקו ליד הבית הלבן בוושינגטון לזכר לישינסקי ומילגרים, אתמול (צילום: AP Photo/Jose Luis Magana)

החוקרים מסרו כי הם עדיין בודקים את אמיתותם של כתבים המיוחסים לרודריגז – ככל הנראה בהתייחסות למסמך שהופץ ברשת ובו זעם על פעולותיה של ישראל במלחמה. האף-בי-איי גם פונה למקורביו, בני משפחתו וחבריו לעבודה.

רודריגז הופיע בבית המשפט הפדרלי בוושינגטון כשהוא לבוש במדי מעצר לבנים, והאזין באדישות בזמן שהוצגו בפניו האישומים והעונשים האפשריים – כולל עונש מוות.

בבית מגוריה של אימו בפרבר של שיקגו, שכתובתו מופיעה במסמכים ציבוריים, נתלה אתמול בצוהריים שלט על הדלת שבו התבקש הציבור לכבד את פרטיות המשפחה.

בבית המגורים של אימו של רודריגז, בפרבר של שיקגו, שכתובתו מופיעה במסמכים ציבוריים, נתלה אתמול בצוהריים שלט על הדלת שבו התבקש הציבור לכבד את פרטיות המשפחה

הירי התרחש לאחר קבלת הפנים השנתית של קבוצת הסברה יהודית לדיפלומטים צעירים, שהתקיימה במוזאון ושבה השתתף הזוג.

יוני קאלין וקייטי קלישר שהו בתוך המוזיאון כששמעו יריות, וגבר נראה נכנס כשהוא נרגש ונסער. לדברי קאלין, הנוכחים ניגשו אליו, הציעו לו מים וניסו לסייע לו – מבלי להבין שמדובר ביורה. כשהגיעה המשטרה, שלף החשוד כאפייה אדומה וצעק שוב ושוב "שחררו את פלסטין", כך סיפר קאלין.

"זה היה אירוע שעסק בסיוע הומניטרי", אמר. "איך אפשר באמת לעזור גם לתושבי עזה וגם לתושבי ישראל? איך אפשר לקרב בין מוסלמים, יהודים ונוצרים כדי לפעול יחד למען אנשים חפים מפשע? ואז הוא בא ופשוט רוצח שני אנשים בדם קר".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // יום שלישי, 30 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.